«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φιάσκο που προσβάλλει ευθέως τον επιστημονικό κόσμο της χώρας», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον “Realfm97,8”, αναφερόμενη στη διαδικασία των voucher για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο βασικό ερώτημα. Γιατί επέλεξε αυτή τη διαδικασία ενώ είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει με απευθείας επίδομα τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και το επιστημονικό προσωπικό από κοινοτικά κονδύλια. Υπάρχει σαφής οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λέει ότι ειδικά για την περίοδο του κορωνοϊού είναι επιλέξιμη δαπάνη των ΕΣΠΑ η απευθείας χορήγηση επιδόματος στο επιστημονικό προσωπικό χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει κατάρτιση».
Με την επιλογή της κυβέρνησης «η ελληνική κοινωνία είναι σχεδόν στο 100% χαμένη. Οι επιστήμονες παίρνουν 600 ευρώ μετά από όλη αυτή την εξευτελιστική διαδικασία και όχι 800 όπως θα μπορούσαν να πάρουν. Το ελληνικό δημόσιο τελικά επιβαρύνεται διότι δεν χρηματοδοτείται όλο το πρόγραμμα μόνο από κοινοτικά κονδύλια αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί 50 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μία κίνηση διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και προσβολής του επιστημονικού δυναμικού της χώρας», από την οποία ωφελούνται συγκεκριμένα ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης.
Για τα μέτρα της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «μεγάλες ομάδες πληθυσμού παραμένουν εντελώς ακάλυπτες, όπως οι επισφαλώς εργαζόμενοι, πάρα πολλοί εποχικοί, μη επιδοτούμενοι και μακροχρόνια άνεργοι» ενώ «οι εκταμιεύσεις γίνονται σε πολύ διαφορετικούς χρόνους και πάρα πολλοί άνθρωποι έμειναν χωρίς στήριξη τις ημέρες του Πάσχα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, εξ αρχής πρότεινε «να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων από το κράτος. Το κονδύλι αυτό είναι περίπου 2,7 δισ. ευρώ τον μήνα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι ποσό που μπορεί να το διαχειριστεί το ελληνικό δημόσιο, καθώς υπάρχει και το “μαξιλάρι” ασφαλείας που άφησε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συγχρόνως με ένα κονδύλι 1,5 δισ. ευρώ να καλυφθούν οριζόντια όλες οι περιπτώσεις επισφαλώς εργαζόμενων, εποχικών και μη επιδοτούμενων ανέργων», επίσης «να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με ρευστότητα 3 δισ. ευρώ» και «με αυτόν τον συνδυασμό μέτρων το κράτος να απαιτήσει με νόμο οι επιχειρήσεις να κρατήσουν το ίδιο προσωπικό, ώστε να μην υπάρχει νέο κύμα ανεργίας και μειώσεων μισθών», γιατί «η ύφεση είναι προδιαγεγραμμένη και το θέμα είναι να προλάβουμε τις συνέπειές της για να υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη».
Για τα δημοσιεύματα σχετικά με κρίση του ΣτΕ ως προς τα αναδρομικά των συνταξιούχων τόνισε ότι «πρόκειται για πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις περικοπές συντάξεων επί υπουργίας Βρούτση» και αν ισχύουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για αναδρομικά 11 μηνών -από την πιλοτική απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016- «η ξεκάθαρη θέση μας είναι ότι τα αναδρομικά αυτά πρέπει να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα εάν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ή όχι, αυτό πρέπει να ληφθεί ως πολιτική απόφαση. Πρέπει να πληρωθούν σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς διακρίσεις».