Η Ρένα Δούρου καλεί σε ευρύτερη συμμαχία "απέναντι στην ακροδεξιά και τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά"


 
«Αποδείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς στη μεγαλύτερη Περιφέρειας της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της, χθες, στον ραδιοσταθμό Αθήνα 984 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο. Η Περιφερειάρχης επισήμανε επίσης ότι ο «κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως… τσάμπα exit poll, ζητώντας να μην πέσουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε όσους δεν έχουν κάρτα μέλους του κόμματός του».
«Να μην ξαναδώσουμε την Περιφέρεια σε εκείνους όπως, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, ο οποίος, όσο διεκδικούσε την υποψηφιότητα του Δημάρχου Αθηναίων, απομείωνε τη σημασία του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης και διαφωνούσε με τη διαχείριση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων από την Περιφέρεια, ή όπως ο τέως Περιφερειάρχης, ο οποίος είχε καταστήσει την Περιφέρεια Αττικής, αόρατη», παρατήρησε η ίδια. «Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην εικόνα που φιλοτεχνούν οι πολιτικοί αντίπαλοί μου, και τις πραγματικές προτεραιότητες των πολιτών», σχολίασε η Περιφερειάρχης.
“Οι πολίτες μας κράτησαν όρθιους 4.5 χρόνια”
«Οι πολίτες έχουν την αγωνία να μην επιστρέψουμε στις συμπεριφορές και πολιτικές που μας οδήγησαν εξαρχής στην κρίση», σημείωσε η Περιφερειάρχης.
«Χωρίς τους πολίτες δεν θα είχαμε σταθεί όρθιοι απέναντι στη φοβερή στοχοποίηση που υποστήκαμε 4.5 χρόνια. Οι πολίτες μας δίνουν δύναμη. Αυτοί αγωνιούν. Αυτοί μας υποδεικνύουν σημεία παρέμβασης και μας χτυπούν το καμπανάκι όταν οι δημοτικές αρχές περί άλλων τυρβάζουν ενώ τους έχουμε δώσει χρηματοδότηση. Οι πολίτες είναι οδηγός μας», συνέχισε η ίδια.
Η Προοδευτική Συμμαχία βάζει τις βάσεις του αληθινού πατριωτισμού
Σχολιάζοντας την πανελλαδική συνάντηση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Γαλάτσι, η Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι «ήταν μια πολύ σπουδαία πολιτική εκδήλωση, και δεν λέω απλά συγκέντρωση, γιατί πραγματικά σηματοδότησε ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα για το αύριο του τόπου. Όχι απλά για μια ή δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλά για αυτό που συχνά λέμε αλλά χωρίς να το εννοούμε πραγματικά, για το αύριο του τόπου». «Έβαλε τις βάσεις σύγκλισης με πολλές προοδευτικές φωνές, χωρίς ηγεμονισμούς, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, στους νέους. Έβαλε τις βάσεις του αληθινού πατριωτισμού. Και όχι της πατριδοκαπηλίας πάνω στην οποία δυστυχώς στηρίζει όλη της την επιχειρηματολογία η Νέα Δημοκρατία. Έβαλε τις βάσεις για μια ευρεία συμμαχία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κατά της ακροδεξιάς και της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς. Έδειξε ποιοι είναι το χθες, η οπισθοδρόμηση και ποιοι αντιπροσωπεύουν την κοινή προσπάθεια για το αύριο».
Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως τσάμπα exit poll
Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως… τσάμπα exit poll, ζητώντας να μην πέσουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε όσους δεν έχουν κάρτα μέλους του κόμματός του.
Καθόλη τη διάρκεια της θητείας μας λειτουργήσαμε με τα «τρία Σ»: Σύνεση, Συνεργασία, Συναίνεση. Λειτουργήσαμε συνθετικά, και με αποτελεσματικότητα, χωρίς μάλιστα να χάσουμε τη δεδηλωμένη.
Επιλέξαμε να μην διολισθήσουμε στον δρόμο της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων
Ήθελα να είμαι πιστή σε αυτό που έλεγα προεκλογικά. Όχι μόνο να επιλυθούν τα προβλήματα, αλλά να αλλάξει και το ηθικό υπόδειγμα άσκησης εξουσίας. Αυτό λέει η καμπάνια μας: Αθόρυβα και δυνατά. Συνεχίζουμε με το έργο μας, και όχι με δελτία Τύπου για να κερδίζουμε εντυπώσεις.
