Γεροβασίλη: Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης βρίσκονται σε τρικυμία, λόγω του πακέτου Τσίπρα


 
Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “τα Νέα Σαββατοκύριακο” και στο δημοσιογράφο Άρη Ραβανό.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
-Είμαστε στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 26ης Μαΐου. Οι ευρωεκλογές είχαν σε μεγάλο βαθμό χαρακτηριστικά χαλαρής ψήφου και διαμαρτυρίας, αλλά πλέον απέκτησαν χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής μάχης. Είναι δημοψήφισμα;
Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη μάχη των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στη συντηρητικοποίηση της Ευρώπης. Ένας αγώνας υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους. Ευελπιστούμε να είναι κι ένα ισχυρό μήνυμα κατά της ακροδεξιάς, που πλανάται ως φάντασμα πάνω από τους λαούς της Ευρώπης.
Για την αξιωματική αντιπολίτευση, προφανώς, αυτά είναι αδιάφορα. Υπερήφανα συντάσσεται με τον κ.Βέμπερ, υιοθετεί κατά γράμμα τις απόψεις του “εναντίον μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης κατά της ανεργίας”, όπως κατά λέξη δηλώνει ο εκλεκτός του ΕΛΚ, “φίλος της Ελλάδας” κατά τον κ.Μητσοτάκη. Ο οποίος συντάσσεται με τους ακραίους οικονομιστές, που θέλουν ακόμη περισσότερες νεοφιλελεύθερες συνταγές σε ασφαλιστικό, υγεία και παιδεία, δηλαδή πολιτικές Θάτσερ, αδιαφορώντας πως έως και σήμερα τις πληρώνουν τόσο οι Βρετανοί, όσο και η ίδια η Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας. Από τη μια υποδύεται τον ευρωπαϊστή και καταγγέλλει τον Όρμπαν. Από την άλλη συναγωνίζεται την ακροδεξιά αντιγράφοντας τη ρητορεία της, επιμένοντας να ψαρεύει σε θολά νερά. Είναι τόση η εξουσιολαγνεία του που δεν υπολογίζει κανένα και τίποτα. Γι’ αυτό έσπευσε να προσδώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής μάχης και δημοψηφίσματος. Δεν χάνει και τίποτα, όταν το αποτέλεσμα δεν θα τον βολεύει θα αλλάξει ατζέντα, επιστρατεύοντας ξανά κιτρινισμό.
-Θα κρίνει το αποτέλεσμα τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις; Πού θέτετε τον εκλογικό πήχη;
Σ’ αυτές τις εκλογές δεν εκλέγουμε κυβέρνηση. Είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της Ευρώπης κι ως τέτοια θα καταγραφεί. Στο εσωτερικό της χώρας, εκτιμώ πως η ευρωκάλπη περισσότερο θα λειτουργήσει ως ηχηρή διάψευση σε αυτούς που καλλιέργησαν υπερβολικές προσδοκίες στους ψηφοφόρους τους. Σε τελική ανάλυση η 26η Μαΐου θα στείλει μηνύματα και πιθανότατα θα εκπλαγούν όσοι προπαγανδίζουν σκαιά, δημιουργούν και διακινούν fakenews , προσπαθώντας να μας πείσουν πως η ευχή τους είναι και αλήθεια. Ο τελικός λογαριασμός θα γίνει στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Και για εμάς, αλλά και για όλα τα κόμματα που στήριξαν την αντιπαράθεσή τους στον μηδενισμό κάθε προσπάθειας, στην απαξίωση του κόπου και της προσπάθειας του λαού και στην κινδυνολογία.
-Την περασμένη Τρίτη ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσαν ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης, μόνιμου χαρακτήρα. Αρκούν για να αλλάξουν το κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;
Το απολύτως βέβαιο είναι ότι είναι θετικά, έχουν μόνιμο χαρακτήρα, υλοποιούνται άμεσα, αφορούν εξουθενωμένους συμπολίτες μας που υπέστησαν τόσα στα χρόνια των μνημονίων, ήταν η στιγμή που πλέον μπορούν να υλοποιηθούν, αποτελούσαν δίκαιο αίτημα των παραγωγικών φορέων και η ανακοίνωσή τους προκάλεσε τρικυμία εν κρανίω στη ΝΔ. Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπός της κ.Κυρανάκης έσπευσε να δηλώσει ότι τα μέτρα δεν δεσμεύουν τη ΝΔ. Και την ίδια μέρα στη Βουλή, ο κ.Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι αντιγράφουμε το πρόγραμμά τους. Πανικός και σύγχυση…
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης υποτιμά και προκαλεί τους συμπολίτες μας. Ο ίδιος, που χαρακτήριζε αναγκαίο μεταρρυθμιστικό μέτρο τις αλλεπάλληλες -13 τον αριθμό- περικοπές συντάξεων κατά την περίοδο που το κόμμα του κυβερνούσε τη χώρα, αποκαλεί έκτακτο επίδομα την καταβολή τής μόνιμα θεσμοθετημένης 13ης σύνταξης.
-Τι θα συμβεί εάν χάσετε την συντριπτική πλειοψηφία περιφερειών και μεγάλων δήμων;
Η λογική της «ιδιοκτησίας» και της κομματικής εξάρτησης Περιφερειών και Δήμων δεν είναι στο DNA της Αριστεράς. Ως Κυβέρνηση στηρίξαμε την αυτοδιοίκηση, κατανέμοντας τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις ανεξάρτητα από το κομματικό πρόσημο των αιρετών. Κι επειδή αποτελεί πάγια θέση μας η καθαρή αντιστοίχιση της ψήφου με την εκπροσώπηση, χωρίς εκλογικά τεχνάσματα που αλλοιώνουν τις επιλογές των πολιτών, κάναμε πραγματικότητα την απλή αναλογική. Δημιουργήθηκε έτσι το απαραίτητο πλαίσιο συναινέσεων και προγραμματικών συγκλίσεων, για εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Όσοι θέλουν το Δήμο ή την Περιφέρεια για κομματικό λάφυρο ανήκουν σε αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα, απαξίωσαν την πολιτική και έδωσαν χώρο στις ακροδεξιές παραφυάδες.
-Από διάφορες υποθέσεις, όπως τελαυταία με τις αποκαλύψεις για τις διακοπές του Πρωθυπουργού με σκάφος της εφοπλιστικής οικογένειας Παναγόπουλου, δεν πλήττεται το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς;
Κατ’ αρχάς το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς δεν είναι «λεγόμενο» – είναι πραγματικό. Διαχρονικά η Αριστερά απέδειξε ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και η Κυβέρνηση της Αριστεράς απέδειξε ότι εργάζεται για τους πολλούς κόντρα σε όλους αυτούς που έκαναν επάγγελμα τη δωροληψία (βλ. Siemens ), εκκόλαψαν σκάνδαλα (βλ. Novartis ) και πρωταγωνίστησαν εργολαβικά σε αντιπαροχές στην ελίτ, οδηγώντας τη χώρα στη χρεοκοπία. Είναι κατάντια για πρόεδρο αξιωματικής αντιπολίτευσης να πολιτεύεται αναπαράγοντας ακροδεξιές και μισαλλόδοξες φυλλάδες. Και να επικαλεστώ λίγο τον Βολταίρο, είναι και στην επικαιρότητα άλλωστε. Ο σπουδαίος Γάλλος φιλόσοφος είχε πει ότι «κάθε άνθρωπος είναι δημιούργημα της εποχής του. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να ανυψωθούν πάνω από τις ιδέες του καιρού τους». Πάντως, η Αριστερά το έχει κάνει πράξη αυτό.
-Ανταποκρίνονται οι πολίτες στο κάλεσμα του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;
Η Προοδευτική Συμμαχία προέκυψε ως ιστορική ανάγκη κόντρα στις δυνάμεις που έχουν βαλθεί να οικοδομήσουν μια άλλη Ευρώπη, ακυρώνοντας τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας προς όφελος των λαών. Την ανάγκη αυτή αναγνώρισαν όσοι στηρίζουν την Προοδευτική Συμμαχία, αγκάλιασαν το εγχείρημα που τυγχάνει ένθερμης υποδοχής από τον κόσμο. Ενώνουμε δυνάμεις για την Ελλάδα των πολλών, προσβλέπουμε στην Ευρώπη των λαών.
-Η άνοδος της Ακροδεξιάς σας τρομάζει;
Είναι βέβαιο ότι οι ακροδεξιές απόψεις και πρακτικές έχουν ηττηθεί κατά τον ιστορικό ρου της δημοκρατίας. Και η δημοκρατία, που πηγάζει από το λαό, θα τσακίσει τους φασίστες. Αρκούν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των ενεργών πολιτών αλλά και κομμάτων για να περάσουν στο περιθώριο ως πολιτικές καρικατούρες της ιστορίας. Ειδικά στο τόπο που γέννησε τη δημοκρατία, η ψήφος στην ακροδεξιά και τους φασίστες αποτελεί προσβολή στην ιστορία μας. Αυτό που απαιτεί ιδιαίτερη επαγρύπνηση από τους δημοκρατικούς πολίτες είναι η μεταμφιεσμένη ακροδεξιά, ο δανεισμένος λόγος, που γίνεται βασικό περιεχόμενο επιχειρηματολογίας από κόμματα και πολιτικούς.

Best Of

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε Μια μέρα μαζί με τους fans της και...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής της Νέας...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο πριν την τελική ευθεία του διαγωνισμού Άρωμα Eurovision έφερε στο στούντιο του ΟΠΑΠ Game Time η...