Θεοδωρικάκος: Οι Έλληνες είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι

Συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΙ  

Θεοδωρικάκος για ψήφο Ελλήνων Εξωτερικού: Ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα να ανταποκριθεί σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα πράττοντας το αυτονόητο και λογικό

 

Γιάννης Ντζούνος: Τάκης Θεοδωρικάκος εδώ, ο Υπουργός Εσωτερικών, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ κύριε Υπουργέ

Χρήστος Κούτρας: Γεια σας κύριε Υπουργέ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Καλημέρα, καλή εβδομάδα, σας ευχαριστώ εγώ για την πρόσκληση να είστε καλά

Γιάννης Ντζούνος: Μία εβδομάδα η οποία αφορά πάρα πολύ το δικό σας υπουργείο, το θέμα της ψήφου των ομογενών, διότι έχουμε και τις επαφές του πρωθυπουργού

Χρήστος Κούτρας: Προσφυγικό και διάφορα, δηλαδή έχετε μεγάλη ατζέντα

Γιάννης Ντζούνος: Και το προσφυγικό και τα αντιπλημμυρικά, είναι πάρα πολλά, αλλά θα ξεκινήσουμε από την ψήφο των ομογενών. Τελικά έχετε καταλήξει ότι η ψήφος θα γίνεται μέσω των προξενικών αρχών; Θα είναι επιστολική ψήφος; Θα είναι και τα δύο; Γιατί βλέπουμε από την αντιπολίτευση να σας κατηγορούν, ότι ακόμα δεν έχετε κατασταλάξει.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Κύριε Ντζούνο να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους. Ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει μία πρωτοβουλία εθνικού χαρακτήρα και πρόκειται να συναντηθεί στο τέλος της εβδομάδας αυτής με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να βρεθεί ο κοινός τόπος που χρειάζεται και προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τις προτάσεις της κυβέρνησης για το πώς θα διευκολύνουμε τους Έλληνες που κατοικούν, ζουν, εργάζονται στο εξωτερικό, να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Έτσι έχει το θέμα.

Γιάννης Ντζούνος: Μόνο αυτούς αφορά κύριε Υπουργέ;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Είναι από τα θέματα, πρέπει να σας πω, που πριν από τέσσερα και πίσω χρόνια που δεν είχα εμπλοκή με την  πολιτική, δεν είχα καμία οργανωμένη σχέση για δύο με τρεις δεκαετίες, ως πολίτης δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον λόγο τα κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ορισμένα βασικά και στοιχειώδη πράγματα, τα οποία είναι μια ευκαιρία η σημερινή να τα συζητήσουμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια.

Χρήστος Κούτρας: Να μας δώσετε και κάποια στοιχεία για το νομοσχέδιο γιατί δεν το ξέρουμε.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Θα σας τα δώσω. Καταρχήν θέλω να διευκρινίσω κάτι το οποίο έχει διευκρινιστεί από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, αλλά θέλω να το επαναλάβω, ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Επειδή πιστεύουμε, πιστεύει ο Πρωθυπουργός μας και πιστεύουμε όλοι μας στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία και συναίνεση τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, δεν πάμε να πούμε ότι είναι τα πάντα λυμένα. Θα υπάρξει συζήτηση, θα υπάρξει διάλογος. Υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση, ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι στο πλαίσιο του Συντάγματος και θα διασφαλίζει την ισότητα και την ισοδυναμία της ψήφου όλων των ελλήνων πολιτών είτε είναι στο εσωτερικό, είτε είναι στο εξωτερικό.

Χρήστος Κούτρας: Άρα αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα είναι λευκό χαρτί η συζήτηση, υπάρχει μία βάση, υπάρχει μια βάση συζήτησης

