Κικίλιας: Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέρα-μέρα, για να κρατήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο

Ομιλία Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια

κατά τη συζήτηση στη Βουλή

για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

για τα υγειονομικά μέτρα

 

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

 

Κατ’ αρχάς, καταθέτω δύο νομοθετικές βελτιώσεις και κάνω αποδεκτές και τις τέσσερις τροπολογίες, τις οποίες κατέθεσαν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Ανάπτυξης που θα την υπερασπιστεί και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξής επίσης.

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι η προστασία της ζωής, κατά την άποψή μου, είναι η πιο θαρραλέα πράξη. Και αν μπορεί κανείς να σώσει μία ανθρώπινη ζωή, είναι  κάτι πολύ γενναίο και πολύ ξεχωριστό, πόσο μάλλον πολλές ζωές.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους συναδέλφους, ότι ως Υπουργείο Υγείας πολύ νωρίς, πολύ πριν από πολλές χώρες, πράξαμε τα δέοντα, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να είναι  οργανωμένη και δομημένη, σε κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί ποτέ από κανέναν, μια πανδημία.

Έτυχε στη γενιά μας να αντιμετωπίσουμε πανδημία – κάτι τέτοιο συμβαίνει κάθε 100 χρόνια, ενδεχομένως και παραπάνω – με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ άλλες χώρες τεράστιες, με πολύ μεγάλα μεγέθη και κραταιά εθνικά συστήματα υγείας, φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν το έχουν καταφέρει.

Προφανώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να προβλέψεις, αλλά βεβαίως να προσαρμοστείς στα δεδομένα και νωρίς να βάλεις τα πράγματα σε μία σειρά τέτοια, έτσι ώστε να προστατεύσεις τους συμπολίτες σου.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, για τον οποίον πολλές φορές έχω μιλήσει εδώ, στη Βουλή, με νέους ανθρώπους και επιστήμονες στους οποίους δείξαμε εμπιστοσύνη, κατάφερε να κουβαλήσει έναν τεράστιο όγκο ενημέρωσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όλων των φορέων και όλων των Υπουργείων. Με ένα τεράστιο τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο απαντούν επιστήμονες επί παντός επιστητού για όλους αυτούς τους 2,5 μήνες. Με ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσληφθεί διαδοχικά από διάφορες Κυβερνήσεις, στους οποίους εμείς δείξαμε εμπιστοσύνη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, με τις κινήσεις τις οποίες έγιναν νωρίς, προκειμένου να μπορέσουμε να προμηθευτούμε τα φάρμακα αυτά τα οποία, βάσει εισηγήσεων, ειδικοί επιστήμονες, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι μας λένε ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.

Το ΙΦΕΤ που τρέχει όλη τη διαδικασία σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες για τις προμήθειες υλικών, που είναι τόσο δυσεύρετα, μαίνεται ένας παγκόσμιος «πόλεμος». Έχω κρατήσει τον Πρόεδρο, τον οποίο διόρισε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Και εκεί φαίνεται και η διαφάνεια και ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τα πράγματα στο Υπουργείο Υγείας.

Και πέρασε και αυτό στην Τριμελή Επιτροπή Ελέγχου και Λογοδοσίας για το πού πάνε όλες αυτές οι δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους δωρητές για την ευγενή καλοσύνη που είχαν να στηρίξουν τους ανθρώπους μας που είναι σε ανάγκη.

Με 13 νοσοκομεία αναφοράς στην αρχή, 12 και ένα παιδιατρικό και τώρα όλα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην πρώτη γραμμή. Και τα Κέντρα Υγείας και η Πρωτοβάθμια επίσης και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Θέλω να καταθέσω εδώ, το άρθρο 6 που έχει κατατεθεί και έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης περί επίταξης κινητών πραγμάτων και αναλωσίμων από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και το άρθρο 4 για τα ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης χώρων. Όλα τα έχουμε βάλει μέσα περί επίταξης, όλων των χώρων και όλων των νοσοκομείων και όλων των θεραπευτηρίων στον ιδιωτικό τομέα. Όλων.

