Η Μαρία Δεναξά εξηγεί την κοινωνική εξέγερση στη Γαλλία

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Την κοινωνικέ εξέγερση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία, με… θύμα τον Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν, εξηγεί η Μαρία Δεναξά, με εκτενή ανάρτηση στην προσωπική σελίδα της στο Facebook.

Η καλή δημοσιογράφος σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής:

 

“Oταν πριν από ένα χρόνο αποδόμησαν το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, με τα fake news που υποτίθεται πως καταπολεμούν, υπογράμμιζα πως ο Μακρόν θα το βρεί μπροστά του.

Έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την απόγνωση των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων που μετά βίας επιβιώνουν και συνέχισε το απορρυθμιστικό του έργο.

Τώρα με αφορμή τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση η οργή των Γάλλων τον κυνηγάει όπου κι αν πάει. Οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις κάθε είδους, έχουν πάρει τη μορφή τσουνάμι και δεν συμμετέχουν πλέον μόνο οι πιο ασθενέστεροι οικονομικά ή μόνο ένας επαγγελματικός κλάδος.

Γιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, πυροσβέστες, εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, στα μουσεία, στα θεάματα…η λίστα είναι ατελείωτη και μαρτυρά πως η κρίση στη γαλλική κοινωνία είναι βαθύτατη και τείνει να γίνει αγιάτρευτη.

Ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι εξαπατήθηκε από τον τεχνοκράτη «μεταρρυθμιστή», που τον ψήφισε αναγκαστικά και μαζικά το 2017 για να αποφύγει την ακροδεξιά χολέρα. (Να υπενθυμίσω πως στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είχε αποσπάσει ποσοστό μόλις 24% άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόεδρο όλων των Γάλλων).

Οι Γάλλοι βλέπουν να ξηλώνει το κοινωνικό τους σύστημα, να δίνει τις συντάξεις τους σε επενδυτικά κοράκια όπως είναι η BlackRock, να υποβαθμίζει την παιδεία, την υγεία προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων στα οποία παραδίδει εν είδει ιδιωτικοποιήσεων, λιμάνια, αεροδρόμια, επιχειρήσεις κολοσσούς του δημόσιου τομέα και να διχάζει, είτε στοχοποιώντας επαγγελματικούς κλάδους, είτε εκφράζοντας την εύνοια του σε άλλους, που θα τον εξυπηρετήσουν για να φέρει εις πέρας το καταστροφικό του έργο, στο οποίο τον βοηθούν εκπρόσωποι πανίσχυρων λόμπι που καθημερινά και φανερά μπαινοβγαίνουν στο Ελιζέ,.

Από τους λίγους συμμάχους του πυρομανή πυροσβέστη, αλλά τους πιο ισχυρούς τα ΜΜΕ, που αποσιωπούν, αλλοιώνουν ειδήσεις και ενίοτε δαιμονοποιούν ή φτιάχνουν αγιογραφίες, για να βοηθήσουν τον πρόεδρο να πάει παρακάτω. Ευτυχώς όμως υπάρχουν ακόμα -κι όχι για πολύ- τα κοινωνικά δίκτυα και η αμεσότητα τους, για κάποιον που γνωρίζει να τα χρησιμοποιεί σωστά.

Όμως τις τελευταίες ώρες με αφορμή την ανωνυμία πολλών, αλλά με συγκεκριμένο στόχο τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους που δεν είναι όμηροι καμίας εξουσίας και λένε τα πράγματα με το όνομα τους ή ανεβάζουν βίντεο με το τι πραγματικά συμβαίνει στη Γαλλία, ο πρόεδρος, οι υπουργοί του ακόμα και η ίδια η Μπριζίτ, μιλούν για την ανάγκη να μπεί «τάξη» στο διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα να ελεγχθούν περεταίρω οι δημοσιεύσεις σε πλατφόρμες όπως είναι το FB και το Twitter.

Ηδη ο δημοσιογράφος που απλά ανέφερε στο Twitter την είδηση ότι ο Μακρόν βρισκόταν μπροστά του στο θέατρο όπου διαδηλωτές πήγαν να τον λιντσάρουν, συνελήφθη με την δικαιολογία ότι διοργάνωσε παράνομη διαδήλωση. Ενας ενημερωτικός λογαριασμός στο Twitter με 130.000 ακολούθους που δημοσίευσε βίντεο από ένταση μεταξύ αστυνομικών και δικηγόρων, έγινε ανενεργός για μερικές ώρες, αλλά ύστερα από μαζική διαμαρτυρία είναι προσβάσιμος ξανά. Παράλληλα το Facebook ξεκίνησε να τιμωρεί χρήστες με 24ωρο κλείδωμα σελίδων για περιεχόμενο που κρίνει ακατάλληλο ακόμα κι αν πρόκειται για μια γελοιογραφία που διακωμωδεί τα κακώς κείμενα της εξουσίας…”.

Best Of

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

(Πάλι) ο Άδωνις δίνει τη μάχη της υπεράσπισης της κυβέρνησης (στα δύσκολα)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μαχητικός, όπως πάντα. Ειδικά στα δύσκολα. Ο Άδωνις...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Επείγει η αλλαγή ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ίσως και η αυτοδιάλυσή τους. Για κάτι καινούριο…

Απέναντι σε μια κυβέρνηση με αυταπόδεικτη, μετρήσιμη και διογκούμενη...

Ο Μπάιντεν “μαζεύει” τη διαφορά από τον Τραμπ. Αλλά στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έρχεται… σφαγή

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τα βασικά...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Χαριτάτος και Ρέβη “ψηλώνουν” τον ενημερωτικό τομέα του Open

Διαρκώς ανοδική είναι η πορεία της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής...

Η ανάλυση του Ζαχαρία Ζούπη στον Βασίλη Ταλαμάγκα για τα “μυστικά” των δημοσκοπήσεων

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο ραδιόφωνο του "Καναλιού 1" του Πειραιά...
Avatar

Επείγει η αλλαγή ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ίσως και η αυτοδιάλυσή τους. Για κάτι καινούριο…

Απέναντι σε μια κυβέρνηση με αυταπόδεικτη, μετρήσιμη και διογκούμενη φθορά, μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία, η αντιπολίτευση υποτίθεται ότι θα βρισκόταν σε διαδικασία......

Ο Μπάιντεν “μαζεύει” τη διαφορά από τον Τραμπ. Αλλά στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έρχεται… σφαγή

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τα βασικά δεδομένα των τελευταίων μηνών και τις βασικές εκτιμήσεις για τη μάχη του Νοεμβρίου για τον...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πλευρά της αντιπολίτευσης, είχε ως μάλλον...