Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Επιστροφή στον μεγαλοϊδεατισμό. Όχι την περίφημη Μεγάλη Ιδέα για την Ελλάδα των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Αυτή ενταφιάσθηκε με τους Έξι που εκτελέσθηκαν ως υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Τώρα μιλάμε για την «μεγάλη ιδέα» του Κυριάκου Μητσοτάκη… για τον εαυτό του. Την οποία εκδηλώνει κατά καιρούς με ένα τρικ: τις αναφορές του στον Βενιζέλο- για τον Ελευθέριο μιλάμε -κατά τρόπο που να επιστρέφουν τον ίδιο. Είναι άλλωστε και μακροσυγγενής του Εθνάρχη.
Αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός αυτοχρίθηκε οιονεί Βενιζέλος. Από το βήμα της Βουλής αποφάνθηκε: «Μεγαλώνουμε την Ελλάδα»… Χαμός από κάτω οι κλακαδόροι. Δεν ήταν κάτι ποιητικό. Το εννοούσε στην κυριολεξία. Ως διεύρυνση συνόρων. Θρίαμβος του έθνους.
Την επομένη τα οικεία ΜΜΕ προέβησαν στις αναγκαίες διευκρινίσεις. Δεν μιλάμε για μικρό-μεγαλώματα. Είναι μεγάλο «μεγάλωμα». Για την ακρίβεια «αυξήθηκε η εθνική κυριαρχία κατά 76.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα». Στη θάλασσα εννοείται.
Αν λάβουμε υπόψη ότι η έκταση της χώρας είναι 131.957 τετραγωνικά χιλιόμετρα- μείον κάτι γκριζοποιήσεις που μας κληροδότησε ο Σημίτης και κάτι αμφισβητήσεις για λίγα τετραγωνικά επί της κοίτης του Έβρου – πρόκειται για μεγάλωμα της τάξης του 50% .
Ο Βενιζέλος διπλασίασε την Ελλάδα, ο Μητσοτάκης την «μεγάλωσε» κατά το μισό της -της στεριάς της , αν συνδυάσουμε όσα είπε ο ίδιος στη Βουλή με όσα διερμήνευσαν οι φίλιοι εκδότες. Χωρίς να πέσει μια τουφεκιά.
Ας σοβαρευτούμε για να δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Καμία σχέση επί της ουσίας με τις μεγάλες κουβέντες- προς ίδια χρήση- του Πρωθυπουργού.
Η Ελλάδα ούτε μεγάλωσε, ούτε μίκρυνε σε μια νύχτα. Πολύ περισσότερο δεν τη μεγάλωσε η σημερινή κυβέρνηση.
Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων προς δυσμάς είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Είναι κυριαρχικό και ασκείται μονομερώς. Προϋπήρχε του Μητσοτάκη και θα υπάρχει και μέγα από αυτόν.
Δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να το ασκήσει. Και δεν χρειάσθηκε καν να κοπιάσει. Τα πράγματα είχαν ωριμάσει και επί Κοτζιά είχαν συνταχθεί και σταλεί την Προεδρία της Δημοκρατίας προς υπογραφή τα Προεδρικά Διατάγματα.
Μετά τα κατάπιαν οι εξελίξεις. Ο Δένδιας τα βρήκε έτοιμα και ο Πρωθυπουργός έδωσε τη συγκατάθεσή του. Και ας κατήγγειλε για το ίδιο θέμα τον Τσίπρας προ διετίας. Να ήταν η μόνη κωλοτούμπα…
Πάντως τα ελληνικά χωρικά ύδατα σε εκείνη την πλευρά της χώρας είναι πλέον εκεί που έπρεπε να είναι.
Πολύ καλώς το ολοκλήρωσε η σημερινή κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα η επικοινωνιακή διαχείριση -υπέρ του Πρωθυπουργού προσωπικά- δεν είναι και πολύ ευφυής. Αντίθετα αρχίζει να ενοχλεί.
Άλλωστε κανένα από τα άλλα κόμματα δεν τσίμπησε και δεν ψήφισαν την κύρωση των συμφωνιών για τις ΑΟΖ, με την Αίγυπτο- που ήθελε η κυβέρνηση για να συμπληρώσει τις δάφνες του Πρωθυπουργού.
Μένει να δούμε αν θα είναι ευφυής και η διπλωματική διαχείριση γιατί από ό,τι φαίνεται είναι -και -αυτό το κίνητρο της επίσπευσης.. Να κουνήσουμε στους Τούρκους την επέκταση: αφού το κάναμε στο Ιόνιο θα το κάνουμε στο Αιγαίο- γούστο μας και καπέλο μας, και το Διεθνές Δίκαιο μαζί μας.
Σωστό κι αυτό. Πρόκειται για δικαίωμα – για το Αιγαίο μιλάμε- που οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν πάντα σημαία, κρατώντας για τη χώρα την επιλογή του χρόνου και του τρόπου . Αν θα πάμε κατ’ ευθείαν στα 12 μίλια ή τμηματικά.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι αυτό σχετίζεται και με τη συζήτηση για τη Χάγη. Πριν πάμε στο δικαστήριο για την οριοθέτησή της υφαλοκρηπίδας -αν πάμε- πρέπει να έχουμε κλείσει το θέμα των χωρικών υδάτων: μένουν στα έξι, πάνε στα δώδεκα, ή κάπου ενδιάμεσα.
Αλλά εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Απέναντι σ’ αυτό οι Τούρκοι έχουν αντιτάξει, με θράσος και τραμπουκισμό, το διαβόητο «casus belli». Αν ασκήσουμε το δικαίωμά μας για τα 12 μίλια θα μας κηρύξουν πόλεμο. Το αποφάσισε το 1995 η Βουλή τους και δεν το πήρε ποτέ πίσω.
Σιγά μη φοβηθούμε και μην κλάψουμε. Αλλά οι καιροί δεν προφέρονται για μεγάλες κουβέντες και πολιτικές αυτοεπενδύσεις, για το εσωτερικό ακροατήριο.
Αν η κυβέρνηση επέκτεινε στα 12 μίλια τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, γιατί έπρεπε να το κάνει -και δεν κοστίζει και τίποτε εδώ που τα λέμε- καλώς έπραξε..
Αν το έκανε ως διπλωματικό χαρτί απέναντι στον Ερντογάν, επίσης καλώς- αν και θέλει επιδέξιο χειρισμό γιατί μπορεί να εχει κακή τροπή: όπως είπε ο -Βαγγέλης_Βενιζέλος, να θεωρηθεί το Αιγαίο ειδική περίπτωση, με βάση τις αποφάσεις για το Ιόνιο.
Αν όμως υπάρχουν στο μέγαρο Μάξιμου κάποιοι κουφιοκέφαλοι- λογογράφοι ή άλλοι- , που πιστεύουν ότι χρειάζεται νέα ένεση < πολιτικής γιγάντωσης> του Μητσοτάκη -όπως με τον κορονοιό- και βρήκαν αυτό το θέμα, καλό είναι να τους προσέχουμε-. Κι όποιος θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει…