Κικίλιας: Ένα νέο σύστημα Υγείας, με επίκεντρο τον άνθρωπο

 

 

Ομιλία Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στη Βουλή στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης:

 

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Με νωπή και ισχυρή την λαϊκή ετυμηγορία, βρισκόμαστε στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων. Ο κυρίαρχος λαός αποδοκίμασε τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και επιδοκίμασε το σχέδιό μας. Ένα σχέδιο μετρημένο, κοστολογημένο, που συνοδεύεται από σαφές εφαρμοστικό πλάνο. Οι πολίτες κουράστηκαν από τα πολλά λόγια και τις μεγάλες θεωρίες. Ζητούν πράξεις και απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους.

Η πολιτική, όπως σταθερά την αντιλαμβάνομαι εδώ και χρόνια, είναι επίλυση προβλημάτων. Με γνώμονα τον άνθρωπο και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Επειδή, λοιπόν, πιστεύω σε ένα νέο πολιτικό ανθρωπισμό και θεωρώ ότι δεν υπάρχει υψηλότερο και ευγενέστερο καθήκον από την προσφορά στον άνθρωπο, την ύψιστη αξία του δυτικού πολιτισμού, δεν μπορώ να κρύψω την ικανοποίησή μου για το ότι μου ανατέθηκε το Υπουργείο εκείνο που μεριμνά για τον άνθρωπο και την υγεία του.

Γιατί όλα τα αγαθά, για τα οποία έχουν μιλήσει ή θα μιλήσουν οι συνάδελφοί μου, προϋποθέτουν την υγεία. Ο Μένανδρος είχε πει ότι η υγεία είναι το θαυμαστότερο όλων.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο ελληνικός λαός ενέκρινε το πρόγραμμά μας για την Υγεία.

Με προσήλωση και εργατικότητα το συνδιαμορφώσαμε, το θέσαμε υπόψη των φορέων που εκπροσωπούν τους λήπτες των υπηρεσιών υγείας, αλλά και των φορέων που παρέχουν τις υπηρεσίες υγείας, το δημοσιοποιήσαμε και το συζητήσαμε με την ευρύτερη κοινωνία. Το πρόγραμμα αυτό έπεισε γιατί συνίσταται σε ένα βασικό στόχο: «καλύτερη δημόσια υγεία για τον άνθρωπο».

Στον σύντομο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, θα παρουσιάσω τους πυλώνες του προγράμματος αυτού, εστιάζοντας στο στρατηγικό σχεδιασμό και τις πράξεις εκείνες, μέσω των οποίων θα εξασφαλίσουμε μια ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους πολίτες.

Ως γιατρός δεν θα μπορούσα να αγνοήσω την προτροπή του Ιπποκράτη: Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν. Η ποιοτική δημόσια υγεία απαιτεί πριν από όλα οργανωμένη πρόληψη.

Επαγγελόμαστε μια επανάσταση στην πρόληψη. Αυτή θα επιτευχθεί σταδιακά, αλλά με διαρκή πρόοδο, με την εφαρμογή προγράμματος για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους. Οι πολίτες θα ενημερώνονται και θα παραπέμπονται σε κρατικές και ιδιωτικές δομές. Στους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, εφαρμόζοντας πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο και εισάγοντας στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας,θεωρώ ότι θα πετύχουμε τους ποσοτικούς και κυρίως ποιοτικούς στόχους που έχουμε συμπεριλάβει στο αναλυτικό μας σχέδιο.

Δεύτερος βασικός άξονας του προγράμματος μας είναι η περίθαλψη με αξιοπρέπεια. Συστηματικά και σταδιακά θα περιορίσουμε τις ουρές. Παντού!Δεσμεύομαι σήμερα, ενώπιον υμών και του ελληνικού λαού, για προοδευτική μείωση των σχετικών προβλημάτων. Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε σύντομο χρόνο.

Τρίτος άξονας του προγράμματος είναι η φροντίδα στους πιο ευάλωτους: η εξασφάλιση ραντεβού με τους ιατρούς εντός 24ώρου, η διανομή  φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες στο σπίτι και μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Ένας ακόμα άξονας του προγράμματός μας είναι η σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση του συστήματος Υγείας. Δηλαδή, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, η αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών της υγείας από τους ασθενείς, η μείωση του χρόνου που απαιτείται από την συνταγογράφηση μέχρι την λήψη της θεραπείας και η μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σταδιακά, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στη θέση του Υπουργού Υγείας που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχω μόλις 10 ημέρες. Ως γνώστης του χώρου, είμαι συνειδητοποιημένος στο ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και για δομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις. Έχουμε ένα σύστημα υγείας που φέρει εμφανώς τα σημάδια του γήρατος.

