Θα ακολουθήσει ο Παυλόπουλος το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή;

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα γίνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο μόνος εν ενεργεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τον Χρήστο Σαρτζετάκη, που δεν θα του επιτραπεί να διεκδικήσει μια δεύτερη, συνεχόμενη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Πρέπει δηλαδή να ταξιδέψουμε στο μακρινό, σύνθετο, πολωτικό και άβολο 1990, για να βρούμε μια αντίστοιχη περίπτωση με το… δράμα που περνάει ο σημερινός ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου. 30 χρόνια πριν… Όχι και άσχημα.

Ένα καλό ερώτημα λοιπόν, στη σκιά του άγαρμπου κλίματος που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα για τον Προκόπη Παυλόπουλο, με την παράταξη στην οποία αφιέρωσε πολλές δεκαετίες πολιτικής διαδρομής, να μην τον στηρίζει, και να βλέπει να τον λοιδωρούν πρόσωπα που, επίσης επί δεκαετίες, βρέθηκαν απέναντι στην Κεντροδεξιά, είναι το κατά πόσο θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε “μαθητής” και στενός συνεργάτης του Εθνάρχη. Ο οποίος, το ακόμη πιο μακρινό 1985, ενοχλημένος από το εις βάρος του παιχνίδι από τον Ανδρέα Παπανδρέου, παραιτήθηκε και δεν ολοκλήρωσε την πρώτη θητεία του. Αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο “με το δεξί”, όπως ανέφερε το σχετικό, ιστορικό πρωτοσέλιδο της “Βραδυνής”, και επέστρεψε θριαμβευτής το 1990.

Οι συνθήκες φυσικά δεν είναι αντίστοιχες. Τόσο σε επίπεδο… μεγέθους προσώπων, όσο και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έγινε… Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν “έπαιξε” με τον Προκόπη Παυλόπουλο, απλώς επέλεξε να μην τον στηρίξει για μια δεύτερη θητεία.

Μένει να αποδειχτεί αν, το κλίμα χλεύης και απαξίωσης που μεθοδικά φιλοτέχνησαν το τελευταίο διάστημα κάποιοι, εις βάρος του Προκόπη Παυλόπουλου, θα τον οδηγήσει να ακολουθήσει το παράδειγμα του “δασκάλου”. Και, όπως και το 1985, θα δούμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρεί από το αξίωμα, λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία του.

Best Of

Ο Ανδρουλάκης κινδυνεύει από τον (μετριοπαθή) Χριστοδουλάκη και όχι από τον (περαστικό) Δούκα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η εξοργιστική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί...

Το “ευχαριστώ” του (εορτάζοντα) Κώστα Μπακογιάννη, και μια ματιά… στο μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Γεννημένος την 16η Μαρτίου. Του 1978. Ετών...

Φαήλος Κρανιδιώτης: Ο μόνος αληθινός εχθρός της ΝΔ είναι ο εαυτός της

Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης Πηγή: newsbreak.gr   Ο μόνος αληθινός εχθρός της Ν.Δ. είναι ο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Υπάρχουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και προσέλκυσης επισκεπτών

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη συμμετείχε σε συζήτηση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ανδρουλάκης κινδυνεύει από τον (μετριοπαθή) Χριστοδουλάκη και όχι από τον (περαστικό) Δούκα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η εξοργιστική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί...

Δημήτρης Μιχαλέλης και Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη (ραδιοφωνική) παρέα στους εκδρομείς που επέστρεφαν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δημήτρης Μιχαλέλης και η Κασσιανή Βραχά...
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Ο Ανδρουλάκης κινδυνεύει από τον (μετριοπαθή) Χριστοδουλάκη και όχι από τον (περαστικό) Δούκα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η εξοργιστική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί ουσιαστικό μέρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση, αλλά και της πολιτικής και εκλογικής κατάρρευσης...

Η Ευρώπη που επιβάλλει κυρώσεις στο (απολυταρχικό) καθεστώς Πούτιν, αλλά… χρηματοδοτεί το (απολυταρχικό) καθεστώς αλ Σίσι

Είναι να γελάει κανείς... όπως θα έλεγε και ο Φίλιππος Συρίγος. Η Ευρώπη διαμαρτύρεται, και ορθώς, για το απολυταρχικό καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία, και επιβάλλει...

Ο μόνος “πόλεμος” για τον οποίο πρέπει να προετοιμαστεί η Ευρώπη είναι με την (ανίκανη)… παιδική χαρά των Βρυξελλών

Τον Σαρλ Μισέλ δύσκολα μπορεί να τον πάρει κανείς σοβαρά. Πολιτικός χαμηλού επιπέδου και αισθητικής, όπως είχε δείξει και τότε που, μαζί με τον...