Κικίλιας: Να ξαναπάρουν οι Έλληνες τη ζωή τους πίσω

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εκφώνησε ομιλία στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2021.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Βασίλη Κικίλια:

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Η φετινή συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό διεξάγεται μέσα στη δίνη τής μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που γνώρισε ο κόσμος τα τελευταία 100 χρόνια.

Και αν ανατρέξει κανείς στο τι συζητούσαμε ένα χρόνο πριν για τον προϋπολογισμό του 2020, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, δηλαδή  προ  πανδημίας, θα αντιληφθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι τελικά χωρίς την υγεία δεν υπάρχει οικονομία.

Αυτή η πολύμηνη δοκιμασία του κορονοϊού έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές, έχει  χτυπήσει σκληρά χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Φαίνεται όμως ότι μπορούμε να δούμε την αρχή του τέλους της, όπως όλοι ελπίζουμε.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και η ερευνητική κοινότητα σε μία τιτάνια ομολογουμένως προσπάθεια, έφτασε με ασφάλεια πλέον στην παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Η Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε, συμμετέχει στην κοινή προμήθεια εμβολίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κράτη-μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό εξελίσσεται το δικό μας εθνικό project εμβολιασμού των Ελλήνων πολιτών. Σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς υγειονομικές συνθήκες, τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια των πολιτών και υπό τις οδηγίες των επιστημόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Δεν πρόκειται για μία απλή διαδικασία εμβολιασμού. Ο εμβολιασμό για την Covid-19 θα είναι μια πρωτοφανής υγειονομική άσκηση με πρωτόγνωρες δυσκολίες στην εφαρμογή της.

Όπως ήδη βλέπουμε από τις χώρες που έχει ξεκινήσει η διαδικασία, είναι ένα πολυσύνθετο, δύσκολο και πολύ απαιτητικό έργο, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Απαιτεί εξαιρετικά λεπτομερή σχεδιασμό, εκατοντάδες επιμέρους παραμέτρους που πρέπει να προβλεφθούν, μεγάλη ακρίβεια στην επιχειρησιακή του εκτέλεση.

Πάνω απ’ όλα όμως, τη στήριξη και τη συστράτευση όλων των θεσμικών παραγόντων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν εμπλοκή.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνεται συνεχώς και συμμετέχει σε σημαντικές συσκέψεις, ενώ το Υπουργείο Υγείας μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουμε συντονιστεί και συνεργαζόμαστε στενά σε καθημερινή βάση. Δεκάδες στελέχη και συνεργάτες εργάζονται πυρετωδώς, σχεδιάζοντας βήμα προς βήμα αυτή την τεράστια επιχείρηση.

Ως Υπουργός Υγείας δεσμεύομαι και διαβεβαιώνω το Σώμα, αλλά και τους Έλληνες πολίτες ότι θα έχουν πλήρη ενημέρωση με διαφάνεια και αμεσότητα.

Ότι όλο το επιχειρησιακό σχέδιο διέπεται από τις αρχές της αποτελεσματικής, αλλά και απόλυτα διαφανούς διαδικασίας.

Ότι σε όλα τα στάδια της εθνικής αυτής προσπάθειας, για τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν, ακόμα και μεμονωμένα, θα υπάρχει άμεση ενημέρωση και άμεση αντιμετώπιση.

Ότι σε μία κοινή προσπάθεια με εθνικό πρόσημο μπροστά, στο τέλος πιστεύω ακράδαντα ότι θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Παρακολούθησα με προσοχή όλες αυτές τις ημέρες τις τοποθετήσεις σας για τα θέματα της υγείας, για τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ.

Θα μπορούσα, όπως το έχω κάνει πλείστες φορές, να απαντήσω σημείο προς σημείο σε όλα αυτά και να σας πω τι παραλάβαμε, πού βρισκόμαστε, πώς πηγαίνουν τα θέματα στην υγεία.

Όμως δεν θα επιλέξω αυτόν τον δρόμο. Δεν είναι κατά την άποψή μου σήμερα η στιγμή για τέτοιες αντιπαραθέσεις. Τώρα είναι ώρα μάχης.

Είναι ώρα που σεβόμενοι τις απώλειες των συνανθρώπων μας και την προσπάθεια όλης της υγειονομικής κοινότητας να αντιμετωπίσει έναν θανατηφόρο και αόρατο εχθρό, πρέπει να ενωθούμε και πρέπει να κερδίσουμε την τελική μάχη αυτού του πολέμου. Και σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανένας.

