Ελένη Κωστοπούλου: Τα ζώα είναι φίλοι μας, δεν είναι παιχνίδια

Της Ελένης Κωστοπούλου

 

Κατά την Αγία Γραφή, ο Θεός έπλασε τον κόσμο σε εφτά ημέρες δημιουργώντας έμβια όντα και την τελευταία μέρα τον “βασιλιά” αυτών, άνθρωπο. Το κάθε ον έχει το ρόλο του στο παγκόσμιο υποσύστημα και ο αφανισμός αυτού, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Η ρήση, “τα πάντα εν σοφία εποίησε”, απεικονίζει γλαφυρά, όλα τα παραπάνω.
Πολλά έχουν γραφτεί για το “βιασμό” που υφίσταται εκ μέρους των ανθρώπων  η φύση, κάτι που είναι κοινώς παραδεκτό απ’ όλους.
Θα σταθούμε σήμερα, στο ζωικό βασίλειο και δη στα κατοικίδια ζώα. Ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και παιδαγωγοί, έχουν ως βασικά τους πορίσματα το ότι τα κατοικίδια ζώα, είναι η συντροφιά μας και πολλές φορές μας δίνουν περισσότερη αγάπη από τους συνανθρώπους μας.
Η αγάπη αυτή δεν είναι ιδιοτελής και παρέχεται προς ανταπόδοση, του ενός καλού που θα προσφέρουμε σε ένα κατοικίδιο. Αν κάποιος αναπνεύσει πάνω σε μια φέτα ψωμί και δώσει τη φέτα αυτή σε ένα σκύλο, μετά από καιρό ο σκύλος αυτός θα θυμάται τον άνθρωπο που του την έδωσε. Μετά από αυτό το παράδειγμα, θέλουμε να τονίσουμε την πίστη και την αφοσίωση των κατοικιδίων στον άνθρωπο. Δυστυχώς όμως, ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, αποτελεί η κακοποίηση των ζώων και ο βασανισμός τους μέχρι τη θανάτωσή τους. Υπάρχουν πολλοί επίσης, που τα εγκαταλείπουν στους δρόμους, με αποτέλεσμα τα αδέσποτα να έχουν κατακλύσει πολλές γειτονιές των πόλεων μας.
Το ευχάριστο σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των ζώων είναι η ύπαρξη φιλοζωικών οργανώσεων που φροντίζουν, περιθάλπουν και βρίσκουν ιδιοκτήτες για τα αδέσποτα κατοικίδια. Μέσω αυτού του άρθρου, προτείνουμε ξεκάθαρα στο κράτος να χρηματοδοτεί τις οργανώσεις αυτές. Μόνο έτσι, θα μπορεί μια φιλοζωική οργάνωση να εκτελεί τον πραγματικό ρόλο για τον οποίο έχει συσταθεί και θα μπορέσει να προσελκύσει και άλλα άτομα να ασχοληθούν με το έργο της. Θα λέγαμε επίσης, ότι το κράτος πρέπει να επιβραβεύει και τους ιδιώτες, που υιοθετούν ένα αδέσποτο από το δρόμο, όχι μόνο ηθικά άλλα υλικά.
Από την άλλη η νομοθεσία περί της τιμωρίας όσων κακοποιούν ένα ζώο, είναι η ορθή, εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και όσοι βλέπουν περιστατικά κακοποίησης, να τα καταγγέλλουν στις αρχές. Έτσι ώστε να κατανοήσουμε ότι είναι εγκληματικό και αντιχριστιανικό να βασανίζουμε ένα ζώο. Τα ζώα είναι φίλοι μας, δεν είναι παιχνίδια. Μας δίνουν αγάπη, μάς κάνουν να περνάμε ευχάριστα, μας κάνουν υπερήφανους για τα επιτεύγματά τους και πρέπει να τυγχάνουν της ανάλογης μεταχείρισης. Μπορεί να μη καταλαβαίνουμε τη γλώσσα τους, αλλά σίγουρα αντιλαμβανόμαστε το πως λειτουργεί η ψυχή τους.
Και όπως είπε και ο Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα: “Τα ζώα είναι ό,τι μας απέμεινε από τον παράδεισο”.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των...

Νέα, επική γκάφα του Μπάιντεν αμφισβητεί την… αντιληπτική ικανότητά του

Την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι απέστειλαν κρυφά...

Άρης Πορτοσάλτε: Ο Κασσελάκης… δίνει πόντους στον Μητσοτάκη

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ο Στέφανος Κασσελάκης υποσχέθηκε ότι...

Μανώλης Κοττάκης: Η (αγαπητή) Εύη Χριστοφιλοπούλου προσχώρησε σε λάθος παράταξη

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Πυρ ομαδόν δέχεται από χθες...

Η “τελειωμένη” φον ντερ Λάιεν, και η… λύτρωση Ντράγκι

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρείται "τελειωμένη" για την...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ήταν αναμενόμενη, με αφετηρία την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση...

Νέα, επική γκάφα του Μπάιντεν αμφισβητεί την… αντιληπτική ικανότητά του

Την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι απέστειλαν κρυφά στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για την πιθανότητα μεγαλύτερης ανάφλεξης στο μέτωπο...

Άρης Πορτοσάλτε: Ο Κασσελάκης… δίνει πόντους στον Μητσοτάκη

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ο Στέφανος Κασσελάκης υποσχέθηκε ότι θα μάθει γρήγορα από πολιτική. Απογοητευτικός. Δεν τα καταφέρνει. Του λείπουν γνώσεις σε βασικά, κεντρικά...