Βενιζέλος: Το καθήκον μου είναι να ασχολούμαι με τα μεγάλα θέματα, να λέω την άποψή μου, να προτείνω λύσεις


 
 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου

στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ με τη Σία Κοσιώνη

 

Σ. Κοσιώνη: Είμαστε στο studio του ΣΚΑΙ με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Καλώς ήρθατε, κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα, ευχαριστώ πολύ.

Σ. Κοσιώνη: Υπάρχει η πολιτική σας ιδιότητα, υπάρχει και η άλλη σας ιδιότητα, αυτή του συνταγματολόγου με την οποία επίσης σας καλούμε απόψε, διότι έχουμε αυτή τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, μία συζήτηση που συνοδεύεται από πολλά παράδοξα. Το πρώτο πράγμα που θέλω να σας ρωτήσω είναι και από την πολιτική σας εμπειρία, γιατί πρέπει πάντα οι διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης να έρχονται προεκλογικά και ως εκ τούτου να προσέρχονται και τα κόμματα με κομματικά κριτήρια.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν, συμβαίνει και τώρα, αλλά σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει τη διαδικασία αναθεώρησης από το 2016, ήθελε όμως να οργανώσει έτσι τα πράγματα ώστε και η αναθεώρηση να είναι κάρβουνο στη μηχανή της έντασης καθ’ οδόν προς τις εκλογές.

Σ. Κοσιώνη: Και η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, και εκείνη λίγο πριν τις εκλογές είχε ανοίξει το ζήτημα.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι αλλά αυτό δεν είχε καμία ουσιαστική επίπτωση, διότι δεν νομίζω ότι κανείς θυμάται να έχει παίξει η αναθεώρηση του Συντάγματος ρόλο προεκλογικά, κυριαρχούσε η οικονομία και το ζήτημα της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Πραγματικές αναθεωρήσεις, κ. Κοσιώνη, αναθεωρήσεις που σέβονται την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία, έχουμε στη χώρα μας από το 1975 και μετά. Η αναθεώρηση του 1986 ήταν συγκρουσιακή, αφορούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις αρμοδιότητές του, με αφορμή τη μη ανανέωση της θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη.

Σ. Κοσιώνη: Ναι, τώρα αφορά τον τρόπο εκλογής του.

Ευ. Βενιζέλος: Η μόνη αναθεώρηση η οποία έγινε με άνεση, με συναίνεση και θα έλεγα με ωριμότητα πολιτική, ήταν η αναθεώρηση του 2001 που ξεκίνησε το 1995 και τελείωσε, όπως ξέρουμε, εξίμιση χρόνια αργότερα.

Σ. Κοσιώνη: Τώρα, να καταλάβουμε λίγο πού βρισκόμαστε; Καταρχάς να πούμε ότι είναι ένα θέμα το οποίο είναι και δυσνόητο για τον πολύ κόσμο.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι.

Σ. Κοσιώνη: Μπορεί πολλοί από εσάς να είστε εξοικειωμένοι και εμάς που παροικούμε την πολιτική Ιερουσαλήμ, όχι όμως και ο κόσμος που παρακολουθεί και βλέπει, λοιπόν, να καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση μία μεθόδευση με φόντο αυτή την κορυφαία διαδικασία. Μπορείτε να περιγράψετε σε τι συνίστανται αυτές οι καταγγελίες;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω τι έχει γίνει. Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις αναθεώρησης ήταν αποδεκτό ότι η πρώτη Βουλή, αυτή η οποία διαπιστώνει την ανάγκη αναθεώρησης και κινεί τη διαδικασία, κάνει αυτό ακριβώς, διαπιστώνει την ανάγκη και προσδιορίζει τον κατάλογο των υπό αναθεώρηση διατάξεων.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα, λέει λοιπόν ότι αυτό κι αυτό το άρθρο χρήζουν αναθεώρησης.

