Δούρου: Εγρήγορση για να μην περάσουν πράγματα κάτω από το ραντάρ

«Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, καθυστέρησε πάνω από έναν χρόνο από την εξαγγελία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ και τέθηκε σε σχεδόν προσχηματική διαβούλευση και είναι μόνο κατ όνομα αυτό που λέει: δεν πρόκειται ούτε για ‘δίκαιη’ ούτε για ‘αναπτυξιακή’ μετάβαση, ούτε καν για ‘σχέδιο’, τόσο επιφανειακό και πρόχειρο είναι».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων χθες η Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ρένα Δούρου, που μετείχε μαζί με τον Βουλευτή και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλο και τη Βουλευτή και Αναπληρώτρια Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Πέρκα, στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Φλώρινας σε συνεργασία με τον τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος, με θέμα τις «Προϋποθέσεις για μια δίκαιη μετάβαση: το μέλλον της ΠΕ Φλώρινας στην απολιγνιτοποίηση». Στην εκδήλωση μετείχαν εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Πανεπιστημίου, των Επιμελητηρίων και Εργατικού Κέντρου, συνδικαλιστικών φορέων και ενώσεων καθώς και των εργαζομένων.

Η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι το master plan της κυβέρνησης Μητσοτάκη «αφήνει εκτός την τοπική κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς, την τοπική επιχειρηματικότητα και ευνοεί τα έργα μεγάλης και όχι μεσαίας κλίμακας, όπως αυτά των ενεργειακών κοινοτήτων – αυτού του καινοτόμου θεσμού που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και αποτελούν ιδανικό εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών», επισήμανε η Ρ. Δούρου.

Απέναντι στον «καλοκουρδισμένο μηχανισμό προπαγάνδας» της κυβέρνησης, συνέχισε η ίδια «δεν περισσεύει κανένας». «Πολίτες, φορείς, κόμματα, κινήματα, να δημιουργήσουμε ενιαίο μέτωπο, για τα τρία «Ε»: ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις, εγρήγορση γιατί τούτη η περίοδος προσφέρεται για να περάσουν πράγματα κάτω από ραντάρ, μακριά από τον κοινωνικό έλεγχο, ενεργοποίηση όλων των μέσων που διαθέτουμε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, εντός κι εκτός Ελλάδας».

«Βρισκόμαστε μπροστά στην αντιπαράθεση δύο φιλοσοφιών: εκείνης των λίγων που βλέπουν το πέρασμα από τον λιγνίτη ως ευκαιρία για νέα τζάκια φυσικού αερίου όπως κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη κι εκείνης που διαμορφώνουμε εμείς σήμερα εδώ: ένα πολύχρωμο μέτωπο, με διαφορές – αυτές ας τις κάνουμε δύναμή μας – αλλά με ένα κοινό στόχο: τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση. Το πρόταγμα στη βάση του νέου προγραμματικού μας λόγου».

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των...

Νίκος Μπογιόπουλος: Τα Τέμπη είναι ένα οριακό σημείο για την ελληνική κοινωνία

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος Πηγή: imerodromos.gr   Ηταν θέμα χρόνου να το...

Νέα, επική γκάφα του Μπάιντεν αμφισβητεί την… αντιληπτική ικανότητά του

Την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι απέστειλαν κρυφά...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα περίμενε κανείς, επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η ισορροπία δύναμης ανάμεσα στον Τζο...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στο προσκήνιο, λόγω ρευματοκλοπών, «προειδοποιεί»-αναγγέλλειι το αρμόδιο Υπουργείο από τον Μάιο. Ρευματοκλοπές από...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ήταν αναμενόμενη, με αφετηρία την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση...