Ζέφη Δημαδάμα: Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη, ανθρωποκεντρική διακυβέρνηση


 
Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα
Πηγή: skai.gr
 
Μετά το δυναμικό ομολογουμένως Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής 30 και 31 Μαρτίου διαπιστώνεται μια σημαντική στροφή του ενδιαφέροντος των πολιτών για τη δημοκρατική παράταξη.
Και αυτό δεν επιτεύχθηκε  λόγω της πανηγυρικής επετειακής συνάντησης  για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Α. Παπανδρέου αλλά κυρίως λόγω της αθρόας  προσέλευσης ανθρώπων όλων των ηλικιών, οι οποίοι όχι μόνο παρακολούθησαν τις ομιλίες των στελεχών του κινήματος Αλλαγής, αλλά συμμετείχαν ενεργά στις διεργασίες και συνδιαμόρφωσαν τις θέσεις και το Πρόγραμμα. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή αποτέλεσε η ομιλία του Τίμερμανς υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κομισιον, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα επανόδου στις βασικές αρχές της σοσιαλδημοκρατίας προσαρμοσμένες στις σύγχρονες προσδοκίες και απαιτήσεις της κοινωνίας.
Η οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μεσω του Τιμερμανς οριοθέτησαν τις προοδευτικές πολιτικές για το Κοινό μας Ευρωπαϊκό Μέλλον απέναντι στη συντήρηση και τον ευρωσκεπτικισμό. Ήταν μια εμπεριστατωμένη ομιλία για την Ευρώπη και την Ελλάδα καθώς και για την ευθύνη όλων μας απέναντι στους “ψευτοπροοδευτικούς”  τυχοδιώκτες αλλά και στις ακραίες φωνές. Το πάθημα έγινε μάθημα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία “ανασκουμπώνεται” για να αποτρέψει την ενίσχυση των ακροδεξιών και των λαϊκιστών κατά συνέπεια και τον ακρωτηριασμό ή την κατάρρευσης της Ένωσης.
Όμως καθοριστικές είναι οι μέρες οι οποίες ακολουθούν το συνέδριο. Και αυτό γιατί σε κάθε γειτονιά που βρισκόμαστε, σε κάθε συνάντησή μας αρχίζει μια δημιουργική συζήτηση των παρευρισκομένων για το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, για τις θέσεις του, για την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο διακυβέρνησης, για τη “θετική εμμονή” στην ανανέωση με υγιείς όρους και τη δημιουργική σύνθεση του παλιού και νέου. Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο, τα τελευταία χρόνια, για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη.
Έχει φτάσει επομένως, η ώρα της αποκάλυψης της πολιτικής της συντηρητικής δεξιάς της ΝΔ αλλά και της λαϊκιστικής δεξιάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  πίσω από το προσωπείο του δήθεν “φιλελεύθερου προοδευτικού” ή του δήθεν “αριστερού”. Και αφού “έκαψαν” μια για πάντα έννοιες όπως η ελπίδα, η αξιοπρέπεια, η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη φαίνεται πλέον ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για την οικοδόμηση μιας νέας σοσιαλδημοκρατίας. Μιας σοσιαλδημοκρατίας βασισμένης στα θετικά της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ όπως το ΕΣΥ στην Υγεία, το Οικογενειακό Δίκαιο, την Ισότητα των φύλων, στην κατωτάτη σύνταξη, στις εργασιακές συνθήκες κλπ, τα οποία επαναξιολογούνται -υπό άλλο πρίσμα- και όχι ως αυτονόητα αλλά ως ζητούμενα στην περίοδο της κρίσης.
Η δημοκρατική παράταξη, τα προοδευτικά κινήματα και η κοινωνία των πολιτών υπό την “ομπρέλα” του Κινήματος Αλλαγής προωθούν την  ατζέντα μιας σύγχρονης ανθρωποκεντρικής διακυβέρνησης.
Οι προκλήσεις κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται, εντός και εκτός των ευρωπαϊκών μας συνόρων. Χρειαζόμαστε μια ενιαία στρατηγική στην ΕΕ, με στόχο τον περιορισμό των ανισοτήτων, την ισόρροπη ανάπτυξη και την ισομερή κατανομή των ωφελειών της ενοποίησης για όλους και όλες.
Είναι αποδεδειγμένο ότι χρειάζονται αρκετά βήματα ακόμη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την επίτευξη της ισόρροπης οικονομικής και της πολιτικό-κοινωνικής ένωσης. Απαραίτητο όμως σε αυτή τη διαδικασία είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα καθώς και η κατάρριψη της  γραφειοκρατικής αντίληψης για το ρόλο της ΕΕ.
Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν -όσο και αν ακούγεται τετριμμένο- την πιο καθοριστική αναμέτρηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία σε συνθήκες λιτότητας, ανεργίας, προσφυγικής κρίσης, επιβάρυνσης του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το επερχόμενο «τραυματικό» Brexit.
Η συνεργασία και η αλληλεγγύη γύρω από ισχυρούς ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι προαπαιτούμενο. Αυτό θα πρέπει να είναι το ισχυρό μήνυμα, το οποίο θα στείλουμε μαζικά και δυναμικά ως σοσιαλδημοκρατία, στην ηγεσία της Ένωσης, στους ευρωβουλευτές, στους πολίτες για μια δημοκρατικότερη και συμμετοχικότερη Ευρώπη για τους πολλούς και όχι για τις ελίτ.
H Ζέφη Δημαδάμα είναι Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο / Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος / Υποψήφια Βουλευτής Α’ Αθηνών ΚΙΝΑΛ 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...