Θεοδωρικάκος: Οι Έλληνες στα δύσκολα βάζουμε τα δυνατά μας

Η επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα έχει επίπτωση και στη νέα οικονομική μας αφετηρία, για την επόμενη μέρα, εκτιμά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο».

«Αν παραμείνουμε μια χώρα – παράδειγμα η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί ως ένας ισχυρός προορισμός ασφάλειας και ψυχικής υγείας για όλο τον κόσμο. Μπορεί να αποτελέσει ένα πλεονέκτημα για τη χώρα στον πολύ δύσκολο κόσμο που θα ανατείλει μετά την κρίση του κορωνοϊού», τονίζει ο  υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στην αυστηρότητα των μέτρων και την αποδοχή τους από τους πολίτες ο κ. Θεοδωρικάκος υπογραμμίζει: «Όλα αυτά γίνονται μέσα από μια διαδικασία δημοκρατικής πειθούς και της συνειδητής αυτοπειθαρχίας των πολιτών. Οποιοδήποτε κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία αν δεν το αγκαλιάσει η κοινωνία». Και επισημαίνει την ανάγκη πειθαρχίας στη λογική της ατομικής ευθύνης:  «Οι Έλληνες στα δύσκολα βάζουμε τα δυνατά μας. Είμαστε κράτος και κοινωνία αλληλεγγύης. Αποδείξαμε ότι είμαστε ενωμένοι, ότι μπορούμε να έχουμε πειθαρχία και αλληλεγγύη και δημιουργούμε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης, κράτους, πολιτών. Οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης. Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο δίμηνο. Πολύ συνειδητά οφείλουμε να δείξουμε υπομονή και καρτερικότητα».

Αναφερόμενος στη διάρκεια της κρίσης, σημειώνει ότι  «Δεν γνωρίζουμε πότε θα φτάσουμε στο τέλος αυτής της δύσκολης διαδρομής. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως αυτή η μάχη δίνεται μέρα με τη μέρα. Ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα».

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλάει ακόμα για τις προτεραιότητες και τη δράση του υπουργείου του για ένα αποτελεσματικό και ψηφιακό κράτος και ένα ισχυρό δίχτυ αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής από κοινού με την αυτοδιοίκηση «για να μην αφήσουμε αβοήθητο ούτε έναν συμπολίτη μας». Και προσθέτει: «Δίνουμε μάχη για να μην μείνει κανένας μόνος του σε αυτή την καταιγίδα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Θεοδωρικάκος στα προγράμματα σίτισης που χρηματοδοτεί το υπουργείο Εσωτερικών  σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία, καθώς και στην ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο έχει ενισχυθεί με 1.200 εργαζόμενους  από άλλες υπηρεσίες και «στην πραγματικότητα πλέον κάνουμε πράξη το «Βοήθεια στο Σπίτι Plus» με πολλές παράλληλες δράσεις που αφορούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Τάκη Θεοδωρικάκου στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

 

Τελικά, αντίθετα από όσα λέγονταν εδώ και χρόνια, υπάρχει κράτος που λειτουργεί;

Το κράτος μπορεί να βγει ενισχυμένο μέσα από αυτή τη πρωτοφανή αναμέτρηση με τον κορωνοϊό. Μέσα σε αυτή την η κρίση δημιουργούμε κεκτημένα για το κράτος, τα οποία πρέπει να παραμείνουν και την επόμενη μέρα. Οι προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών για να χτίσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος είναι: συμβολή στην ταχύτατη ψηφιοποίηση, ευέλικτη και ορθολογική οργάνωση, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη.

