Γ. Λακόπουλος: Το ταμείο θα γίνει στο τέλος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

 

Από κάποιες πλευρές εγείρονται κατά καιρούς θέματα για την  Επιτροπή «Ελλάδα 2021».  Σε  άλλους δεν αρέσει η ιδέα. Σε άλλους δεν αρέσει η Γιάννα Αγγελοπούλου. Σε άλλους ο Μητσοτάκης  που την έβαλε επικεφαλής. Κάποιοι απλώς δεν θέλουν πολλά- πολλά, αλλά μια γιορτή με χορούς  και τραγούδια.

Ορισμένοι επιστρέφουν στο 2004, όταν τους μπήκε η ιδέα ότι η Γιάννα θα εξαργυρώσει τον άθλο των Ολυμπιακών Αγώνων στο πεδίο της πολιτικής – και βάλθηκαν να μην αφήσουν τίποτε όρθιο.

Ο καθένας μπορεί να έχει τα θέματά του. Δικαίωμά του. Κανείς όμως δεν μπορεί να ρωτάει τι πρόκειται να γίνει το 2021. Ούτε να υποδεικνύει στην Αγγελοπούλου τι να κάνει και τι όχι. Γιατί απλούστατα αυτό έχει λυθεί από καιρό.

Για την ακρίβεια ο Νόμος 4622/2019 – αναφέρει ρητά στο άρθρο 114:

«Συστήνεται Επιτροπή, υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό, για την προετοιμασία της Χώρας ενόψει της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την Παλιγγενεσία.

Σκοπός της Επιτροπής είναι: (α) η μελέτη και η υποβολή προτάσεων για την ανάδειξη των αξιών του ελληνικού Έθνους, του πολιτισμού και της ιστορίας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τη σύσταση του ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα, (β) η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδος, (γ) η δημιουργία ενιαίας εικόνας (branding) της χώρας και των φορέων του Ελληνικού Κράτους, (δ) η δημιουργία της στρατηγικής ενεργειών και του πλάνου δράσεων που θα συντελεστούν για τον εορτασμό της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση….»

Το μόνο που δεν προκύπτει από αυτά είναι ότι η δουλειά που έχει κάνει αυτή η Επιτροπή είναι να βρει χορευτικά συγκροτήματα και ορχήστρες δημοτικής μουσικής και να παραγγείλει φουστανέλες για τα πανηγύρια που θα στηθούν -με σουβλιστά αρνιά και κοκορέτσια.

Οι αρμοδιότητες της  Αγγελοπούλου, οι σχέσεις της με τους υπόλοιπους και όσα πρέπει να πετύχει ορίζονται ρητά και συγκεκριμένα. Τα κάνει; Ο στόχος επιτυγχάνεται. Δεν τα κάνει; Θα λέμε: δεν καθότανε στις δάφνες του 2004;

Ο προσανατολισμός είναι εμπροσθοβαρής- με την έννοια ότι βλέπει στο  μέλλον. Αλλά κανένα μέλλον δεν μπορείς να δεις, αν δεν αρχίσεις από το παρελθόν.

Για όλα: την ανάδειξη των αξιών, του πολιτισμού και της ιστορίας του Έθνους. Με τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, τα μπρος- πίσω και τα σλάλομ από την σύσταση του ελληνικού κράτους.

Αυτά δεν πακετάρονται σε μια «γιορτή». Η Επιτροπή πρέπει να είναι ανοιχτή στην ιστορία, στην επιστήμη, στην πολιτική. Ήτοι στη σκέψη, τον λόγο, την τεκμηρίωση, την αμφισβήτηση, τη σύνθεση, την πρωτοβουλία.

Να βάλει στο παιχνίδι πολλούς, Έλληνες και ξένους, για να καλύψει όλα τα θέματα και να μιλήσει και στον τελευταίο Έλληνα, όπου Γης.

Κοντολογίς η επέτειος του 1821 δεν είναι μια παράσταση που κάποιος θα σκηνοθετήσει και θα προσέλθουν οι θεατές να απολαύσουν.

