Θεοδωρικάκος: Πρέπει να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας εμπιστοσύνη

Την ανάγκη υιοθέτηση από όλους ενός υπεύθυνου πατριωτισμού που θα επιτρέψει πολιτικές συγκλίσεις και συναινέσεις σε μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των ιστορικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο μέτωπο της πανδημίας επισημαίνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
«Η ανταπόκριση σε αυτές τις προκλήσεις απαιτεί ως κρίσιμη προϋπόθεση την ύπαρξη στρατηγικής εθνικού χαρακτήρα, με όραμα για τη χώρα και όρους σύγκλισης και συναινέσεων στο πολιτικό επίπεδο.  Γι’ αυτό συνολικά θεωρώ ότι στη χώρα πρέπει να αναπτυχθεί σε στέρεη βάση ένας νέος πατριωτισμός ο οποίος μπορεί να υπάρξει μόνο ως υπεύθυνος πατριωτισμός», σημειώνει.
Παράλληλα προαναγγέλλει την προώθηση μιας μεγάλη μεταρρύθμισης για τον σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Κράτους Αυτοδιοίκησης με εκχώρηση περαιτέρω αρμοδιοτήτων και πόρων σε δήμους και περιφέρειες.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών αποκαλύπτει ότι θα επανιδρυθεί μια ισχυρή Δημοτική Αστυνομία που θα συμβάλλει εμπράκτως στην τάξη, στην ηρεμία και στην ασφάλεια στις γειτονιές και στην πόλη και στην επαρχία.«Θα αναβαθμιστεί η κοινωνική πολιτική και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ανάμεσα σε άλλες παρεμβάσεις, και θα επανιδρυθεί μια ισχυρή Δημοτική  Αστυνομία που θα συμβάλλει εμπράκτως στην τάξη, στην ηρεμία και στην ασφάλεια στις γειτονιές και στην πόλη και στην επαρχία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις καταστροφές που προκάλεσε ο «Ιανός», Ο  υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι ήδη έχουν εκταμιευτεί 37 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πληγέντων από το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» ενώ αναμένεται να αποδεσμευτούν επιπρόσθετα κονδύλια. Είπε ότι οι Δήμοι που επλήγησαν θα έχουν προτεραιότητα στην ένταξη προτάσεων που θα καταθέσουν για έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και  πρόσθεσε: «Έχουμε χρέος να δούμε συνολικά και όχι αποσπασματικά το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης πολλών περιοχών της χώρας και σε αυτό το ζήτημα ο ρόλος της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θέλουμε να είναι καθοριστικός».
Για τη σχέση της ΝΔ με την Αυτοδιοίκηση επισήμανε ότι «έχει εντάξει πλέον στον πολιτικό της γονότυπο μια νέα ισχυρή και αναζωογονητική πολιτική σχέση με την Αυτοδιοίκηση, την οποία δεν είχε στο παρελθόν. Και αποτελεί πλέον ανανεωτικό και ριζοσπαστικό στοιχείο της σύγχρονης πολιτικής της ταυτότητας».
Αναφερόμενος στις καταλήψεις στα σχολεία ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει: «Το χειρότερο σχολείο είναι το κλειστό σχολείο. Και αυτό αφορά κάθε γειτονιά της Ελλάδας και κάθε σχολείο οποιασδήποτε βαθμίδας». Απευθύνει δε έκκληση: «Να πρυτανεύσει το μέτρο και η λογική και να σταματήσουν οι καταλήψεις. Ιδίως για τα παιδιά των φτωχών και αδύναμων οικογενειών είναι πολύ κρίμα να χάνουν δεκάδες μέρες μαθημάτων που δύσκολα θα αντικατασταθούν και να αποσυντονίζονται οι προσπάθειές τους».
Ο κ. Θεοδωρικάκος καλεί εκείνους που αμφισβητούν τους κινδύνους από τον κορωνοϊό «να ρωτήσουν όσους νόσησαν και εκείνους που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά να δουν και τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μια μάχη δύσκολη, αλλά με πειθαρχία, και αλληλεγγύη μπορούμε να βγούμε και πάλι νικητές».
Εκτιμά ωστόσο ότι πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και «να προχωρήσουμε σε ανασυγκρότηση της οικονομίας και του κράτους με μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό».
Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτηρίζει την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ απογοητευτική κι επισημαίνει: «Εξακολουθεί να κάνει πολιτική συνήθως με όρους της δεκαετίας του ’80. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες σημειώνω πιο υπεύθυνες φωνές που αντέκρουσαν τους απαράδεκτους, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ενάντια στον πρωθυπουργό».

