Η Αμερική δεν ήταν (ακόμη) έτοιμη για τον “καλύτερο Πρόεδρο που θα μπορούσε να έχει”

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Είναι μόλις 38 ετών. Δηλαδή, σχεδόν… μετά βίας ξεπέρασε το συνταγματικό όριο των 35 ετών, που επιτρέπει σε κάποιον να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία των ΗΠΑ. Θα μπορούσε να είναι ο “επόμενος Ομπάμα”. Και να γίνει η αλλαγή που θέλει να δει η Ιστορία, με τη σκυτάλη να περνάει από τον πρώτο Αφρο-Αμερικανό στον πρώτο ομοφυλόφιλο πλανητάρχη.

Θα μπορούσε… Δεν μπόρεσε. Τουλάχιστον όχι αυτή τη φορά. Η Αμερική δεν ήταν έτοιμη για τον “καλύτερο Πρόεδρο που θα μπορούσε να έχει”, όπως τον περιέγραψαν όσοι είδαν στην ευγενική φυσιογνωμία του, τη χαρισματική ρητορική του και τη διαρκή αναζήτηση καινούριων ιδεών που θα παραμέριζαν τον κοινωνικό διχασμό, “μια ευκαιρία”. Δεν ήταν έτοιμη… ακόμη.

Ο “Δήμαρχος Πιτ”, όπως συνήθισαν να τον αποκαλούν όσοι δεν κατάφεραν ποτέ να προφέρουν σωστά το επώνυμό του, παρόλο που ο ίδιος το… συλλάβιζε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ανέβηκε στο βήμα, ενώπιον υποστηρικτών του, το βράδυ της Κυριακής, για να ανακοινώσει την απόφασή του να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κέρδισε στην Αϊόβα, ήταν δεύτερος στο Νιού Χαμσάιρ, στη Νότια Καρολίνα ωστόσο έπεσε στον τοίχο που όλοι φοβόντουσαν. Την παγερή αδιαφορία των Αφρο-Αμερικανών να αγκαλιάσουν το πολιτικό μήνυμα της “δικής του” αλλαγής, σε αντίθεση με ό, τι έκαναν με τον “δικό τους” Μπαράκ Ομπάμα, πριν από 12 χρόνια. Ένας προβληματικός κοινωνικός αυτοματισμός, που δείχνει πόσο… δύσκολη και απαιτητική είναι η Δημοκρατία. Χρειάζεται φροντίδα και προσπάθεια, για να φτάσει ένα μήνυμα στις ρίζες του κοινωνικού ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται. Και να πείσει. Να συναρπάσει. Να εμπνεύσει.

Η λογική λέει ότι ο Πιτ Μπούτετζετζ ανέστειλε την καμπάνια του μερικές ώρες πριν τη Σούπερ Τρίτη, για να βοηθήσει τον Τζο Μπάιντεν να κερδίσει περισσότερες Πολιτείες, και έτσι να δυσκολέψει περαιτέρω το μονοπάτι του Μπέρνι Σάντερς προς το χρίσμα, και στη συνέχεια προς τον Λευκό Οίκο.

Ίσως μάλιστα να υπάρχει και η σχετική πολιτική συμφωνία, αν κρίνει κανείς από τα άμεσα αντανακλαστικά του Τζο Μπάιντεν, με ένα θερμό μήνυμα στο  Twitter, και την πρόβλεψη ότι το μέλλον ανήκει στον Πιτ Μπούτετζετζ. Μαζί με την Καμάλα Χάρις άλλωστε, φαντάζουν ήδη ως οι πιθανότεροι υποψήφιοι Αντιπρόεδροι στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν, ώστε το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών να προσδοκά ρεαλιστικά σε… έξωση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Από το Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, σε ένα μέλλον που θα συνεχίσει να τον παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε… Και οι ιαχές “2024”, για μια νέα υποψηφιότητά του, ηχούν ήδη ως υπόσχεση.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Μητσοτάκης προτιμά ως αντίπαλο τον Κασσελάκη (αντί για τον Ανδρουλάκη)

Η άνοδος την οποία έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Ο Μητσοτάκης προτιμά ως αντίπαλο τον Κασσελάκη (αντί για τον Ανδρουλάκη)

Η άνοδος την οποία έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, μετά τα... παρατράγουδα του Συνεδρίου-παρωδία, με περαστικούς χειροκροτητές αντί για κανονικούς συνέδρους, και με...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...