Θα ενημερώνουμε συστηματικά το Κοινοβούλιο και την κοινωνία, όπως άλλωστε έχουμε κάνει όλη αυτή την περίοδο και εγώ προσωπικά με τους συναδέλφους όλων των κομμάτων που είναι οι εκπρόσωποι στον τομέα της υγείας.

Θα επισημαίνουμε τυχόν προβλήματα ή αστοχίες που πιθανόν να υπάρξουν, σε μία πρωτόγνωρη σε όλο τον κόσμο εκστρατεία εμβολιασμού.

Θα είμαστε έτοιμοι να δίνουμε άμεσες λύσεις σε ό,τι προκύψει. Σε αυτόν τον πρωτόγνωρο αγώνα, όλα τα κόμματα έχουν το δικό τους ρόλο και είμαι σίγουρος ότι όλοι οι συνάδελφοι θα συναισθανθούν το μέγεθος της ευθύνης και θα επιτελέσουν το καθήκον τους.

Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε όλοι μαζί αυτόν τον πόλεμο, γιατί δεν γίνεται να χάσουμε.

Και μετά μπορούμε να επιστρέψουμε στις όποιες διαφορές μας και στην όποια αντιπαράθεση.

Τώρα όμως σας καλώ όλους να συστρατευθούμε στην εθνική μάχη, για να μπορέσουμε στο τέλος να είμαστε όλοι νικητές.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Απλά για την ιστορία θα αναφέρω λίαν συντόμως την προσπάθειά μας εν μέσω Covid να αυξήσουμε τις ΜΕΘ. Έχουν φτάσει στις 1307 και συνεχίζουν να προστίθενται και άλλες. Εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής στις ΜΕΘ, ήταν ένα χρόνιο πρόβλημα και πληγή, το χειρότερο και πιο ντροπιαστικό «ρουσφέτι» στη Μεταπολίτευση.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λίστες αναμονής στις ΜΕΘ παρότι έχουμε πανδημία. Σας θυμίζω ότι σε άλλα χρόνια, και δεν εννοώ μόνο της προηγούμενης διακυβέρνησης, αυτή την εποχή είχαμε αναμονές για 35 έως 50 συνανθρώπους μας για ένα κρεβάτι ΜΕΘ λόγω του ιού της γρίπης ή των άλλων συστηματικών νόσων.

Εν μέσω κρίσης, δημιουργήσαμε παραπάνω από 4.600 απλές κλίνες Covid σε 7 Υγειονομικές Περιφέρειες, προσλάβαμε 7.000 επαγγελματίες υγείας, 4.000 νοσηλευτές που θα γίνουν αορίστου χρόνου, 300 εντατικολόγους, συν ό,τι προβλέπεται από τον ΑΣΕΠ για μόνιμες προσλήψεις.

Βάλαμε στη μάχη ακόμα και ιδιώτες γιατρούς, φέρνοντάς τους στο Ε.Σ.Υ. για να βοηθήσουν και να στηρίξουν.

Είμαστε η πρώτη χώρα η οποία έφερε αντιγόνα rapid test με προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα χρησιμοποίησε σε πύλες εισόδου, επιβαρυμένες περιοχές, ξενοδοχεία, camp προσφύγων κλπ.

Εξασφαλίσαμε στο πρώτο κομμάτι της πανδημίας και τώρα φυσικά, ενώ έλειπαν από όλο τον κόσμο μέσα ατομικής προστασίας σε μια πρωτόγνωρη μάχη για να τα έχει η κάθε χώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε συγχαρητήρια χαρακτηρίζοντας σημαντική μεταρρύθμιση τις 500 κινητές ομάδες, οι οποίες υπηρετούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας με χιλιάδες δράσεις και ελέγχους. Αυτές οι κινητές ομάδες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο να μπορέσουν να βοηθήσουν σε αυτή την τεράστια μάχη για τον εμβολιασμό και να εμβολιάσουν ευπαθείς ομάδες και ανθρώπους που δεν μπορούν, όπως για παράδειγμα στα γηροκομεία μας.

Βάλαμε στη μάχη 160 Κέντρα Υγείας  περιπατητικούς ασθενείς με συμπτώματα που προσομοιάζουν με Covid, να μπορούν να πηγαίνουν με ραντεβού, να δέχονται ιατρικές υπηρεσίες. Ειδικά στην Αττική, το 50% των ασθενών που έκανε τεστ Covid το έκανε μέσα από τα Κέντρα Υγείας μας αποσυμφορώντας τα Νοσοκομεία.

