Ζέφη Δημαδάμα: Η παράταξή μας είναι απαραίτητη όσο ποτέ

 

Τα κυριότερα σημεία από την ομιλία της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφης Δημαδάμα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής:

 

Στην πρώτη ομιλία μου ως Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής θέλω να ευχαριστήσω όσους και όσες με πρότειναν και με στήριξαν για την ανάληψη αυτής της τιμητικής θέσης την οποία και θα υπηρετήσω για το καλό της Παράταξης όπως έκανα και απο οποιαδήποτε άλλη θέση μου ανατέθηκε τα τελευταία χρόνια, τοσο σε εθνικο οσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως Αντιπρόεδρος Γυναικών στο PESWOMEN

Στα δύσκολα και στα πιο δύσκολα χρόνια,  ημουν πάντα εδώ, στο δικό μας χώρο, χωρίς  “μετακινήσεις”, απαιτήσεις και αναζήτηση ευκαιριακών θέσεων σε άλλα κόμματα, χωρις δεσμεύσεις ή  προσωπικές στρατηγικές.

Απο αυτή τη νέα θέση και σε συνεργασία με όλο τον Τομέα Επικοινωνίας έχουμε αποφασίσει να είμαστε συλλογικοί, υπερβατικοί, ανανεωτικοί και αποτελεσματικοί! 

Μικρότητες και μικρομεγαλισμοι δεν χωρούν σε μια προοδευτική παράταξη με τη δική μας ιστορία καθως και την ευθύνη και την πορεία  αυτής της Παράταξης στους ώμους μας!

Γιατί η παράταξη αυτή είναι απαραίτητη οσο ποτέ! Απαραίτητος όσο ποτέ είναι ο πρωταγωνιστικός  ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας απέναντι στον ακραίο διχαστικό λόγο, στις ρατσιστικές και λαϊκιστικές  φωνές.  Αμφιβάλλει κανείς απο εμάς για αυτό; 

Έπειτα από μια περίοδο 4,5 χρόνων μιας «αποτυχημένης, δήθεν Αριστεράς» η συντηρητική παράταξη επανήλθε ΔΥΣΤΥΧΩΣ  δυναμικά. 

Το λάφυρο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΣ “ΜΠΛΕ ΣΥΡΙΖΑ” δηλαδή τα “ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤHΣ ΔΕΞΙΑΣ”  «πριμοδότησαν» τη συντηρητική παράταξη, και διασφάλισαν την επανάκαμψη της Ν.Δ. σε ποσοστό 38%!!

Αυτη η εικόνα δεν είναι τυχαία, καλλιέργησαν σκόπιμα και συστηματικά το δίπολο που τους βολεύει! ΣΥΡΙΖΑ απαλλάσσεις την περίοδο Καραμανλή και εσυ ΝΔ απαλλάσσεις τον πρωθυπουργό Τσιπρα (Novartis).

Δεν βολεύει όμως την κοινωνία, τη δημοκρατία, τους θεσμούς που εξευτελίστηκαν και απαξιώθηκαν και μαζί συλλήβδην καλές και κακές πολιτικές. Εδω είναι και ο δικός μας ρόλος. Εμεις μπορούμε με την  αυτόνομη πορεία μας να τους “ξεβολεψουμε”!

Το παραπάνω τεχνητό “βολικό” παιχνίδι μόνο το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να ανατρέψει. Με ραχοκοκκαλιά το ΠΑΣΟΚ και το “άνοιγμα” στις προοδευτικές δυνάμεις -μαζι- δημιουργούμε ενα ισχυρό πόλο. Ένα πόλο που ξεκινά απο το 8% ως έναρξη και όχι ως «οροφή» και που φιλοδοξεί την ανατροπή και τη δεύτερη, πρώτη θέση με στόχο μια δίκαιη, σοσιαλιστική διακυβέρνηση που θα ωφελεί ολους και ολες.

Ως μια κρίσιμη και χρήσιμη σοσιαλδημοκρατική δύναμη εμεις, ως μέλος της ευρύτερης ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής οικογένειας, απαιτείται να διαδραματισουμε διακριτό  ρόλο ώστε να επανέλθουν στη χώρα μας οι αρχές και οι αξίες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα, το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία, το κοινωνικό κράτος.

Μην ξεχνάμε τα προβλήματα που άφησαν 10 χρόνια κρίσης, καμιά άλλη χωρα δεν ταλαιπωρήθηκε τόσο γιατί ήξερε στα δύσκολα να βρίσκει συναινέσεις και συνθέσεις. 

Η κοινωνία άλλαξε. Οτι ξέραμε δεν υπάρχει πλέον… Η σύνθεση, η ταυτότητα, ο  προσανατολισμός χαθηκε και ΝΑΙ έμαθε μόνη της να τα βγάζει πέρα, απογοητευμένη, και αηδιασμένη!!

Η Κεντροαριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία έχει χρέος και ευθύνη να δημιουργήσει ένα νέο συλλογικό πρόταγμα όπου χωράνε όλοι. Και τα πιο δυναμικά στρώματα της κοινωνίας και τα πιο αδύναμα.

Βιώσαμε και βιώνουμε ένα πολωτικό κλίμα, το οποίο συμπιέζει την έκφραση των νέων, των γυναικών υπηρετώντας ενα παραδοσιακό, συντηρητικό μοτίβο πολιτικής και διακυβέρνησης. 

ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ… Το μεγάλο μας στοίχημα είναι το άνοιγμα στην κοινωνία η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται μονο σε περιοδείες και σε παραδοσιακές συναντήσεις. Πρέπει να αξιοποιήσουμε νέα μέσα π.χ. μέσα κοινωνικής δικτύωσης νέουςανθρώπους, γυναίκες, συλλογικότητες, κινήματα, αλλά πάνω από όλα πρέπει να απαντούμε συστηματικά στα εξής ερωτήματα:  

– Ποιους και ποιες θέλουμε να εκφράσει η σοσιαλδημοκρατία;

– Ποια είναι η νέα προοδευτική μας πρόταση για τα εργασιακά, για το εκπαιδευτικό σύστημα, το δημογραφικό, το μεταναστευτικό;

– Ποιους μηχανισμούς έχουμε δημιουργήσει για να κατανοήσουμε τις νέες ανάγκες μιας κοινωνίας που αλλάζει ταχύτατα λογω τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης κλπ; 

Αυτά τα ερωτήματα τα συμπεριλαμβάνουμε και εχουμε το ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ που δινει απαντήσεις αλλά οι σύγχρονες ανάγκες αλλάζουν ραγδαία, απαιτώντας συνεχείς διαφοροποιήσεις και κυρίως πολιτική η οποία δεν θα είναι ουτε νεοφιλελεύθερη και συντηρητική, ούτε λαϊκιστική και ξεπερασμένη!

Οι πρωτοβουλίες για τη νέα σοσιαλδημοκρατία έχουν ανάγκη όλους τους  νέους, τις νέες γυναίκες που επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, σε start up αλλά και σε όσους αναμένουν στο περιθώριο  χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ή σε εργασιακό μεσαίωνα, παλεύοντας για τα παιδιά τους χωρίς καμιά υποστήριξη, αντιμαχόμενοι καθημερινά τη φτώχεια.

Τους νέους και τις νέες οι οποίοι κουβαλούν στην πλάτη τους το ήδη το χρεωκοπημένο συνταξιοδοτικό, τους ανέργους, ή τους εργαζόμενους με τα περιβόητα «μπλοκάκια», χωρίς πληρωμή για μήνες, χωρίς ωράριο ή όσους και όσες συνωστίζονται στην ουρά για το επίδομα ανεργίας ή το συσσίτιο.

Εναν αστερίσκο.. Αρκετοι απο αυτους έζησαν και μεγάλωσαν την περίοδο στην οποία και η κεντροαριστερά κυβέρνησε τον τόπο και παρά τα θετικά  δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια άλλη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στον ολεθρο της κρισης, η ΕΕ δεν ειχε λυση για την οικονομικη λιτοτητα και δεν υπηρχαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις υπέρβασης της κρίσης. Αυτους τους ανθρωπους τους θελουμε ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙσ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

ΓΙΑΤΙ η αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να μην τους συμπεριλαμβάνει, να μην συμπεριλαμβάνει και αξιοποιεί το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας σε ανάλογες θέσεις εργασίας αλλά και να μην αγωνιά για τον επαναπατρισμό των νεων που εφυγαν απο την Ελλαδα.

Και αυτό πραγματοποιείται με αναπτυξιακό σχεδιασμό και χρήση νέας τεχνολογίας και ψηφιακής εξειδίκευσης, με ενεργοποίηση των τοπικών και περιφερειακών δυνάμεων, με ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, με κοινωνικό διχτυ προστασίας για όλους και όλες.

Τελος το μεγαλο μας στοιχημα ειναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Η βιωσιμη αναπτυξη είναι το στοίχημα, το οποίο προσδίδει στην οικονομική ανάπτυξη κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Οικονομία Περιβάλλον και Κοινωνία πλέον ειναι άρρηκτα δεμένες και ετσι το Κίνημα Αλλαγής θα προχωρήσει με αυτο το σύγχρονο πρόταγμα. Κλιματική αλλαγή, βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνικό δικτυ προστασίας.

Για αυτούς που ενδιαφέρονται μόνο για τους δείκτες της οικονομίας είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η διασύνδεση των περιβαλλοντικών ζητημάτων με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Σημειώνεται ότι ήδη η κλιματική αλλαγή δημιουργεί απώλειες της τάξης του 1,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ έως το 2030 εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 3,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται σε διαφορετικό βαθμό από την άνοδο της στάθμης των υδάτων της θάλασσας, 30 εκατομμύρια λόγω καιρικών φαινόμενων (πλημμύρες, καύσωνες) και 5 εκατομμύρια από την ερημοποίηση με ανεξέλεγκτες τις συνέπειες των παραπάνω.Γιατι η  κλιματική αλλαγή δεν ειναι ουτε μόδα ουτε “trendy”! Ολο και περισσότερο δυναμικά τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, όπως το Κίνημα Αλλαγής, έχουν  σχέδιο και θα το εμπλουτίζουν συνεχώς -γιατι αυτο απαιτεί η συγκυρία …για την ενεργειακή μετάβαση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση και καλύτερη διαχείριση των υδάτων, την αγροτική παραγωγή με νέους όρους, την προστασία των οικοσυστημάτων. 

Ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοηθεί, η παγκόσμια κλιματική απεργία της 20ης και 27ης  Σεπτεμβρίου η οποία αποτέλεσε μια μαζική διαμαρτυρία και εξέφρασε  τις ανησυχίες των νέων -κατεξοχήν- ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ακόμη δεν ψηφίζουν καν.  Αναδεικνύεται ίσως μια νέα γενιά, η οποία δραστηριοποιείται έντονα, γιατί η κλιματική αλλαγή θα την πλήξει περισσότερο από κάθε άλλη γενιά στο παρελθόν!

Χαίρομαι για το Κίνημα Μαθητών, τα παιδιά αυτά που βγαίνουν μπροστά ενισχύοντας και δυναμώνοντας την παγκόσμια φωνή για τη σωτηρία του Πλανήτη. 

Στο Κίνημα Αλλαγής που χτίζουμε σήμερα είμαστε όλοι ισότιμα μέλη, δεν υπάρχουν περιθωριοποιημένοι παρατηρητές (και χειροκροτητές), δεν υπάρχουν αρχηγίσκοι και λοχαγοί, ουτε ξεπερασμένες επετηρίδες αλλά να είμαστε όλοι εδω και να αγωνιζομαστε μαζί & όχι απόντες στη μάχη και παροντες στην κριτική. 

Ολοι μαζί πρωταγωνιστές δυναμώνουμε τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και το “άνοιγμα” στην κοινωνία. Και αυτο μονο οι σοσιαλιστικές δυνάμεις μπορούν να το πετύχουν. Ευχαριστώ.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio του ΟΠΑΠ Game Time τραγουδώντας με ντουντούκα το αγαπημένο του σύνθημα! Ο Γάλλος σέντερ των «πράσινων»,...