Κικίλιας: Δεν ξεχνάμε, αλλά κοιτάμε και προχωράμε μπροστά

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Παραπολιτικά”.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

 

Η χώρα μας βιώνει μια νέα μεταναστευτική κρίση. Είναι λύση η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα; Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα; 

Το 2014, ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχα την ευθύνη του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα με “θωρακισμένα” σύνορα, διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, προαναχωρησιακά κέντρα και αυξημένους ελέγχους στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας και βέβαια χωρίς προβλήματα στη νησιά μας. Τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν το πρόβλημα εξαιτίας ανικανότητας και ιδεοληψίας, αλλά και της πολιτικής των “ανοικτών συνόρων”. Μια πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας που οδήγησε σε “αποθήκες ψυχών”, όπως αυτές της Ειδομένης και της Μόριας.

Η κατάσταση στα νησιά μας είναι εκρηκτική και η κυβέρνηση προχωρά στην αποφόρτισή τους, βάσει σχεδίου και με ευθύνη του κράτους. Η κυβέρνηση θα κάνει όλα αυτά που πρέπει για να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ήδη η χώρα θωρακίζεται. Στα χερσαία σύνορα εγκαθίστανται περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικοποιείται η επιτήρηση του Έβρου και στα θαλάσσια σύνορα, ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού με περισσότερα πλωτά μέσα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις.

 

Διαρκώς νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Δεν πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τα γεγονότα αυτά, όπως προεκλογικά είχε πει η Νέα Δημοκρατία;

Κανείς δεν θα ξεχάσει τη δήθεν περήφανη διαπραγμάτευση που κόστισε πολύ στην οικονομία και διέλυσε τη μεσαία τάξη της χώρας. Η περίοδος εκείνη κρίθηκε πολιτικά. Η μνήμη του ελληνικού λαού είναι πολύ δυνατή και θα υπενθυμίζει συνεχώς στον ΣΥΡΙΖΑ τις καταστροφικές του πολιτικές. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, “δε ξεχνάμε αλλά κοιτάμε και προχωράμε μπροστά” για να φτιάξουμε την Ελλάδα που αξίζουμε.

 

Πολλά νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών τους επόμενους μήνες;

Το ανθρώπινο δυναμικό του Ε.Σ.Υ. είναι η ραχοκοκαλιά του. Γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό δίνουν μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό.

Έχουμε καταγράψει τα προβλήματα που δυσχεραίνουν χρονικά τη διαδικασία των προσλήψεων και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, να τις επισπεύσουμε.

Τώρα, απαιτούνται πάνω από 18 μήνες. Στόχος μας είναι να το ελαχιστοποιήσουμε αρκετά αυτό το διάστημα. Επίσης, θα υλοποιήσουμε επιτέλους την ισχύουσα διάταξη νόμου, που προβλέπει ότι 6 μήνες πριν την συνταξιοδότηση του γιατρού, προκηρύσσεται η θέση, ώστε αμέσως να πληρωθεί και να μην υπάρχει κενό.

Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός του Υπουργείου Υγείας θα μας βοηθήσει να ενσωματώσουμε γρήγορους και ευέλικτους μηχανισμούς στελέχωσης κρίσιμων τομέων, όπως ο νοσηλευτικός.

Επιπλέον, επανασχεδιάζουμε τις ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες, για να προχωρήσουν οι συνέργειες σε διοικητικό επίπεδο και να εφαρμοστεί μία πολιτική συγκράτησης των νέων ιατρών στη χώρα.

Μέχρι τότε, έχουμε στον άμεσο προγραμματισμό μας 1.300 θέσεις νοσηλευτών τραυματιοφορέων και λοιπού προσωπικού, 1.500 θέσεις γιατρών, ενώ ήδη επιταχύνουμε τις διαδικασίες για τις προσλήψεις 700 αγροτικών γιατρών. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, υπάρχει όμως σκληρή δουλειά με σεβασμό μέχρι και στο τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου.

 

Στη Βουλή είπατε επίσης ότι ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ – πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ – δε θα είναι γιατρός και το οποίο σας έθιξε η αντιπολίτευση. Τι θα είναι;

Μάνατζερ. Για να μπορεί να διοικεί τον οργανισμό και για βγάλουμε τη βάσανο της διοίκησης πάνω από τις πλάτες του επιστημονικού προσωπικού, ώστε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας και στην αντιμετώπιση των έκτακτων κρίσεων, όπως το μεταναστευτικό. Για αυτό ακριβώς μετατρέπουμε τον ΕΟΔΥ σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο οργανισμό, στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, με επικεφαλής έναν μάνατζερ, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Αγγλία και στη Γαλλία. Άλλωστε οι δύο αντιπρόεδροι του ΕΟΔΥ θα είναι κορυφαίοι επιστήμονες. Ο ένας αρμόδιος για τα λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα και ο άλλος για τα μη μεταδοτικά, όπως ο καρκίνος.

 

Είπατε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου του μικρού παιδιού που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1, είναι ζήτημα επιστημονικό και όχι οικονομικό. Οι γονείς υποστηρίζουν το αντίθετο.

Ως άνθρωπος, συμπάσχω με τους γονείς, αντιλαμβάνομαι την αγωνία τους, βρίσκομαι δίπλα τους, όπως και στο παιδί τους και σε ανθρώπινο επίπεδο έκανα και κάνω ό,τι μπορώ.

Προφανώς και το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αφού το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει για τη θεραπεία του παιδιού 1 εκ. ευρώ. Επίσης για άλλες περιπτώσεις, όπου κρίθηκε επιστημονικά αναγκαίο, δόθηκαν μέχρι και 5 εκ. ευρώ.

Κανείς μας στο Υπουργείο Υγείας και κανένας γιατρός του ΑΥΣ δε θα έβαζε ποτέ τα χρήματα απέναντι στη ζωή ενός παιδιού. Δε θα το επέτρεπα.

Το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, που είναι το κορυφαίο ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο, ερεύνησε διεξοδικά τη περίπτωση και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δε συνηγορούν υπέρ της συνδυαστικής χορήγησης των δύο θεραπειών. Σεβόμαστε όλοι απόλυτα την αγωνία της οικογένειας, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε κάνει και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σε επιστημονικό επίπεδο, για να βοηθηθεί ο μικρός Παναγιώτης.

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...