Ακολουθήσαμε τη στρατηγική της κοινωνικής λογοδοσίας. Πήγαμε εμείς στις γειτονιές, για να ερωτηθούμε και να απαντήσουμε τι κάναμε.
Σήμερα, η Περιφέρεια είναι ορατή, σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που μας πιστώνουν και οι αντίπαλοι.
Δεν έχει αναδειχθεί το τεράστιο έργο που κάναμε, αλλά επιλέξαμε να μην διολισθήσουμε στον δρόμο της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων. Έπρεπε να αποδείξουμε ότι, τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς, στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας μας.
Καταφέραμε βαρύ πλήγμα στη διαφθορά
Σχετικά με την εξάρθρωση της σπείρας που δρούσε στις Λαϊκές Αγορές: Να ευχαριστήσω την Ελληνική Αστυνομία, που αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά ακολούθησε τα χνάρια αυτής της υπόθεσης.
Στα τέσσερα χρόνια της διοίκησής μας, καταφέραμε ένα βαρύ πλήγμα στη διαφθορά. Η δική μας διοίκηση και οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν υπέκυψαν στις απειλές. Τίποτα δεν μας έκανε να κάνουμε πίσω.
Μητσοτάκης και Γεννηματά μας λοιδορούσαν όταν κάναμε ημερίδες για την κλιματική αλλαγή
Χαίρομαι που δεν ακούστηκε καν το όνομα του Περιφερειάρχη στις πρόσφατες καταστροφές στην Κρήτη. Δεν είναι δυνατόν να αναζητούμε το εξιλαστήριο θύμα, και στη συνέχεια να δίνουμε ραντεβού με την επόμενη καταστροφή.
Περιμένουμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Πολιτικής Προστασίας. Στην Περιφέρεια Αττικής, κάναμε ημερίδες και συμμετείχαμε σε προγράμματα κλιματικής αλλαγής, με την αντιπολίτευση, τον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά να μας λοιδορούν.
Στη Μάνδρα, προσήλθα το ίδιο βράδυ στην Εισαγγελία. Στα δυο ανεξάρτητα πορίσματα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και των Εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ, καταγράφονται και αναδεικνύονται οι μεγάλες προσπάθειες που έκαναν οι υπηρεσιακοί μας παράγοντες, οι οποίοι κάλυψαν κενά δεκαετιών, μέσα σε δυο χρόνια.
Οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες δεν μπορεί να είναι υπεράνω των νόμων. Χρειάζεται υπομονή και για εκείνους που είναι αθώοι.
Δεν υπάρχουν αυτοδιοικητικοί που να έχουν διανύσει θητεία και να μην έχουν διώξεις, μόνο που συνήθως δεν είναι ευρέως γνωστές οι περιπτώσεις. Δεν έχουν ασυλία, και επομένως διώκονται για το οτιδήποτε.
Δεν αντιμετωπίζω την ενασχόλησή μου με τα κοινά με γνώμονα το πολιτικό και εκλογικό κόστος. Παραιτήθηκα από βουλευτής για να είμαι υποψήφια Περιφερειάρχης, ενώ έθεσα στην προεκλογική ατζέντα το θέμα των απορριμμάτων.
Στη Μάνδρα δεν περιμέναμε δικαστική απόφαση για απαλλοτριώσεις
Τα έργα παραδίδονται, και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Γίνονται έργα που θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί, προτού επιτραπεί στον κόσμο να κατοικήσει εκεί.
Δεν περιμέναμε δικαστική απόφαση για απαλλοτριώσεις. Αυτή τη στιγμή η Μάνδρα είναι θωρακισμένη για πλημμύρες, αλλά πρέπει να γίνουν πιο σημαντικά πράγματα για ακραία φαινόμενα κλιματικής αλλαγής.
Δεν κρυβόμαστε πίσω από αρμοδιότητες και γραφειοκρατία
Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όπως και την περσινή περίοδο, η Περιφέρεια Αττικής είχε προχωρήσει και λίγο παραπέρα, δίνοντας χρήματα για ενίσχυση των υποδομών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και των Σωμάτων Ασφαλείας. Επιχειρούμε να λειτουργήσουμε στη λογική της πρόληψης, και για να μην κρυφτούμε πίσω από αρμοδιότητες και γραφειοκρατία.
Έχουμε συνεργασία με Μετσόβιο και Αστεροσκοπείο, για να λειτουργήσουμε διαφορετικά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αυτές οι πρωτοβουλίες όμως πρέπει να αφορούν στο σύνολο της χώρας, και όχι στην ατομική πρωτοβουλία ενός Περιφερειάρχη.
Ο κ. Φάμελλος έχει προσπαθήσει να καλύψει τον χαμένο χρόνο, από τότε που ανέλαβε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Είχαμε προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική
Είχαμε προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική, όταν αναλάβαμε το 2014. Με πράξεις ξορκίζεις τη Χρυσή Αυγή και την Ακροδεξιά. Πήραμε πρωτοβουλίες για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Το έργο μας δεν αναδείχτηκε επαρκώς από τα ΜΜΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Μητσοτάκης και Πατούλης στρέφονται κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας
Έχω αντισταθεί πολλές φορές στην επιχειρηματολογία που παρουσιάζει Μητσοτάκη και Πατούλη ως… Γκούφι. Δεν τα κάνουν ως γκάφες. Τα κάνουν επίτηδες επειδή, έχοντας στο πλευρό τους τη δύναμη πυρός των δικών τους ΜΜΕ και όσων είναι πίσω από αυτά, πιστεύουν ότι όλο και κάποιος θα πιστέψει αυτό που λένε. Το θεωρούν νίκη τους, αλλά στρέφονται κατά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και απαξιώνουν την πολιτική.
Στη διαχείριση των απορριμμάτων καλύπτουμε χαμένο χρόνο δεκαετιών
Αν δεν έχουμε πισωγυρίσματα, θα καλύψουμε τον χαμένο χρόνο δεκαετιών σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Δεν έχουν εγκαίνια, όπως και τα αντιπλημμυρικά. Οι περισσότεροι Δήμοι δεν μας ακολούθησαν και έτσι σήμερα δουλεύουμε με σχολεία και παιδιά, όπου έχουμε παραδείγματα να φτάνει η ανακύκλωση στο 100%.
Οικονομία, Πολιτισμός, Τοπίο Πόλης: οι τρεις κεντρικοί στόχοι της νέας θητείας
Να συνεχιστεί ένα σπουδαίο έργο, αλλιώς θα έχουμε τεράστιο πισωγύρισμα. Οικονομία, Πολιτισμός, Τοπίο Πόλης – οι τρεις κεντρικοί στόχοι.
Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απάντηση στην κρίση δημοκρατίας. Με ‘τοπίο πόλης’ εννοώ αναπλάσεις σαν αυτή της Ηετιώνειας Πύλης ή του Φαληρικού, δηλαδή τη διαμόρφωση της Αττικής Ριβιέρας, με παρεμβάσεις από το Μικρολίμανο, τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ ως τον Άλιμο, κι ένα μεγάλο οικολογικό πάρκο – ένα έργο που ήδη υλοποιείται. Προχωράνε επίσης τα Προσφυγικά, και πολλά άλλα προγράμματα, όπως το Log Attica, που αλλάζουν το επί πολλά χρόνια επιβαρυμένο τοπίο πόλης.
Το Πεδίο του Άρεως είναι σήμερα ασφαλές
Δεν είμαι από τους πολιτικούς που άλλα έλεγα και άλλα έκανα. Δεν λέγαμε ότι το Πεδίο του Άρεως θα άλλαζε με ένα κουμπί. Στον προηγούμενο Περιφερειάρχη, κανείς δεν έκανε παράπονα για την κατάσταση στο Πεδίο του Άρεως.
Εμείς το βάλαμε στην προεκλογική ατζέντα μας. Με προσεκτικά βήματα, καταφέραμε να είναι σήμερα ασφαλές, ενώ υλοποιήσαμε και προωθητικές συνεργασίες με άλλους φορείς και οργανισμούς.
Η συνεργασία που επιβάλλει η απλή αναλογική απαιτεί προγραμματικές αρχές
Καλώ εκ νέου τους υποψήφιους Περιφερειάρχες σε δημόσιο debate. Η συνεργασία που επιβάλλει η απλή αναλογική και στην οποία είναι αντίθετοι όλοι οι αντίπαλοί μας για την Περιφέρεια, απαιτεί προγραμματικές αρχές και όχι άθροιση περιφερειακών συμβούλων. Προγραμματικές αρχές, τις οποίες δεν έχω δει ακόμη από τους αντιπάλους μου, παρά μόνο πολλές διαπιστώσεις και πολλά fake news, σαν αυτό περί μη ύπαρξης γραφείου της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες. Δεν σας κρύβω ότι ζήλεψα το ήθος του debate των υποψήφιων Δημάρχων της Αθήνας, όπου υπήρξαν αντεγκλήσεις, ισχυρές πολιτικές διαφωνίες – ένα ήθος που δεν το διαπιστώνουμε από τους σημερινούς υποψηφίους στην Περιφέρεια, οι οποίοι έχουν λειτουργήσει επί πολλά χρόνια στην αυτοδιοικητική αρένα.
Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά
Όταν βγαίνει ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και ζητούν παραίτηση της Περιφερειάρχου, τότε εκ των πραγμάτων το πλαίσιο παύει να είναι αυτοδιοικητικό και γίνεται κεντρικοπολιτικό.
Φοβάμαι ότι γίνεται μια προσπάθεια να παρασυρθεί ο κόσμος να ψηφίσει με όρους διαφορετικούς από αυτούς που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαστε όμως εδώ για να απαντήσουμε και στον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά.

