Η ΝΔ υποστηρίζει τη θέση μίας «εθελοντικής επιστροφής σε ένα κλουβί επιτροπείας, το οποίο όχι απλώς είναι αχρείαστο, είναι και κοινωνικά ανάλγητο», τόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1. «Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης δεν είναι ένα πλαίσιο που δεν έχει συνέπειες για τους πολίτες. Έχει νέα μέτρα, προαπαιτούμενα και νέα επιτροπεία», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Σε ερώτηση για τις αποστάσεις που πήρε η κ. Ζαχαράκη από τις δηλώσεις του κ. Παπαδημητρίου για την πιστοληπτική γραμμή, επισήμανε ότι «λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, είναι δυνατόν να υπάρχει διγλωσσία σε τόσο κρίσιμα θέματα; Αυτό είναι κορυφαίο θέμα, είναι το σχέδιο ενός κόμματος που διεκδικεί τη διακυβέρνηση αναφορικά με το αν προτίθεται να ξαναβάλει τη χώρα σε ένα καθεστώς επιτροπείας, νέων μέτρων, ενδεχομένως μέτρων λιτότητας και πάντως στενής παρακολούθησης και επιβολής αιρεσιμοτήτων και προαπαιτούμενων. Δεν μπορεί αυτό να υπάρχει στον αέρα και να λέει ο ένας το είπα ο άλλος δεν το είπα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί διά της σιωπής, μονίμως, να προσβάλλει τον ελληνικό λαό».
Η Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο αυτό το θέμα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε κορυφαία θέματα τα οποία μένουν αναπάντητα από την πλευρά της ΝΔ με κύρια εξ αυτών το τι προτίθεται να κάνει με το ασφαλιστικό αν αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας, το ποια είναι η θέση της τελικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τι προτίθεται να υλοποιήσει. Άρα σε αυτά τα θέματα δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ και αυτή τη διαρκή τοποθέτηση από τα στελέχη της ΝΔ ότι όλοι κάθε φορά κάτι δεν ακούσαμε καλά. Δεν γίνεται αυτό. Δηλαδή, βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για 7ήμερη εργασία όλοι δεν ακούσαμε καλά και κάνουμε μονταζιέρες, μιλάει για το ΣΔΟΕ και ότι δεν θα στέλνει ελέγχους πάλι κάτι δεν καταλάβαμε καλά, βγαίνει το κορυφαίο στέλεχός του και μιλάει για πιστοληπτική γραμμή στήριξης πάλι δεν καταλάβαμε καλά. Δεν είναι αυτά τα πράγματα σοβαρή πολιτική γραμμή».
Επισήμανε παράλληλα ότι «η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια που διασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι από τον Αύγουστο και μετά δεν έχουμε μέτρα λιτότητας, δεν έχουμε έλεγχο των πολιτικών που εφαρμόζουμε και γι’ αυτό μπορέσαμε να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε θετικά μέτρα για την κοινωνία» και τόνισε ότι «παίρνουμε θετικά μέτρα, μειώσεις εισφορών, μειώσεις φόρων, η νέα 13ησύνταξη, οι αυξήσεις στις συντάξεις η αύξηση του κατώτατου μισθού. Όλα αυτά έγιναν διότι πετύχαμε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Εάν η ΝΔ επιθυμεί επιστροφή σε μία περίοδο εποπτείας και επιτροπείας αυτό θα πρέπει να το πει πολύ καθαρά στον ελληνικό λαό».
Δεν μπορεί να πάμε σε εθνικές εκλογές «με αυτή την κατάσταση της σιωπής που προσπαθεί να επιβάλλει ο κ. Μητσοτάκης. Από τη δική μας πλευρά θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο και κάθε χώρο που έχουμε προκειμένου να παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας, να παρουσιάζουμε και τις πτυχές του προγράμματος της ΝΔ που δεν αναδεικνύονται και να χρησιμοποιούμε όλα τα περιβάλλοντα, ακόμη και τα πλέον εχθρικά προκειμένου να το κάνουμε αυτό», επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει επιμόνως τη διεξαγωγή debate, και μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Μητσοτάκη αλλά και μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, όμως αυτό απορρίφθηκε με διάφορες αστείες δικαιολογίες από τα κόμματα και με πάρα πολύ μεγάλη απροθυμία της ΝΔ να προσέλθει» και υπενθύμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, λίγους μήνες πριν, έλεγε προκηρύξτε εκλογές και θα είμαι κάθε μέρα σε debate. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να γίνει προγραμματική αντιπαράθεση, που η ΝΔ αποφεύγει να κάνει, και αυτό πρέπει να κριθεί από τον ελληνικό λαό».
Για τη στάση της ΝΔ στο Μακεδονικό τόνισε ότι «αυτό που αποκαλύπτεται αυτές τις μέρες, με τις επιστολές που δημοσιεύονται, είναι μία στάση εξαπάτησης που κράτησε η ΝΔ προς τον ελληνικό λαό, στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας». Όπως εξήγησε, «φάνηκε ότι η ΝΔ επισήμως είχε στο παρελθόν την εξής πολιτική θέση: ότι η γειτονική χώρα μπορεί να έχει διπλή ονομασία, στο εσωτερικό της μπορεί να ονομάζεται Μακεδονία και στο εξωτερικό υπήρχε η προτροπή να ονομάζεται από τα άλλα κράτη ως Μακεδονία-Σκόπια, ενώ οι περισσότερες χώρες την αποκαλούσαν ήδη Μακεδονία. Το ακόμη πιο κρίσιμο είναι ότι αυτή η αποδοχή είχε συνέπειες, διότι από τις επιστολές προκύπτει ότι ο κ. Καραμανλής είχε αποδεχθεί το “ξεπάγωμα” της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας στην ΕΕ με αυτό το πλαίσιο. Δηλαδή, η θέση της ΝΔ στο ονοματολογικό ήταν κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός, κανένα erga omnes και, προφανώς, καμία συνταγματική αναθεώρηση. Επομένως, ενώ έχει κρατήσει αυτή την πολιτική στάση το κόμμα του, έρχεται ο κ. Μητσοτάκης να πει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που ουσιαστικά πέτυχε όλα όσα ο πολιτικός του χώρος δεν διανοήθηκε να διεκδικήσει, είναι προδοτική. Αυτό είναι εξαπάτηση».