• 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Όχι πια (Μεγάλη) Βρετανία… Η έγκριση της συμφωνίας για το Brexit χλωμιάζει το μέλλον ενός ιστορικού λαού


 
Της Μαρίκας Λυσιάνθη
 
Σε άλλες εποχές, υπό άλλες συνθήκες, με διαφορετικές συγκυρίες και προτεραιότητες, το προαύλιο του Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έχει χαρίσει στην Ιστορία συγκινήσεις και άγχη.
Ποτέ άλλοτε ωστόσο, μια τόσο “μικρή” ηγέτης, δεν αποφάσισε για τη μοίρα τόσο πολλών, για να παραφράσουμε την ιστορική ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Η Τερέζα Μέι, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου της, έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις προς τον βρετανικό λαό, ενώπιον των εκπροσώπων των ΜΜΕ, οι Βρυξέλλες, δια του αρμοδίου Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ συναίνεσαν, και… η ζωή συνεχίζεται.
Το “πώς” συνεχίζεται ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία. Ένα κείμενο 585 σελίδων, στο οποίο περικλείεται το… χλώμιασμα του μέλλοντος ενός ολόκληρου λαού.
Φυσικά, υπάρχουν πάντοτε οι εσωκομματικοί αντάρτες της Τερέζα Μέι, που μπορούν να την αμφισβητήσουν, να την ανατρέψουν και να ακυρώσουν τη συμφωνία, διεκδικώντας… μια χειρότερη.
Ίσως μια τέτοια ακραία εξέλιξη να είναι “μια κάποια λύση”, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στο… αυτονόητο, που όλοι διστάζουν να δρομολογήσουν: Ένα επαναληπτικό δημοψήφισμα, που μετά βεβαιότητας θα ακύρωνε το Brexit.

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...