Δήμητρα Τζια: Τι θα συμβεί στη συνέχεια με τον Τζούλιαν Ασάντζ


 
Της Δήμητρας Τζια
Διεθνολόγος
 
 
Αυτή την εβδομάδα γράφτηκε ένα άλλο δραματικό κεφάλαιο στην ιστορία του Julian Assange. Γιατί συνελήφθη, γιατί κατηγορείται, γιατί είναι και η Chelsea Manning στη φυλακή και τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange συνελήφθη από την βρετανική αστυνομία την Πέμπτη, αφού το Εκουαδόρ απέσυρε το άσυλο που του επέτρεψε να καταφύγει στην πρεσβεία του στο Λονδίνο για τα τελευταία επτά χρόνια.
Ο χάκερ αντιμετωπίζει την προοπτική της έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρέθηκε επίσης ένοχος σε βρετανικό δικαστήριο την Πέμπτη για την κατάργηση των όρων εγγύησης που χρονολογούνται από το 2012.
 
Ποιος είναι όμως ο Julian Assange;
Ο 47χρονος, γεννημένος στο Townsville, ίδρυσε το WikiLeaks, μια οργάνωση που δημοσιεύει μυστικές πληροφορίες και διαρροές ειδήσεων, το 2006. Οι πρωταρχικοί του στόχοι είναι τα ιδιαίτερα καταπιεστικά καθεστώτα στην Κίνα, τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρασία, αλλά αναμένουμε επίσης να βοηθήσουμε εκείνους της Δύσης που επιθυμούν να αποκαλύψουν παράνομη ή ανήθικη συμπεριφορά στις δικές τους κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ».
Το Wikileaks πράγματι προχώρησε στη δημοσίευση, πολλών μάλιστα, μυστικών επίσημων πληροφοριών. Αυτό περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες διπλωματικά έγγραφα, εξοργίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.
Το Wikileaks έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια έγγραφα και αναλύσεις, χαρακτηρίζοντας ο Assange την ιστοσελίδα του ως “μια γιγαντιαία βιβλιοθήκη των πιο διωγμένων εγγράφων στον κόσμο. Παρέχουμε άσυλο σε αυτά τα έγγραφα, τα αναλύουμε, τα προωθούμε και αποκτούμε περισσότερα. ”
Οι υποστηρικτές του Assange τον βλέπουν ως ήρωα που αμφισβητεί τη λογοκρισία και προάγει την ελευθερία του λόγου. Άλλοι λένε ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κρατών αποκαλύπτοντας μυστικά έγγραφα.
 
Γιατί ήταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο;
Τον Νοέμβριο του 2011, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου δήλωσε ότι ο Assange πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία μετά από κατηγορίες βιασμών από δύο πρώην εθελόντριες του WikiLeaks το 2010.
Αφού έχασε την έφεση, ο Assange κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει την έκδοση. Του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο από τον αντιαμερικανό, αριστερό πρώην πρόεδρο της Εκουαδόρ Rafael Correa.
Φοβούμενος την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο  Assange παρέμεινε στην πρεσβεία αφού η Σουηδία σταμάτησε την έρευνα εναντίον του το 2017.
 
Η τότε γενική εισαγγελέας της Σουηδίας, Marianne Ny, είπε το 2017 ότι η σουηδική έρευνα θα μπορούσε να ξανανοίξει σε περίπτωση αλλαγής της κατάστασης.
 
Γιατί ο Ισημερινός άλλαξε την απόφαση του για τον Assange;
Στις εκλογές του 2017, ο Correa αντικαταστάθηκε από τον Lenin Moreno, ο οποίος από τότε έχει υιοθετήσει μια εξωτερική πολιτική πιο φιλική προς τις ΗΠΑ. Έχει ανοιχτά επικρίνει τον Assange τους τελευταίους μήνες, κατηγορώντας τον για παραβίαση των κανόνων του ασύλου του.
 