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ασφαλώς και υπάρχει

Χρήστος Κούτρας: Αλλά η βάση συζήτησης που είστε ανοιχτοί να τα συζητήσετε όλα τα υπόλοιπα, είναι ότι η ψήφος του ανθρώπου στο Βανκούβερ θα μετράει το ίδιο με την ψήφο στην Τρίπολη.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η ψήφος του νέου ανθρώπου, ο οποίος βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο και σπουδάζει και θα μπορούσε να πάρει το αεροπλάνο την ημέρα των εκλογών και να έρθει να ψηφίσει εδώ, αν έρθει να ψηφίσει, θα είναι το ίδιο πράγμα με εκείνου που ψηφίζει εδώ. Και επειδή μου δίνετε αυτή την πάσα, εάν κάποιος δηλαδή έχει την οικονομική άνεση να κάνει ένα μακρινό ταξίδι (για αρκετούς συμπατριώτες μας είναι ένα μακρινό ταξίδι το οποίο κοστίζει και πολλά χρήματα), θα μπορεί να έρχεται εδώ και να ψηφίζει. Ενώ εάν δεν έχει αυτή την οικονομική άνεση δεν έχει το δικαίωμα. Ο νέος άνθρωπος που είτε σπουδάζει στο εξωτερικό, είτε έφυγε τα χρόνια της κρίσης για να προσπαθήσει να βρει δουλειά ή να προσπαθήσει να έχει μια καλύτερη μοίρα ή είτε είναι ένας μετανάστης των τελευταίων είκοσι – τριάντα ετών που έχει φύγει για οποιοδήποτε λόγο από την χώρα και έχει οικονομικά συμφέροντα στην χώρα, διότι έχει κάποια ακίνητη περιουσία, διότι έχει τους συγγενείς του εδώ, διότι πιθανόν να πληρώνει και φόρους εδώ πέρα, θα του πούμε αυτού του ανθρώπου ότι δεν έχεις το δικαίωμα να ψηφίσεις εκεί που κατοικείς, δώσε μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ να έρθεις να ψηφίσεις στην χώρα.

Χρήστος Κούτρας: Ναι υπάρχει μια συζήτηση, την ξέρετε δεν την ακούτε από εμένα, ότι από την στιγμή που δεν κατοικεί εδώ δεν μπορεί να αποφασίζει για τα εδώ.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δηλαδή το παιδί σας που σπουδάζει στην Ιταλία, στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στην Αγγλία, στην Αμερική ή οπουδήποτε στην γη δεν ξέρει τι γίνεται στην χώρα και δεν μπορεί να έρθει να ψηφίσει; Το παιδί σας που έφυγε πριν από πέντε, τρία ή εννιά χρόνια διότι δεν μπορούσε να βρει δουλειά εδώ…

Γιάννης Ντζούνος: Τα χρόνια της κρίσης δηλαδή λέτε…

Τάκης Θεοδωρικάκος: …ή γιατί φιλοδοξεί να κάνει κάτι πολύ καλύτερο στην ζωή του, που δεν μπορούσε να του προσφέρει η Ελλάδα και έφυγε στο εξωτερικό, αλλά σκοπεύει να επιστρέψει, αλλά έχει εδώ ακίνητη περιουσία, έχει συμφέροντα πάνω από όλα αγαπά την πατρίδα του, αυτός δεν μπορεί να ψηφίσει; Και συζητάμε , κύριε Κούτρα θέλω να επιμείνω σε αυτό, συζητάμε για ανθρώπους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Χρήστος Κούτρας: Δεν πάτε δηλαδή να γράψετε καινούργιους

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δηλαδή  εάν πάρουν το αεροπλάνο εκείνη την ημέρα ή την προηγούμενη να έρθουν να ψηφίσουν, θα ψηφίσουν στην Ελλάδα. Σε αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να πούμε ότι εκεί που είσαστε δεν είναι δυνατόν να ψηφίσετε για την Ελλάδα; Δεν είναι δυνατόν να κάνετε κάτι που συμβαίνει με όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου;

Χρήστος Κούτρας: Αυτό είναι η βασική προϋπόθεση. Θέλω να σας το πάω λίγο πολιτικά το θέμα, γιατί τα περισσότερα πολιτικά είναι έτσι και αλλιώς στην ζωή. Οι σταυροί που συγκεντρώνονται αν συμφωνήσει η κυρία Γεννηματά, αν συμφωνήσει ο κύριος Βαρουφάκης, αν συμφωνήσει ο κύριος Βελόπουλος είναι εκατό ενενήντα εννιά. Εδώ τι κάνετε για να λυθεί; Γιατί για να ισχύσει το νομοσχέδιο θέλετε διακόσιους.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Καταρχήν να διευκρινίσουμε, γιατί δεν είναι γνωστό πιστεύω στους τηλεθεατές μας ότι για να λειτουργήσει, να ισχύσει, να εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση, χρειάζεται διακόσιες ψήφους έτσι και αλλιώς γιατί προβλέπεται από το Σύνταγμα. Δεν είναι εδώ αυτό που ισχύει με τον εκλογικό νόμο ότι εάν ψηφιστεί θα εφαρμοστεί την μεθεπόμενη.

Χρήστος Κούτρας: Εάν δεν ψηφιστεί δεν εφαρμόζεται

Τάκης Θεοδωρικάκος: Για να ισχύσει οτιδήποτε αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού χρειάζονται διακόσιες ψήφοι

Χρήστος Κούτρας:Και ισχύει από τις επόμενες εκλογές;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Και ισχύει από τις επόμενες εκλογές. Κοιτάξτε, πιστεύω ότι είναι ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει ακριβώς την ευθύνη να ανταποκριθεί σε κάτι που προβλέπει και επιτάσσει το Σύνταγμα, σε κάτι που είναι δημοκρατικό δικαίωμα σε όλους τους πολίτες. Είναι ώρα το πολιτικό σύστημα να δείξει ότι μπορεί επιτέλους να συνεννοηθεί σε κάποια στοιχειώδη και σοβαρά πράγματα και να τα αντιμετωπίσει από την πλευρά της λογικής και όχι από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Άλλωστε να σας πω και κάτι άλλο, ποιος μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η ψήφος των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό; Ποιος μπορεί να το γνωρίζει εκ των προτέρων; Είναι και εκείνοι Έλληνες πολίτες, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην χώρα και δεν μπορεί κανείς να θεωρεί δεδομένη την ψήφο τους. Άρα ούτε μικροκομματικές σκοπιμότητες στέκουν εδώ. Χρειάζεται η κοινή λογική και χρειάζεται να κινηθούμε πάνω στις αρχές του Συντάγματος. Έχω ακούσει όλες αυτές τις μέρες διάφορες απόψεις

Koύτρας: Έχουμε λάβει πάρα πολλά μηνύματα.. Πώς θα συγκεντρωθούν οι 200. Αν θα εντάξετε στο νομοσχέδιο παρατηρήσεις από το κάθε Κόμμα.Γιατί αντιλαμβάνομαι από το ρεπορτάζ το δικό μου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει όχι, οπότε αν θεωρούμε δεδομένο , δεν υπάρχει τίποτα δεδομένου ακόμα βεβαίως, ότι Κίνημα Αλλαγής , Μέρα 25 και Ελληνική Λύση πουν ναι απαιτείται ψήφος από το ΚΚΕ ή κάποιος να αυτομολήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τ. Θεοδωρικάκος: Κύριε Κούτρα θέλω να επαναλάβω ότι είναι μια ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα να δείξει ότι μπορεί να κάνει το αυτονόητο και το λογικό. Το θέμα μας δεν είναι η επιβολή μιας άποψης, το θέμα είναι κάτι που προβλέπεται από το σύνταγμα να μπορεί να υλοποιηθεί. Οι άνθρωποι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν στο εξωτερικό και οι οποίοι αν εκείνη τη μέρα των εκλογών έρχονταν στην Ελλάδα να ψηφίσουν θα ψήφιζαν κανονικά να μπορούν να ψηφίζουν κανονικά από το εξωτερικό , δεν υπάρχει τίποτα πιο λογικό , τίποτα πιο απλό, τίποτα πιο αντικειμενικό και είναι μια ώρα που οι πολιτικοί , το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, πρέπει να δείξει την αξιοπιστία. Και επαναλαμβάνω ότι ο Πρωθυπουργός προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με τη βάση ότι η λύση πρέπει να είναι συνταγματική και να ακούσει τι λένε και οι υπόλοιποι πολιτικοί. Δεν βιάζομαι να πω ότι δεν θα γίνει αυτό. Είμαι εδώ για να κάνω τα πάντα , να συνδράμω την προσπάθεια του Πρωθυπουργού μας, ο οποίος εξαντλεί όλα τα περιθώρια προκειμένου η ψήφος από το εξωτερικό των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να διευκολυνθεί. Και να μη μείνουμε στην ιστορία ότι βρήκαμε άλλο ένα θέμα τα Κόμματα να τσακωθούν πολιτικά, αλλά ότι βρήκαμε ένα θέμα για να το λύσουμε, όπως το έχουν λύσει όλες οι χώρες του κόσμου. Διότι, να σας πω, αυτό μπορεί να γίνει τεχνικά και ψηφίζοντας οι Έλληνες του εξωτερικού στα Προξενεία μας ή δυνητικά ψηφίζοντας με επιστολική ψήφο.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα. Αν έχετε αποφασίσει ποιο θα είναι ή και τα δύο;

Τ. Θεοδωρικάκος: Σας είπα ο Πρωθυπουργός προσέρχεται με ανοιχτά σχέδια στη συζήτηση. Μπορεί να γίνει και με τους δύο τρόπους. Η επιστολική ψήφος έχει ακολουθηθεί από πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού, είναι πάρα πολύ απλή και εύκολη. Εμείς έχουμε κάνει όλη τη σχετική προετοιμασία μαζί με τον Υφυπουργό, τον κ. Λιβάνιο, και επομένως τα πράγματα είναι απλά.

Δημοσιογράφος.: Πόσοι είναι;

Τ. Θεοδωρικάκος: Εδώ τώρα στην ερώτηση που μου κάνετε, έχουν ακουστεί διάφορα απίστευτα πράγματα για εκατομμύρια κ.λπ. Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι οι εκλογικοί μας κατάλογοι χρειάζονται εκκαθάριση, διότι εάν θέλουμε να είναι όλοι σημερινοί υπαρκτοί Έλληνες πολίτες εν ζωή.

Δημοσιογράφος: Τα ακούμε συνέχεια αυτό…

Τ. Θεοδωρικάκος: Μισό λεπτό. Πριν 2,5 μήνες αναλάβαμε.

Κούτρας: Άρα θα γίνει αυτό, θα το κάνετε…

Τ. Θεοδωρικάκος: Έχω όμως να σας πω ένα στοιχείο από το οποίο μπορεί κάποιος να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα. Ότι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν ελληνικό ΑΦΜ και δηλώνουν κάτοικοι του εξωτερικού είναι της τάξης περίπου των 350.000. Εάν σκεφτείτε ότι από το 1987 και μετά το ΑΦΜ είναι υποχρεωτικό για όλους τους Έλληνες πολίτες, σχεδόν όλοι οι Έλληνες έχουν ΑΦΜ, κάπου εκεί είναι πιθανό ότι είναι ο αριθμός. Μπορεί να είναι λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω για διάφορους λόγους. Έτσι κι αλλιώς όταν έρθει η ώρα θα ζητηθεί από τους ανθρώπους που κατοικούν στο εξωτερικό και θέλουν να ψηφίσουν από το εξωτερικό να κάνουν μία αίτηση ηλεκτρονική στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν τα στοιχεία τους με το αν υπάρχουν στους εκλογικούς καταλόγους. Όλα αυτά θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια υπό τον έλεγχο και την εικόνα όλων των πολιτικών κομμάτων για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία και νομίζω, επαλαμβάνω, ότι μπορούμε να είμαστε συγκρατημένοι αισιόδοξοι αν το πολιτικό σύστημα σταθεί με ευθύνη απέναντι στην υπόθεση.

Κούτρας: Έχει πολύ μεγάλη διαφορά ο αριθμός 350.000 από τα 500.000, 600.000, 700.000, 1 εκατ.

Τ. Θεοδωρικάκος: Προφανώς και έχει. Και επαναλαμβάνω ότι προϋπόθεση για όλο αυτό θα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να κάνουν αίτηση προς το ελληνικό κράτος ότι θέλουν να ψηφίσουν από το εξωτερικό, δεν έχουμε κάποιο άλλο τρόπο.

Κούτρας: Δεν θα τους κυνηγάτε εσείς…

  1. T. Θεοδωρικάκος: Είμαι σίγουρος ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο εργάζεται όλο αυτό το διάστημα για να υπάρξει λειτουργικότητα ανάμεσα στα συστήματά μας, θα συνεννοηθούμε με τον κ. Πιερρακάκη και θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε.

