Γ. Λακόπουλος: Η κυβέρνηση βρίσκεται στο καναβάτσο

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

 

Πρώτα τα μοιραία νέα:  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σαν αυτόν που έχει πέσει από το 30ό όροφο και καθώς περνάει από τον 15ο φωνάζει: «Ως εδώ καλά πάμε».

Όπου νάναι θα ακουστεί το «μπαμ» της προσγείωσης.  Ήδη το υπουργικό συμβούλιο -ανεμομαζώματα λειτουργεί σαν αλαφιασμένο μπουλούκι.

Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να δώσει κουράγιο στον εαυτό του. Πότε  μοιράζοντας εμβόλια και πότε λεφτά και υποσχέσεις. Αλλά ακόμη και οι φίλοι του συγκλίνουν στη διαπίστωση: το καντήλι του θα σβήσει μαζί με την επιδημία.

Θα μείνει στην Ιστορία σαν «πρωθυπουργός του κορονοϊού». Όταν φύγει ο COVID-19 , θα ανοίξει ο ασκός του Αίολου και θα τον παρασύρει.

Μετά τα άσχημα νεα: η διεύρυνση-ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Φρόντισαν γι’ αυτό οι εσωτερικές φράξιες- που δεν θέλουν να διαταραχθούν οι ισορροπίες προς τα κάτω και να χάσει η κεντρική γραφειοκρατία τα προνόμιά της.

Και τώρα τα καλά νέα: Ο  Αλέξης Τσίπρας είναι πάντα ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στον κόμμα του, ο φυσικός επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εν δυνάμει πρωθυπουργός.

Αλλά στην πολιτική ευθείες γραμμές δεν υπάρχουν. Χρειάζεται ένα ισχυρό όπλο για να δώσει τη χαριστική βολή στον Μητσοτάκη – αλλά και στη φθοροποιό κομματική εσωστρέφεια, να επιβάλει την κομματική ανανέωση και τη διεύρυνση  που έχασε ως τώρα και να ανοίξει το δρόμο της επιστροφής του στην κυβέρνηση, ως φορέας εναλλακτικής λύσης για τη χώρα.

Νέα διακήρυξη και νέο πρόγραμμα

Αυτό το όπλο είναι τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις επόμενες εκλογές.  Η ανακοίνωσή τους αποτελεί προτεραιότητα. Και η διαμόρφωσή τους είναι  προνόμιο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς.

Για να μιλάμε καθαρά: η παράδοση δεν είναι με το μέρος του.  Το 2015 τα  ψηφοδέλτια έμπαζαν, αλλά τότε υπήρχε η προσωπική δυναμική του και δεν φάνηκε. Αλλά, αν θέλουν στην Κουμουνδούρου να ξεχάσουν τον  περσινό Μάιο και Ιούλιο, η αρχή πρέπει να γίνει από τα ψηφοδέλτια που κατέβασαν.

Και στις τρεις αναμετρήσεις ήταν μια από τις αιτίες της τριπλής ήττας: ανυπόληπτα και «καμένα» πρόσωπα στην Αυτοδιοίκηση, ευρωψηφοδέλτιο χωρίς πολιτικά  κριτήρια, ψηφοδέλτιο Επικρατείας υπερήλικων και   αποτυχημένων και υποψήφιοι βουλευτές χωρίς φαντασία και τόλμη.

Καθώς η πολιτική δεν μένει στάσιμη, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο καναβάτσο πλέον, ο Αλέξης Τσιπρας έχει την ευκαιρία να θεμελιώσει τη νέα κυβερνητική προοπτική του κόμματός του με δυο όρους: να διαμορφώσει νέα πολιτική διακήρυξη και επ’ αυτής νέο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να καταρτίσει ΑΜΕΣΩΣ τα ψηφοδέλτιά του. Κατά τρόπο που το ένα θα συμπληρώνει το άλλο και να αναδεικνύουν τη νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι λόγοι είναι προφανείς.

 Ο πρώτος είναι αυτονόητος: η άσκηση του ηγετικού προνομίου στο κόμμα του- ως αναγκαίο συνοδευτικό για όποιον διεκδικεί να ηγηθεί της χώρας. Ακόμη και αν χρειαστούν «ανθρωποθυσίες».

Ο δεύτερος είναι ότι με τα νέα ψηφοδέλτια θα πετύχει όσα έχασε με τη διεύρυνση και την ανανέωση-που δεν υπήρξαν. Θα  βρει νέα κανάλια επαφής με την κοινωνία, θα φρεσκάρει την ηγετική ομάδα του, θα κατεβάσει από τη μαρκίζα ό,τι ξεπεράσθηκε.

Ο τρίτος λόγος: Θα αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του, θα ενισχύσει την πιθανότητα για νίκη κατά εκλογική περιφέρεια και θα αποκτήσει  συγκριτικό πλεονέκτημα διακυβέρνησης, που δεν έχει με τη σημερινή  κομματική ανθρωπογεωγραφία.

Καθώς η πρώτη εκλογική μάχη θα γίνει με απλή αναλογική, τα ανανεωμένα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ θα είναι δραπανηφόρα άρματα για να  προσπεράσει τα ποικίλα εμπόδια που θα βάλουν στο δρόμο της επιστροφής  του το κατεστημένο, η ΝΔ και τα μιντιακά και οικονομικά κέντρα που συμπράττουν μαζί της.

Με νέα, αξιόπιστα -και γνωστά από τώρα- ψηφοδέλτια ο Τσίπρας θα ασχοληθεί απερίσπαστος με την πολιτική που θα προτείνει -και θα αποτυπώνεται στους υποψήφιους βουλευτές – και την αναμέτρηση με τους αντιπάλους του, αντί να αναλώνεται σε εσωστρέφειες ως την ώρα της κάλπης.

Το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ

Καθώς η επιδίωξή της βασίζεται πρωτίστως στην προσωπική ακτινοβολία του, είναι προφανές ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει να έχουν τη σφραγίδα του ιδίου και συνάφεια με την πολιτική του. Κανείς δεν είναι δεδομένος.

Το μήνυμα από το Σεπτέμβριο του 2015 είναι ότι οι ψηφοφόροι προσπέρασαν τον Λαφαζάνη και την Κωνσταντοπούλου. Αλλά και από το 2019. Π.χ. στην Κοζάνη κανείς από τους τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε τη μια έδρα που είχε πλέον το κόμμα, αλλά οι πολίτες προτίμησαν την εξαιρετική Καλλιόπη Βέττα.

 Για να είναι ψηφοδέλτια νίκης και διακυβέρνησης και όχι ..ποσοστώσεων,  που θα απεικονίζουν εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Κάποιοι πρέπει να αποχωρήσουν και οι λίστες να διαμορφωθούν από μηδενική βάση και από τρεις πηγές: τα στελέχη του αναδείχθηκαν επί Τσίπρα, τις υγιείς προσχωρήσεις από το ΠΑΣΟΚ  και νέα πρόσωπα από την κοινωνία που θα στρατολογήσει προσωπικά ο ίδιος και θα δώσουν νέο αέρα στα πανιά του.

Όλα μαζί θα είναι το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο εκλογικός «οπλισμός» κατά νομό πρέπει να αναδειχθεί τώρα.

Για ξέρουν οι πολίτες από τώρα με ποιους έχουν να κάνουν και ποιους θα εμπιστευθούν. Όχι την τελευταία στιγμή και με εσωκομματικούς  συμβιβασμούς. Για τα υπόλοιπα θα αποφασίσει ο ξενοδόχος.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...

Άρης Πορτοσάλτε: Εμείς αποφασίζουμε. Δική μας θα είναι η ψήφος

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Η πολιτική είναι σκληρή και...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση αφού, έπειτα...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα των μνημονιακών σοκ, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εξάρτηση από τα...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι στωϊκοί φιλόσοφοι. Δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό....