Η (πρώτη) “συγγνώμη” του Τσίπρα

 

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πολλά στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντώνη Σρόιτερ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Παρουσίασε το σχέδιό του για το μέλλον, αποδέχτηκε λάθη και παραλείψεις, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την… έλευση Μητσοτάκη, και άφησε να διαφανεί το πώς σκέφτεται την επόμενη μέρα των εκλογών.

Το σημείο καμπής της συνέντευξης ωστόσο, ήταν η “συγγνώμη” που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον ελληνικό λαό, για την ιστορία με τις μετατάξεις στη Βουλή, και την Τασία Χριστοδουλοπούλου. Όλοι βέβαια κατάλαβαν ότι, ο Πρωθυπουργός αποπειράθηκε να ζητήσει μια… συνολική “συγγνώμη”.

Και αυτή ήταν η πρώτη φορά. Ουσιαστικά, η “συγγνώμη” έχει λυτρωτική διάσταση, σε πολιτικό επίπεδο. Σε εκλογικό… άργησε να έρθει.

 

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Τσίπρα:

 

“Η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη. Αυτή είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι το σχέδιο που θα ψηφίσει θα εφαρμοστεί & δεν θα είναι υπό την αίρεση της τρόικας. Αυτό έχουμε να το ζήσουμε από το 2009.

Η θετική εικόνα της οικονομίας μας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουμε επιπλέον μέτρα στήριξης για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού & τα οποία έχουμε ήδη κοστολογήσει. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δίνουν προτεραιότητα στις ελαφρύνσεις για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ΝΔ θέλει να μειώσει τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20% & να παρέμβει στα μερίσματα των μετόχων επιχειρήσεων. Αυτό είναι 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία, τα οποία σκοπεύει να αναπληρώσει από τη μείωση δαπανών σε Υγεία, Παιδεία & επιδόματα.

Σήμερα το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στο δημόσιο είναι 1 προς 1. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να προσλάβουμε επιπλέον 2.500 γιατρούς & νοσηλευτές, 10.000 καθηγητές την επόμενη 4τία & 7.500 στην ειδική αγωγή. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει τον κανόνα 1 προς 5.

Κάθε χρόνο φεύγουν 9.000 εργαζόμενοι από το Δημόσιο. Με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα μπορούν να προσληφθούν 1.800. Έχει εξαγγείλει προσλήψεις 1.500 αστυνομικών, επομένως θα περισσεύουν 300 θέσεις. Αυτό σημαίνει 8.700 κενά σε σχολεία, νοσοκομεία, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.α

Πρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά εκείνους που δεν θα προσληφθούν, αλλά την ίδια την κοινωνία. Τις οικογένειες που δεν θα βρίσκουν βοήθεια, τα νοσοκομεία που δεν θα έχουν γιατρούς & νοσηλευτές, τα σχολεία που δεν θα έχουν καθηγητές, αφορά στην ειδική αγωγή.

Το διακύβευμα για την επόμενη τετραετία είναι ποιοί θα κυβερνήσουν τον τόπο και με ποιο πρόγραμμα. Αν δηλαδή θα συνεχιστεί η πορεία στήριξης όλων των κοινωνικών στρωμάτων, η πορεία για τη συνολική έξοδο από τη κρίση ή ένα πισωγύρισμα”.

 

Best Of

Το “ευχαριστώ” του (εορτάζοντα) Κώστα Μπακογιάννη, και μια ματιά… στο μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Γεννημένος την 16η Μαρτίου. Του 1978. Ετών...

Φαήλος Κρανιδιώτης: Ο μόνος αληθινός εχθρός της ΝΔ είναι ο εαυτός της

Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης Πηγή: newsbreak.gr   Ο μόνος αληθινός εχθρός της Ν.Δ. είναι ο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Υπάρχουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και προσέλκυσης επισκεπτών

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη συμμετείχε σε συζήτηση...

Μητσοτάκης: Δίνουμε λύσεις στα προβλήματα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με θεσμικούς εκπροσώπους...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δημήτρης Μιχαλέλης και Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη (ραδιοφωνική) παρέα στους εκδρομείς που επέστρεφαν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δημήτρης Μιχαλέλης και η Κασσιανή Βραχά...

Η φθορά μας πρόλαβε. Και παγιώθηκε ως εθνική παρακμή…

Η Ελλάδα που μικραίνει διαρκώς. Η Ελλάδα που στερείται...

Τον είδε κανείς να πεθαίνει;

  Το... ατίθασο θηλυκό που λέγεται καρδιά, έχει τον τρόπο...
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Η Ευρώπη που επιβάλλει κυρώσεις στο (απολυταρχικό) καθεστώς Πούτιν, αλλά… χρηματοδοτεί το (απολυταρχικό) καθεστώς αλ Σίσι

Είναι να γελάει κανείς... όπως θα έλεγε και ο Φίλιππος Συρίγος. Η Ευρώπη διαμαρτύρεται, και ορθώς, για το απολυταρχικό καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία, και επιβάλλει...

Ο μόνος “πόλεμος” για τον οποίο πρέπει να προετοιμαστεί η Ευρώπη είναι με την (ανίκανη)… παιδική χαρά των Βρυξελλών

Τον Σαρλ Μισέλ δύσκολα μπορεί να τον πάρει κανείς σοβαρά. Πολιτικός χαμηλού επιπέδου και αισθητικής, όπως είχε δείξει και τότε που, μαζί με τον...

Δημήτρης Μιχαλέλης και Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη (ραδιοφωνική) παρέα στους εκδρομείς που επέστρεφαν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δημήτρης Μιχαλέλης και η Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη παρέα στους εκδρομείς του τριημέρου οι οποίοι επέστρεφαν στην Αθήνα και τα...