Η παγίωση και το θρίλερ… Τι δείχνει η ανάλυση των δημοσκοπήσεων για τον Λευκό Οίκο

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Τη δεκαετία της μεγάλης οργής, με την αμφισβήτηση των θεσμών να κυριαρχεί στις περισσότερες κοινωνίες του πλανήτη, λόγω μιας οικονομικής κρίσης που πλήρωσαν οι πλέον αδύναμοι, και ως φυσική συνέπεια της ποιοτικής υποτίμησης του πολιτικού δυναμικού το οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί λαούς και έθνη, οι δημοσκοπήσεις και η αξιοπιστία τους εξελίχτηκαν σε… σύντομο ανέκδοτο.

Η παραπάνω πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά. Οι δημοσκοπήσεις, όταν δεν… φλερτάρουν με τις επιθυμίες των εντολέων τους, αδυνατούν να καταγράψουν το πραγματικό κλίμα που επικρατεί σε μια κοινωνία, με αποτέλεσμα να θολώνει η στρατηγική την οποία καλείται να υλοποιήσει ένας πολιτικός οργανισμός ή πρόσωπο.

Στην Αμερική, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και σχεδόν έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις μας προσφέρουν στοιχεία για την πορεία που τείνει να προσλάβει η αναμέτρηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τζο Μπάιντεν. Διστακτικά και με εγρήγορση… τυχόν διόρθωσης πρόωρων συμπερασμάτων.

Άλλωστε, το 2016 λειτουργεί ως διαρκής αφύπνιση. Τότε οι δημοσκοπήσεις χάριζαν διψήφιες διαφορές στη Χίλαρι Κλίντον. Και αν κάποιος δεν είχε την… υπομονή να διαβάσει μεθοδικά τα ποιοτικά στοιχεία τους, προφανώς και… έπεσε από τα σύννεφα με τη δραματική επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων.

Τι μας δείχνουν λοιπόν οι δημοσκοπήσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Για πρώτη φορά μετά το 1992 και την ήττα του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου από τον Μπιλ Κλίντον, ο Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύει να μετατραπεί σε Πρόεδρο μιας θητείας. Δηλαδή, να ηττηθεί στην κάλπη του Νοεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν, που προφανώς δεν πείθει και δεν… ενθουσιάζει ιδιαίτερα, εισπράττει τη διαμορφούμενη τάση στην αμερικανική κοινωνία, να επιλεγεί ως Πρόεδρος κάποιος που θα ενώσει. Δεν θα διχάζει. Και θα θεραπεύσει τις πληγές που άνοιξαν στην αμερικανική κοινωνία αυτά τα χρόνια.

Είναι ενδιαφέρον ότι το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, μικρό αλλά σταθερό, προσλαμβάνει χαρακτηριστικά παγίωσης. Κάτι που δεν λέει πολλά από μόνο του, αλλά λέει… περισσότερα, αν συνδυαστεί με τα επιμέρους ευρήματα στις Πολιτείες που, το 2016 χάρισαν στον Ντόναλντ Τραμπ την Προεδρία, μέσω του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων.

Το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν πρωτίστως, και η Πενσιλβάνια με την Φλόριντα δευτερευόντως, δείχνουν να αλλάζουν χέρια. Οι μάχες φυσικά, ειδικά σε αυτές τις Πολιτείες προβλέπεται να έχουν γνωρίσματα θρίλερ, η τάση ωστόσο είναι για την καταψήφιση του Ντόναλντ Τραμπ.

Όσο μάλιστα ο φόβος για τον κορονοϊό δεν επιτρέπει στον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου να πραγματοποιεί μεγάλες συγκεντρώσεις για να ανακτήσει το νήμα της επαφής με κοινωνικές ομάδες που τον ακολουθούν… παθιασμένα, τόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να αλλάξει… διακόσμηση το Οβάλ Γραφείο.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...