Ποια μυστικά αποκάλυψε το Wikileaks;
Τον Ιούλιο του 2010, η WikiLeaks κυκλοφόρησε περισσότερα από 91.000 έγγραφα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν μυστικές στρατιωτικές εκθέσεις των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, διέρρευσε ακόμη 400.000 στρατιωτικά αρχεία που καταγράφουν τον πόλεμο στο Ιράκ από το 2004 έως το 2009.
Ποιες είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Assange στις Ηνωμένες Πολιτείες;
Μετά από χρόνια εικασιών ότι ήταν ζητούμενος στις ΗΠΑ, οι εισαγγελείς εκεί ανακοινώνουν τις κατηγορίες εναντίον του μετά τη σύλληψή του την Πέμπτη, κατηγορώντας τον ότι συνωμότησε με την πρώην αναλύτρια στρατιωτικών πληροφοριών  Chelsea Manning για να αποκτήσει πρόσβαση σε κυβερνητικό υπολογιστή.
Οι κατηγορίες αφορούν τον Assange, σύμφωνα με τον οποίο είχε συνωμοτήσει με τη Manning, για να σπάσει έναν κωδικό πρόσβασης που θα του παρείχε πρόσβαση σε υψηλότερα επίπεδα και δίκτυα υπολογιστών.
Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Assange και η Manning προσπάθησαν να αποκρύψουν τον ρόλο της Manning ως πηγή διαγράφοντας τα αρχεία καταγραφής συνομιλιών και την κατάργηση των ονομάτων χρηστών από ευαίσθητες εγγραφές που μοιράστηκαν. Χρησιμοποίησαν έναν ειδικό φάκελο για να μεταδώσουν πληροφορίες εθνικών αμυντικών εγγράφων, αναφέρει το κατηγορητήριο. Ο Assange ζήτησε τελικά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κωδικό πρόσβασης, λέγοντας στη Manning ότι ενώ είχε προσπαθήσει να το σπάσει, “δεν είχε τύχη μέχρι στιγμής”.
Η σύλληψη του Assange άνοιξε το δρόμο για την πιθανή έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Assange θα αντιμετωπίσει μέχρι πέντε χρόνια φυλάκισης στις ΗΠΑ.
 
Ποιά είναι ο Chelsea Manning;
Hλικίας 31 ετών και γνωστή ως ακτιβίστρια, η Manning εργάστηκε ως αναλύτρια πληροφοριών στο Forward Operating Hammer κοντά στη Βαγδάτη.
Η Manning είχε πρόσβαση σε δύο απόρρητα δίκτυα που χρησιμοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών και βρήκε υλικό το οποίο χαρακτήρισε ως “απίστευτα απαίσιο” που έπρεπε να δημοσιοποιηθεί. Μετέφερε λαθραία αρχεία σε δίσκους CD με τίτλο τη γνωστή τραγουδίστρια Lady Gaga.
 
Αργότερα, ομολόγησε ότι διέρρευσε τεράστια αρχεία στρατιωτικών και διπλωματικών φακέλων στο WikiLeaks λέγοντας ότι θέλησε να “επιδιώξει μια συζήτηση για την εξωτερική πολιτική” και πίστευε ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος, αν τα κράτη δεν έκαναν μυστικές συμφωνίες μεταξύ τους. H πρώην συμπατριώτης, η οποία από τότε ανακοίνωσε ότι είναι τρανσέξουαλ και άλλαξε το όνομά της από τον Μπράντλεϊ σε Τσέλσι, πέρασε επτά χρόνια στη φυλακή για τις διαρροές. Τον Μάρτιο όμως φυλακίστηκε με την κατηγορία καταφρόνησης δικαστηρίου αφού αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον μιας μεγάλης κριτικής επιτροπής στη Βιρτζίνια.
 
