Θεοδωρικάκος: Στόχος μας η ενότητα μεταξύ των Ελλήνων

Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την εντολή του ελληνικού λαού να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα και να κάνει πράξη την ανασυγκρότηση του κράτους, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ομιλία του προς τα στελέχη της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, σε εκδήλωση που έγινε για την κοπή της βασιλόπιτάς τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο να υπάρχει ενότητα μεταξύ των Ελλήνων, τονίζοντας ότι αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα τις αντιμετωπίσει με με ενότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και σημείωσε: «Έχουμε βαριά ευθύνη να τηρήσουμε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού αλλά και τη δύναμη που εσείς μας δώσατε με το 40%. Στόχος μας είναι να ενώσουμε τους Έλληνες. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Δεν έχουμε αυτό το περιθώριο, ιδιαίτερα τώρα, που ζούμε σε ταραγμένες εποχές και με δύσκολους γείτονες. Θα αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση της Τουρκίας με ενότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Και είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες θέλουν σταθερό χέρι στο τιμόνι της χώρας και γνωρίζουν ότι το σταθερό χέρι στο τιμόνι της χώρας λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης».

Η ενίσχυση των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης συνιστά προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και προσωπικά του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών. Στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό κράτους – αυτοδιοίκησης, το οποίο και αποτελεί μεταρρύθμιση που θα λύσει τα χέρια σε δήμους και περιφέρειες. Πολιτική μας επιλογή είναι να ενισχύσουμε με αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό την Αυτοδιοίκηση. «Γιατί κανείς δεν ξέρει τα προβλήματα και τις λύσεις τους καλύτερα από εκείνους που τα βιώνουν από κοντά», όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ευπατρίδη, όπως τον χαρακτήρισε, της ελληνικής πολιτικής Ευάγγελο Αβέρωφ και στην προσφορά του στην χώρα και την παράταξη της ΝΔ, για την οποία ξόδεψε μέρος της προσωπικής του περιουσίας.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας και οι  βουλευτές Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, Γιώργος Αμυράς και  Αλεξάνδρα-Μαρία Κεφαλά.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Θεοδωρικάκου:

«Νεοδημοκράτισσες, Νεοδημοκράτες

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω για την πρόσκληση τον πρόεδρο Θεόδωρο Τζαρούχη και τα μέλη της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων.

Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στα Γιάννενα στους τελευταίες επτά μήνες. Είναι ένας τόπος, που πιστεύω ότι έχει πολύ μεγάλες προοπτικές.
Από τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος προηγουμένως μίλησε με τόσο τιμητικά λόγια, έχω παρακινηθεί να ασχοληθώ με την Περιφέρειά σας και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί η Ήπειρος ταυτίζεται με έναν μεγάλο Έλληνα και ευπατρίδη της πολιτικής: Στον Ευάγγελο Αβέρωφ. Έναν πολιτικό που τίμησε όσοι λίγοι με την ακεραιότητά του, το ήθος, την εντιμότητά του και το φιλελεύθερο πνεύμα του την πολιτική. Έναν πολιτικό που σε δύσκολους καιρούς κράτησε ζωντανή την παράταξη ξοδεύοντας, για το σκοπό αυτό ακόμα και σημαντικό μέρος της προσωπικής του περιουσίας.  Η επισήμανση αυτή έχει ξεχωριστή αξία σε μια εποχή που η πολιτική βάλλεται από πολλές πλευρές για την αξία και το νόημά της. Γι’ αυτό νομίζω, όταν κανείς βρίσκεται σε αυτόν τον τόπο δεν μπορεί να ξεχνά τον  Ευάγγελο Αβέρωφ που η ενασχόλησή του με την πολιτική δεν του στέρησε τη δυνατότητα να παραμείνει λόγιος και συγγραφέας.

Φίλες και φίλοι,

Πριν από περίπου επτά μήνες, στην Ελλάδα συντελέσθηκε μια μεγάλη και σημαντική πολιτική  αλλαγή.  Έβαλε τέλος σε 4,5 χρόνια δημαγωγίας, ψεμάτων και τεχνητού διχασμού για τους Έλληνες.
Η προηγούμενη διακυβέρνηση δεν πήγε 4,5 χρόνια πίσω τη χώρα. Η προηγούμενη διακυβέρνηση μας πήγε δεκαετίες πίσω. Γιατί δίχασε τους Έλληνες χωρίς να υπάρχει, όπως αποδείχθηκε, κανένας ουσιαστικός λόγος.
Στο τέλος της ημέρας και η προηγούμενη κυβέρνηση υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να κινηθεί στην τροχιά της Ευρώπης που κινείται αυτή η παράταξη.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων.
Είναι η παράταξη που δεν κάνει ταξικούς διαχωρισμούς. Στηρίζεται σε δύο αξίες: Την αξία της ελευθερίας και την αξία της αλληλεγγύης. Αυτά ενώνουν την παράταξη μας και έρχονται να συνδεθούν με μια πολύ μεγάλη απόφαση την οποία πιστώνεται αυτή η παράταξη, πιστώνεται προσωπικά ο ιδρυτής της ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Την απόφαση να είναι η πατρίδα μας σε ευρωπαϊκή τροχιά και να αποκτήσει ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Η Ελλάδα θα ήταν πολύ χειρότερη και θα αντιμετώπιζε υπαρξιακά προβλήματα, αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν είχε πάρει αυτήν την απόφαση, την οποία διαισθάνομαι ότι πήρε κόντρα ακόμα και στην πλειοψηφία τότε της κοινής γνώμης.
Αλλά η ΝΔ έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: Πατάει γερά στα πόδια της και οι Έλληνες μπορούν να στηρίζονται σε αυτήν.

