Γ. Λακόπουλος: Η νεοφασίζουσα ακροδεξιά βλάπτει τη νέα γενιά και την εκπαίδευση και απειλεί την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα


 
Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Πηγή: anoixtoparathyro.gr
 
Να αρχίσουμε από την κυβέρνηση. Όπως της συμβαίνει συχνά, είτε αντιλαμβάνεται αργά τις εξελίξεις, είτε ανοίγει λάθος μέτωπο, είτε πατάει τα κορδόνια της. Συμβαίνουν και τα τρία στην περίπτωση των μαθητικών καταλήψεων- που είναι αποτέλεσμα κινήσεων για μεταφορά  στα σχολεία της νεοφασίζουσας  κουλτούρας  που υφέρπει από καιρό και έχει περάσει και τις πόρτες του παλιού δικομματισμού σε ορισμένες περιπτώσεις.
Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είδαν τα δένδρα, αλλά δεν βλέπουν το δάσος. Η προσπάθεια  να ανοίξει ένα τέτοιο μέτωπο στα σχολεία ενθαρρύνθηκε από την αδράνεια της κυβέρνησης όταν εμφανίσθηκε το πρώτο σύμπτωμα. Αλλά και από τη χρόνια αφασία της ηγεσίας της ΝΔ που συντηρεί και αναπαράγει τον ακραίο λόγο, την μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό και επιμένει να συνδιαλέγεται με την ακροδεξιά.
Μόλις προ δυο εβδομάδων μια ομάδα ιδιωτικών σχολείων της πρωτεύουσας  δεν επέτρεψαν στους μαθητές τους να εορτάσουν την  επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρότι είναι επίσημα κατοχυρωμένη εκδήλωση. Την αγνόησαν με το επιχείρημα ότι αποτελεί… «ιδεολογικό καταναγκασμό» και «ομοιομορφία του κεντρικού σχεδιασμού».
Σε περίοδο που η επιστροφή της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη καθιστά το μήνυμα το Πολυτεχνείου ακόμη πιο επίκαιρο, κάποιοι σχολάρχες κατέφυγαν σε θεωρίες ότι «δεν ψάχνουν αφορμές να χαθεί εκπαιδευτικός χρόνος».
Μια κυβέρνηση με αντανακλαστικά θα είχε αντιδράσει ακαριαία και η αντιπολίτευση θα επικροτούσεθα αφαιρούσε τις άδειες από τα συγκεκριμένα σχολεία και θα παρέπεμπε τους υπευθύνους για ενέργειες κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος
Αλλά το υπουργείο Παιδείας ανέθεσε απλώς σε μια υπηρεσία του να καταγράψει το φαινόμενο για να διαπιστώσει αν «εγείρονται εξαιρετικά σοβαρά διοικητικά και εκπαιδευτικά ζητήματα». Και μετά το ξέχασε. Όσο για τη ΝΔ απλώς σιώπησε.
Η ανοχή λειτούργησε ως ενθάρρυνση και οι χρυσαυγίτικοι πυρήνες ανά την επικράτεια διέκριναν ότι έχουν περιθώρια να εισβάλλουν στα σχολεία και να παραπλανήσουν τους μαθητές με καταλήψεις για το «Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας καταγγέλλει ευθέως: «Αυτές τις μέρες τα σχολεία και οι μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο διαφόρων εξωσχολικών κύκλων που τους προτρέπουν να κάνουν καταλήψεις για «Μακεδονικό», «Κατσίφα» και «Β. Ήπειρο», παροτρύνοντας τους μαθητές να κλείσουν τα σχολεία τους»

Η προσωπική ευθύνη του Μητσοτάκη

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήλθε η ώρα να θερίσει ό,τι έσπειρε με τη συγκατάθεση στα συλλαλητήρια, την απόρριψη της λύσης του Σκοπιανού και τη ρητορική Σαμαρά που δεν επέτρεψε απλώς στο κόμμα του, αλλά υιοθέτησε και οι ίδιος.
Έτσι η ΝΔ έγινε συμμέτοχος, αν δεν πρωταγωνιστούσε κιόλας, στην καλλιέργεια της όξυνσης και πατριδοκαπηλίας που ξεκινούσε από τον καταλογισμό «προδοσίας» στον Πρωθυπουργό, μέχρι την αναμόχλευση μετεμφυλιακών τοποθετήσεων και την νομιμοποίηση του σωβινισμού. Αυτό το κλίμα αξιοποιούν σήμερα οι Χρυσαυγίτες και εναντίον της. Η ΝΔ πέφτει στο δικό της λάκκο.
Ωστόσο η κεκτημένη ταχύτητα κρατάει τον κομματικό ιστό της ΝΔ στη ίδια κατεύθυνση. Μόλις άρχισαν οι καταλήψεις -με εμφανή υποκίνηση της Χρυσής Αυγής – κομματικά στελέχη της ΝΔ, σωματεία που ελέγχονται από την ίδια και αλλά και προβεβλημένα στελέχη της όπως ο Μ. Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης έριξαν νερό στο μύλο των οργανωτών. Χωρίς αντίδραση από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ. Σα να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει.
Έτσι, ενώ ο ίδιος ο επικεφαλής της ΝΔ δείχνει άβουλος και σιωπηλός μπροστά στο φαινόμενο που κλιμακώνεται και παράγοντες της ΝΔ το τροφοδοτούν. Αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι που σχετίζονται με τη ΝΔ υποδαυλίζουν -αν δεν εξάρουν-τις  εθνικιστικές ακρότητες στα σχολεία.
Συχνά υιοθετούν τη συνθηματολογία τους, ή απλώς τη παραλλάσσουν στην ίδια κατεύθυνση. Π.χ. το σύνθημα «Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» αναπαράγεται από Νεοδημοκράτες ως «Ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε τη Μακεδονία». Άλλωστε κάποιοι είχαν φροντίσει από καιρόν βάλουν στον λόγο του προέδρου της ΝΔ τις θέσεις που τώρα προβάλλονται για τις καταλήψεις. Η νομιμοποίηση είχε προηγηθεί. Αυτό καθιστά την ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη άμεση και προσωπική.
Δεν προσφέρονται όλα για ψηφοθηρία. Οφείλει να αντιδράσει τώρα, για να μην έλθουν τα χειρότερα και γεμίσει η χώρα εκκολαπτόμενους Κασιδιάρηδες.  Όχι με μισόλογα και «διαρροές».  Ούτε με όσα είπαν απρόθυμα ο Τσιάρας και η Σπυράκη. Να διακηρύξει ο ίδιος την αντίθεσή του κόμματός του στο φαινόμενο. Χωρίς τις ανοησίες ορισμένων επιτελών του που το… εξισορροπούν με παλιές μαθητικές καταλήψεις.
Πρωτίστως να απομονώσει ή και να καταδικάσει όσους από το κόμμα του συνεργούν θεωρώντας ότι πρόκειται για αποδοτική αντικυβερνητική δραστηριότητα. Είναι ένα προκλητικό φαινόμενο με το οποίο πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπη η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία. Δεν αφορά ένα κόμμα, αλλά το πολιτικό σύστημα.  Και όπως είπε στο  Ευρωκοινοβούλιο  Στέλιος Κούλογλου  στους βουλευτές του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Πείτε στη ΝΔ να μην παίζει με τη φωτιά».

