Κικίλιας: Δεν πρέπει να καθίζουμε τους νέους στο σκαμνί

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα “Real News”.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια:

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο αισιόδοξος είστε για την αντιμετώπιση του δεύτερου και πολύ πιο ισχυρού σε όλη την Ευρώπη κύματος της πανδημίας;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, είναι θέμα λογικής: Αν ακολουθήσουμε όλοι τα μέτρα προφύλαξης, θα πάμε καλά, είμαι σίγουρος. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση που η επιπολαιότητα των λίγων καταστρέφει την υπευθυνότητα των πολλών και τελικά θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων. Αυτή η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προκλήθηκε κυρίως από αυτή την αντίληψη: «Έλα μωρέ, σιγά μην κολλήσω». Δεν είναι σε καμία περίπτωση ελληνικό το φαινόμενο, δεν μπορώ να πω δηλαδή, ότι η δική μας κοινωνία είναι απείθαρχη και αδιάφορη. Τα ίδια και πολύ χειρότερα, μάλιστα, συμβαίνουν σε όλες τις χώρες.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό, με δεδομένο ότι είναι θέμα υγείας;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Διότι είναι παρά πολύ δύσκολο να τηρούνται περιοριστικά μέτρα επί τόσους πολλούς μήνες. Ο κόσμος έχει κουραστεί ψυχολογικά (το δηλώνει και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), άλλαξε η καθημερινότητά του, χτυπήθηκε και οικονομικά.

Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και έχουμε χρέος στους συνανθρώπους μας, στους φίλους μας, στην οικογένειά μας, να αυτοπειθαρχήσουμε. 

 

 

            ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι νέοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ως καλός αγωγός υψηλής και αμελούς μεταδικότητας. Εσείς προχθές, βέβαια, κάνατε έκκληση                      προς τους 65 και άνω ετών…

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Οι νέοι δεν στοχοποιούνται, όπως λέτε, τουλάχιστον όχι από εμένα. Πράγματι, είναι και ασυμπτωματικοί, και με μεγάλη κινητικότητα – βγαίνουν έξω, βρίσκονται με τις παρέες τους, διασκεδάζουν. Κάνουν, δηλαδή, ό,τι κάνει κάθε άνθρωπος στην ηλικία τους. Αναπόφευκτα, όμως, γίνονται υπερμεταδότες. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους καθίζουμε στο σκαμνί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε αυτή την υπερμετάδοση.

Τώρα, βεβαίως και έκανα έκκληση στους 65 και άνω ετών, όπως και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, να προσέχουν πια – διπλά και τριπλά – διότι κινδυνεύει η ζωή τους. Να μην έρχονται σε επαφή με πολλούς, να προσέχουν πολύ στις επαφές με νεότερα άτομα, να περιορίσουν τις εξόδους τους για λίγο καιρό και οπωσδήποτε να εμβολιαστούν για την γρίπη.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πίεση των Συστημάτων Υγείας παρουσιάζει αυξητική τάση παγκοσμίως. Ποια είναι η εικόνα των νοσοκομείων σε ΜΕΘ και πόσες προσλήψεις έχουν γίνει σε προσωπικό;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:  Το 2019 παραλάβαμε 557 κλίνες και τώρα λειτουργούν 974 κλίνες, εκ των οποίων οι 289 είναι ΜΕΘ-COVID. Υπάρχει, όντως, αυξητική τάση, αλλά θέλω να σκεφτείτε ότι το Σύστημα Υγείας, εκτός από την πανδημία, προσφέρει τις υπηρεσίες του, στα τακτικά και έκτακτα περιστατικά των συμπολιτών μας: τροχαία, εμφράγματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, βαριές ασθένειες. Όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν και το ΕΣΥ είναι εδώ για όλους μας. Κυρίως για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν και δεν έχουν.

Οι 50 ΜΕΘ στο «Σωτηρία», που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, είναι η απόδειξη ότι υλοποιούμε το σχέδιο μας αποτελεσματικά και με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Ανοίγουμε συνεχώς νέες ΜΕΘ, κάτι το οποίο – πιστέψτε με – αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, αλλά και μια ουσιαστική παρακαταθήκη για το Σύστημα Υγείας. Γιατί επίτευγμα; Διότι πολύ απλά, κύριε Σιαδήμα, μιλάμε για νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του 21ου αιώνα, μέσα σε νοσοκομεία του προηγούμενου αιώνα: Χωροταξικές αλλαγές, νέοι εξοπλισμοί, σύγχρονα μηχανήματα, ειδικά συστήματα ενδοεπικοινωνίας,  εξαερισμοί με εξειδικευμένα φίλτρα.

Όλα αυτά γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και – πιστέψτε με – δεν είναι μια απλή διαδικασία. Για τη λειτουργία τους, ενισχύσαμε το ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Από την αρχή της πανδημίας έχουν γίνει περίπου 7.000 προσλήψεις: 745 ιατροί, 3.867 νοσηλευτές, 1.277 διοικητικό προσωπικό, 752 παραϊατρικό προσωπικό και 171 τεχνικοί. Μάλιστα, όπως έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι 4.000 νοσηλευτές θα έχουν τη δυνατότητα μέσω ΑΣΕΠ να μονιμοποιηθούν.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το ύψος των κρουσμάτων που τα νοσοκομεία δε θα αντέχουν άλλο; Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές πώς θα αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πίεση;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν είναι ακριβώς ο αριθμός κρουσμάτων το κύριο πρόβλημα, είναι ο αριθμός όσων θα χρειαστούν νοσηλεία για COVID-19. Απέχουμε ακόμη από το «κόκκινο», αλλά θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός Συστήματος Υγείας και, μάλιστα, όταν το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός,

Έχω εδώ τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο. Πραγματοποιήθηκαν, λοιπόν, στα νοσοκομεία όλης της χώρας:

-516.379 εξετάσεις ασθενών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία

-285.802 εξετάσεις ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

-40.032 Χειρουργεία

-50.114 εξετάσεις ασθενών στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων.

Καταλαβαίνετε τους αριθμούς; Σε αυτή την πραγματικότητα, προστίθενται τα περιστατικά COVID-19 και για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω από την ψυχή μου όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ, για την αυταπάρνηση και την ηρωική πολύμηνη μάχη που δίνουν. 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα εμβόλια για τον κορονοϊό σε ποια φάση βρίσκονται; Για πόσες εταιρείες μιλάμε;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών, με βάση τα κριτήρια των παγκόσμιων οργανισμών, που είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει προσυμφωνίες αγοράς με 3 εταιρείες (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές.

Αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών COVID-19, μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία υλοποιεί και το πλαίσιο προτεραιοποίησης του πληθυσμού.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά το εμβόλιο της γρίπης, οι πολίτες εμβολιάζονται;

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι. Και μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι οι πρώτοι που εμβολιάζονται είναι τα άτομα 60 ετών και άνω και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Χτίζουμε με αυτόν τον τρόπο ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μαζί με τα μέτρα προφύλαξης θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη διπλή μάχη που δίνουμε.

Για να σας δώσω και συγκεκριμένα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί 2.718.714 εμβόλια, έχουν εκτελεστεί 2.129.719, ενώ βρίσκονται στην αγορά 3.100.000.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...