Κικίλιας: Δίπλα σε όλους τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι χρειάζονται στήριξη

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια:

 

 

 

1.305 σήμερα οι κλίνες ΜΕΘ στη χώρα

 

Υπάρχει προβληματισμός και σε εμένα προσωπικά, δεν το κρύβω, και ανησυχία και στους επιστήμονές μας, και προφανώς στην Κυβέρνηση από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο από εμάς. Καθημερινά όλοι μας ασχολούμαστε, με πρώτο τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, με το τι συμβαίνει στη χώρα επιδημιολογικά, ποια είναι τα δεδομένα, πώς αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πώς διασπείρεται ο κορονοϊός.

Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.305 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα, 748 κλίνες Covid και 557 non-Covid, και συνεχίζουμε να εγκαινιάζουμε, να ανοίγουμε νέες κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, με lockdown ενός μήνα στη χώρα, είναι  κατειλημμένες οι 1.083, από τη Λαμία και πάνω σχεδόν όλες.

Παραλάβαμε 557 ΜΕΘ. Αυτή την εποχή, Δεκέμβριο μήνα, χωρίς κορονοϊό, και επί ΣΥΡΙΖΑ και πριν, υπήρχε αναμονή 35-50 συμπολιτών μας την ημέρα για κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δεν υπήρχε Covid, υπήρχε μόνο ο ιός της γρίπης και τα τροχαία, εγκεφαλικά, καρδιακά και οι ανάγκες των ανθρώπων. Και έμεναν 35-50 συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ και περίμεναν να βρουν ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, που ήταν το πιο ντροπιαστικό ρουσφέτι του πολιτικού συστήματος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Επίσης, έχουμε 4.000 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία της χώρας και συνεχίζει να διασπείρεται ο κορονοϊός σε συγκεκριμένες πόλεις, όπου η πίεση την οποία δεχόμαστε είναι  αφόρητη. Έχω αναφέρει ξανά τα Νοσοκομεία της Δράμας, της Κατερίνης, των Γιαννιτσών, των Σερρών, της Βέροιας, της Φλώρινας, της Έδεσσας. Στείλαμε εκεί επιπλέον 167 γιατρούς, 265 νοσηλευτές και 110 άτομα λοιπό προσωπικό και 60 ιδιώτες γιατρούς.

Καταφέραμε να ισορροπήσουμε στη μάχη της Θεσσαλονίκης αυξάνοντας 300% τις ΜΕΘ μας και 150% τις απλές κλίνες Covid και θέλω για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω τους ηρωικούς γιατρούς και νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό, τους ΥΠΕάρχες και όλους όσοι δίνουν τη μάχη εκεί.

Δυστυχώς, τα κρούσματα μειώνονται λιγότερο από όσο περιμέναμε κάθε μέρα. Το Ε.Σ.Υ. πιέζεται, οι γιατροί μας είναι κουρασμένοι από την τεράστια μάχη που δίνουν σε αυτό το δεύτερο κύμα.

Και βγαίνουν οι επιστήμονες του ECDC, οι δικοί μας επιστήμονες και όλος ο πλανήτης και μιλάει για τρίτο κύμα το οποίο θα ξεκινήσει ανάλογα με το πότε και πώς θα ανοίξουν οι χώρες, είτε στα τέλη Δεκεμβρίου, είτε στις αρχές Ιανουαρίου. Προεξοφλούν οι επιστήμονες ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις κλιματολογικές συνθήκες, ανάλογα με το πώς θα ανοίξουμε και εάν θα ανοίξουμε ή δεν θα ανοίξουμε και το πόσο θα προσέξουμε, όσο πιο αργά γίνει, τόσο πιο αργά και στρωτά, θα έρθει το τρίτο κύμα. Όσο πιο νωρίς ανοίξουμε και χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τους υγειονομικούς κανόνες, τόσο πιο γρήγορα και τόσο πιο σφοδρά.

Αυτός είναι ο προβληματισμός και αυτή είναι η κατάσταση.

Όπως πολύ σωστά είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας, δεν τίθεται θέμα ημερομηνίας αλλά του πόσο διασπείρεται ο ιός, πόσα κρούσματα έχουμε καθημερινά και πόσο αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Θέλουμε να προσπαθήσουμε να ξαναμπούμε βήμα-βήμα σε μία μερική κανονικότητα. Αλλά αν είναι γεμάτα τα Νοσοκομεία και οι ΜΕΘ με ασθενείς, στην περίπτωση που ξανά αυξηθούν οι αριθμοί που είναι ουσιαστικά λίγο έως πολύ επιβεβαιωμένο από τους ειδικούς, θα έχουμε τρίτο κύμα. Γιατί η κινητικότητα, δυστυχώς, συντελεί στην αύξηση της μετάδοσης.

Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα στην αγορά και στην κοινωνία. Ζητάμε λίγη υπομονή ακόμα. Δεν αξίζουν οι Έλληνες να δουν καταστάσεις και συνθήκες όπως τις βλέπουμε σε άλλες χώρες, να καταρρέουν τα υγειονομικά συστήματα και να έρχεται η καταστροφή.

 

 

7.000 προσλήψεις εν μέσω πανδημίας – 1.400 μόνιμοι γιατροί, 4.000 νοσηλευτές μονιμοποιούνται

 

Εν μέσω πανδημίας, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προσελήφθη επικουρικό προσωπικό 7.000 υγειονομικών.  Περίπου 4.000 νοσηλευτές, 800 γιατροί και οι υπόλοιποι ήταν λοιπόν προσωπικό.

Με εντολή του Πρωθυπουργού οι 4.000 μέσω ΑΣΕΠ μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, για τους 800 γιατρούς θα γίνει η ανάλογη προσπάθεια. Εντός του μήνα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των συμβουλίων κρίσεων για την πρόσληψη ακόμα 900 μόνιμων γιατρών. το Σεπτέμβριο αν θυμάστε προκηρύξαμε άλλες 400 θέσεις μονίμων γιατρών, εκ των οποίων οι 200 στελέχωσαν τις ΜΕΘ και με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή προσλάβαμε και τους αναπληρωματικούς.

Συνολικά, το 2020 έχουν προσληφθεί πάνω από 1.400 μόνιμοι γιατροί και θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 4.000 νοσηλευτές.

Σχετικά με την αναφορά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι θα προσλάβουν 15.000 γιατρούς, αυτή τη στιγμή  στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες, στις λίστες των επικουρικών γιατρών για τις ειδικότητες που μας ενδιαφέρουν, αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι, υπάρχουν γύρω στις 35 αιτήσεις.

Αν ερχόταν, δηλαδή, ο κύριος Τσίπρας στην εξουσία, θα έπαιρνε 35 άτομα.

 

 

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού περιλαμβάνει τους πάντες

 

Σε συνεργασία με το  Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα φτάσουμε στον πολίτη, θα ενημερώσουμε, ο πολίτης θα αποδεχθεί την πρόσκληση του εμβολιασμού και αναλόγως τη γεωγραφική περιοχή θα ενημερωθεί για την ώρα, το ραντεβού και το σημείο εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός από το Σύνταγμά μας δεν είναι υποχρεωτικός.

Είμαι πολύ περήφανος για τους Έλληνες που πριν από δυο χρόνια για τον ιό της γρίπης εμβολιάστηκαν 2.000.000 κόσμος και φέτος 4.200.000. Αυτό δείχνει ότι έχουμε κουλτούρα αλληλεγγύης, μια κουλτούρα στήριξης στις ευάλωτες ομάδες, μια κουλτούρα του να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους που δεν μπορούν, που δεν έχουν και πρέπει να τους στηρίξουμε.

Για να φτιάξουμε ένα τείχος ανοσίας πρέπει η πλειοψηφία των Ελλήνων να εμβολιαστεί. Το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, θα είναι ελεγμένο από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκου. Μόλις εγκριθεί, θα έρθει στην ίδια χρονική στιγμή σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, σε όλα τα κράτη-μέλη.

Τόνισα και χθες ότι είναι η πιο μεγάλη, η πιο σημαντική και η πιο κρίσιμη υγειονομική επιχείρηση στην ιστορία της χώρας.

Αγκαλιάζουμε όλη την κοινωνία και η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού περιλαμβάνει τους πάντες. Είναι μια εθνική προσπάθεια, ξεπερνάει τα κόμματα, ξεπερνάει τις παρατάξεις, ξεπερνάει τη μικροπολιτική.

Και θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά όλοι να τη δουν έτσι και όλοι να συμμετέχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Με εντολή του Πρωθυπουργού, θα ενημερώσω ξανά τα κόμματα μέσα στις επόμενες μέρες.

 

 

Εκεί που ο πολίτης δεν μπορεί να πάει σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, τότε θα πηγαίνει το Κράτος στον πολίτη

 

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες. Πρώτα θα εμβολιάσουμε υγειονομικούς, ευπαθείς ομάδες, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κλειστές δομές.

