Θεοδωρικάκος: Οι πολίτες είναι πρώτα από όλα Ελληνίδες και Έλληνες πατριώτες

Τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών, ώστε η ενότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή να μην αποδειχθεί μια μικρή παρένθεση αλλά να έχει συνέχεια, ζήτησε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο που αφορά αναπτυξιακές πολιτικές στην Αυτοδιοίκηση και ρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο είπε ότι «οι άνθρωποι που συνωστίζονται στα σύνορα δεν είναι πρόσφυγες αλλά μετανάστες που παρανόμως επιχειρούν να εισέλθουν και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούνται από το καθεστώς Ερντογάν και δεν θα το επιτρέψουμε».  Χαρακτήρισε «δύσκολη και ταραγμένη» την περίοδο που διανύουμε και τόνισε ότι η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε ασύμμετρες απειλές.  Όπως είπε, «ο πρωθυπουργός με την πολύ καθοριστική απόφασή του να κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα σε κάθε παράνομη είσοδο που επιχειρήθηκε ακόμη και με και με μαζικό και προκλητικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες στα σύνορά μας στον Έβρο αλλά και στα νησιά μας, απέδειξε άλλη μια φορά ότι η εθνική ασφάλεια και η εθνική ακεραιότητα είναι απόλυτη προτεραιότητα δική του και της κυβέρνησής του. Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι έκφραση λογικής και υπεύθυνου πατριωτισμού.  Αλλά ταυτόχρονα ικανοποιεί και την καθολική λαϊκή απαίτηση. Γι’ αυτό, αυτή τη στιγμή στη χώρα, το αίσθημα ενότητας και ομοψυχίας των Ελλήνων είναι πανίσχυρο. Και εκφράζεται με την ισχυρή στήριξη αυτής της απόφασης του πρωθυπουργού απ’ όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές. Ανεξάρτητα από το πού εντάσσουν ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά τον εαυτό τους».

Απευθυνόμενος στο σύνολο των Ελλήνων ο υπουργός Εσωτερικών παρείχε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να κουραστεί ο Στρατός,  η Αστυνομία, το Λιμενικό και ο λαός να φυλάει τα σύνορά μας και την εθνική μας κυριαρχία και δεν πρόκειται να επιτραπεί σε κανένα προπαγανδιστή του καθεστώτος Ερντογάν να γίνει πιστευτός. Όλη η ανθρωπότητα γνωρίζει ότι έχουμε δίκιο και σε αυτό το ζήτημα, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νησιά σημείωσε ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δυσεπίλυτο πρόβλημα που θα έχει διάρκεια γι’ αυτό, όπως είπε, «μικροκομματικές τοποθετήσεις, μικροκομματικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν κανένα νόημα, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων και των πολιτικών που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τις ασύμμετρες απειλές. Απαιτείται ευθύνη και πατριωτισμός».

Αποδείξαμε ότι είμαστε φιλόξενος λαός, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, αλλά σημείωσε: «Δεν ξέρω όμως κανέναν που φιλοξενεί στο σπίτι του τους εκβιαστές του ή αυτούς που χρησιμοποιούν οι εκβιαστές του. Γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συνωθούνται στα σύνορά μας, δεν είναι  πρόσφυγες από τη Συρία. Ούτε κατατρεγμένοι και διωγμένοι άνθρωποι.  Είναι μετανάστες, οι οποίοι παρανόμως επιχειρούν να μπουν στη χώρα. Και αυτό ασφαλώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει πραγματικότητα.  Είναι άνθρωποι που τους χρησιμοποιεί το καθεστώς Ερντογάν.  Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχθούμε».

Το κείμενο της παρέμβασης της ομιλίας του υπουργού Εσωτερικών για το μεταναστευτικό έχει ως εξής:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διανύουμε μια δύσκολη και ταραγμένη περίοδο.

Η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε ασύμμετρες απειλές.

Οφείλουμε με τις πράξεις μας όλοι να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι έχουμε σχέδιο και το εφαρμόζουμε και ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις ασύμμετρες απειλές.

Μικροκομματικές τοποθετήσεις, μικροκομματικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν κανένα νόημα, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων και των πολιτικών που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τις ασύμμετρες απειλές.

Ούτε πιστεύω ότι είναι καθόλου χρήσιμες προσπάθειες περιχαράκωσης των πολιτικών χώρων, σαν αυτή που προηγήθηκε από τον προλαλήσαντα πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης.

Οι πολίτες είναι πρώτα από όλα Ελληνίδες και Έλληνες πατριώτες. Δεν είναι ψηφοφόροι κομμάτων και δεν πιστεύω ότι είναι ιδιοκτησία κανενός κόμματος.

Ο πρωθυπουργός με την πολύ καθοριστική απόφασή του να κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα σε κάθε παράνομη είσοδο που επιχειρήθηκε ακόμη και με και με μαζικό και προκλητικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες στα σύνορά μας στον Έβρο αλλά και στα νησιά μας, απέδειξε άλλη μια φορά ότι η εθνική ασφάλεια και η εθνική ακεραιότητα είναι απόλυτη προτεραιότητα δική του και της κυβέρνησής του. Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι έκφραση λογικής και υπεύθυνου πατριωτισμού.  Αλλά ταυτόχρονα ικανοποιεί και την καθολική λαϊκή απαίτηση. Γι’ αυτό αυτή τη στιγμή στη χώρα το αίσθημα ενότητας και ομοψυχίας των Ελλήνων είναι πανίσχυρο. Και εκφράζεται με την ισχυρή στήριξη αυτής της απόφασης του πρωθυπουργού από όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές. Ανεξάρτητα από το πού εντάσσουν ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά τον εαυτό τους.

Εκφράζεται επίσης, με ένα πανίσχυρο ευχαριστώ όλων των Ελλήνων στα στελέχη

Των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού. Και σε πρωτοφανείς πράξεις αλληλεγγύης όλου του ελληνικού λαού απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που φυλάνε τα σύνορά μας.

Και για όποιον ενδιαφέρεται, δεν πρόκειται να κουραστεί  ούτε ο Ελληνικός Στρατός, ούτε η Ελληνική Αστυνομία, ούτε ο ελληνικός λαός να φυλάει τα σύνορά του και την εθνική ακεραιότητα.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν προπαγανδιστή των ψεμάτων του καθεστώτος Ερντογάν να γίνει πιστευτός από κανέναν. Ολόκληρη η ανθρωπότητα γνωρίζει ότι έχουμε απόλυτο δίκιο και σε αυτήν την υπόθεση. Ολόκληρη η ανθρωπότητα γνωρίζει ότι το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί και εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους.

Η Ελλάδα ασφαλώς απαιτεί την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε εμείς αυτό το πρόβλημα. Και το πρόβλημα αυτό δεν τελειώνει εδώ. Έχει διάρκεια και είναι δυσεπίλυτο. Ιδίως στα νησιά μας που έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από τις συνεχείς ροές ιδιαιτέρως παράνομων μεταναστών.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι η ενότητα που αναδείχθηκε αυτές τις μέρες οφείλουμε όλοι να τη διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού και να μην είναι μια μικρή παρένθεση, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το θέμα δεν προσφέρεται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις γιατί είναι μια εθνική υπόθεση. Δεν έχουν θέση οι ιδεοληψίες εδώ. Χρειάζεται ευθύνη, ρεαλισμός και πατριωτισμός από όλους μας.

 

Από την αρχή της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ένας λαός φιλόξενος. Το έχουμε δείξει από την αρχή της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης εδώ και χρόνια. Δεν ξέρω όμως κανέναν που φιλοξενεί στο σπίτι τους τους εκβιαστές του ή αυτούς που χρησιμοποιούν οι εκβιαστές του. Γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συνωθούνται στα σύνορά μας, δεν είναι  πρόσφυγες από τη Συρία. Ούτε κατατρεγμένοι και διωγμένοι άνθρωποι.  Είναι μετανάστες οι οποίοι παρανόμως επιχειρούν να μπουν στη χώρα. Και αυτό ασφαλώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει πραγματικότητα.  Είναι άνθρωποι που τους χρησιμοποιεί το καθεστώς Ερντογάν.  Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχθούμε.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει κάποια ιδιαίτερα άμεση αρμοδιότητα σε σχέση με το μεταναστευτικό, γιατί ρώτησαν κάποιοι συνάδελφοι για τη χθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών. Είναι προφανές ότι δεν συμμετείχα γιατί δεν έχω την παραμικρή αρμοδιότητα. Και τη χώρα την εκπροσώπησαν ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Κουμουτσάκος. Και γι’ αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορώ να πω τίποτα γι’ αυτό το θέμα, ούτε για επιμέρους ζητήματα που έχουν σχέση με χειρισμούς γύρω από αυτό το πρόβλημα. Όμως το Υπουργείο Εσωτερικών με αυτό το νομοσχέδιο  συμβάλοντας στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης βάζει τέλος σε έναν παραλογισμό που υπήρχε, ένας παράνομος μετανάστης δικαιούτο σε τρία χρόνια να ζητήσει ελληνική ιθαγένεια – παρά το ότι είχε έλθει παρανόμως στη χώρα- ενώ ένας νομίμως αφιχθείς στην Ελλάδα αλλοδαπός πολίτης χρειάζεται 7 χρόνια. Προφανώς τη μεταβολή την κάνουμε γιατί η χώρα μας δεν μπορεί να είναι ελκυστικός προορισμός για παράνομους μετανάστες οι οποίοι όχι μόνο έρχονται αλλά είχαν και το δικαίωμα μέσα σε τρία χρόνια να γίνουν Έλληνες πολίτες. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει κανείς που να διαφωνήσει σε αυτήν την μεταβολή ύστερα από τις εμπειρίες που έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα.

Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει με πολλούς τρόπους τους νησιωτικούς Δήμους που δοκιμάζονται. Και δοκιμάζονται πολύ σκληρά.

Και με την ευκαιρία θέλω να πω ότι αποδείχθηκε πολύ κακή ιδέα η διάσπαση των νησιωτικών δήμων. Γιατί ένα μεγάλο μέρος της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις λειτουργίες σχετίζεται με τη διάσπασή τους και τον άθλιο τρόπο με τον οποίο έγινε, που έχει φέρει σε αδιέξοδο αυτούς τους ανθρώπους. Γι’ αυτόν τον σκοπό εμείς παρείχαμε ισχυρότατη έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους αυτούς τους δήμους. Και τώρα με αυτό το νομοσχέδιο σταματάμε – σε αυτήν την φάση – την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων που προέρχονται από αυτούς τους Δήμους ώστε να μη μπορούν να φύγουν. Διότι η αποψίλωση από προσωπικό πλέον, θα αποτελούσε ένα οριστικό πλήγμα».

 

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο...