Βασίλης Σπανάκης: Οι Έλληνες πρέπει να ξαναγίνουμε περήφανοι

 

 

Πηγή: lifo.gr

 

Ο Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης είναι οικονομολόγος, πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων και συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη επί σειρά ετών. Με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, το 2016 ορίστηκε γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 ανέλαβε γραμματέας της νεοσύστατης τότε Γραμματείας των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (ΕΚΟ) της Νέας Δημοκρατίας, θέση την οποία κατείχε έως τον περασμένο Ιανουάριο. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών.

— Τι διαφορετικό πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία ως κυβερνητική πρόταση;

Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα βασισμένο στις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία και στην κοινωνία με μέτρα που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα στα εισοδήματα όλων των Ελλήνων. Η «καρδιά» της δικής μας πρότασης είναι η ανάπτυξη. «Ισχυρή Ανάπτυξη, Αυτοδύναμη Ελλάδα»: αυτός είναι ο στόχος μας και, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς ξέρουμε πώς να τον επιτύχουμε. Η χώρα μας έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να αναδειχτεί σε έναν σημαντικό επενδυτικό προορισμό. Αυτό που χρειάζεται είναι ο κατάλληλος ηγέτης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας πολιτικός με όραμα, είναι ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να κάνει το γενναίο άλμα προς το μέλλον. Η μιζέρια και η στασιμότητα δεν αξίζουν ούτε σ’ εμάς ούτε στα παιδιά μας. Οι Έλληνες πρέπει να ξαναγίνουμε περήφανοι.

— Γιατί στην Ελλάδα πάντοτε κυριαρχούσε μια πολιτική υπερφορολόγησης; Μπορεί να αλλάξει αυτό;

Η υπερφορολόγηση είναι ο εύκολος δρόμος. Απομυζώντας μισθωτούς και συνταξιούχους μπορείς να μοιράζεις επιδόματα και να επιτυγχάνεις στα χαρτιά οικονομικούς στόχους, συνθλίβοντας, όμως, την πραγματική οικονομία και τους πολίτες. Την τελευταία τετραετία η άδικη πολιτική της υπερφορολόγησης χτύπησε ανελέητα κάθε ελληνικό νοικοκυριό και τιμώρησε σκληρά την επιχειρηματικότητα. Ακόμα και ένας πρωτοετής σπουδαστής Οικονομικών γνωρίζει ότι μια λανθασμένη οικονομική πολιτική μπορεί να λειτουργήσει σαν ντόμινο και να προκαλέσει ανεξέλεγκτες συνέπειες. Η επιβολή υψηλών φόρων οδηγεί είτε σε λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας είτε σε απόκρυψη εισοδημάτων και χρήση μαύρου χρήματος. Τα λουκέτα σημαίνουν ανεργία και η ανεργία, με τη σειρά της, σημαίνει αύξηση του αριθμού των εργοδοτών που εξαναγκάζουν τους εργαζομένους να δουλεύουν με μισθούς πείνας και καταχρηστικούς όρους, αφού κυριαρχεί στην αγορά εργασίας η άποψη: «Αν δεν σου αρέσει, φύγε, περιμένουν άλλοι δέκα άνεργοι να τους προσλάβω». Όσο για τη φοροδιαφυγή, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το «κλέβω το κράτος» ισοδυναμεί με το «κλέβω τον ίδιο μου τον εαυτό, το παιδί μου, τον διπλανό μου», αφού στερώ από το Δημόσιο τα χρήματα για την υγεία, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση κ.ά. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για την εφαρμογή μιας σταθερής και δίκαιης οικονομικής πολιτικής, προσανατολισμένης στις επενδύσεις και όχι στους άδικους φόρους.   Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτή είναι μία από τις πολλές διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

— Συνεχώς ακούμε για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα. Πώς μπορεί να επιλυθεί;

Ως οικονομολόγος και πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι η φοροδιαφυγή μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με πολιτική θέληση και σωστό πρόγραμμα. Στη Νέα Δημοκρατία τα διαθέτουμε και τα δύο. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή μέσα από μια σειρά στοχευμένων μέτρων. Μειώσεις σε φόρους και ελάφρυνση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι οι βασικές κυβερνητικές προτεραιότητές μας και για τον λόγο αυτό θα περιληφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή μόλις σχηματίσουμε κυβέρνηση. Αυτά θα δημιουργήσουν ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον που θα προσελκύσει επενδύσεις και νέες θέσεις καλά αμειβόμενης απασχόλησης, οδηγώντας υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις στην ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα ξημερώσει στην Ελλάδα μια φωτεινή ημέρα. Στο χέρι μας είναι.   3.7.2019 O Αλέξης Τσίπρας στη LIFO: «Δεν μετανιώνω για το ότι δε συμβιβαστήκαμε με την αδράνεια»

