Κικίλιας: Το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από όλους και όλα

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην εκπομπή “Καλημέρα” του ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

 

 

Συνολικά 81 οι κλίνες ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Στη χώρα φέτος μετά από μια πολύ σοβαρή και ισχυρή καμπάνια, καταφέραμε να εμβολιαστούν 1.000.000 παραπάνω συμπολίτες μας από πέρυσι για τον ιό της γρίπης. Αυτή την εποχή στην Ελλάδα το κύριο θέμα είναι αυτό. Νοσούν συμπολίτες μας, ευπαθείς ομάδες, ανοσοκατασταλμένοι από τον ιό της γρίπης. Και μου δίνεται η ευκαιρία να ανακοινώσω από την εκπομπή σας σήμερα, ότι συμφωνήσαμε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και από αύριο έχουμε ακόμα 43 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 41 για ενήλικες και 2 για παιδιά.

Είμαστε συνεπείς με την υπόσχεση ότι θα θωρακίσουμε τη χώρα και θα δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν οι συμπολίτες μας πρόσβαση σε κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

Να θυμίσω ότι πέρυσι για τον ιό της γρίπης είχαμε περίπου 100 αναμονές την ημέρα για κρεβάτι ΜΕΘ. Οπότε θεωρώ ότι είναι μεγάλο επίτευγμα μαζί με τις 230 που έχουμε από το Ε.Σ.Υ. στην Αττική και κάπου 600 σε όλη την Ελλάδα, να έχουμε επιπλέον 81 κλίνες για εντατική θεραπεία.

Για κορωναϊό

Την Παρασκευή έγινε ενημέρωση στον Πρωθυπουργό για τα μέτρα πρόληψης, για την οργάνωση των νοσοκομείων αναφοράς σε όλη την Ελλάδα, για τον συντονισμό Υπουργείου Υγείας, ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ΕΟΔΥ, για αυτά τα οποία συστήνουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι, καθηγητές Πανεπιστημίου, κορυφαίου επιπέδου Έλληνες επιστήμονες που έχουμε και τους οποίους πρέπει να ακούμε. Και για τη συνεργασία που έχουμε με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την κυρία Κυριακίδου, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με το ECDC. Καθημερινά ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ, καθημερινά κάνουμε ένα update στα δεδομένα μας και αναλόγως κινούμαστε μέχρι τώρα.

Είπαν οι επιστήμονες, και επαναλαμβάνω, ότι τρόπος να αποκλείσουμε τη χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο και ενδεχομένως να μην φτάσει ποτέ ένα κρούσμα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει.

Τι υπάρχει; Υπάρχει η οργανωμένη Πολιτεία που έρχεται πολλές εβδομάδες πριν και παίρνει τα μέτρα της, τα ανακοινώσαμε στο σύνολό τους εχθές, ό,τι έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε αν υπάρξει ένα τέτοιο περιστατικό να μπορεί να απομονωθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης σε νοσοκομείο αναφοράς, να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης και η οργανωμένη Πολιτεία να βοηθήσει και να εξηγήσει στον κόσμο.

Για μια ακόμη φορά όμως και επειδή είναι ένα θέμα που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δημοσιογραφικό, θέλω να κάνω έκκληση, να ζητήσω ως Υπουργός Υγείας να υπάρχει ψυχραιμία και να αφήσουμε τους ειδικούς επιστήμονες, τους λοιμωξιολόγους, τους καθηγητές να μας ενημερώνουν σωστά και να κάνουν τη δουλειά τους.

Θα δώσω ένα παράδειγμα. Σηκώθηκε πολλή σκόνη και έγινε πολύς ντόρος για ένα υποτιθέμενο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη. Πράγματι για λόγους πρόληψης, και σωστά, αντέδρασε ο μηχανισμός, κρατήσαμε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης το περιστατικό, πήγαν αυθημερόν τα δείγματα στο Παστέρ, ήταν αρνητικά.

Εγώ δεν λέω ότι ποτέ δεν πρόκειται να έρθει ο ιός στην Ελλάδα, μας λένε οι επιστήμονες ότι με το νόμο των πιθανοτήτων και της στατιστικής μπορεί και να έρθει.

Το σύστημα όμως είναι οργανωμένο, είναι δομημένο και παρακαλώ για μία ακόμη φορά να δείξουμε ωριμότητα και να δείξουμε στιβαρότητα και σοβαρότητα για να μην πανικοβάλουμε τον κόσμο.

Σε περίπτωση πιθανού κρούσματος, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τον κόσμο, όπως πάντα. Όρισα ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ, τον ειδικό λοίμωξιολόγο κ. Τσιόδρα. Βγαίνει ο ίδιος κάθε μέρα στα κανάλια και ενημερώνει τον κόσμο. Λέει ότι συνεργαζόμαστε με όλους τους παγκόσμιους φορείς και τον ΠΟΥ, ενημερωνόμαστε και ανταλλάσσουμε επιστημονικές πληροφορίες.

Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία

Το νομοσχέδιο που φέρνουμε την άλλη εβδομάδα, είναι πρώτη προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό. Τα θέματα της Δημόσιας Υγείας, της πρόληψης, ο αντικαπνιστικός νόμος, η φροντίδα για τα παιδιά, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, το οριζόντιο screening. Και σας ανακοινώνω ότι το πρώτο μέτρο σε αυτό το νομοσχέδιο, θα είναι οι δωρεάν οριζόντιες μαστογραφίες για γυναίκες πάνω από 39 χρόνων.