Best Of

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

(Πάλι) ο Άδωνις δίνει τη μάχη της υπεράσπισης της κυβέρνησης (στα δύσκολα)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μαχητικός, όπως πάντα. Ειδικά στα δύσκολα. Ο Άδωνις...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Επείγει η αλλαγή ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ίσως και η αυτοδιάλυσή τους. Για κάτι καινούριο…

Απέναντι σε μια κυβέρνηση με αυταπόδεικτη, μετρήσιμη και διογκούμενη...

Ο Μπάιντεν “μαζεύει” τη διαφορά από τον Τραμπ. Αλλά στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έρχεται… σφαγή

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τα βασικά...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Χαριτάτος και Ρέβη “ψηλώνουν” τον ενημερωτικό τομέα του Open

Διαρκώς ανοδική είναι η πορεία της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Επείγει η αλλαγή ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ίσως και η αυτοδιάλυσή τους. Για κάτι καινούριο…

Απέναντι σε μια κυβέρνηση με αυταπόδεικτη, μετρήσιμη και διογκούμενη φθορά, μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία, η αντιπολίτευση υποτίθεται ότι θα βρισκόταν σε διαδικασία......

Ο Μπάιντεν “μαζεύει” τη διαφορά από τον Τραμπ. Αλλά στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έρχεται… σφαγή

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τα βασικά δεδομένα των τελευταίων μηνών και τις βασικές εκτιμήσεις για τη μάχη του Νοεμβρίου για τον...