Ελένη Κωστοπούλου: Να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας

Της Ελένης Κωστοπούλου

 

Με βάση τους οικονομολόγους, ως κύριο οικονομικό πρόβλημα θεωρείται η έλλειψη αγαθών σε συνδυασμό με την ύπαρξη άπειρων αναγκών. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό καταρρίπτεται από τη στιγμή που η τεχνολογία έχει βοηθήσει στο να παράγονται κάθε είδους προϊόντα για όλες τις προτιμήσεις. Ειδικότερα, στον τομέα των τροφίμων υπάρχει αφθονία τροφών και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα και έτσι, ο κάθε καταναλωτής, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει συνδυασμούς τροφίμων που καλύπτουν κάθε διατροφική τους επιλογή. Επίσης, συναντάμε άπειρα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία, καλύπτουν ακόμη και τις πιο παράξενες βουλιμικές μας τάσεις. Η πλειοψηφία των τροφίμων είναι ελεγμένα για την ποιότητά τους και θα περίμενε κανείς, όλοι οι συνάνθρωποί μας να μην επηρεάζονται σε ότι αφορά την υγεία τους από την κατανάλωση των τροφών που προσφέρονται.

Αντίθετα σήμερα παρατηρούμε ότι, στον ανθρώπινο πληθυσμό υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι, υποφέρουν από πίεση, χοληστερίνη, καρδιά και ανίατες ασθένειες. Χωρίς να διεκδικούμε τον τίτλο του διατροφολόγου αλλά ακούγοντας τους επιστήμονες αυτούς, διαπιστώνουμε ότι, σημαντικό μέρος των παραπάνω ασθενειών οφείλεται στην υπερκατανάλωση και χωρίς μέτρο τροφών, που τελικά επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία πάρα την ωφελούν.
Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι, η βουλιμία των ανθρώπων είναι αυτή που οδηγεί σε τέτοιου είδους διατροφικές συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι άνθρωποι και οι οικείοι τους.
“Πάν μέτρον άριστον” έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και το υιοθετούσαν. Η φράση τους αυτή αναφέρονταν κατά κύριο λόγο στη διατροφή.
Τη ρήση αυτή την καταπατάμε πλέον με την καθημερινή υπερκατανάλωση πάσης φύσεως τροφών, οι οποίες, μπορεί πρόσκαιρα να ευχαριστούν το πεπτικό μας σύστημα αλλά μακροχρόνια επιβαρύνουν ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος.
Ακραίες φωνές αναφέρουν ότι, η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων προσφέρει τρόφιμα στα οποία, εθίζεται ο ανθρώπινος οργανισμός όπως θα γινόταν για παράδειγμα με το τσιγάρο. Ίσως, η παραπάνω άποψη να απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Ίσως όμως, να είναι εγγύτερα απ’ ότι γνωρίζουμε.  Σε κάθε περίπτωση και αφού στις μέρες μας γίνεται λόγος για ατομική ευθύνη, πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας και να ακούμε τους ειδικούς. Ο συνδυασμός μιας καλής διατροφής με την άθληση την αποφυγή καταχρήσεων και την επαφή με το νερό και τη φύση το σίγουρο είναι ότι θα οδηγήσει σε ποιοτικότερη ζωή. Με άλλα λόγια πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από δυσάρεστες μελλοντικές καταστάσεις υγείας γιατί το οφείλουμε σε εμάς αλλά και στους δικούς μας ανθρώπους.

Best Of

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

(Πάλι) ο Άδωνις δίνει τη μάχη της υπεράσπισης της κυβέρνησης (στα δύσκολα)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μαχητικός, όπως πάντα. Ειδικά στα δύσκολα. Ο Άδωνις...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...