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών  Τάκη Θεοδωρικάκου στο «Πρώτο Θέμα», στον δημοσιογράφο Χρήστο Μπόκα

1. Η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας λαμβάνει και πάλι επικίνδυνη τροπή κυρίως σε περιοχές της Αττικής. Πόσο πιθανή είναι η επιβολή γενικευμένου lock down;
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πολύ επικίνδυνο, αόρατο και ύπουλο εχθρό. Στην πρώτη φάση της πανδημίας πετύχαμε, ως κοινωνία και ως χώρα, γιατί πειθαρχήσαμε ενωμένοι στις αποφάσεις. Αν δεν πράξουμε και σήμερα το ίδιο η κατάληξη θα είναι οδυνηρή. Όσοι αμφισβητούν τα μέτρα και την ύπαρξη κορωνοϊού, δεν έχουν παρά να ρωτήσουν όσους νόσησαν και εκείνους που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά να δουν και τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μια μάχη δύσκολη, αλλά με πειθαρχία, και αλληλεγγύη μπορούμε να βγούμε και πάλι νικητές.
2. Αντέχουν τα δημόσια ταμεία μια νέα παύση της οικονομίας;
Όσο και να αντέχει η οικονομία πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κοινωνία προέρχεται από μια δεκαετή οικονομική κρίση και οι αντοχές της είναι περιορισμένες. Πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να προχωρήσουμε σε ανασυγκρότηση της οικονομίας και του κράτους με μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό. Οφείλουμε μετά την κρίση να είμαστε πιο ισχυροί σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που μας προσφέρει η ΕΕ.
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική χρεώνοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην κυβέρνηση. Τι απαντάτε;
Η τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευτική. Εξακολουθεί να κάνει πολιτική συνήθως με όρους της δεκαετίας του ’80. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες σημειώνω πιο υπεύθυνες φωνές που αντέκρουσαν τους απαράδεκτους, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ενάντια στον πρωθυπουργό.
4. Συνοδεύσατε τον πρωθυπουργό στην Καρδίτσα. Ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων καταστροφών; Πόσα χρήματα θα διατεθούν και κυρίως με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Το κράτος κινήθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αποκτήσει το κεκτημένο της άμεσης αντίδρασης σε 24 ώρες. Από τη στιγμή που συμβαίνει κάτι και χρειάζεται η οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης, υπογράφονται αποφάσεις μέσα σε 24 ώρες και εκταμιεύονται χρήματα μέσα σε 48 ώρες. Αυτό συνιστά μια καθολική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά υψώνει τον πήχυ των απαιτήσεων και  της κοινωνίας απέναντι και στην Αυτοδιοίκηση η οποία οφείλει να ανταποκρίνεται σε αυτούς τους ρυθμούς και να μη δημιουργεί απογοητεύσεις στους πολίτες.
Από το υπουργείο Εσωτερικών πήγαν ήδη  37 εκατ. ευρώ στις πληγείσες περιοχές, για αποκατάσταση υποδομών και αποζημιώσεις σε πολίτες. Πέραν αυτών όμως και πέραν όσων θα εκταμιευθούν από άλλα υπουργεία όπως Υποδομών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί ότι θα προωθήσει κατά προτεραιότητα τα αιτήματα των Δήμων που επλήγησαν για χρηματοδότηση έργων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Έχουμε χρέος να δούμε συνολικά και όχι αποσπασματικά το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης πολλών περιοχών της χώρας και σε αυτό το ζήτημα ο ρόλος της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θέλουμε να είναι καθοριστικός.  Είναι στοίχημα μέσα και από αυτές τις δύσκολες στιγμές να υπάρξει σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και στους πολίτες.
5. Τις προθέσεις για τον αναβαθμισμένο το ρόλο της Αυτοδιοίκησης τις ακούμε συχνά από υπουργούς Εσωτερικών…
Οι δικές μας προθέσεις δεν είναι λόγια. Ήδη αναβαθμίσαμε το ρόλο της Αυτοδιοίκησης και με θεσμικές παρεμβάσεις και με πολύ μεγάλη οικονομική στήριξη στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας. Αλλά τώρα, συνεχίζουμε με κάτι που οδηγεί σε σπουδαία αναβάθμιση του ρόλου και της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης. Η μεγάλη μεταρρύθμιση  της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με απλούστευση διαδικασιών και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης, με ισχυρή στήριξη του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, με νέες εξουσίες, αρμοδιότητες προσωπικό και οικονομικούς πόρους. Στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης θα μπει τέλος στο διοικητικό δυισμό στο επίπεδο της Περιφέρειας, θα αναβαθμιστεί η κοινωνική πολιτική και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ανάμεσα σε άλλες παρεμβάσεις, και θα επανιδρυθεί μια ισχυρή Δημοτική  Αστυνομία που θα συμβάλλει εμπράκτως στην τάξη, στην ηρεμία και στην ασφάλεια στις γειτονιές και στην πόλη και στην επαρχία.
Βλέπετε και με αυτόν τον τρόπο, ότι αυτή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, η ΝΔ, την οποία έχω την τιμή να υπηρετώ, έχει εντάξει πλέον στον πολιτικό της γονότυπο μια νέα ισχυρή και αναζωογονητική πολιτική σχέση με την Αυτοδιοίκηση, την οποία δεν είχε στο παρελθόν. Και αποτελεί πλέον ανανεωτικό και ριζοσπαστικό στοιχείο της σύγχρονης πολιτικής της ταυτότητας.
6. Πάντως, στους πρώτους 14 μήνες της διακυβέρνησής σας έχουν συμβεί πολλά. Πανδημία, το μεταναστευτικό, τις τουρκικές προκλήσεις, στις φυσικές καταστροφές κ.α. Πόσο επηρεάζει την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών η νέα πραγματικότητα;
Δίπλα στη διαχείριση των κρίσεων αποδεικνύεται αναγκαίο να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματός μας. Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια ιστορική περίοδο, από αυτές που υπάρχουν με ελάχιστη συχνότητα μέσα σε έναν αιώνα. Προκλήσεις τεραστίων διαστάσεων όπως είναι το μείζον θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η τεράστια απειλή για την ανθρώπινη ζωή σε όλη την ανθρωπότητα και στην πατρίδα μας, από την πανδημία του κορωνοϊού.  Η ανταπόκριση σε αυτές τις προκλήσεις απαιτεί ως κρίσιμη προϋπόθεση την ύπαρξη στρατηγικής εθνικού χαρακτήρα, με όραμα για τη χώρα και όρους σύγκλισης και συναινέσεων στο πολιτικό επίπεδο.  Γι’ αυτό συνολικά θεωρώ ότι στη χώρα πρέπει να αναπτυχθεί σε στέρεη βάση ένας νέος πατριωτισμός ο οποίος μπορεί να υπάρξει μόνο ως υπεύθυνος πατριωτισμός. Δεν βρισκόμαστε ούτε στο 1821, ούτε στο 1922. Και αυτό σημαίνει όραμα, στόχος και ευελιξία για το αύριο. Μιας και είναι επίκαιρη η επέτειος των 2.500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, το ισχυρότερο μήνυμα είναι η νίκη της στρατηγικής, ως προϋπόθεση κάθε ελληνικής επιτυχίας
7. Ποια είναι τα επόμενα βήματα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του υπουργείου;
Στο υπουργείο Εσωτερικών συμβάλλουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του Εθνικού μεταρρυθμιστικού Σχεδίου της Κυβέρνησης. Στρατηγική μας ο καινοτόμος μετασχηματισμός του Δημόσιου και η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Στόχος μας ένα αποτελεσματικό κράτος με ψηφιακές υπηρεσίες, ευέλικτη και ορθολογική οργάνωση, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, προς όφελος όλων των πολιτών. Σε αυτή τη λογική προωθούμε:
– Την Ψηφιοποίηση στο ΑΣΕΠ και νέο τρόπο προσλήψεων με γραπτές εξετάσεις επιδιώκοντας να επιλέγεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Κάνουμε πράξη την αξιοκρατία δίνοντας αληθινή ελπίδα και στους νέους ανθρώπους.
– Για πρώτη φορά γίνεται πράξη ο τετραετής και ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και όχι στις πελατειακές ιδιοτέλειες
– Ολοκληρώνουμε με επιτυχία τη ρύθμιση για αδήλωτα τετραγωνικά, απ’ την οποία οι πολίτες γλύτωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια πρόστιμα και τέλη και το κράτος και η αυτοδιοίκηση θα εισπράττουν επί πλέον πάνω από 100 εκατ. τον χρόνο.
– Προχωρούμε στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που προηγουμένως ανέφερα.
– Θεσμοθετούμε την τηλεργασία στο Δημόσιο
– Ενεργοποιούμε την πλατφόρμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
– Βάζουμε τάξη στην χορήγηση ιθαγένειας η οποία πλέον θα δίνεται μετά από γραπτές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου με ταχύτητα και διαφάνεια
Είμαστε μεταρρυθμιστές στην πράξη και όχι στα λόγια.
8. Μετά από χρόνια βλέπουμε να εμφανίζεται το φαινόμενο των καταλήψεων στα σχολεία. Σας ανησυχεί;
Το χειρότερο σχολείο είναι το κλειστό σχολείο. Και αυτό αφορά κάθε γειτονιά της Ελλάδας και κάθε σχολείο οποιασδήποτε βαθμίδας. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα σας έλεγε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Άλλωστε ζούμε σε μια εποχή με τόσο μεγάλες προκλήσεις όπως παρουσιάσαμε νωρίτερα, που είναι αδύνατον να μην υπάρχουν προβλήματα. Αλλά ο μόνος δρόμος για να λυθούν τα προβλήματα είναι ο διάλογος και η συνεργασία. Πρέπει να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας εμπιστοσύνη για ουσιαστικό διάλογο, ουσιαστική συνεργασία και από κοινού αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων. Γι’ αυτό απευθύνω  έκκληση, όχι κυρίως ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά ως πατέρας που μόλις το 2020 τέλειωσαν τα παιδιά μου το σχολείο. Να πρυτανεύσει το μέτρο και η λογική και να σταματήσουν οι καταλήψεις. Ιδίως για τα παιδιά των φτωχών και αδύναμων οικογενειών είναι πολύ κρίμα να χάνουν δεκάδες μέρες μαθημάτων που δύσκολα θα αντικατασταθούν και να αποσυντονίζονται οι προσπάθειές τους.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...