Κικίλιας: Να μην εφησυχάσουμε

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε παρέμβαση στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:

 

 

  • Από την αρχή της κρίσης, δεχτήκαμε κριτική για την απόφαση να απαγορεύσουμε τα καρναβάλια πριν καν υπάρξει κρούσμα στη χώρα. Η πρόληψη είναι ανώτερη της αντιμετώπισης. Για αυτό, όταν στην Κίνα η COVID ήταν ακόμα εντός της επαρχίας Ουχάν, αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε.

Ορίσαμε 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες και είχαμε σε ετοιμότητα όλο το μηχανισμό του Υπουργείου Υγείας για μια διαφαινόμενη κρίση Δημόσιας Υγείας.

Χτίσαμε ένα «τείχος επιστημοσύνης» με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η εκπροσώπηση του Υπουργείου Υγείας από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, δημιούργησε έναν άρρηκτο δεσμό της κοινωνίας με τους επαγγελματίες υγείας, τους οποίους ευχαριστώ για ακόμα μία φορά.

 

  • Και άλλοι Υπουργοί Υγείας στην Ευρώπη και στον κόσμο εισηγήθηκαν στους Πρωθυπουργούς τους μέτρα, όπως lockdown, κλείσιμο σχολείων και χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μέτρα που δεν είναι απλά και επιφέρουν περιορισμούς και οικονομική δυσπραγία.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη, αποδέχθηκε και ενσωμάτωσε στην πολιτική μας αυτά τα μέτρα.

Σεβαστήκαμε την αξία της ανθρώπινης ζωής και παλέψαμε για αυτή, χωρίς να υπολογίσουμε κανένα άλλο κόστος.

Αυτή η επιλογή δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος και χαίρομαι που μετά από πολλά χρόνια, η Ελλάδα είναι, παγκοσμίως, στο κέντρο της προσοχής, επιβραβεύεται για τις προσπάθειες μας. Πιστεύω ότι αυτό θα έρθει να επικαθίσει ως credit και σε ενδεχόμενες επενδύσεις στην οικονομία και στον τουρισμό.

 

  • Η παγκόσμια κοινότητα δεν ήταν έτοιμη για αυτή την πανδημία. Κραταιά συστήματα υγείας κατέρρευσαν. Και τα μέσα ατομικής προστασίας ήταν ένα ζητούμενο για όλες τις χώρες. Μάλιστα, πολύ πιο ισχυρές χώρες από εμάς δεν μπόρεσαν τελικά να τα διασφαλίσουν.

Χτίσαμε εγκαίρως, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Προεδρία της Κυβέρνησης, μία «αερογέφυρα ζωής». Τα καταφέραμε και τελικά δεν υπήρξαν ελλείψεις στα νοσοκομεία μας.

 

  • Μεθαύριο, Πέμπτη, θα παρουσιάσω τη στρατηγική μας για τις αεροδιακομιδές, το testing και το υγειονομικό σύστημα στα νησιά μας.

Πρόκειται για την ενίσχυση των δομών υγείας με επιπλέον  προσωπικό, με μέσα ατομικής προστασίας, με testing, με δυνατότητα αεροδιακομιδών ή πλωτών διακομιδών.

Το ενιαίο υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά μας, προβλέπει έναν ακτινωτό σχεδιασμό συνεργασίας, στήριξης και διασύνδεσης των μεγάλων Νοσοκομείων αναφοράς της ενδοχώρας με τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών μας.

Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την εποπτεία της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

 

  • Πρέπει να εξακολουθούν να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, οι κανόνες υγιεινής, ό,τι χτίσαμε αυτούς τους μήνες. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο. Ο κόσμος θέλει να βγει έξω, να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Όπως, όμως, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενδεχομένως να υπάρχει ένας δεύτερος κύκλος του ιού.

Αυτό θα θέλαμε να το ελέγξουμε.  Προφανώς, από τη στιγμή που επιτρέπουμε τον τουρισμό, λελογισμένα, με testing και με αξιολόγηση των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες, θα πρέπει να περιμένουμε και την πιθανότητα να υπάρχουν κάποια κρούσματα.

 

  • Με την προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί, το R0 έχει φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, κάτω του 0,21. Υπάρχουν κάποιες μικροεστίες του ιού, οι οποίες ελέγχονται.

 

  • Αν μπορούσα να δώσω μία συμβουλή, ως Υπουργός Υγείας, θα έλεγα να μην εφησυχάσουμε. Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι «προστατεύω τον εαυτό μου, την οικογένειά μου, τους γύρω μου» και υπάρχουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους, οι οποίοι είναι επιβεβλημένο να κάνουν αυτούς τους ελέγχους σε Δήμους, Περιφέρειες και νησιά σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εφαρμόσουν τους νόμους.

 

  • Προφανώς είναι μία πρόκληση ο τουρισμός. Νομίζω, όμως, ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό, όπως κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας και των επαγγελματιών που πειθαρχούν και που θέλουν να δουν να υπάρχει δουλειά και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Ας προσέξουμε τώρα στην αρχή, για να μπορέσουμε να χαρούμε αυτό το καλοκαίρι όπως όλοι θέλουμε.

 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Μητσοτάκης προτιμά ως αντίπαλο τον Κασσελάκη (αντί για τον Ανδρουλάκη)

Η άνοδος την οποία έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Μητσοτάκης προτιμά ως αντίπαλο τον Κασσελάκη (αντί για τον Ανδρουλάκη)

Η άνοδος την οποία έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, μετά τα... παρατράγουδα του Συνεδρίου-παρωδία, με περαστικούς χειροκροτητές αντί για κανονικούς συνέδρους, και με...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...