Απαιτείται επίσης αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας της λειτουργίας του.

Έχουμε την πρόθεση και είμαστε αποφασισμένοι, ως νέα πολιτική ηγεσία, να ταράξουμε τα νερά και να θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο αλλαγής κουλτούρας και νοοτροπιών, ώστε να υπηρετείται η δημόσια υγεία, ο άνθρωπος.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ως κυβέρνηση είμαστε συνειδητοποιημένοι πλήρως και αποφασισμένοι. Ο λαός μας έδωσε ισχυρή εντολή. Από το βήμα αυτό ζητώ την ενεργό στήριξη όλης της κοινότητας που εμπλέκεται στην παροχή υπηρεσιών Υγείας.

Το ίδιο ζητώ και από τους πολίτες. Η δημόσια υγεία μάς χρειάζεται όλους.

Όλοι,ιατροί, νοσηλευτές,διοικητικά στελέχη, πολίτες αξίζουμε μια καλύτερη υγεία. Ζητώ από όλους να στηρίξουν τις αλλαγές που απαιτούνται, ώστε το σύστημα Υγείας να υπηρετεί με αξιοπρέπεια τον πολίτη. Είναι θέμα πολιτισμού, είναι θέμα ανθρωπιάς.

Η στρατηγική μας στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να επιτύχουμε όλα τα παραπάνω, δομείται στους εξής πυλώνες:

1.Ανάδειξη της δημόσιας υγείας ως απόλυτης προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής υγείας.

2.Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

3.Διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και επανασχεδιασμός του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, την εξοικονόμηση πόρων και τηναποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα σε όλους τους πολίτες.

4.Ανάπτυξη δομών μετα-νοσοκομειακής φροντίδας για την ενίσχυση της συνέχειας της φροντίδας και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.

5.Παροχή ολιστικής φροντίδας στα άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας μέσω ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης,θεραπείας και αποκατάστασης

6.Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας προκειμένου να παρέχουμε τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

 

Εδώ και καιρό έχω αναφερθεί διεξοδικά στην ανάγκη εισαγωγής των δυνατοτήτων που μας δίνει η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση των διαθέσιμων πόρων. Όραμά μου είναι να εμπεδωθεί και στην Ελλάδα το πλαίσιο υγείας που διαμορφώνει η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Απαράβατες αρχές μας στην εφαρμογή του σχεδίου μας είναι η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αποδοτικήχρήση των πόρων και η βελτίωση της κλινικής πρακτικής.

Για αυτό, αλλάζουμε το υπόδειγμα χρηματοδότησης του συστήματος ώστε να καταστεί βιώσιμο και να διασφαλίζεται η ορθολογική κατανομή και χρήση των πόρων.

Ακόμα, ενισχύουμε τον πυλώνα της δημόσιας υγείας. Υλοποιούμε ένα εθνικό σχέδιο κατά των εξαρτήσεων, ένα πρόγραμμα διαχείρισης των περιβαλλοντικών κινδύνων, ένα πρόγραμμα προώθησης του εθελοντισμού και ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού στους αναδυόμενους κινδύνους.

Προωθούμε άμεσα τις συνέργειες και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα,εφαρμόζοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα, κυρίως σε ότι αφορά την αντικατάσταση του βιοϊατρικού εξοπλισμού, και αναπτύσσουμε νέες υπηρεσίες, προκειμένου το σύστημα να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό.

Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε πραγματικά καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες βελτιώνουν τη σχέση κόστους-οφέλους και είναι αποτελεσματικές.

Υπογράφουμε τριετές σύμφωνο συνεργασίας με όλους τους φορείς της υγείας συνυπολογίζοντας τις προτάσεις τους.

Λαμβάνουμε ουσιαστικά διαρθρωτικά μέτρα ώστε να συγκρατήσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε την επίπτωση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς (rebate&clawback).

Αξιοποιούμε τις δυνατότητες του ιατρικού τουρισμού και δημιουργούμε ένα φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση ερευνητικών κονδυλίων στον τομέα της τεχνολογίας υγείας.

Για να δομήσουμε επιτέλους ένα σύστημα Υγείας του οποίου η δυναμικότητα και η μεγαλοσύνη δεν μετριέται σε τετραγωνικά μέτρα εγκαταστάσεων και κλίνες, αλλά σε παραγόμενες υπηρεσίες, σε ανάγκες που καλύπτονται, στο βαθμό διείσδυσης της νέας γνώσης και της τεχνολογίας και –πρωτίστως – στα επιτεύγματα της ελληνικής ιατρικής κοινότητας, στην οποία τρέφω θαυμασμό και απόλυτη εμπιστοσύνη.

Επιγραμματικά αναφέρω:

Την ανάπτυξη  προγραμμάτων υγιούς γήρανσης του πληθυσμού.

Την ενίσχυση της πρόσβασης των ευπαθών ομάδων του σε υπηρεσίες υγείας.

Το τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Επιθυμούμε τα φαρμακεία να αποτελέσουν κόμβο υγείας και ενημέρωσης για τους πολίτες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι μοναδικές παρεμβάσεις μας στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους πρέπει να είναι η παροχή κινήτρων, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη δημιουργία συνενώσεων, η μέριμνα για τα φαρμακεία απομακρυσμένων περιοχών και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των φαρμακευτικών συλλόγων.

Παράλληλα  επεκτείνουμε την εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ηλικιωμένων.

Ξεκινάμε πόλεμο ενάντια στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών.

Υλοποιούμε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης του καρκίνου για την έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου.

Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε τα νοσοκομεία μας με τεχνολογίες αιχμής και σύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, εισάγοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα και συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα.

Προσφέρουμε με τον τρόπο αυτοαναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες χωρίς ίδια επιβάρυνση

Στέλνουμε μήνυμα σε όλους ότι η Ελλάδα είναι πλέον πόλος επενδύσεων και στον τομέα της υγείας.

Ανασχεδιάζουμε τις διαδικασίες ροής των ασθενών στα νοσοκομεία ώστε να γίνει αποδοτικότερη & αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός περιστατικού.

Στελεχώνουμε τις ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό.

Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις, κατά απόλυτη προτεραιότητα,όπως ανακοινώθηκε δια στόματος Πρωθυπουργού για νοσηλευτικό προσωπικό.

Αναπτύσσουμε τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία σε διασύνδεση με το ΕΚΑΒ δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Ενισχύουμε το ΕΚΑΒ ώστε να ανταποκρίνεται ανεξάρτητα, ευέλικτα και αποτελεσματικά στις ανάγκες του πληθυσμού.

Σχεδιάζουμε την Φαρμακευτική Πολιτική και χρησιμοποιούμε την Τεχνολογία Υγείας με σκοπό την αξιολόγηση της καινοτομίας, της αποτελεσματικότητας του εξοπλισμού, του φαρμάκου, της θεραπείας, με προτεραιότητα το όφελος των ασθενών και την επίτευξη της πιο συμφέρουσας τιμής για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

 

Ενισχύουμε το στρατηγικό ρόλο του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ θα εκσυγχρονιστεί. Με προκαθορισμένα κριτήρια ποιότητας και κόστους των παρόχων συνδυαστικά με τις πραγματικές ανάγκες υγείας των τοπικών πληθυσμών, θα συνάπτει συμβάσεις τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιώτες προμηθευτές υγείας ώστε να μην υπάρχουν κενά στην φροντίδα.

Αναθεωρούμε και εκσυγχρονίζουμε τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών ΕΟΠΥΥ.

Αξιοποιούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας, όχι μόνο στον ΕΟΠΥΥ αλλά σε όλο το φάσμα υπηρεσιών Υγείας.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Είναι αποδεδειγμένο και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουμε υπερβολικά για την υγεία σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Και γνωρίζουμε ότι η ποιότητα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Εμείς, σήμερα, από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου, δεσμευόμαστε ότι θα διασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες. Και μάλιστα με χαμηλότερη επιβάρυνση από τους ίδιους.

Όλοι, πολιτική ηγεσία, λειτουργοί υγείας, ενώσεις ασθενών, θα δουλέψουμε ομαδικά. Και θα λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα της φυγής νέων γιατρών μας στο εξωτερικό.

Για να χτίσουμε ένα νέο σύστημα υγείας που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο.

Γιατί, όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος.

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...