Από τις 7 Ιουλίου οι Έλληνες έχουν δώσει μια σαφή εντολή στον κ. Μητσοτάκη για να κάνει δύο πράγματα:

1. Να πάει μπροστά την οικονομία. Να απαλλάξει όλους τους Έλληνες από την υπερφολόγηση. Να δώσει ελπίδα και προοπτική στη μεσαία τάξη την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση γονάτισε, κυριολεκτικά, με την υπερφορολόγηση. Να δώσει πνοή και προοπτική στους Έλληνες αγρότες και στους κτηνοτρόφους, δίχως τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη προοπτική για την περιφέρεια της Ηπείρου για την οποία ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πραγματικό πλούτο ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να προχωρήσουμε μπροστά.
2. Να υπάρξει ανασυγκρότηση του κράτους. Η Ελλάδα να γίνει επιτέλους κράτος. Ο αξιότιμος Πρόεδρος της Βουλής προηγουμένως, αναφέρθηκε σε δύο νομοθετήματα που αποτελούν συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών στο ζήτημα αυτό: Στην κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών και στο νόμο που διευκολύνει τους Έλληνες του Εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο που βρίσκονται.

Στόχος της παράταξής μας και του πρωθυπουργού είναι να ενώνουμε τους Έλληνες. Και αυτό έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να το πετυχαίνουμε.
Δεν είναι τυχαίες οι 283 ψήφοι που συγκέντρωσε για να εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής ο Πρόεδρος, Κώστας Τασούλας, ούτε είναι τυχαίο το επίτευγμα των 288 ψήφων στο νόμο, πλέον, που διευκολύνει τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τη χώρου όπου βρίσκονται. Ένα επίτευγμα που χρειάσθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια και συναινέσεις.

Ούτε βέβαια είναι τυχαία η εκλογή της κυρίας Αικατερίνης Σακελαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας με 261 ψήφους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παράταξή μας είχε πολλά, άξια και ικανά στελέχη για τη θέση αυτή. Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως έκανε μια ενωτική υπερβατική κίνηση, υποχρεώνοντας το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να έλθουν πίσω από μια πρόταση που φέρνει για πρώτη φορά μια γυναίκα, άξια επιστήμονα και νομικό, στο ύπατο αξίωμα της χώρας, η οποία πιστεύω ότι θα είναι άξια Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο επόμενο διάστημα το Υπουργείο Εσωτερικών θα φέρει στη Βουλή δύο νόμους που ελπίζει να αποσπάσουν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Ο ένας αφορά την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διακυβέρνησης. Η βούλησή μας είναι να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στους δήμους και στις Περιφέρειες και να φέρουμε δομές από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τα Υπουργεία στην αυτοδιοίκηση κάνοντας πράξη την πολυεπίπεδη περιφερειακή διακυβέρνηση, γιατί πιστεύουμε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι πιο κοντά στους πολίτες. Και ότι μπορούν να συνδράμουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, στο αίσθημα ασφάλειας και στη βιώσιμη ανάπτυξη για κάθε περιοχή.
Και το δεύτερο αφορά την εξέλιξη του νόμου 2190, του νόμου για το ΑΣΕΠ, τους διορισμούς στο δημόσιο. Το ΑΣΕΠ έχει λειτουργήσει θετικά. Έχει γίνει πράξη η αντικειμενικότητα στις προσλήψεις. Δεν έχει γίνει όμως πράξη η ταχύτητα. Έχουμε επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο με το οποίο η διαδικασία αυτή θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα ώστε η ελληνική διοίκηση να μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και οι πολίτες να μη ταλαιπωρούνται.

Κυρίες και κύριοι,
Έχουμε βαριά ευθύνη να τηρήσουμε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού αλλά και τη δύναμη που εσείς μας δώσατε με το 40%. Στόχος μας είναι να ενώσουμε τους Έλληνες. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Δεν έχουμε αυτό το περιθώριο, ιδιαίτερα τώρα, που ζούμε σε ταραγμένες εποχές και με δύσκολους γείτονες. Θα αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση της Τουρκίας με ενότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Και είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες θέλουν σταθερό χέρι στο τιμόνι της χώρας και γνωρίζουν ότι το σταθερό χέρι στο τιμόνι της χώρας λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης».

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio του ΟΠΑΠ Game Time τραγουδώντας με ντουντούκα το αγαπημένο του σύνθημα! Ο Γάλλος σέντερ των «πράσινων»,...