Ελισάβετ Ζητουνιάτη: H πραγματικότητα της ντροπής

Γράφει η Ελισάβετ Ζητουνιάτη 

Δημοσιογράφος

 

Ελλάδα 2020. Τα reality της ντροπής έχουν πρώτη θέση, στην προτίμηση των τηλεθεατών.
Των Ελλήνων τηλεθεατών, όπου εδώ και μια δεκαετία, θρηνούν θύματα, κοινωνικών συμπεριφορών.
Θύματα ρατσισμού, θύματα ομοφοβισμού, θύματα σεξισμού.
Και ενώ κάποιος θα θεωρούσε ότι η ελληνική  κοινωνία, πλέον, είναι έτοιμη να προστατεύσει όλα τα θύματα των παραπάνω συμπεριφορών και να τα απομόνωσει, έρχονται δύο reality, να μας τριψουν στην μούρη, την πραγματικότητα.
Την πραγματικότητα, ότι τίποτα δεν αλλάζει και όλα ίδια μένουν.
Την τελευταία πενταετία , την ελληνική κοινωνία, έχουν συνταράξει τρία ειδεχθή εγκλήματα. Του Βαγγέλη Γιακουμακη, από πέντε μάτσο Κρητικούς που αποφάσισαν να τον βασανίζουν ζωντανό οδηγώντας τον στο θάνατο γιατί δεν ταίριαζε στα πολύ αντρίκια γούστα τους. Του Ζακ Κωστόπουλου, που έπεσε νεκρός από τα χέρια των απλών νοικοκυραιων γιατί θεώρησαν ότι είναι απλό πρεζάκι, κλεφτρονι (ακόμη και όλα αυτά να ήταν, δεν θα έπρεπε καν να τον αγγίξουν, αλλά να φωνάξουν την αστυνομία) και της Ελένης Τοπαλούδη όπου βιάστηκε, ημιλυπόθυμη και πετάχτηκε στον γκρεμό για να μην αποκαλύψει τους βιαστές της.
Τους βιαστές της, που την σκότωσαν, γιατί δεν ανταποκρινόταν στις ορέξεις τους. Έπραξαν κατά γράμμα δηλαδή αυτό που είπε και ο παίκτης του Big Brother :”θα πηγαίνω κάθε βράδυ να αδειάζω το πακέτο μου σε μια γκόμενα, αλλιώς έχει βιασμό”.
Βιασμό. Βιασμό σε κάθε γυναίκα που δεν υπακούει στη θέληση οποιουδήποτε άντρα. Βιασμό σε κάθε σύζυγο που αντιστέκεται στον βίαιο σύζυγο. Βιασμό σε κάθε έναν διαφορετικό άνθρωπο, που δεν υπακούει.
Ξέρετε ο βιασμός δεν είναι μόνο σωματικός, αλλά και ψυχικός.
Πολλες γυναίκες, σύζυγοι – σύντροφοι, μένουν σε σχέσεις – γάμους από φόβο. Από φόβο απέναντι στο πάλαι ποτέ, αγαπημένο τους άλλο μισό. Από φόβο και από εκβιασμό. Μήπως τους κάνουν κακό, μήπως τους πάρουν το παιδί τους (σύγχρονη απειλή για κάθε άντρα που τον χωρίζει η “κακια” σύζυγος), μήπως τις κατηγορήσουν στο κοινωνικό τους περιβάλλον, μήπως, μήπως….
Μονο μήπως, αν, και φόβος για τη σύγχρονη γυναίκα και όχι μόνο. Για οποιοδήποτε άνθρωπο είναι είτε πιο αδύναμος, σωματικα ή ψυχικά, ή απλά διαφορετικός από το πρότυπο που πλασάρεται τα τελευταία 50 χρόνια, σε αυτήν τη χώρα
Και τελικά τι κάνουμε, ως μια  σύγχρονη-ευρωπαϊκή κοινωνία;
Αντί να γυρναμε την πλάτη σε όλα αυτά τα πρότυπα, αντί να προστατευτουμε, τις μειονότητες, αντί να διαλύσουμε πλέον αυτό το κατεστημένο, εμείς το αναπαράγουμε και μάλιστα σε prime time ζώνη.
Δείχνουμε πόσο δεν υπολογίζουμε την διαφορετικότητα, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, τους ξένους, βάζοντας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και των μικρών παιδιών, ανθρώπους που περνούν με τον τρόπο τους, την κουλτούρα του βιασμού, της ομοφοβίας, του bulling και του ρατσισμού.
Και το βαρέλι δεν έχει πάτο. Ενώ όλοι θα περίμεναν ότι η ίδια η παραγωγή, θα παρενέβαινε άμεσα και θα έδιωχνε τον εν λόγω παίχτη, χρειάστηκε υπουργική παρέμβαση προς το κανάλι, για να εκδιωχθεί ο παίκτης και φυσικά ακόμη δεν έχει παρέμβει το ΕΣΡ για το reality.
Όμως η παρακμή της ελληνικής τηλεόρασης – ελληνικής κοινωνίας δεν σταματάει εδώ.
Σήμερα ξεκινάει, σε ένα άλλο κανάλι, ένα άλλο reality που ονομάζεται Bachelor, όπου 20 γυναίκες κονταροχτυπιούνται- εξευτελίζονται για να παντρευτούν έναν αντρα. Μέσα από ένα χαρεμι, οι 20 αυτές κυρίες, που δεν έχουν άλλο σκοπό στην ζωή τους, θα υποβληθούν σε δοκιμασίες για να διαλέξει ο άντρας – πασας την κατάλληλη.
Εν έτει 2020, σε ευρωπαϊκή χώρα και όχι επί παραδείγματι στην Τεχεράνη, όπου ο ρόλος της γυναίκας είναι σαφώς υποδεέστερος και θεωρείται κάτι παραπάνω, από ένα απλό αντικείμενο.
Όλη αυτή η διαπόμπευση της γυναικείας φύσης, πρέπει να σταματήσει. Τώρα. Για τις κόρες μας, για εμάς τις ίδιες.
Για να σταματησουμε όλες πλέον να είμαστε δέσμιες μιας άρρωστης κοινωνίας, που δεν σέβεται τους πολίτες της και δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...