Ευ. Βενιζέλος: Μάλιστα, το άρθρο 32, το άρθρο 33 και ούτω καθεξής.

Σ. Κοσιώνη: Πρέπει να αλλάξουν, είναι προβληματικά.

Ευ. Βενιζέλος: Χωρίς να ασχολείται με το περιεχόμενό τους. Γίνονται συζητήσεις, καταγράφονται στα πρακτικά, ενημερώνεται ο ελληνικός λαός, αλλά σύμφωνα με τη διαδικασία περιμένουμε να παρεμβληθούν οι εκλογές, αποφαίνεται έμμεσα έστω το εκλογικό Σώμα για το περιεχόμενο της αναθεώρησης και η επόμενη Βουλή, η αναθεωρητική, συντελεί, όπως λέμε, την αναθεώρηση, δηλαδή διαμορφώνει τις διατάξεις, το κείμενο και το ψηφίζει.

Σ. Κοσιώνη: Ωραία, εδώ τώρα τι έχει γίνει;

Ευ. Βενιζέλος: Εδώ λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει μία θεωρία ολόκληρη, η οποία έχει ορισμένα ερείσματα, ότι η πρώτη Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση. Δηλαδή εάν εμείς πούμε ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι άμεση, δεν μπορεί η επόμενη Βουλή να κάνει μία ρύθμιση που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου από τον κίνδυνο διάλυσης της Βουλής, αλλά δεν μπορεί να την αφήσει να είναι εν τέλει έμμεση από τη Βουλή. Αυτό δεν γίνεται δεκτό εδώ και 110 χρόνια. Το Κίνημα στο Γουδί το θυμόμαστε όλοι ως ιστορικό περιστατικό, θυμόμαστε πώς ήρθε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Ελλάδα. Τότε, το παλιό καθεστώς, τα προηγούμενα κόμματα αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναθεώρησης, για να δεσμεύσουν τη νέα Βουλή, τη Βουλή στην οποία κυριαρχούσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθόρισαν κατευθύνσεις της αναθεώρησης. Η επόμενη Βουλή είπε, αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε δεκτό, υφαρπάζει την αρμοδιότητά μας που απορρέει από το εκλογικό Σώμα που ψήφισε.

Σ. Κοσιώνη: Από τη βούληση του λαού.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα, αυτό έχει λυθεί από τότε.

Σ. Κοσιώνη: Άρα, υπάρχουν ιστορικοί λόγοι για τους οποίους έγινε.

Ευ. Βενιζέλος: Επίσης υπάρχει ένας παραλογισμός. Σκεφτείτε, η Βουλή η σημερινή με 151 ψήφους, με τις γνωστές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των προσκειμένων στο ΣΥΡΙΖΑ, αυτών που έχουν πει ότι τεκμαίρονται ως ΣΥΡΙΖΑ…

Σ. Κοσιώνη: Των έξι προθύμων που λέμε.

Ευ. Βενιζέλος: …αποφασίζει να θέσει υπό αναθεώρηση μία διάταξη. Η επόμενη Βουλή χρειάζεται πλειοψηφία 180, αυτή η πλειοψηφία των 180, η νωπή, που έχει προέλθει από εκλογές, έχει αποφανθεί το εκλογικό Σώμα, δεσμεύεται από τους 151 ως προς την ουσία, αυτό είναι παράλογο. Επίσης είναι παράλογο να μην μπορούν να διαμορφωθούν συναινέσεις κλιμακωτά, δηλαδή όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη να μην διαλύεται η Βουλή στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό έπρεπε να το έχουμε λύσει από το 2001.

Σ. Κοσιώνη: Εν πάση περιπτώσει, τώρα πηγαίνετε τα κόμματα να ψηφίσετε με διαφορετικό τρόπο.

Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε, δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε ακριβώς στις λεπτομέρειες. Μπορεί πράγματι η επόμενη Βουλή να πει ότι θα εκλέγεται ο Πρόεδρος με 151 ή από ειδικό εκλεκτορικό Σώμα, όχι αναγκαστικά με άμεση εκλογή, που αλλοιώνει και το πολίτευμα. Γιατί φανταστείτε να μην μπορεί ο Πρόεδρος να εκλεγεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 και να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία στο λαό, συγκρουσιακά δηλαδή. Και ενώ λέμε ψευδώς ότι αναζητούμε συναινετικό Πρόεδρο, επειδή δεν πετυχαίνουμε να εκλέξουμε με συναίνεση Πρόεδρο, μετά πηγαίνουμε σε σύγκρουση, σε κομματικούς υποψηφίους ενώπιον του λαού. Άρα, πάμε σε άμεση εκλογή άλλου χαρακτήρα.

Σ. Κοσιώνη: Να σας πω τώρα, κ. Βενιζέλο, άφησε να εννοηθεί, μάλλον δεν το άφησε να εννοηθεί, το είπε ευθέως ο Πρωθυπουργός, ότι υπάρχει ένα παιχνίδι ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου από κοινού να συναποφασίσετε, μετά τις κάλπες, σε ένα πρόσωπο για την Προεδρεία της Δημοκρατίας που θα προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ και κάποια σενάρια θέλουν αυτό το πρόσωπο να είστε εσείς. Θέλω να μου το σχολιάσετε.

Ευ. Βενιζέλος: Καταρχάς να δούμε λίγο τη λογική βάση του επιχειρήματος. Η Νέα Δημοκρατία λέει, εάν τώρα ψηφίσουμε 180 για την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου, με 151 θα τροποποιήσουμε τη διάταξη και άρα με 151 θα εκλέξουμε και Πρόεδρο. Άρα η Νέα Δημοκρατία, τι λέει; Διεκδικώ ως κόμμα αυτοδυναμία και με 151 θα αλλάξω και το Σύνταγμα, θα εκλέξω και τον Πρόεδρο. Δεν βλέπω να έχει διάθεση κάποιας συναινετικής προσέγγισης προς άλλα κόμματα. Η δική μου τοποθέτηση, και η τοποθέτηση του κόμματός μου, είναι μία τοποθέτηση αρχής. Εμείς θεωρούμε, γιατί αυτή είναι η επιστημονική αλήθεια και αυτή είναι και η δημοκρατικά λογική άποψη, ότι δεν μπορεί να υποτάσσεται η επόμενη Βουλή και το εκλογικό Σώμα που ψηφίζει, στην απόφαση της προηγούμενης Βουλής, δηλαδή του απερχόμενου συσχετισμού δυνάμεων, του παλιού συσχετισμού δυνάμεων.

Σ. Κοσιώνη: Άρα, λέτε ότι είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα, αυτό που λένε είναι αντιφατικό.  Αλλά, βεβαίως και πρέπει να υπάρχει συναίνεση για την αναθεώρηση, βεβαίως και χρειάζεται συσπείρωση όλων των δυνάμεων των προοδευτικών, των ευρωπαϊκών, των εκσυγχρονιστικών για να κυβερνηθεί η χώρα με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης μετά τις εκλογές, βεβαίως πρέπει να είμαστε συναινετικοί, αλλά όχι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να μπλοκάρει τις διαδικασίες και να καθοδηγεί τη μοίρα του τόπου, ακόμη και αν υποστεί στρατηγική ήττα στις εκλογές, συντριπτική ήττα στις εκλογές. Για αυτό βλέπω τον κ. Τσίπρα να έχει ως έσχατο επιχείρημα «μα, σας έχω προτείνει να ξαναψηφίσουμε τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παυλόπουλο» και τον εμπλέκει…

Σ. Κοσιώνη: Αυτό πώς σας φάνηκε; Η εμπλοκή δηλαδή του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτήν τη διαδικασία;

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι βέβαιος, ερήμην του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον εμπλέκει σε έναν κομματικό ανταγωνισμό και τον οικειοποιείται, τον εμφανίζει σα να είναι ο δικός του Πρόεδρος και λέει, ψηφίστε τον Πρόεδρο αυτό, προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Πού θα βρείτε καλύτερο; Μα δεν κάνουμε συζήτηση περί προσώπων, κάνουμε συζήτηση για τους θεσμούς, για το Σύνταγμα, για το μέλλον. Δεν ρυθμίζουμε τη διαδικασία εκλογής του επομένου Προέδρου, ρυθμίζουμε το Σύνταγμα της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και άρα για πολλές εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σ. Κοσιώνη: Ο κ. Μητσοτάκης πριν από λίγο έκανε μία πρόταση στον Πρωθυπουργό. Λέει, θα ψηφίσουμε εμείς τα άρθρα τα οποία προτείνετε εσείς να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή, ψηφίστε και εσείς αυτά που σας λέμε εμείς, αυτά που προτείνουμε εμείς, δηλαδή το άρθρο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το περίφημο άρθρο 16 και το άρθρο 24 που είναι για τα δάση. Εσείς πώς το ακούτε αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ έχω υποστηρίξει επιστημονικά εδώ και δεκαετίες, γιατί ασχολούμαι με το θέμα αυτό από πολύ νέος επιστήμων, εδώ και 35-40 ίσως φοβούμαι πια, χρόνια, ότι πρέπει η συναίνεση των 180 ψήφων να διατηρείται ενεργή στη δεύτερη Βουλή που είναι η καθοριστική γιατί αυτή συντελεί την αναθεώρηση, επεξεργάζεται και ψηφίζει το συγκεκριμένο κείμενο και κάθε λέξη έχει τεράστια σημασία. Άρα, πράγματι θα μπορούσαν ορισμένα θέματα να πάνε στην επόμενη Βουλή με 151 ψήφους τώρα, ώστε με συναίνεση, με 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή να αντιμετωπιστούν ζητήματα τα οποία είναι πάρα πολύ σοβαρά, όπως των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σ. Κοσιώνη: Τώρα καταλαβαίνετε ότι εκεί θέλω να σας πάω.

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή είναι καταχρηστικό εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να λέει, δεν ανοίγω το θέμα καν.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας πάω στο άρθρο 16, γιατί άκουσα την κα Γεννήματα να λέει σήμερα ότι είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και θυμάμαι τον κ. Παπανδρέου να τορπιλίζει τη συνταγματική αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου το 2009. Ποια είναι η θέση σας;

