Η (μικρή) λεπτομέρεια που φέρνει τον Τζο Μπάιντεν “αγκαλιά” με το Οβάλ Γραφείο

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την… περίεργη σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας που τον προσεγγίζουν περίπου ως “Μεσσία”, και μοιάζουν έτοιμα να δώσουν κάθε αγώνα που θα χρειαστεί, προκειμένου να τον διατηρήσουν στον Λευκό Οίκο.

Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει το… στέγνωμα συναισθημάτων που συνοδεύει την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν, με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να είναι εξαιρετικά συμπαθής αλλά και… βαρετός.

Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τις κοινωνικές δομές των Ρεπουμπλικανών, με το Κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν να έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι μπορεί να κερδίζει εκλογές, περισσότερο εύκολα από τους Δημοκρατικούς, ακόμη και χωρίς χαρισματικούς υποψηφίους Προέδρους.

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την αβεβαιότητα για τα συναισθήματα που θα εμπεδωθούν στην αμερικανική κοινωνία τους  επόμενους μήνες, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, και των διπλών, υγειονομικών και οικονομικών συνεπειών της.

Όπως και κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει εύκολα έναν αστάθμητο παράγοντα ή μια… γκάφα υποψηφίου, που όσο  πιο κοντά στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου εκδηλωθεί, τόσο περισσότερο μοιραίες συνέπειες θα έχει στην κάλπη.

Ωστόσο… Σχεδόν 6 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Τζο Μπάιντεν βλέπει την Ιστορία να του… κλείνει το μάτι, ώστε να μετατρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ σε Πρόεδρο μιας θητείας, κάτι που η Ουάσινγκτον έχει να ζήσει από το 1992 και την επικράτηση του Μπιλ Κλίντον απέναντι στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

Ο Αμερικανός πρώην Αντιπρόεδρος της εποχής Ομπάμα, “πουλάει” αρμονικά το προφίλ του “θεραπευτή”, που έχει ανάγκη η Αμερική, για να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν σε κοινωνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Έχει ξεκαθαρίσει ότι βλέπει τον εαυτό του ως “γέφυρα” για τις γενιές που έρχονται, εκπροσώπους των οποίων έχει δίπλα του. Όπως την Καμάλα Χάρις, τον Πιτ Μπούτετζετζ, την Έιμι Κλομπουσάρ, τον Μπέτο Ο’ Ρουρκ, και φυσικά τα… άκρα, στο πρόσωπο των Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Ουόρεν.

Επιπλέον, έχει περάσει επαρκής χρόνος από το 2016, ώστε να έχουν ξεχαστεί αρνητικές πτυχές της διακυβέρνησης Ομπάμα, που έσπρωξαν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες στην αγκαλιά του Ντόναλντ Τραμπ.

Η οικονομία κλυδωνίζεται, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Και ποτέ στο παρελθόν, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την επανεκλογή του Πρόεδρος με τόσο “χαλασμένη” οικονομία.

Πέρα και πάνω από όλα αυτά, οι Δημοκρατικοί μοιάζουν να… έπαθαν και έμαθαν. Έχοντας επικεντρώσει το πολιτικό ενδιαφέρον τους σε Πολιτείες-κλειδιά που χαρίζουν προεδρική πλειοψηφία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, και το 2016 “έκλεψε” ο Ντόναλντ Τραμπ, κάτω από τη μύτη της Χίλαρι Κλίντον. Το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια, τη Φλόριντα, το Οχάιο.

Και μια τελευταία λεπτομέρεια, που ίσως έχει βαρύνουσα σημασία. Σε σχέση με την πορεία των δημοσκοπήσεων το 2016, ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει βρεθεί ποτέ πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που, την αντίστοιχη περίοδο πριν από τέσσερα χρόνια, η Χίλαρι Κλίντον είχε δει το προβάδισμά της να ροκανίζεται, και σε ορισμένες μετρήσεις να σβήνει.

Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σταθερά μπροστά. Λες και τίποτα δεν αλλάζει την προδιάθεση των Αμερικανών να χαρίσουν τα κλειδιά του Οβάλ Γραφείου σε καινούριο ένοικο.

Ακόμη βέβαια, είναι νωρίς…

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...