Κούτρας: Ένα τελευταίο για αυτό το ζήτημα. Πώς διασφαλίζεται η εγκυρότητα της ψήφου και το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει νοθεία.

Τ. Θεοδωρικάκος: Μα για όνομα του Θεού. Πώς μπορεί να υπάρξει νοθεία; Όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο θα γίνει και εδώ. Όταν θα παραλαμβάνονται οι φάκελοι, μιλάτε για την επιστολική ψήφο, θα υπάρχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Θα συμβαίνει ό,τι συμβαίνει σε κάθε εκλογικό τμήμα που πηγαίνουμε να ψηφίσουμε. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά, ας μην ψάχνουμε να τα κάνουμε δύσκολα. Ας δείξουμε όλοι καλή θέληση και ας αποδείξουμε όλοι ότι μπορούμε στα στοιχειώδη πράγματα να συνεργαστούμε. Οι Έλληνες είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι, ας δείξουμε ότι μπορούμε σοβαρά να …

Δημοσιογράφος:  Πέμπτη – Παρασκευή θα γίνει η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τ. Θεοδωρικάκος: Πολύ σωστά.

Δημοσιογράφος: Μοιάζει λογικό αυτό, ελπίζω να συμφωνήσετε όλοι. Θα ήταν πολύ καλό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, εφόσον τα βρείτε, να ψηφιστεί από 300 βουλευτές.

Τ. Θεοδωρικάκος: Αυτό ακριβώς θέλουμε.

Δημοσιογράφος: Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και να ενταχθούν μέσα στο νομοσχέδιο και κάποιες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ.

Τ. Θεοδωρικάκος: Η προϋπόθεση η κρίσιμη είναι ότι θα κάνουμε πράγματα τα οποία προβλέπονται από το Σύνταγμα. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε πράγματα που είναι ενάντια στο σύνταγμα και παράλογα.

Δημοσιογράφος: Πάμε παρακάτω. Ένα θέμα το οποίο είναι απολύτως της αρμοδιότητάς σας με την έννοια ότι συνεργάζεστε με δημάρχους και περιφερειάρχες και τα σχετικά, ρωτούσατε πριν τον κ. Καλλιάνο, ο οποίος ακολουθεί μετά, αν θα βρέξει και τι θα γίνει… Θα θωρακιστεί η χώρα στα πλημμυρικά φαινόμενα κ. Θεοδωρικάκο;

Τ. Θεοδωρικάκος: Πρώτα απ’ όλα έχω ζητήσει από όλους τους δημάρχους της χώρας, καθώς μπαίνουμε στην περίοδο των βροχών, να πάρουν όλα τα μέτρα για να μη βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις με βουλωμένα φρεάτια και με συζητήσεις ποιος φταίει κ.λ.π. Οι δήμοι πρέπει παντού να κινητοποιηθούν  και όπου έχουν προβλήματα να κινητοποιηθούν. Και όπου έχουν προβλήματα και ελλείψεις το υπουργείο Εσωτερικών είναι εδώ για να συνδράμει. Ανακοίνωσα δε προχθες στη σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη  και με την παρουσία πολλών, δεκάδων, δημάρχων της Αττικής, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είτε έχει διοργανώσει, είτε δημοπρατούνται, είτε πραγματοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα ύψους 180 εκατ. ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα, σε κρίσιμες περιοχές. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε φαινόμενα σαν κι αυτά που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια να μην επαναληφθούν. Χρειάζεται η κινητοποίηση και η εγρήγορση και η οργανωμένη δουλειά των δήμων και των περιφερειών σε αυτόν τον τομέα. Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία μαζί τους.

Ντζούνος: Μια αναφορά στο μεταναστευτικό προσφυγικό. Βλέπουμε μεταφορά από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Έχετε κι εκεί επικουρικό ρόλο σε σχέση με τους Δήμους και τις Περιφέρειες;

Τ. Θεοδωρικάκος: Όπως γνωρίζετε η υπόθεση της μεταναστευτικής πολιτικής και η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι κύριο θέμα απασχόλησης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η συνολική πολιτική της κυβέρνησης, νομίζω ότι με άριστο τρόπο, αναλύθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Εμείς ως Υπουργείο Εσωτερικών εμπλεκόμαστε με απόφαση του πρωθυπουργού, στο κομμάτι που οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, διότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν 20.000- 25.000 πλεονάζοντες  στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαιτέρως στη Μυτιλήνη και στη Σάμο. Άρα όταν μεταφερθούν εδώ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποδεικνύει σε ποιους χώρους θα μεταφερθούν και μεις συνεργαζόμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε αυτό το πράγμα να γίνει με όρους κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας και γι’ αυτούς τους ανθρώπους  και για τους πολίτες που κατοικούν σε κάθε Δήμο. Γι’ αυτό θα συνδράμουμε με όλα τα απαραίτητα έργα  και παρεμβάσεις που χρειάζονται στους δήμους που θα εμπλακούν σε αυτήν την υπόθεση.

Κούτρας: Δεν σταματούν οι ροές. Ακούσαμε το σχέδιο της κυβέρνησης για θερμικές κάμερες, περισσότερες περιπολίες… τα πάντα. Οι ροές όμως δεν σταματούν . Πού θα φτάσει αυτό το θέμα. Κι άκουσα και τον Ζεχόφερ, τον αντίστοιχο Γερμανό θεοδωρικάκο, ο οποίος λέει…

Τ. Θεοδωρικάκος: Δεν είναι ο αντίστοιχος Θεοδωρικάκος γιατί εκεί το υπουργείο Εσωτερικών έχει τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής. Το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει στην ευθύνη του αυτό το θέμα.

Κούτρας: Α, αλλά λέει ότι φοβάται σκηνές 2015…

Τ. Θεοδωρικάκος: θα ήμουν ο τελευταίος που θα σας έλεγε ότι το πρόβλημα αυτό είναι απλό. . Είναι εξαιρετικά σύνθετο. Είναι δυσεπίλυτο.  Εμείς δρούμε οργανωμένα. Τις επόμενες μέρες θα έλθει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με το οποίο συνολικά κωδικοποιούμε και αναλύουμε την κατάσταση και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες, αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες, να αυξηθούν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων μας, και των θαλασσίων συνόρων μας, γιατί για εμάς είναι προφανές ότι υπάρχουν και θαλάσσια σύνορα τα οποία πρέπει να φυλάσσονται για να μην έχουμε διαρκή αύξηση αυτών των ροών. Θα είμαστε εδώ για να δώσουμε μια δύσκολη και σκληρή μάχη για να τα καταφέρουμε.

Κούτρας: Για πάμε σε πολιτικά ζητήματα τώρα γενικά κυβερνητικά δεν είναι της αρμοδιότητος σας αλλά υπουργός είστε τι να κάνουμε

 

Θεοδωρικάκος: Τι μπορώ  να συνεισφέρω ….

 

Κούτρας: Μπορείτε να συνεισφέρετε αρχικά τι θα γίνει με τους συνταξιούχους και αν βρεθούν  να πάρουν τα λεφτά και αν υπάρχουν τα λεφτά

 

Ντζούνος: Και που θα τα βρείτε

 

Κούτρας: Και αν τελικά αυτός ο νόμος Κατρούγκαλου… το μόνο που έχει μείνει είναι η ενοποίηση του ΕΦΚΑ δεν έχει μείνει τίποτε άλλο

 

Θεοδωρικάκος: Άκουστε. Κατ΄ αρχήν από αυτό το νόμο δεν έμεινε τίποτα και αυτό δείχνει μια πρωτοφανή ανευθυνότητα για το πώς διαχειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση αυτά τα πράγματα υπό το κράτους του πανικού της όταν οι ιδεοληψίες της την οδήγησαν στα βράχια και όλοι μαζί την Ελλάδα σε τεράστιους κινδύνους και τους συνταξιούχους σε πολύ μεγάλους κινδύνους οι οποίοι σε τέσσερα χρόνια υπέστησαν 29 περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξίουχοι…  Το κρίσιμο και το βασικό που θέλω να κρατήσουν αυτοί που μας ακούνε αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει για να γίνει πραγματικότητα η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα γιατί ο μόνος τρόπος για να λυθεί αγαπητοί κύριοι το πρόβλημα με τις συντάξεις είναι να έχουμε δουλειές, να αναπτυχθεί η οικονομία της χώρας, να μπουν πολλοί μέσα στο σύστημα το ασφαλιστικό για να μπορεί να είναι βιώσιμο και να μπορούν οι άνθρωποι να παίρνουν τις συντάξεις τους και να παίρνουν και σταδιακά καλύτερες  συντάξεις.

 

Κούτρας: Άρα λεφτά με τις επενδύσεις

 

Θεοδωρικάκος: Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ισχυρά αναπτυξιακή μειώνει φόρους βάζει τέλος στη γραφειοκρατία βοηθά στο να έρθουν οι επενδύσεις. Αυτό γίνεται ήδη πραγματικότητα στο Ελληνικό,  στις Σκουριές σε μια σειρά από περιοχές της χώρας και αυτό είναι το ρεαλιστικά αισιόδοξο μήνυμα. Τώρα σε ότι αφορά πιο ειδικά θέματα θα έχετε εδώ τον αρμόδιο υπουργό Απασχόλησης να σας τα πει.

 

Ντζούνος: Πάμε στην υπόθεση της Novartis κ. Υπουργέ όπου υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με το τι θα βγει με ποια στοιχεία θα έχει η προανακριτική να αφορά και άλλους εκτός από τον κ. Παπαγγελόπουλο γιατί σας κατηγορούν από την αντιπολίτευση ότι δεν τολμήσατε να βάλετε ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε και κάποιους άλλους στο κάδρο

 

Θεοδωρικάκος: Έχουν απαντηθεί όλα αυτά τα θέματα δεν θέλω να προτρέξω η προανακριτική θα κάνει τη δουλειά της και όταν ολοκληρώσει το έργο της θα πάρετε τις απαντήσεις

 

Κούτρας: Πάμε λίγο στο θέμα του προϋπολογισμού 2,8 ανάπτυξη λέει το προσχέδιο για το 2020 και το ερώτημα είναι πολύ σαφές πρώτον αν τα έχετε βρει με την τρόϊκα και λένε ναι στο δημοσιονομικό κενό και δεύτερον αν όσα έχετε υποσχεθεί και υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη αλλά και προεκλογικά θα εφαρμοστούν στο ακέραιο ή θα μας πείτε βράσε όρυζα

 

Θεοδωρικάκος: Οι εκπρόσωποι της τρόϊκας ή των θεσμών όπως επεκράτησε να λέγονται τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ήταν εδώ πριν από μια εβδομάδα, δέκα ημέρες συναντήσεις με όλα τα αντίστοιχα και αρμόδια υπουργικά κλιμάκια, συμμετείχα και εγώ σε αυτό που αφορά το θέμα της Δημόσιας Διοίκησης, έχουν πάει πάρα πολύ καλά και νομίζω ότι υπάρχουν επιφυλάξεις και προβλήματα σε σχέση με αυτά που έχουν προϋπολογίσει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών ο κ. Σταϊκούρας. Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού μας νομίζω ότι ξέρουμε όλοι οι Έλληνες ότι ο λόγος του είναι συμβόλαιο ότι έχει ειπωθεί στη Θεσσαλονίκη ισχύει απολύτως και θα υλοποιηθεί με τους ρυθμούς που ανακοινώθηκαν τότε.

 

Ντζούνος: Πριν κλείσουμε κ. Θεοδωρικάκο υπάρχουν ακροδεξιές φωνές ή ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία όπως ακούμε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θέμα το μεταναστευτικό -προσφυγικό  και το θέμα της ασφάλειας

 

Θεοδωρικάκος: Ο κ. Τσίπρας έχει συνεργαστεί με ακροδεξιούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα. Ακροδεξιά μέσα στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει. Υπήρχε ακροδεξιά και ήταν η Χρυσή Αυγή και ο ελληνικός λαός την έστειλε εκτός κοινοβουλίου

 

Κούτρας: Το δεξιό διαμέρισμα  μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ  πως το βλέπετε;

 

Θεοδωρικάκος: Τι να σας πω για αυτό. Αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τους ιδιοκτήτες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι εμένα.

 

Κούτρας: Ευχαριστούμε να είστε καλά

 

Ντζούνος: Σας ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ

 

Θεοδωρικάκος: Εγώ σας ευχαριστώ

 

 

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...