Αποχή και ψήφος "κατά του συστήματος" ανησυχούν Τσίπρα και Μητσοτάκη ενόψει ευρωεκλογών


 
Του Νίκου Φυλάγγελου
 
Στην Ελλάδα της κρίσης, οι δημοσκόποι δεν θα μπορούσαν φυσικά να αποτελέσουν εξαίρεση στην εθνική παρακμή. Δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία, για όλα τα γούστα, κυρίως όμως για να ικανοποιούν τον… εντολέα. Εκείνον δηλαδή που χρηματοδοτεί την έρευνα.
Περί προσωπικής και επαγγελματικής αξιοπιστίας… αφήστε το καλύτερα. Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μετρήσεις που… δεν ντράπηκαν να δημοσιεύσουν ευρήματα τα οποία προκαλούσαν το λιγότερο χαμόγελα χλεύης σε όποιον περπατάει στην κοινωνία, και αντιλαμβάνεται τις αγωνίες και τις καινούριες προτεραιότητες των πολιτών, μετά από σχεδόν μια δεκαετία εθνικής τραγωδίας και φτωχοποίησης, λόγω των Μνημονίων.
Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι, όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται είναι τηλεφωνικές, καθώς κανείς δεν τολμά να φτάσει μέχρι το σαλόνι κάποιου σπιτιού, και να βάλει κάλπη μπροστά στον ερωτώμενο οικοδεσπότη. Ούτε φυσικά είναι τυχαία η πάγια πλέον συμπεριφορά καταγραφής “γκρίζας ζώνης” (άκυρα, λευκά, δεν ξέρω, δεν απαντώ, άλλο κόμμα, αναποφάσιστοι), που αθροιστικά και κατά μέσο όρο κινείαι από 20%-30%. Δηλαδή, επαρκές ποσοστό δείγματος, για να υποστηρίξουν οι δημοσκόποι, όταν δεν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους, ότι… παραπλανήθηκαν από τους πολίτες.
Ακόμη όμως και οι συγκεκριμένες… προβληματικές μετρήσεις της κοινής γνώμης, υποψιάζονται την προδιάθεση της κοινωνίας για αποχή από τις ευρωεκλογές ή ψήφο “κατά του συστήματος”. Δηλαδή, των δυο κεντρικών κυβερνητικών αφηγημάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, και φυσικά του Κινήματος Αλλαγής που διεκδικεί να λειτουργήσει ως… μπαλαντέρ εταίρος στην άσκηση της εξουσίας, για έναν από τους δυο.
Με δεδομένη την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να πείσει την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία ότι… νοιάζεται για τις πραγματικές ανάγκες της, καθώς και το κλίμα εθνικού διχασμού που έχει παγιωθεί, με τις υστερικές τσιρίδες υστερίας των μεγάλων κομμάτων να “πνίγουν” τις μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό τους, είναι περίπου… σίγουρο στοίχημα ότι, η υποψιαζόμενη εκλογική συμπεριφορά θα έχει αντανάκλαση στην κάλπη των ευρωεκλογών.
Σε αντίθεση με τις αυτοδιοικητικές, όπου… οι πολλοί υποψήφιοι κουβαλούν στην κάλπη συγγενείς και φίλους, με αμιγώς προσωπικά κίνητρα, και όχι πολιτικά ή παραταξιακά.
Αυτός είναι ο μεγάλος προβληματισμός για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει ευρωεκλογών. Γι’ αυτό και ξορκίζουν, τόσο την αποχή όσο και τη “χαμένη ψήφο” προς μικρά και αντισυστημικά κόμματα. Κατανοούν ότι, η 27η Μαϊου θα κρύβει οδυνηρές εκπλήξεις, για όσους πέφτουν στην παγίδα επιτελείων που τους λένε μονάχα… όσα θέλουν να ακούσουν.

Best Of

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Κωστής Χατζηδάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη σε ρόλο-κλειδί για τις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη...

Μανώλης Κοττάκης: Το στρατηγικό βάθος του ελληνισμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Ακουσα προχθές το βράδυ στο...

Κωστής Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ολοκλήρωσε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μελάνια αναλαμβάνει (και πάλι) να… σκουπίσει τη σκόνη από το προφίλ του Τραμπ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Στην πιθανότατα περισσότερο κρίσιμη καμπή της προεκλογικής...

Ο Κένεντι άρχισε να ροκανίζει (και) τον Τραμπ

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ...

Ο ΣΕΒ “γυρίζει σελίδα”, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο σε θέση… οδηγού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μετά την απόφαση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου να...

Παιδικά Χωριά SOS: Πάσχα με μια κίνηση αγάπης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς τους στα...

Το Ιράν… άλλαξε πίστα στη διεθνή σκακιέρα

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του Ιράν...
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Η Μελάνια αναλαμβάνει (και πάλι) να… σκουπίσει τη σκόνη από το προφίλ του Τραμπ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Στην πιθανότατα περισσότερο κρίσιμη καμπή της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η Μελάνια Τραμπ πυκνώνει τις εμφανίσεις και τις...

Ο Κένεντι άρχισε να ροκανίζει (και) τον Τραμπ

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ για την Προεδρία των ΗΠΑ φαίνεται να επηρεάζει... συναρπαστικά τα δεδομένα στην κούρσα. Ο βετεράνος πολιτικός,...

Ο ΣΕΒ “γυρίζει σελίδα”, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο σε θέση… οδηγού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μετά την απόφαση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου να μην διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στην ηγεσία του ΣΕΒ, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έκανε το αναμενόμενο...