Με ποιους τρόπους μπορεί η οικονομία να μην έχει επίκεντρο μόνο τους αριθμούς αλλά και τους ανθρώπους;

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτή είναι μία από τις πολλές διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στάθηκε στους αριθμούς για να ισχυριστεί ότι η ανεργία μειώθηκε, η κρίση τελείωσε, η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και μετατράπηκε σε έναν παράδεισο. Οι άνθρωποι, ωστόσο, μαρτυρούν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα: υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέσεις μερικής απασχόλησης με μισθούς πείνας και καταχρηστικούς όρους εργασίας, οικονομική μετανάστευση «μυαλών» και εργατικών χεριών. Εν ολίγοις, μια ολόκληρη γενιά που δεν δικαιούται να ονειρευτεί τη δημιουργία οικογένειας, αφού τα οικονομικά της δεν το επιτρέπουν. Για όλους αυτούς είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Όχι για να αλλάξουν οι αριθμοί αλλά για να αλλάξουν οι ζωές που κρύβονται πίσω τους.   Στη Νέα Δημοκρατία ξέρουμε καλά πως δεν υπάρχει πίστωση χρόνου. Η χώρα και οι πολίτες της έχουν ανάγκη από λύσεις εδώ και τώρα κι εμείς είμαστε άριστα προετοιμασμένοι για να τις δώσουμε.

— Ως υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξει στην εκλογική σας περιφέρεια;

Θέλω να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των πολιτών της. Ο Νότιος Τομέας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Αποτελείται από 13 δήμους που έχουν πολλά κοινά και άλλα τόσα διαφορετικά προβλήματα. Επέλεξα να δώσω τον προεκλογικό μου αγώνα στις γειτονιές για να έχω τη δυνατότητα να συνομιλώ απευθείας με τους ανθρώπους, να ακούω τα ζητήματα που τους απασχολούν και να νιώθω τις αγωνίες τους. Μεγάλωσα σε μια λαϊκή γειτονιά, το Μοσχάτο, σε μια εποχή που ο γείτονας ήξερε τον γείτονα με το μικρό του όνομα και μοιραζόταν μαζί του χαρές και λύπες. Αυτή είναι η «προίκα» μου τώρα που είμαι υποψήφιος βουλευτής στα νότια, το γεγονός ότι μπορώ να κοιτάζω τους συμπολίτες μου στα μάτια και να τους λέω «είμαι ένας από εσάς». Ξέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έχω την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να βρω τις λύσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή τους. Επιγραμματικά θα σας αναφέρω τις άμεσες προτεραιότητες που έχω για την περιοχή μου, την επομένη των εκλογών: μείωση των υψηλών ποσοστών ανεργίας μέσα από επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, με πρώτη την επένδυση του Ελληνικού, που πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. Ενίσχυση της αστυνόμευσης για να εξαφανιστεί το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες στις γειτονιές μας. Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε υγεία, εκπαίδευση και δημόσια διοίκηση και αναβάθμιση του δικτύου συγκοινωνίας που θα κάνει τη ζωή των κατοίκων ευκολότερη, με κυριότερη την επέκταση του μετρό μέχρι τη Γλυφάδα.

— Τι απαντάτε στους καχύποπτους ψηφοφόρους αλλά και στους αντιπάλους σας που μιλούν για κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ;