Στο κομμάτι του φαρμάκου, μειώσαμε μέχρι 7% σε 3.000 κωδικούς φάρμακα χωρίς καμία αύξηση πέρυσι – το ίδιο θα ισχύει και φέτος – εξοικονομώντας 180.000.000 ευρώ, τα 50.000.000 ελαφρύνοντάς τα από τη συμμετοχή στο φάρμακο του Έλληνα φορολογούμενου.

Εξαλείψαμε την ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών στις ουρές του ΕΟΠΥΥ.

Μεριμνήσαμε για τους ασθενείς με κυστική ίνωση.

Προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση για τον αντικαπνιστικό νόμο, ψηφίσαμε το νόμο για τη Δημόσια Υγεία.

Προγραμματίσαμε προσλήψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με μοναδικό γνώμονα τις συμβουλές από την επιστημονική κοινότητα.

Πετύχαμε την οργανωτική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, το πλήρες rebrandingκαι τον θεσμικό εκσυγχρονισμό του ΕΟΔΥ.

Μέτρα υγειονομικής προστασίας για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες ασύλου, διενέργεια εμβολιασμών από τον ΕΟΔΥ, κυρίως ανηλίκων σε αυτούς τους πληθυσμούς, όπως και σε Ρομά.

Δεν θα επεκταθώ. Θα σταματήσω εδώ. Θα πω ότι ο προϋπολογισμός έχει ενισχυθεί για τη χρόνιά την οποία έρχεται και υπάρχει η διαβεβαίωση από τα χείλη του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών, για ό,τι κονδύλια χρειάζονται προκειμένου  να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες της Covid και ό,τι άλλο προκύψει στο Υπουργείο Υγείας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Θα ήθελα να κλείσω με τον ίδιο τρόπο με τον οποίον ξεκίνησα την ομιλία μου.

Θεωρώ πολύ κρίσιμες τις στιγμές. Τον κίνδυνο δεν τον έχουμε διαφύγει. Βλέπετε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται τεράστιες πιέσεις.

Από την άλλη πλευρά, το Ε.Σ.Υ απέδειξε ότι αντέχει στην τεράστια του κορονοϊού, όταν άλλα πολύ πιο πλούσια συστήματα Υγείας, πολύ πιο πλούσιων και προηγμένων χωρών δείχνουν ότι λυγίζουν.

Ο τρόπος με τον οποίο η μία πίσω από την άλλη οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά με τεράστιες δυνατότητες, υπερπολλαπλάσιες ΜΕΘ, προχωρούν σε lockdown ή η παραδοχή των δυσκολιών σε χώρες οι οποίες ακολούθησαν άλλες στρατηγικές, όπως για παράδειγμα η Σουηδία, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονές μας και στον τρόπο με τον οποίο καθοδήγησαν επιστημονικά και έδωσαν τις επιστημονικές τους συμβουλές, μία παρακαταθήκη θεωρώ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για τη χώρα.

Θέλω, κλείνοντας, να ζητήσω από όλους σας για μία ακόμη φορά να επιτελέσουμε το καθήκον μας, να το κάνουμε με εθνικό πρόσημο, να το κάνουμε στο σύνολο των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, με εθνική ομοψυχία.

Να βοηθήσουμε όλοι, έτσι ώστε αυτή η πολύ δύσκολη εξίσωση και το τεράστιο υγειονομικό εγχείρημα του εμβολιασμού να επιτύχει. Να μπορέσουμε ο καθένας και η καθεμία συνάδελφος εδώ, αλλά και ο Έλληνας πολίτης να ξαναπάρει τη ζωή του πίσω.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των...

Νίκος Μπογιόπουλος: Τα Τέμπη είναι ένα οριακό σημείο για την ελληνική κοινωνία

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος Πηγή: imerodromos.gr   Ηταν θέμα χρόνου να το...

Νέα, επική γκάφα του Μπάιντεν αμφισβητεί την… αντιληπτική ικανότητά του

Την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι απέστειλαν κρυφά...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα περίμενε κανείς, επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η ισορροπία δύναμης ανάμεσα στον Τζο...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στο προσκήνιο, λόγω ρευματοκλοπών, «προειδοποιεί»-αναγγέλλειι το αρμόδιο Υπουργείο από τον Μάιο. Ρευματοκλοπές από...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ήταν αναμενόμενη, με αφετηρία την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση...