Τι θα έκανε ο Ανδρέας για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο…

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Υπάρχουν στη ζωή φορές, που οι απαντήσεις είναι πολύ πιο αυθόρμητες, εύλογες και αυτονόητες, από όσο πιστεύει κανείς, Ή μάλλον, από όσο… θέλει να πιστέψει.

Πάρτε για παράδειγμα το… λατρεμένο ΠΑΣΟΚ, που ζει τα τελευταία χρόνια το δράμα του. Από τη στιγμή που ο τελευταίος των Παπανδρέου καταδίκασε την ελληνική κοινωνία στην εθνική δυστυχία του Μνημονίου, και το ΠΑΣΟΚ έχασε το 50% της κοινωνικής βάσης του. Και στη συνέχεια, την τριετία 2012-1015, όταν με τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, έχασε το υπόλοιπο 1/3, και από το 12% συρρικνώθηκε στο 4%, και μπήκε οριακά στη Βουλή.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ κατάντησε κόμμα τσέπης, επειδή η κοινωνική βάση του μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε να την εκφράζει. Γιατί σταμάτησε να την εκφράζει; Επειδή έγινε… Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, στα μάτια των οπαδών του, εξέφραζε περίπου τις ίδιες θέσεις με την παράταξη-ιστορικό αντίπαλο. Μνημονιακές θέσεις.

Γι’ αυτό και ήταν ιστορικό λάθος η επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να συγκατοικήσει με τον Αντώνη Σαμαρά για τρία ολόκληρα χρόνια. Καταδίκασε το ΠΑΣΟΚ σε μόνιμο διαζύγιο από τις κοινωνικές ομάδες που το στήριζαν και το ψήφιζαν επί πολλές δεκαετίες. Και σήμερα, το ρήγμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει.

Σε αυτή τη ζώσα πραγματικότητα, η σημερινή ηγεσία της Κεντροαριστεράς, δηλαδή, η Φώφη Γεννηματά, καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει. Μάλλον, τι δεν θα κάνει λάθος. Γιατί, ένα ακόμη λάθος στρατηγικής επιλογής, θα βάλει λουκέτο στο ΠΑΣΟΚ.

Η κόρη του Γιώργου Γεννηματά λοιπόν, που πιστώνεται ότι, παρέλαβε… ταξί, και το έχει ήδη μετατρέψει τουλάχιστον σε λεωφορείο, θα διευκολυνθεί στις μελλοντικές αποφάσεις της, αν κάνει στον εαυτό της μια άσκηση ιστορικής μνήμης.

Τι θα έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου αν είχε απέναντί του τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Με ποιόν θα διάλεγε να πάει;

Ή μήπως, δεν θα πήγαινε με κανέναν, και απλώς θα διάλεγε… εχθρό και… αντίπαλο; Ποιόν θα έβαζε δηλαδή απέναντί του, ώστε το ΠΑΣΟΚ να ακουστεί και πάλι με ενδιαφέρον από την κοινωνία που κάποτε εξέφραζε. Και στην πορεία να ξαναγίνει μεγάλο.

 

Best Of

Το “ευχαριστώ” του (εορτάζοντα) Κώστα Μπακογιάννη, και μια ματιά… στο μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Γεννημένος την 16η Μαρτίου. Του 1978. Ετών...

Φαήλος Κρανιδιώτης: Ο μόνος αληθινός εχθρός της ΝΔ είναι ο εαυτός της

Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης Πηγή: newsbreak.gr   Ο μόνος αληθινός εχθρός της Ν.Δ. είναι ο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Υπάρχουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και προσέλκυσης επισκεπτών

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη συμμετείχε σε συζήτηση...

Μητσοτάκης: Δίνουμε λύσεις στα προβλήματα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με θεσμικούς εκπροσώπους...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δημήτρης Μιχαλέλης και Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη (ραδιοφωνική) παρέα στους εκδρομείς που επέστρεφαν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δημήτρης Μιχαλέλης και η Κασσιανή Βραχά...

Η φθορά μας πρόλαβε. Και παγιώθηκε ως εθνική παρακμή…

Η Ελλάδα που μικραίνει διαρκώς. Η Ελλάδα που στερείται...

Τον είδε κανείς να πεθαίνει;

  Το... ατίθασο θηλυκό που λέγεται καρδιά, έχει τον τρόπο...

I’ m back… Η φράση που άλλαξε (για δεύτερη φορά) τον παγκόσμιο αθλητισμό

  Του Αλέκου Ευγενικού   Μια φράση που άλλαξε τον παγκόσμιο αθλητισμό,...

Η αλλαγή ηγεσίας που… εξολόθρευσε το ΠΑΣΟΚ (χειρότερα από κορονοϊό)

  Η 18η Μαρτίου του 2012 καταγράφεται ήδη από τη......
Μαρίκα Λυσιάνθη
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Δημήτρης Μιχαλέλης και Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη (ραδιοφωνική) παρέα στους εκδρομείς που επέστρεφαν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δημήτρης Μιχαλέλης και η Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη παρέα στους εκδρομείς του τριημέρου οι οποίοι επέστρεφαν στην Αθήνα και τα...

Η φθορά μας πρόλαβε. Και παγιώθηκε ως εθνική παρακμή…

Η Ελλάδα που μικραίνει διαρκώς. Η Ελλάδα που στερείται τεράστια μεγέθη, και αδυνατεί μοιρολατρικά να τα αντικαταστήσει. Στην επέτειο της απώλειας του Οδυσσέα Ελύτη, σαν...

Τον είδε κανείς να πεθαίνει;

  Το... ατίθασο θηλυκό που λέγεται καρδιά, έχει τον τρόπο της να κλιμακώνει την ποσόστωση συναισθήματος στο μυαλό ενός ανθρώπου, διαχειριζόμενη τη φόρτιση των συμβολισμών...