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική. Ο καρκίνος είναι μεγάλο θέμα, βασανίζει πολλές ελληνικές οικογένειες. Εμείς θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να έχει ποιότητα υγείας η μέση ελληνική οικογένεια, αλλά πριν νοσήσει κάποιος, να μπορούμε οριζοντίως να δούμε τι γίνεται.

Οι προληπτικές εξετάσεις θα είναι δωρεάν, αυτό σημαίνει Δημόσια Υγεία. Επίσης, μεταφέροντας πόρους από την περίθαλψη στην πρόληψη και το κόστος είναι μειωμένο στο 1/4 και, κυρίως, αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής μας.

Θέλουμε να αντιστρέψουμε την κουλτούρα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η καθιστική ζωή, οι συμπεριφορικοί και κοινωνικοί παράγοντες αυτοί που μας έχουν οδηγήσει στο κάπνισμα, σε παιδική παχυσαρκία – που δυστυχώς είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη – σε κατάχρηση αλκοόλ, σε κακές διατροφικές συνήθειες.

Προβλέπονται επίσης ενέργειες για τους γυναικολογικούς καρκίνους, όπως είναι του τραχήλου της μήτρας, για τον εμβολιασμό, τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Για την απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ

Ως απόρροια του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, μία πάρα πολύ μεγάλη ομάδα της ελληνικής κοινωνίας, πάνω από 300.000 συνάνθρωποί μας, ξαφνικά θα είχαν συμμετοχή 10% και 25% στα φάρμακα και αυτό ήταν μη αποδεκτό.

Όταν ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι αυτό θα σήμαινε σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι στενάζουν, μία επιβάρυνση πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ, αμέσως έδωσε εντολή «πράξτε τα δέοντα, αυτό δεν μπορεί να επιβαρύνει αυτούς τους ανθρώπους».

Βγάλαμε μία εγκύκλιο στις αρχές του χρόνου για να προλάβουμε, μπλοκάροντας την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε να μην χρεωθούν σε αυτούς τους ανθρώπους αυτά τα ποσά και ήρθαμε, πριν από λίγες μέρες, καταθέσαμε και ψηφίσαμε στη Βουλή τροπολογία που ρυθμίζει αυτό το θέμα και είμαστε ευχαριστημένοι.

Στο Υπουργείο Υγείας πάνω και πρώτα από όλα θα μιλάμε, θα ασχολούμαστε και θα μεριμνούμε για τις ευπαθείς ομάδες, για τους ασθενείς, για αυτούς που δεν μπορούν και για αυτούς που δεν έχουν. Και νομίζω ότι το κάνουμε ήδη πράξη αυτούς τους 6 πρώτους μήνες.

Για ελληνοτουρκικά

Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα δεν δομούνται στη μονάδα του χρόνου. Πρέπει να υπάρχει τακτική και εθνική στρατηγική και χαίρομαι που το βλέπω αυτό σε πολύ υψηλό επίπεδο και όλο αυτό να έρχεται και να πιστώνεται από μήνα σε μήνα, από χρόνο σε χρόνο και να γιγαντώνει.

Είναι εμφανές ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης με πολλές και συνεχείς κινήσεις, συσπείρωσε το σύνολο, σχεδόν, της παγκόσμιας κοινότητας υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Πάντα ζούμε σε μία δύσκολη γειτονιά, πάντα υπάρχουν προκλήσεις. Βλέπετε ότι η αναθεωρητική τουρκική πολιτική δεν σταματάει, υπάρχει το θέμα της ενέργειας.

Η χώρα μόνιμα και συνεχώς θωρακίζεται, χαίρομαι που αναβαθμίζει τα πολεμικά της αεροσκάφη, για τις προμήθειες που έχουν να κάνουν με τα υποβρύχιά μας, για τις συνομιλίες που υπάρχουν για τις φρεγάτες μας.

Οι απαντήσεις έρχονται από τα χείλη του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων και έχουν ήδη δοθεί. Όλοι οι υπόλοιποι αναπαράγουμε αυτό το οποίο αποτελεί την εθνική μας πολιτική. Εκεί δεν χωρούν κόμματα, δεν χωρούν μικροπολιτικά συμφέροντα. Το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της χώρας, είναι πάνω από όλους και όλα.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των...

Νίκος Μπογιόπουλος: Τα Τέμπη είναι ένα οριακό σημείο για την ελληνική κοινωνία

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος Πηγή: imerodromos.gr   Ηταν θέμα χρόνου να το...

Νέα, επική γκάφα του Μπάιντεν αμφισβητεί την… αντιληπτική ικανότητά του

Την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι απέστειλαν κρυφά...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα περίμενε κανείς, επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η ισορροπία δύναμης ανάμεσα στον Τζο...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στο προσκήνιο, λόγω ρευματοκλοπών, «προειδοποιεί»-αναγγέλλειι το αρμόδιο Υπουργείο από τον Μάιο. Ρευματοκλοπές από...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ήταν αναμενόμενη, με αφετηρία την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση...