Αγγελική Σπανού: Πώς θα διαμορφωθεί το μετεκλογικό σκηνικό


 
Γράφει η Αγγελική Σπανού
Πηγή: news247.gr
 
Οι ουσιαστικές διεργασίες για τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του αντιΔεξιού χώρου θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές. Η δυναμική και το περιεχόμενό τους θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Με βάση την εικόνα που σχηματίζεται από τις δημοσκοπήσεις ισχύουν πάνω-κάτω τα εξής:
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ τότε εκ των πραγμάτων θα περιοριστεί ο ηγεμονισμός και ο πολιτικός εγωισμός του έναντι των δυνητικών του εταίρων σε ένα συμμαχικό προοδευτικό σχήμα. Ετσι, θα υποχρεωθεί να συνομιλήσει μαζί τους με όρους ισοτιμίας και να αναζητήσει κοινό τόπο σε επίπεδο θέσεων. Δεν αποκλείεται όμως, σε μια τέτοια περίπτωση, να ανοίξει ένας κύκλος εσωστρέφειας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με ενίσχυση των φωνών που θα ζητούν επιστροφή στις ριζοσπαστικά αριστερές ρίζες, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την υπό εκκόλαψη σοσιαλδημοκρατική στροφή.
Αν πάλι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή και ελεγχόμενη και η απόστασή του από το ΚΙΝΑΛ μεγάλη, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχιστεί η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ plus, δηλαδή διεύρυνση μέσα από μεταγραφές στελεχών και επιφανειακές συμπράξεις με ομάδες που δεν θα βασίζονται σε μια σαφή και συγκεκριμένη προγραμματική σύγκλιση. Πολύ περισσότερο αυτό θα συμβεί αν η δημοσκοπική εικόνα δεν επιβεβαιωθεί στην κάλπη.
Σημασία θα έχει και η εκλογική επίδοση του ΚΙΝΑΛ. Αν δεν πετύχουν την 3η θέση και το ποσοστό είναι μονοψήφιο αρκετά μακριά από το 10% τότε δεν αποκλείεται την επόμενη μέρα να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και να αμφισβητηθούν όλα. Αν η ΝΔ δεν πετύχει αυτοδυναμία και τεθεί θέμα συγκυβέρνησης τότε το ΚΙΝΑΛ μπορεί να διχαστεί, καθώς ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να διαφοροποιηθεί από ενδεχόμενη απόφαση για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση μόνο αν το ΚΙΝΑΛ πάρει ένα καλό ποσοστό και η ΝΔ πετύχει αυτοδυναμία θα είναι ήρεμα τα νερά την επόμενη μέρα.
Συνεπώς, δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στον αντιΔεξιό χώρο μετά τις εκλογές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η συζήτηση για τις προοδευτικές συγκλίσεις θα ανοίξει από νέα βάση και ότι το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Οποιοδήποτε σενάριο δεν λαμβάνει ως δεδομένα αυτά τα δύο στοιχεία αλλά ξεκινά από την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές απλώς θα συνεχιστούν και θα ωριμάσουν οι διεργασίες που συντελούνται τώρα μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό.
Με άλλα λόγια, αν όλα μείνουν ίδια μετά τις εκλογές, τότε οι διεργασίες για τις προοδευτικές συγκλίσεις δεν θα έχουν βάθος. Αν αλλάξουν πολλά μπορεί τελικά να αλλάξουν όλα.
 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...