Αναφέρεστε σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας που λένε ότι ο Μητσοτάκης θα απολύσει δημόσιους υπαλλήλους, θα μας βάλει να δουλεύουμε επτά ημέρες την εβδομάδα, θα παραδώσει την Ελλάδα στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Κατά μία έννοια, τους λυπάμαι όλους αυτούς από τους οποίους διαρρέουν αυτές οι θεωρίες. Τέσσερα χρόνια στρογγυλοκαθισμένοι στις καρέκλες της εξουσίας, τέσσερα χρόνια να εισπράττουν κάθε μήνα τα επιδόματα των συμβούλων και τις αμοιβές των μετακλητών, φαντάζομαι ότι η προσγείωση σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση θα είναι πολύ επώδυνη γι’ αυτούς. Προσωπικά, δεν έχω να τους πω τίποτα. Ας τους κρίνει ο ελληνικός λαός. Στους ψηφοφόρους, όμως, είτε είναι «καχύποπτοι», όπως τους χαρακτηρίσατε, είτε είναι απογοητευμένοι ή εξοργισμένοι, έχω να προτείνω, κάθε φορά που ακούν τα περί κρυφής ατζέντας της ΝΔ, να σκέφτονται ποιοι τα λένε όλα αυτά. Εκείνοι που έταξαν τα πάντα και οδήγησαν την Ελλάδα στο τίποτα. Αρκετή ζημιά έκαναν. Ας μην τους επιτρέψουμε να τη συνεχίσουν. Στη Νέα Δημοκρατία ξέρουμε καλά πως δεν υπάρχει πίστωση χρόνου. Η χώρα και οι πολίτες της έχουν ανάγκη από λύσεις εδώ και τώρα κι εμείς είμαστε άριστα προετοιμασμένοι για να τις δώσουμε. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια καθαρή λαϊκή εντολή την Κυριακή 7 Ιουλίου που θα εξασφαλίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δυνατότητα να οδηγήσει την πατρίδα μας στο μέλλον, αυτοδύναμη και περήφανη. Σε αυτές τις εκλογές η επιλογή είναι μία: «Ψηφίζουμε για αυτοδυναμία, Νέα Δημοκρατία».

Best Of

Το “ευχαριστώ” του (εορτάζοντα) Κώστα Μπακογιάννη, και μια ματιά… στο μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Γεννημένος την 16η Μαρτίου. Του 1978. Ετών...

Φαήλος Κρανιδιώτης: Ο μόνος αληθινός εχθρός της ΝΔ είναι ο εαυτός της

Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης Πηγή: newsbreak.gr   Ο μόνος αληθινός εχθρός της Ν.Δ. είναι ο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Υπάρχουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και προσέλκυσης επισκεπτών

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη συμμετείχε σε συζήτηση...

Μητσοτάκης: Δίνουμε λύσεις στα προβλήματα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με θεσμικούς εκπροσώπους...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δημήτρης Μιχαλέλης και Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη (ραδιοφωνική) παρέα στους εκδρομείς που επέστρεφαν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δημήτρης Μιχαλέλης και η Κασσιανή Βραχά...

Η φθορά μας πρόλαβε. Και παγιώθηκε ως εθνική παρακμή…

Η Ελλάδα που μικραίνει διαρκώς. Η Ελλάδα που στερείται...

Τον είδε κανείς να πεθαίνει;

  Το... ατίθασο θηλυκό που λέγεται καρδιά, έχει τον τρόπο...

I’ m back… Η φράση που άλλαξε (για δεύτερη φορά) τον παγκόσμιο αθλητισμό

  Του Αλέκου Ευγενικού   Μια φράση που άλλαξε τον παγκόσμιο αθλητισμό,...

Η αλλαγή ηγεσίας που… εξολόθρευσε το ΠΑΣΟΚ (χειρότερα από κορονοϊό)

  Η 18η Μαρτίου του 2012 καταγράφεται ήδη από τη......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Δημήτρης Μιχαλέλης και Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη (ραδιοφωνική) παρέα στους εκδρομείς που επέστρεφαν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δημήτρης Μιχαλέλης και η Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη παρέα στους εκδρομείς του τριημέρου οι οποίοι επέστρεφαν στην Αθήνα και τα...

Η φθορά μας πρόλαβε. Και παγιώθηκε ως εθνική παρακμή…

Η Ελλάδα που μικραίνει διαρκώς. Η Ελλάδα που στερείται τεράστια μεγέθη, και αδυνατεί μοιρολατρικά να τα αντικαταστήσει. Στην επέτειο της απώλειας του Οδυσσέα Ελύτη, σαν...

Τον είδε κανείς να πεθαίνει;

  Το... ατίθασο θηλυκό που λέγεται καρδιά, έχει τον τρόπο της να κλιμακώνει την ποσόστωση συναισθήματος στο μυαλό ενός ανθρώπου, διαχειριζόμενη τη φόρτιση των συμβολισμών...