Κικίλιας: Προέχει η Δημόσια Υγεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ, ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ

 

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλό μεσημέρι από το Υπουργείο Υγείας. Ακολουθούν οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία Δημοτικών σχολείων, Νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών, από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει το λόγο.

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλό μεσημέρι, κυρίες και κύριοι. Κατόπιν εισήγησης της ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Επιδημιολόγων και ειδικών, η Κυβέρνηση  αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των Δημοτικών σχολείων, των Νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Η εισήγηση της Επιτροπής βασίστηκε στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται ευλόγως, από γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο, παππούδες, γιαγιάδες επίσης, δασκάλους, διοικητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η μείωση της κυκλοφορίας και η πιστή τήρηση των υπολοίπων μέτρων μπορεί να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων.

Καταλαβαίνετε όλοι ότι προέχει η Δημόσια Υγεία. Τα σχολεία, κυρίως τα Δημοτικά, ήταν το τελευταίο πράγμα το οποίο επιθυμούσαμε να κλείσει και αυτό από μόνο του είναι  ένα σαφές μήνυμα προς όλους για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Ευχαριστώ πολύ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ. Το λόγο έχει η κυρία Κεραμέως.

 

Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, καλό μεσημέρι.

Μετά τις νέες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοινώνουμε σήμερα νέα κυβερνητικά μέτρα πρόληψης που αφορούν και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα:

Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για 2 εβδομάδες, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, για 2 εβδομάδες.

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των  βαθμίδων και σε όλη τη χώρα.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, αφενός με την εκπαιδευτική τηλεόραση, αφετέρου με την τηλεκπαίδευση.

Εκπαιδευτική τηλεόραση: Αμέσως από τη Δευτέρα στις 9 το πρωί – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές Δημοτικού. Δράττομαι της ευκαιρίας, για να ευχαριστήσω θερμά την ΕΡΤ που φιλοξενεί εκ νέου την προβολή των εκπαιδευτικών μαθημάτων. Θα ανακοινωθεί αύριο το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών.

Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: Από τη Δευτέρα, η διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.

Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά, μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – θυμίζω εδώ ότι στα Γυμνάσια και τα Λύκεια η διδακτική ώρα της τηλεκπαίδευσης είναι 40 λεπτά –  και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα Δημοτικά, από τις 14:00 έως τις 16:20 για τα Νηπιαγωγεία και αυτές οι ώρες περιλαμβάνουν και μικρά διαλείμματα.

Εύλογη ερώτηση που μπορεί να είναι στο μυαλό όλων σας, γιατί προκρίθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο. Για δυο βασικούς λόγους.

Πρώτον, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες είτε γιατί έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες, είτε επειδή οι γονείς οι ίδιοι τηλεργάζονται και επίσης όλοι κάνουν χρήση φορητών συσκευών, συσκευών για την εξ’ αποστάσεως εργασία, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Αφετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων της χώρας από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους και ούτω καθεξής. Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν  υπάρχει χρέωση δεδομένων (data) και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους για αυτό. Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση. Από το Μάρτιο, το Υπουργείο στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό, φορητές συσκευές στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.

Κυρίες και κύριοι, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα μέτρα είναι καθαρά προληπτικού χαρακτήρα. Δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες αυτές καθ’ εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει την τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν, όπως είπε ο κύριος Υπουργός, στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων.

Κυρίες και κύριοι, κατανοούμε απόλυτα την αναστάτωση που προκαλεί στην καθημερινότητα κάθε νέο μέτρο που ανακοινώνεται, πόσο μάλλον όταν αφορά έναν τόσο ευρύ και ευαίσθητο πληθυσμό, όπως ο μαθητικός. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία.

Ωστόσο, όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί επιστήμονες με την πολύτιμη συμβολή των οποίων έχουμε πορευθεί μέχρι σήμερα, η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας είναι τέτοια που καθιστά αυτά τα μέτρα αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά από κοινού, ο καθένας και η κάθε μία από μας με θυσίες και προσωπικό κόστος, την διασπορά του κορονοϊού στην χώρα.

Στόχος μας, να βρεθούμε γρήγορα και πάλι όλες και όλοι μαζί στις τάξεις των σχολείων μας και συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων. Πρόκειται, λοιπόν, για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και να προστατευθούμε όλοι.

Την άνοιξη, αλλά και από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι κηδεμόνες, επιδείξατε εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα και μεγάλη ευσυνειδησία στην μετάβαση στην από δια ζώσης διδασκαλία στην τηλεκπαίδευση.

Έτσι και τώρα, όλοι μαζί θα αξιοποιήσουμε τα εργαλεία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, για να κρατήσουμε τη μαθησιακή διαδικασία ζωντανή σε αυτές τις εξαιρετικά πρωτόγνωρες συνθήκες.

Δυσκολίες, κυρίες και κύριοι, ασφαλώς και υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εδώ είμαστε για να επιλύουμε κάθε δυσκολία, για να διορθώνουμε όποια αρρυθμία, για να βελτιώνουμε τις λύσεις.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας προχώρησαν κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα –  κατά περίπτωση – μέσω τηλεκπαίδευσης, λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, 600.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες. Η καθολική τηλεκπαίδευση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα και η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό.

Δεν είναι μόνο ένα άλμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα προσαρμοστικότητας της κοινωνίας μας στις ακραίες συνθήκες που ζούμε.