Και εκεί που ο πολίτης δεν μπορεί να πάει σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, τότε θα πηγαίνει το Κράτος. Εξήγησα πώς θα γίνει η διαδικασία εμβολιασμού στα γηροκομεία με τις ΚΟΜΥ.

Θα υπάρχει πρόβλεψη για όλους τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν, για όλους τους συνανθρώπους μας οι οποίοι χρειάζονται στήριξη.

 

 

Κρίσιμη η διαφάνεια και η σωστή ενημέρωση για το σχέδιο εμβολιασμού

 

Η διαφάνεια και η σωστή ενημέρωση για το πώς ξεδιπλώνεται το σχέδιο εμβολιασμού είναι κρίσιμη. Σύντομα λοιπόν, όταν θα έρθουν τα πρώτα εμβόλια, θα είναι καθημερινή η ενημέρωση για όλα τα θέματα του εμβολιασμού. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν αμφιβολίες και «σκιές» σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό και θα απαντάμε καθημερινά σε όλους αυτούς οι οποίοι θα προσπαθήσουν να βλάψουν την εθνική προσπάθεια.

Ο εμβολιασμός είναι δωρεάν για όλους τους Έλληνες. Όλοι μαζί πρέπει να συνεισφέρουμε, να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, η οποία δεν έχει να κάνει με την Κυβέρνηση, έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας, με το μέλλον των πολιτών και με την πολύ μεγάλη βούλησή τους να ξαναπάρουν τις ζωές τους πίσω.

Ο δρόμος για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, περνά από έναν σωστό και επιτυχή εμβολιασμό.

 

 

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εγκαινίασε τις 12 νέες κλίνες που παραδόθηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Οι κλίνες ΜΕΘ αναπτύχθηκαν από τη δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε.

 

Μετά την παράδοση των κλινών ακολούθησαν δηλώσεις.

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ιατρούς, νοσηλευτές, το προσωπικό του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, για την εξαιρετική δουλειά και προσπάθεια που κάνουν, σε ένα πολύ μεγάλο και πολύ σημαντικό Νοσοκομείο για εμάς.

 

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να παραλάβουμε τις 12 κλίνες ΜΕΘ που είναι μια ευγενική χορηγία και δωρεά του κυρίου Μαρινάκη, της κυρίας Φράγκου και της ΙΟΝ, τους οποίους ευχαριστούμε πάρα πολύ, γιατί εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και κρίσης, στήριξαν και βοήθησαν εμπράκτως, και το βλέπετε σήμερα μπροστά σας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Η δωρεά αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί έγινε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, σε μια περιοχή πολύ μεγάλη, με πολύ μεγάλες ανάγκες και αυτές οι κλίνες εντατικής θεραπείας θα βοηθήσουν να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Και πάλι σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

 

Α. ΦΡΑΓΚΟΥ: Θέλω να ευχαριστήσουμε τους γιατρούς, νοσηλευτές και όλους τους εργαζόμενους αυτού του Νοσοκομείου, γιατί κάνουν ένα τεράστιο έργο και αυτό είναι  μία πολύ μικρή προσφορά στο να διευκολύνουμε τη δουλειά τους και ευχαριστούμε για ό,τι κάνουν και μας προστατεύουν.

 

Κ. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος Δ.Σ. ΙΟΝ Α.Ε.): Κι εγώ με τη σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, όλο το προσωπικό, την οικογένεια της ΙΟΝ που στήριξε όλη αυτήν την προσπάθεια. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που μπορέσαμε να συνεισφέρουμε με αυτόν τον τρόπο, στο μεγάλο αγώνα που δίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

ΕΥ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. και το σύστημα Υγείας. Εγώ το βίωσα, κιόλας, από τους πρώτους το Μάρτιο με κορονοϊό και η ανταπόκριση από το σύστημα Υγείας ήταν συγκλονιστική. Μου δίνεται η ευκαιρία για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω όλους εσάς, που δίνετε μία υπερπροσπάθεια αυτή τη στιγμή.

 

Από τη δική μας πλευρά, θεωρώ ότι ήταν υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε σε αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτές οι 12 κλίνες είναι  υπερσύγχρονες, ο εξοπλισμός είναι υπερσύγχρονος και ο χρόνος που παραδόθηκαν ήταν το πιο σημαντικό για εμάς, τη στιγμή που η χώρα, ο τόπος το έχει ανάγκη.

 

Πιστεύω πολύ σύντομα να βγούμε όλοι μαζί δυνατοί από αυτή την πανδημία.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...