Ευ. Βενιζέλος: Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ το 2007-2008 από τη διαδικασία, ακριβώς επειδή υπήρχαν εσωτερικές διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ και η μεγάλη πλειοψηφία της βάσης του ΠΑΣΟΚ και ιδίως των νέων μελών του ΠΑΣΟΚ ήταν κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, αλλά έκτοτε, κα Κοσιώνη, όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα, υπάρχει μία εικόνα δυστυχώς παρακμής του δημοσίου πανεπιστημίου με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης και προηγουμένων κυβερνήσεων, αλλά στη σημερινή κυβέρνηση ανήκει  η ευθύνη για αυτή την ακραία κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Άρα πρέπει, μέσω του άρθρου 16, να ενισχύσουμε, πρώτον, το κρατικό πανεπιστήμιο και, δεύτερον, να εναρμονίσουμε το Σύνταγμα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, για να μπορούν στη χώρα μας να λειτουργούν και μη κρατικά πανεπιστήμια. Είτε το κάνουμε είτε δεν το κάνουμε, επειδή έχουμε υποχρέωση εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Ενωσιακού Δικαίου, έρχονται και καθίστανται εδώ πανεπιστήμια μη κρατικά, τα οποία ιδρύονται και λειτουργούν σε άλλες χώρες μέλη της Ένωσης και έχουν το δικαίωμα να δημιουργούν παραρτήματα και να προσφέρουν υπηρεσίες και να είναι εγκατεστημένα στις άλλες χώρες μέλη της Ένωσης. Άρα, στην πραγματικότητα φέρνουμε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα σε μία θέση υποδεέστερη, του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος που προβλέπει μη κρατικά πανεπιστήμια και βλέπουμε παιδιά από την Ελλάδα να πηγαίνουν στην Κύπρο, φυσικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και ούτω καθεξής. Τώρα πια, επειδή δεν ισχύει μόνο το Σύνταγμα της χώρας, αλλά δίπλα στο Σύνταγμα, διεκδικώντας ένα μέρος της νομικής υπεροχής του Συντάγματος, λειτουργεί και το Ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο και άρα αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη, γιατί ό,τι και να πει το Σύνταγμα πρέπει να ερμηνεύεται και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Σ. Κοσιώνη: Να σας κάνω και δύο ερωτήματα τώρα για τη γενικότερη πολιτική ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται. Πρώτα από όλα, να σας ρωτήσω εάν βλέπετε αυτή η κυβέρνηση, με τη στήριξη αυτών των έξι extra Βουλευτών να μπορεί να φθάσει μέχρι τον Οκτώβριο, όπως λέει ο Πρωθυπουργός;

Ευ. Βενιζέλος: Το φαινόμενο που ζούμε δεν είναι οριακό; Δεν είναι περίεργο, δεν δημιουργεί μία εικόνα θλίψης και παρακμής, δεν είναι κάτι παράταιρο; Εδώ έχουμε τεράστιο αριθμό ανεξαρτήτων Βουλευτών οι οποίοι μετακινήθηκαν, άρα υπάρχει ένα πρόβλημα αντοχής και αξιοπιστίας των νέων κομμάτων και ιδίως των νέων μικρών κομμάτων, των συγκυριακών ή των προσωποπαγών κομμάτων, και έχουμε και Βουλευτές της Αντιπολίτευσης που προσχωρούν στην πλειοψηφία την κοινοβουλευτική, τη σχετική, του ΣΥΡΙΖΑ και υποκαθιστούν τον κ. Καμμένο. Ο κ. Τσίπρας τώρα μιλά για τη νέα φάση, την «κεντροαριστερή» του φάση, λέει ότι απαλλάχθηκε από τον κ. Καμμένο και στηρίζεται σε τέσσερις Βουλευτές των ΑΝΕΛ, με την ταυτότητα των ΑΝΕΛ, στην κυρία Παπακώστα που προέρχεται από τη Δεξιά βεβαίως, και μόλις σε έναν, τον κ. Δανέλλη, ο οποίος περιηγείται στα λεγόμενα προοδευτικά κόμματα. Άρα, αυτό είναι ένα φαινόμενο νοσηρό, δεν συνιστά νομιμοποίηση πολιτική της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ξοδεύει εθνικό χρόνο, βλάπτει τη χώρα…

Σ. Κοσιώνη: Πιστεύετε δηλαδή ότι δεν θα πετύχει η κεντροαριστερή στροφή που επιθυμεί ο κ. Τσίπρας; Διότι εσάς στριμώχνει, το ΚΙΝΑΛ στριμώχνει.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι βέβαια. Καταρχάς, είναι δυνατόν να κάνεις κεντροαριστερή στροφή βασισμένη σε δεξιούς έως ακροδεξιούς Βουλευτές; Είναι δυνατόν αυτή η δήθεν κεντροαριστερή στροφή σου να είναι η στροφή που φέρνει στο χείλος του γκρεμού ξανά την οικονομία; Εδώ οι τελευταίοι μήνες αυτής της κυβέρνησης θα είναι  χειρότεροι από τους πρώτους, από το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Σ. Κοσιώνη: Υπό ποια έννοια;

Ευ. Βενιζέλος: Υπό την έννοια του ανοίγματος και της όξυνσης όλων των θεμελιωδών προβλημάτων: τραπεζικό σύστημα, ασφαλιστικό σύστημα, επενδύσεις, δυνατότητα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών από την αγορά με πραγματικούς όρους και όχι με μικρά ομόλογα όπως αυτό που βγήκε, το οποίο καλά έκανε και το έβγαλε η κυβέρνηση, αλλά δεν συνιστά ουσιαστική επάνοδο στην αγορά. Έχουμε λοιπόν μία χώρα η οποία είναι απογοητευμένη, μία κοινωνία η οποία είναι απαισιόδοξη και δύσπιστη.  Αυτό είναι η μεγαλύτερη αντένδειξη για το μέλλον της χώρας. 

Τι κάνει ο κ. Τσίπρας;  Έχει γαντζωθεί στην εξουσία, θεωρεί ότι ελέγχοντας θεσμικούς μηχανισμούς του κράτους, και ιδίως του βαθέος κράτους, μηχανισμούς σχετικούς με τη δικαιοσύνη ας πούμε, ή ελέγχοντας μέσα ενημέρωσης, μπορεί να παραμείνει στην εξουσία με έναν τρόπο ο οποίος είναι μη νομιμοποιημένος δημοκρατικά, με παθογένειες, και αυτό τρώει εθνικό χρόνο και την σάρκα της κοινωνίας, η οποία θέλει μία ελπίδα και μία προοπτική υπό νέους πολιτικούς όρους.

Σ. Κοσιώνη:  Κύριε Βενιζέλο, κλείνοντας, ένα προσωπικό ερώτημα.  Επειδή είπατε τις προάλλες σε μία συνέντευξη ότι δεν θα σας δούμε στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη, ποια είναι τα προσωπικά σας πολιτικά σχέδια;

Ευ. Βενιζέλος:  Δεν νομίζω ότι είναι ο ρόλος μου να είμαι Βουλευτής σε μία περιφέρεια και να ανταγωνίζομαι τα στελέχη μας, των οποίων ήμουν Πρόεδρος σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, σε μία μάχη σταυρού.  Το καθήκον μου είναι να ασχολούμαι με τα μεγάλα θέματα –εξωτερική πολιτική, οικονομία και θεσμοί– να λέω την άποψή μου, να προτείνω λύσεις, να επεξεργάζομαι λύσεις και να κρούω και τον κώδωνα του κινδύνου.

Σ. Κοσιώνη: Όχι ως Βουλευτής;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, χαίρομαι γιατί ακούω πάρα πολλούς να μου λένε ότι προσέχουν τον κοινοβουλευτικό μου λόγο και τις παρεμβάσεις μου. Το τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ, θα το συζητήσουμε φαντάζομαι. Όταν με ρωτήσουν για το πώς πρέπει να πορευτεί, με ποια μηνύματα, με ποια καθαρή στρατηγική, με ποιο στόχο, θα πω τη γνώμη μου, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει στην επόμενη Βουλή ένας χώρος προοδευτικός, δημοκρατικός, που εκφράζει η δική μας παράταξη, ισχυρός, αξιόπιστος, σταθεροποιητικός.

Σ. Κοσιώνη: Αποσιωπητικά μετά από αυτό που μόλις μας είπατε.

Βενιζέλος: Ένας ρόλος εγγυητικός, που δεν μπορεί να παίξει άλλος χώρος, έτσι μας διδάσκει η ιστορία.

Κοσιώνη: Σας ευχαριστώ θερμά, κ. Βενιζέλο, για τη συνέντευξη που είχαμε.

Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio του ΟΠΑΠ Game Time τραγουδώντας με ντουντούκα το αγαπημένο του σύνθημα! Ο Γάλλος σέντερ των «πράσινων»,...