Είναι ευκαιρία για συλλογική επικοινωνία με τον καθρέφτη και σχεδιασμούς πορείας. Το πρώτο οφείλει να το κάνει η Επιτροπή. Το δεύτερο αυτοί που έχουν την νομιμοποίηση να παίρνουν αποφάσεις.

Χρειάζεται η κριτική και ο δημόσιος έλεγχος. Αλλά η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι σοβαρή και κρίσιμη.

Δεν χωράει μονομέρειες, απαγορεύσεις, ιδεοληψίες, ταμπού και στεγανά. Ούτε υποδείξεις, φοβέρες και μικροκομματισμούς.

Θα γίνει στο ανοικτό πεδίο, με ανοικτά μυαλά και ανοικτούς ορίζοντες.

Η δουλειά της Αγγελοπούλου είναι να διασφαλίσει όλα αυτά για να διασφαλίσει το στόχο. Το ταμείο θα γίνει στο τέλος.

Ως τότε θα ήταν καλύτερα να την αφήσουν να κάνει αυτή τη δουλειά, χωρίς να την τραβάει ο ένας κι ο άλλος από το μανίκι.

Best Of

Ο Πιερρακάκης αναζητεί εσωκομματικές συμμαχίες

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης «βαφτίστηκε» δελφίνος για το μέλλον της...

Η «Ιερή Τράπεζα» της Εκκλησίας… σκανδαλίζει

  Πολλά χρόνια μετά την εμπλοκή του στη διοίκηση του...

Η «πράσινη» Σδούκου και η «γαλάζια» κοινωνική βάση

  Η επιλογή της Αλεξάνδρας Σδούκου για το αξίωμα της...

Υπό διαρκή αμφισβήτηση ο Βεσυρόπουλος στη ΝΔ

    Η επιλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου για το αξίωμα του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο ποιμένας που έδιωξε το “σκοτάδι” από το Βατικανό

Καρδινάλιος Μπεργκόλιο. Του Μπουένος Άιρες. Αργεντινός. Επαναστάτης.... Ο Πάπας που...

Στην αγκαλιά του Θεού

Η καρδιά του δεν άντεξε... Γαλήνιος, στην παπική κατοικία στην...

Η γενναιόδωρη υπομονή της Δημοκρατίας (μας)

  Η αδιαπραγμάτευτη γοητεία και χρησιμότητα της Ιστορίας ως βιωματική...

Οι (ανεξάντλητες) αντοχές της Δημοκρατίας

  Το λιγότερο ατελές πολίτευμα, το οποίο μας κληρονόμησε η...

Θεωρούμε τη Δημοκρατία τόσο δεδομένη, ώστε την υπονομεύουμε

  Του Μάνου Οικονομίδη Τέτοιες μέρες, είναι δύσκολο για κάθε ατίθαση...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο ποιμένας που έδιωξε το “σκοτάδι” από το Βατικανό

Καρδινάλιος Μπεργκόλιο. Του Μπουένος Άιρες. Αργεντινός. Επαναστάτης.... Ο Πάπας που επέλεξε το όνομα του Φραγκίσκου των φτωχών, των αδύναμων και των περιφρονημένων, ήρθε να απαντήσει...

Στην αγκαλιά του Θεού

Η καρδιά του δεν άντεξε... Γαλήνιος, στην παπική κατοικία στην Κάζα Σάντα Μάρτα του Βατικανού, ο Πάπας Φραγκίσκος "έφυγε" από τη ζωή, το πρωί της...

Η γενναιόδωρη υπομονή της Δημοκρατίας (μας)

  Η αδιαπραγμάτευτη γοητεία και χρησιμότητα της Ιστορίας ως βιωματική εμπειρία και υπενθύμιση αφορμών για εγρήγορση και αφύπνιση. Μια ανατροφοδότηση του εσωτερικού κινήτρου να αντισταθούμε...