Και όπου χρειαστεί βήμα–βήμα στην εξέλιξη αυτής της νόσου και του ιού, που ελπίζω πραγματικά η καμπύλη αυτή να συνεχίσει να είναι σε τέτοιο βαθμό που να είναι εντός του ελέγχου της χώρας και εντός της δυνατότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου χρειαστεί, ό,τι χρειαστεί, θα το πάρουμε.

Και ΜΕΘ έχουν δώσει και υπουργική απόφαση έχω βγάλει ότι απαγορεύω τα τακτικά χειρουργεία και έχουν συνεργαστεί πλήρως.

Όπως πράξαμε εμείς, τα κόμματα, και θέλω να το πω ειλικρινώς, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες μικρές παραφωνίες στις οποίες δεν δύναμαι και δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να σχολιάσω εν μέσω κρίσης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλοι οι συνάδελφοι, με πρώτους τους πολιτικούς αρχηγούς, είχα την τύχη και την τιμή να συνομιλήσω και να συνομιλώ μαζί τους μέσα στην κρίση.

Και οι προκάτοχοί μου, όπως για παράδειγμα ο πρώην Υπουργός Υγείας ο κύριος Ξανθός με τον οποίο συνομιλώ και ενημερώνω και όποιος μου ζήτησε να τον ενημερώσω.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτή την παγκόσμια κρίση Δημόσιας Υγείας, σε σχέση με το πώς επικοινωνούμε και με τους πολίτες και τους δίνουμε το παράδειγμα το οποίο πρέπει αυτές τις εποχές και τους καιρούς, είναι υποδειγματική.

Δεν μπορώ και δεν θέλω και δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία της μικροπολιτικής σε καμία των περιπτώσεων σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Γιατί βλέπω πάρα πολύ καλά, πρώτον, ότι δεν έχουμε ξεφύγει από το κίνδυνο, δεύτερον, ότι στις γύρω χώρες μας μαίνεται ένας «πόλεμος» και χάνονται εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, και με πονάει αυτό, όπως και στη χώρα μας για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν χαθεί και για όσους πρόκειται να χαθούν. Αλλά και για τη μάχη που δίνουν οι πραγματικοί ήρωες, οι ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, ο ΕΟΔΥ, η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, το ΙΦΕΤ, ο ΕΟΦ, η Πολιτική Προστασία, τα παιδιά και οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι αστυνομικοί μας, όποιοι έχουν συμβάλλει. Και τους ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου.

Καταλαβαίνω ότι η οικονομία είναι ένα σημαντικό, μα πάρα πολύ σημαντικό θέμα και κινητήριος δύναμη για τα χώρα. Και μου δίνεται η ευκαιρία αυτή τη στιγμή να ευχαριστήσω δημοσίως το Χρήστο Σταϊκούρα για την τεράστια βοήθεια που έχει δώσει, με βάση τα δεδομένα της χώρας, στο Υπουργείο Υγείας και σε όλους τους μηχανισμούς που αντιμετωπίζουν την κρίση.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω θερμά να συνεχίσουμε έτσι. Ακόμα και μία ανθρώπινη ζωή αν καταφέρουμε  να σώσουμε, θα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.

Άκουσα κάτι για προμήθειες. Οι 7 Υγειονομικές Περιφέρειες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζήτησαν να κάνουν προμήθειες για την κρίση πριν από ένα μήνα, αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ. Κατάφεραν να κάνουν τελικά προμήθειες 800.000 ευρώ. Κανένας προμηθευτής δεν μπορούσε να φέρει τίποτα.

Η 1η ΥΠΕ με 11 εκατομμύρια προμήθειες συμβασιοποίησε 3.500 ευρώ. Εδώ γίνεται ένας «πόλεμος» για τα μέσα ατομικής προστασίας.

Το ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί με κανόνες διαφάνειας, όμως, να μπορέσει να φέρει από μία αγορά, που είναι κλειστή. Τι γίνεται; Μπλοκάρει η μία χώρα τις άλλες. Έχουν μπλοκάρει και δικά μας μέσα ατομικής προστασίας που έχουμε παραγγείλει, προκαταβάλλοντας ένα ποσό σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια με την Κίνα, μέσα από την ευγενή καλοσύνη που είχε και η Πρέσβειρα εδώ να βοηθήσει και οι αξιωματούχοι εκεί, να φέρουμε ό,τι υλικό μπορούμε. Και οι δύο τους έχουν συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό.

Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση όταν βλέπετε κραταιές χώρες, τεράστιες, να μιλάνε για μπαντάνες και κασκόλ και μάσκες, που ράβουν από τα τζιν και τα κοτλέ.

Σας παρακαλώ πάρα πολύ ας μη μιλάμε σα να είναι όλα λυμένα. Εγώ αναγνωρίζω πρώτος ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε διαχρονικές αδυναμίες. Με ακούσατε πουθενά να βγω μέσα σε όλη αυτή την κρίση και με αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία έχουμε, που δεν το δηλώνουμε εμείς, το δηλώνουν ξένες χώρες για εμάς, και να μιλήσω μήπως για ευθύνη της προηγούμενης διακυβέρνησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Είπα, είχε διαχρονικά προβλήματα, πράγματι προσυπογράφω αυτό που λέτε, είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία με όλες αυτές τις δωρεές αναπνευστήρων, μόνιτορ, κρεβατιών, δωρεών ολόκληρων πτερύγων στις ΜΕΘ, να φτιάξουμε ένα άλλο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ό,τι έχει να κάνει με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και κάποια άλλα πράγματα.

Αλλά η προσπάθεια που γίνεται είναι τεράστια. Μέσα σε διάστημα 1,5-2 μηνών από 565 κλίνες ΜΕΘ, ξεπεράσαμε τις 800 και τη δυνατότητα να μπορέσουμε να διερευνήσουμε και να βρούμε και ΜΕΘ και από τον ιδιωτικό τομέα, να βρούμε και από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και από τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, να κάνουμε κρουνηδόν προσλήψεις με όλες τις δυνατότητες που μας δίνουν οι νόμοι.

Σας παρακαλώ πάρα πολύ, επειδή όλοι το δηλώσατε σήμερα και ειδικά οι πολιτικοί αρχηγοί, πρώτος από όλους ο Πρωθυπουργός, ότι ο Απρίλιος είναι ένας πολύ κρίσιμος μήνας. Ας μην δαπανούμε το χρόνο μας σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή ανταλλάσσοντας μικροπολιτικές και επικοινωνιακές πομφόλυγες μεταξύ μας.

Και όπως έχουμε κάνει στη συντριπτική πλειοψηφία, και το επαναλαμβάνω, και όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, και ευχαριστώ για αυτό, ας συνεχίσουμε έτσι μέχρι τέλους.

Τι αξίζει μία κομματική θέση ή στάση απέναντι σε μία ανθρώπινη ζωή; Πόσο μάλλον απέναντι στις ανθρώπινες ζωές όλων των Ελλήνων, όλου του κόσμου.

Προφανώς θα είναι μία άλλη μέρα αυτή η οποία θα ξημερώσει μετά από αυτή την κρίση. Είναι όμως η κρίση ακόμα εδώ και οι προσπάθειες που γίνονται είναι τεράστιες σε όλα τα επίπεδα.

Θα κλείσω όπως ξεκίνησα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς οι οποίοι με πνεύμα συναίνεσης και αλληλεγγύης, που αυτό χρειάζεται να δει ο ελληνικός λαός, στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Θέλω να πω ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, πληρώματα του ΕΚΑΒ, διασώστες, διοικητικό προσωπικό, όποιον έχει συμβάλλει σε αυτή την κρίση.

Και θέλω να υποσχεθώ, το μόνο πράγμα το οποίο μπορώ: ότι θα συνεχίσω και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέρα-μέρα, σε ένα αγώνα που κάθε μέρα ξημερώνει με άλλα προβλήματα, τεράστια προβλήματα, για να κρατήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο. Λέγοντας πάντα την αλήθεια, μιλώντας πάντα με διαφάνεια και με σεβασμό στον άνθρωπο αυτόν, ο οποίος με αγωνία προσέρχεται στο νοσοκομείο και ζητάει φροντίδα και ζητάει να μεριμνήσουμε εμείς για την υγεία του.

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Best Of

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε Μια μέρα μαζί με τους fans της και...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής της Νέας...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο πριν την τελική ευθεία του διαγωνισμού Άρωμα Eurovision έφερε στο στούντιο του ΟΠΑΠ Game Time η...