Βόζεμπεργκ: Στην πρώτη γραμμή για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες

 

Τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα υπογράμμισε με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, στο πλαίσιο συζήτησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο με τη συμβολή των Περιφερειών. 

 

    Η κυρία Βόζεμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα μεγάλες Περιφέρειες της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας επωμίζονται τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος του προβλήματος, ενώ γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στη διανομή των ευρωπαϊκών πόρων δυσχεραίνουν την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.

 

      Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πιο ενεργό ρόλο στη χάραξη της εθνικής πολιτικής για το μεταναστευτικό και να εξεταστεί το ενδεχόμενο άμεσης πρόσβασής τους σε μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων αλλά και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

 

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης έχει ως ακολούθως:

 

            «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Το ζήτημα που συζητούμε σήμερα, έχει ειδικό βάρος για τη χώρα μου την Ελλάδα. Μεγάλες Περιφέρειες της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας φιλοξενούν τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων.

 

Κύριε Επίτροπε αναφερθήκατε στη Σάμο. Είναι και η Λέσβος και η Χίος και άλλες περιοχές της χώρας μου. Ειδικά στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου υπάρχει ανθρωπιστική κρίση λόγω της υπερσυσσώρευσης στα κέντρα ταυτοποίησης αλλοδαπών. Δημιουργούνται ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι τοπικές Αρχές βρίσκονται ουσιαστικά με δεμένα χέρια να δίνουν άνισο αγώνα διαχείρισης του προβλήματος χωρίς τα απαραίτητα μέσα.

 

Οι Περιφέρειες συχνά εκπέμπουν σήμα κινδύνου και προβάλλουν επιτακτικά το αίτημα να μπορούν να ενεργούν αυτόνομα σε θέματα υποδοχής και φροντίδας προσφύγων, χαράσσοντας αντίστοιχα σχετικές πολιτικές σε περιφερειακό επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.

 

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που δυσχεραίνουν δραματικά τη διαχείριση του προβλήματος.

 

Ως εκ τούτου, πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης των Δήμων και των Περιφερειών σε μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε συνάρτηση πάντοτε με τον εθνικό σχεδιασμό των κρατών μελών για το μεταναστευτικό.

 

Η αλλαγή του νομικού πλαισίου με την παροχή θεσμικών αρμοδιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο θα μπορούσε να συνδυαστεί σε αυτό το πλαίσιο. Αντίστοιχα, πρέπει να στηριχθούν και οι τοπικές κοινωνίες, που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού.

 

Η συνεργασία της Ε.Ε. με τις τοπικές Αρχές θα συμβάλει αποφασιστικά και στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και λαθρεμπορίας μεταναστών που ανθεί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο.

 

Πάνω απ’ όλα, σε κάθε κράτος μέλος απαιτείται ουσιαστική συμμετοχή των περιφερειακών Αρχών στον κεντρικό σχεδιασμό και την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής.  Μόνο έτσι εξασφαλίζεται αποτελεσματικά η διαχείριση όλων των πτυχών της ανθρωπιστικής κρίσης».

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...