Τι έχει πει το Εκουαδόρ για τη σύλληψη;
Ο Πρόεδρος Moreno δήλωσε ότι η χώρα είχε συμμορφωθεί με τα καθήκοντά της στην περίπτωση του Assange βάσει του διεθνούς δικαίου και κατηγόρησε τον Assange ότι παραβίαζε επανειλημμένα τους κανόνες του ασύλου του, συμπεριλαμβανομένης μιας διάταξης που είχε σκοπό να τον σταματήσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα άλλων χωρών.
Μια διαρροή εγγράφων του Βατικανού το 2019 ήταν το πιο πρόσφατο παράδειγμα του Assange που παραβίαζε αυτήν την πολιτική, ανέφερε ο Moreno σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter.
“Ζήτησα από τη Μεγάλη Βρετανία να εγγυηθεί ότι ο κ. Assange δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει βασανιστήρια ή θανατική ποινή”, ανέφερε ο Moreno. “Η βρετανική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε γραπτώς, σύμφωνα με τους δικούς της κανόνες”.
 
Τι έχει πει το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύλληψη;
“Είμαι βέβαιος ότι ολόκληρο το Σώμα θα καλωσορίσει τις ειδήσεις σήμερα το πρωί ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε τον Julian Assange”, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα May στο κοινοβούλιο.
“Αυτό δείχνει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο.”
Ο υπουργός Εξωτερικών Jeremy Hunt δήλωσε ότι ήταν σωστό να αποφασιστεί η τύχη του Assange στο βρετανικό δικαστικό σύστημα.
“Ο Julian Assange δεν είναι ήρωας, έχει κρυφτεί από την αλήθεια για χρόνια και χρόνια”, δήλωσε ο Hunt στο Sky News.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Alan Duncan ευχαρίστησε τον Εκουαδόρ που «άνοιξε» το δρόμο για τη σύλληψη του Assange, αποσύροντας το άσυλο του μετά από «εκτεταμένο διάλογο» μεταξύ Λονδίνου και Κίτο.
 
 
 
Τι υποστηρίζουν οι υποστηρικτές τoy Assange;
Η δικηγόρος τoy Assange, Jennifer Robinson, δήλωσε ότι η σύλληψη έθεσε ένα “επικίνδυνο προηγούμενο” για τα ΜΜΕ. “Αυτό το προηγούμενο σημαίνει ότι οποιοσδήποτε δημοσιογράφος μπορεί να εκδοθεί για δίωξη στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή έχει δημοσιεύσει ειλικρινείς πληροφορίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε
 
Τι θα συμβεί από εδώ και έπειτα;
Ο Assange αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με την έκδοσή του στις ΗΠΑ, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Έχει μια κορυφαία νομική ομάδα, πολλούς αφοσιωμένοι υποστηρικτές και τα νομικά ζητήματα στην υπόθεση των ΗΠΑ μπορεί να αποδειχθούν περίπλοκα.
Υποθέτοντας ότι τελικά θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσει κατηγορίες στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια, λίγο έξω από την Ουάσινγκτον. Το γραφείο έχει σημαντική εμπειρία στις διώξεις της εθνικής ασφάλειας που αφορούν κατηγορούμενους τρομοκράτες και κατασκόπους και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η υπόθεση κατά του πρώην προέδρου της εκστρατείας Trump, Paul Manafort.
Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα μπορούσαν εύκολα να συμπληρώσουν το κατηγορητήριο τους με ένα νέο με πιο σοβαρές κατηγορίες. Η φυλάκιση της Manning τον περασμένο μήνα υποδηλώνει ότι οι εργασίες των εισαγγελέων που σχετίζονται με το Assange δεν έχουν πργματοποιηθεί.

Best Of

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε Μια μέρα μαζί με τους fans της και...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής της Νέας...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο πριν την τελική ευθεία του διαγωνισμού Άρωμα Eurovision έφερε στο στούντιο του ΟΠΑΠ Game Time η...