Κυρίες και κύριοι, είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή την μάχη. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κρατήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή, για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να συνεχίσουν όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όλους. Είναι δύσκολο για μας τους γονείς, είναι δύσκολο για τους εκπαιδευτικούς μας, είναι δύσκολο για τους μαθητές μας.

Θα τα καταφέρουμε, όμως, όλοι μαζί και θα βγούμε από αυτή την κρίση πολύ πιο δυνατοί. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κυρία Υπουργέ. Τον λόγο έχει ο κύριος Θεοδωρικάκος.

 

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Κυρία και κύριε συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ασφαλώς το ίδιο ισχύει και τώρα, που το δεύτερο κύμα σαρώνει την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ολόκληρο τον κόσμο.

Επομένως, στο Δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση, τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες που έρχονται, οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για τη ζωή και την ασφάλεια όλων, αλλά οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα και για να εξυπηρετηθεί η κοινωνία και να στηριχθεί η οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουμε ρυθμίσεις και μέτρα που έχουμε προβλέψει για το Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση.

Πρώτον, λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο πλέον προσωπικό με βάση το συγκεκριμένο πλάνο εργασιών που οφείλει να υπάρχει σε κάθε υπηρεσία.

Δεύτερον, για τις ειδικότητες που αυτό είναι  εφικτό, τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50% των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Τρίτον, η διοίκηση κάθε υπηρεσίας είναι  υποχρεωμένη να εξασφαλίσει – η διοίκηση, όχι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι – ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μείνουν στο σπίτι τους, είτε για να εργαστούν από εκεί με τηλεργασία, είτε κάνοντας χρήση άδειας.

Τέταρτον, με τις ρυθμίσεις που έχουμε ήδη θεσμοθετήσει από τον Μάρτιο, οι γονείς που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών και είναι  δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους, είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους, είτε μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Σε κάθε περίπτωση, στηρίζουμε την οικογένεια που έχει παιδιά, ώστε σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς να είναι  στο σπίτι με το παιδί του.

Και συνεπώς, αυτό ισχύει απολύτως από την επόμενη Δευτέρα και για τους γονείς παιδιών που είναι είτε σε Δημοτικά, είτε σε Νηπιαγωγεία, είτε στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς ανακοινώθηκε από τους δύο συναδέλφους ήδη η κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο όλων αυτών των εκπαιδευτικών δομών για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Υπογραμμίζω ότι αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο του δημοσίου, με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το Υπουργείο Εργασίας.

Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί επίσης εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, μέτρα που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός και ανακοινώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή:

–    Παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί για τους εργαζόμενους τους και επίσης,

–    Συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή, με υποχρέωση επιστροφής μόνο του 50% για τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη, φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού που πρέπει να κλείνουν.

Υπενθυμίζεται ότι τα ωράρια εργασίας είναι τρία, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα σε περαιτέρω τροποποιήσεις, αφού ενημερώσουν σε κάθε περίπτωση το κοινό.

Η Αυτοδιοίκηση καλείται τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες, να συμβάλλει καθοριστικά στη στήριξη της κοινωνίας, στη συνοχή και στην αλληλεγγύη, ιδιαίτερα απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι δημοτικοί παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως ήδη ανακοινώθηκε, θα είναι κλειστοί από τη Δευτέρα. Το προσωπικό που εργάζεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά και σε άλλα νομικά πρόσωπα των Δήμων τα οποία παραμένουν κλειστά, πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.

Το βαθιά κοινωνικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το γνωρίσαμε με τόση έμφαση την προηγούμενη άνοιξη, ένα πρόγραμμα για τους μοναχικούς συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας, αλλά και άλλους πολίτες που έχουν ανάγκη στήριξης αυτές τις δύσκολες ημέρες, μπορεί να ενισχυθεί και πάλι σε πολύ μεγάλο βαθμό με την αξιοποίηση των υπαλλήλων από τις δομές οι οποίες κλείνουν.

Και το ίδιο ασφαλώς μπορεί να γίνει με αξιοποίηση του προσωπικού καθαριότητας που έχουν προσλάβει οι Δήμοι στις εκπαιδευτικές δομές οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές για τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Θέλω να καλέσω τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην εφαρμογή των αυστηρών μέτρων περιορισμού που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, αξιοποιώντας στο έπακρο τις υπηρεσίες τους. Τους δίνουμε τη δυνατότητα με νομοθετική ρύθμιση που γίνεται αμέσως, μεθαύριο, να αξιοποιήσουν και διοικητικό προσωπικό για το σκοπό αυτών των ελέγχων.

Και επειδή είναι απολύτως αναγκαίο να στηριχθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας, έχει ληφθεί απόφαση να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις, τα γραφεία, οι εταιρείες, τα μαγαζιά, για το διάστημα που θα διαρκέσει το lockdown. Για το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση ενισχύει μέσα στην επόμενη εβδομάδα με πρόσθετα 60 εκατομμύρια ευρώ την Αυτοδιοίκηση, τόσο τους Δήμους όσο και τις Περιφέρειες, για να αναπληρώσουν τις απώλειες των εσόδων τους.

Κυρίες και κύριοι, δίνουμε μια μάχη με έναν αόρατο, αλλά πολύ επικίνδυνο εχθρό. Είμαστε απολύτως ενωμένοι. Όλοι οι Έλληνες είμαστε μια ομάδα και θα τον νικήσουμε. Σας ευχαριστώ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...