Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση κάνει τα πράγματα χειρότερα στην οικονομία

«Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ως πρόβλημα το ότι οι 6 στις 10 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να λάβουν τραπεζικό δανεισμό», ενώ «υπουργοί μιλάνε για επιχειρήσεις “ζόμπι”» και «η έκθεση Πισσαρίδη θεωρεί ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν βαρίδια για την οικονομία», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”.

«Το κράτος με απόφαση της ΝΔ δίνει χαμηλές εγγυήσεις και ενισχύει την πολιτική αποκλεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ακολουθούν οι τράπεζες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι τράπεζες θέλουν να “παίζουν” μόνο με συγκεκριμένους πελάτες. Αυτή τη στιγμή απολαμβάνουν μία τεράστια ρευστότητα από την ΕΚΤ, έχουν πάρει 37 δισ. ευρώ εν μέσω πανδημίας και έχουν δώσει μόλις 2 δισ. στις μικρές επιχειρήσεις».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «όταν ο δανεισμός δίνεται με εγγυοδοσία του ελληνικού δημοσίου, το δημόσιο έχει τη δυνατότητα να θέσει όρους και κριτήρια, ώστε να στηριχθούν συγκεκριμένοι κλάδοι και κάποια μεγέθη επιχειρήσεων που πρέπει να προστατευθούν γιατί έχουν πρόβλημα. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει χρήση αυτού του πλαισίου, αντίθετα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Χρειάζεται παρέμβαση στις τράπεζες για να μην υπάρχει αποκλεισμός».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, ακόμη, ότι για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων «ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή έχει προτείνει την άμεση επιχορήγηση με 3 δισ. ευρώ μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με βάση τον αριθμό των εργαζομένων τους και με υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας και των μισθών», γιατί «αυτές οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να φορτωθούν με νέα χρέη που δεν θα μπορούν να πληρώσουν σε λίγους μήνες. Ήδη έχουν αρχίσει να κλείνουν».

«Η κυβέρνηση απαξίωνε με αλαζονεία κάθε πρόταση. Πριν τρεις μέρες η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα τέτοιο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις μικρές επιχειρήσεις», αλλά «η κυβέρνηση της ΝΔ με εμμονή, επί έξι μήνες, αρνούνταν αυτή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα μπορούσε να την είχε εφαρμόσει από την αρχή και να μην είχε οδηγήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις σε κλείσιμο», σημείωσε.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Η πρώτη (και μεγαλύτερη)… μπασκετική καζούρα

    Του Αλέκου Ευγενικού   Πρακτικά η μεγαλύτερη... μπασκετική καζούρα ανάμεσα σε...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών εξελίξεων. Ειδικά όταν διατηρείς την ψυχραιμία και την καθαρή ματιά, να κοιτάζεις τις μεγάλες εικόνες...

Η πρώτη (και μεγαλύτερη)… μπασκετική καζούρα

    Του Αλέκου Ευγενικού   Πρακτικά η μεγαλύτερη... μπασκετική καζούρα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ήταν εκείνη της επόμενης χρονιάς. Το 1995. Στη Σαραγόσα. Με τα τρίποντα...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση αφού, έπειτα...