Κυβέρνηση: Από την αδράνεια στις πρωτοβουλίες

Η κυβέρνηση που φέρει τη βασική ευθύνη δεν μπορεί δια του αρμοδίου υπουργού να περιορίζεται δια του πελαγωμένου  Γαβρόγλου σε καταγγελία για τη Χρυσή Αυγή που υποκινεί τις καταλήψεις -ακόμη και από τη Βουλή- και ταυτόχρονα να  ανοίγει ένα αχρείαστο μέτωπο με τη ΝΔ.
Είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού η ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως τις όρισε η  Όλγα Γεροβασίλη«Πρέπει όλα τα κόμματα να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτό το νέο κίνδυνο». Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον θέσει προ των ευθυνών του, αποτρέποντας τους αποπροσανατολιστικούς καυγάδες με τους νεοδημοκράτες.
Προς το παρόν πάντως η ακροδεξιά ρητορική του μίσους που εισέρχεται στα σχολεία, γίνεται απλώς αφορμή για πολιτική ένταση. Η κυβέρνηση καταλογίζει στη ΝΔ «αφωνία» για τη δράση της Χρυσής Αυγής σε σχολεία. Η ΔΑΚΕ  Καθηγητών μιλάει για «πανικόβλητη Αριστερά που παρακολουθεί την εθνική αφύπνιση των μαθητών» και η Πειραιώς δεν την αποδοκιμάζει.
Είναι ανατριχιαστικό συνδικαλιστές της ΝΔ να υπογράφουν -χωρίς κομματικές συνέπειες κείμενα υπέρ των καταλήψεων: «Οι μαθητές κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται καταγγέλλοντας τη συνθήκη των Πρεσπών, που εκχωρεί το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς».
Και είναι αφελές κυβερνητικοί παράγοντες να πιστεύουν ότι θα επωφεληθούν από τη νέα δεξιά διολίσθηση της ΝΔ. Μόνο η Χρυσή Αυγή θα ωφεληθεί. Για το Κινάλ της Φώφης Γεννηματά, ας μη γίνεται λόγος:  αφωνία μέχρι να βρει τρόπο να επιτεθεί στον…Τσίπρα. Όπως συνήθως αλλού ο παππάς, αλλού τα ράσα.

Η εύστοχη παρέμβαση  του Σταύρου

Σ’ αυτό το σκηνικό ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέδειξε την ουσία των καταλήψεων με την παρέμβαση του: Αποκτούν μαύρο χρώμα, επισημαίνοντας :«Ελλάδα ξύπνα» τους λένε να φωνάζουν – σαν το «Γερμανία ξύπνα» του Χίτλερ. «Η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία» γράφουν τα πανό – φράση κλεμμένη από τις ομιλίες των Χρυσαυγιτών.
 «Η ελληνική νεολαία όπλισε» κραυγάζει η αφίσα, πολεμικής αισθητικής. «Μακεδονία – Κατσίφας – Βόρεια Ήπειρος». «Κατάληψη υπέρ πατρίδος». «Αν είστε Έλληνες θα μας υποστηρίξετε». Ένας εθνικιστικός αχταρμάς στα στόματα των παιδιών μας».
Οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι κατώτεροι των περιστάσεων αν επιτρέψουν να διαμορφωθεί σκηνικό αναμέτρησης ανάμεσά  τους. Αυτό ωφελεί την νεοφασίζουσα ακροδεξιά με τη δράση της, βλάπτει τη νέα γενιά και την εκπαίδευση και απειλεί την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, ίσως πιο σοβαρά από κάθε άλλη φορά.
Από αυτή την άποψη προβληματίζει η καθυστέρηση στην εξέλιξη της δίκης της Αυγής Αυγής, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται να επικυρώσει ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...