 

Πείτε μας πιο συγκεκριμένα…

Η συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών όλου του δημόσιου τομέα είναι καθοριστική. Πραγματοποιείται μέσω της έναρξης διαλειτουργικότητας του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών και σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Γίνεται πράξη η ψηφιοποίηση καταγραφής στη διαδικασία γέννησης με την άμεση καταχώρηση στην οικογενειακή μερίδα του νεογνού και την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων του δημοσίου. Οι οποίοι διαθέτουν πλέον πλήρη πρόσβαση σε δημοτολογικές και ληξιαρχικές πράξεων μέσω του κόμβου της ΓΓΠΣ. Μέσα από αυτή τη διαλειτουργικότητα συμβάλλουμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών συνταξιοδότησης των εργαζομένων. Τα ΚΕΠ, που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες, πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο το πετυχαίνουν χάρη στην άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του Μητρώου Πολιτών. Και έπεται συνέχεια…

 

Το Δημόσιο κατάφερε να οργανωθεί μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον;

Έχουν γίνει πολλά. Δεν θέλω να ωραιοποιώ τις καταστάσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι οργανώθηκαν οι υπηρεσίες, αναπτύσσουμε την τηλεργασία και επιδείξαμε στην πράξη κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους εργαζόμενους γονείς του δημοσίου που έχουν παιδιά έως 15 ετών και σε πιο ευάλωτους από ιατρική άποψη υπαλλήλους.

 

Ξαφνικά όλη η Ελλάδα μαθαίνει για το «Βοήθεια στο Σπίτι»…

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι εξαιρετικά επιτυχημένο εδώ και χρόνια. Τώρα, όμως, λόγω των συνθηκών γίνεται ευρύτερα γνωστό στην κοινωνία. Το υπουργείο Εσωτερικών το αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο. Ενισχύουμε το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αβοήθητο ούτε έναν συμπολίτη μας που χρειάζεται στήριξη. Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση μεταφέραμε 1.200 δημοτικούς υπαλλήλους από άλλες κοινωνικές δομές σε αυτή την υπηρεσία με στόχο την πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση των 75.000 δικαιούχων του προγράμματος. Στην πραγματικότητα πλέον κάνουμε πράξη το «Βοήθεια στο Σπίτι Plus» με πολλές παράλληλες δράσεις που αφορούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

Άρα σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώσατε τη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση για συσσίτια κατ’ οίκον…

Ακριβώς. Δίνουμε μάχη για να μην μείνει κανένας μόνος του σε αυτή την καταιγίδα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έως τώρα σιτίζονταν με πρωτοβουλία της Εκκλησίας, η οποία παρέχει ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο που βρέθηκε στον αέρα λόγω της καραντίνας. Το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει οικονομικά τα προγράμματα Περιφερειών και Δήμων για παράδοση κατ’ οίκον καθημερινά δυο γευμάτων σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

 

Πως αξιολογείτε την αντίδραση της κοινωνίας;

Αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, αν το πιστέψουμε, βάζουμε τα δυνατά μας. Ο πρωθυπουργός με τις έγκαιρες αποφάσεις κέρδισε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το είπαμε και το εννοούμε: πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή. Οι πολίτες συνειδητοποίησαν γρήγορα την κατάσταση βλέποντας τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε γειτονικές μας χώρες. Δεν γνωρίζουμε πότε θα φτάσουμε στο τέλος αυτής της δύσκολης διαδρομής. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως αυτή η μάχη δίνεται μέρα με τη μέρα. Ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα. Ελπίζουμε όμως πως με τη συνειδητή μας προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε. Και όσο πιο πειθαρχημένα συνεχίσουμε τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί και η άρση των περιοριστικών μέτρων. Και τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες.

 

Βοηθάει η αυστηρότητα στην τήρηση των κανόνων;

Όλα αυτά γίνονται μέσα από μια διαδικασία δημοκρατικής πειθούς και της συνειδητής αυτοπειθαρχίας των πολιτών. Οποιοδήποτε κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία αν δεν το αγκαλιάσει η κοινωνία. Ασφαλώς και απαιτείται αστυνόμευση των μέτρων και γίνεται με οργανωμένο τρόπο. Αλλά το κύριο είναι πως μέσα από αυτή την κρίση μπορούμε να προοδεύσουμε όλοι. Να αναδειχθεί πως αν το κράτος τηρεί υπεύθυνη στάση και ο πολίτης συμπεριφέρεται ακολουθώντας τη λογική της ατομικής ευθύνης τότε, ναι, μπορεί να αλλάξουν τα πάντα στη χώρα μας. Να εξαφανιστούν παθογένειες δεκαετιών.

 

Είναι τόσο εύκολη η αλλαγή της νοοτροπίας;

Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι απλό. Μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Το κράτος να σέβεται τον πολίτη. Και ο πολίτης να σέβεται το κράτος. Αυτή είναι η αναγκαία φιλοσοφία της επόμενης δεκαετίας.

 

Θετικά ακούγονται αυτά για το μέλλον. Το Πάσχα, όμως, πως θα το περάσουμε;

Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι μας. Με την οικογένειά μας. Θα παρακολουθήσουμε τις λειτουργίες της μεγάλης Εβδομάδας από την τηλεόραση. Θα προσευχηθούμε ατομικά. Η Πίστη μας είναι το ίδιο ισχυρή και με αυτόν τον τρόπο. Θα βρούμε τον χρόνο και θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μένουμε μακριά από παρέες και συνωστισμούς. Θα θυμόμαστε αυτό το Πάσχα για τις στερήσεις του, ώστε του χρόνου να είμαστε όλοι γεροί και υγιείς για να το γιορτάσουμε με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

 

Θα αντέξουμε;

Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία. Θα είναι κρίμα να χάσουμε όσα πετύχαμε όλοι μαζί έως τώρα. Πρέπει να βγούμε από αυτόν τον «πόλεμο» με τις λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Θα αντέξουμε, γιατί είναι για το καλό το δικό μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και της πατρίδας μας.

 

Πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη ημέρα;

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα το σκηνικό της επόμενης ημέρας. Σίγουρα το τοπίο θα είναι πολύ δύσκολο, πολυσύνθετο και πολύ διαφορετικό από ό,τι γνωρίζαμε. Είναι κρίσιμο να έχουμε ελάχιστες ανθρώπινες απώλειες, πρώτα από όλα για λόγους ανθρωπιστικούς, αλλά αυτό θα έχει επίπτωση και στη νέα οικονομική μας αφετηρία. Αν παραμείνουμε μια χώρα – παράδειγμα η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί ως ένας ισχυρός προορισμός ασφάλειας και ψυχικής υγείας για όλο τον κόσμο. Μπορεί να αποτελέσει ένα πλεονέκτημα για τη χώρα στον πολύ δύσκολο κόσμο που θα ανατείλει μετά την κρίση του κορωνοϊού.

Best Of

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με το ίδιο πάθος για τα εθνικά συμφέροντα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Ελίζα Βόζεμπεργκ δίνει και πάλι τη...

Προκόπης Παυλόπουλος: Η αξία της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας

Στην ομιλία του, με τίτλο: «Όψεις της φιλοσοφικής επιρροής...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Πώς θα επιστρέψουν στη δημοσιογραφία, όσοι δεν εκλεγούν (στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο);

Και σε αυτές τις εκλογές, όπως και σε πολλές...

Μάνος Νιφλής: Είναι ντροπή να κλείνει η ΕΣΗΕΑ τα μάτια στους απεργοσπάστες (του διαδικτύου)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την ανάγκη να ασχοληθεί... επιτέλους η ΕΣΗΕΑ...

Ο Μενέντεζ παριστάνει τον… παραπλανημένο, που δεν ήξερε τι έκανε η σύζυγός του

Η τραγική διολίσθηση του Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος βιώνει...

Όταν λέμε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου… το εννοούμε

Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για την απόπειρα χρηματικής...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό του ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Ο Δήμαρχος των "τριών Β" δεν... παραδίδεται για...

Πώς θα επιστρέψουν στη δημοσιογραφία, όσοι δεν εκλεγούν (στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο);

Και σε αυτές τις εκλογές, όπως και σε πολλές άλλες στο πρόσφατο παρελθόν, παρατηρείται το άκομψο φαινόμενο... ορδές δημοσιογράφων να συνωστίζονται στα ψηφοδέλτια των...

Μάνος Νιφλής: Είναι ντροπή να κλείνει η ΕΣΗΕΑ τα μάτια στους απεργοσπάστες (του διαδικτύου)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την ανάγκη να ασχοληθεί... επιτέλους η ΕΣΗΕΑ με το φαινόμενο των απεργοσπαστών στον χώρο του διαδικτύου, οι οποίοι αδιαφορούν κάθε φορά για...