Όταν το ΚΑΣ… ανακάλυψε τις επενδύσεις


 
Του Νίκου Φυλάγγελου
 
Όποιος έχει χτίσει έστω… μισή καλύβα σε αυτή τη χώρα, έχει κατανοήσει πλήρως την έννοια της… μάστιγας που συνιστούν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες. Σε μια χώρα γεμάτη αρχαίο πολιτισμό, οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι επιδιώκουν το δικό τους ραντεβού με την Ιστορία, ανακαλύπτοντας αρχαία… εκεί όπου δεν υπάρχουν.
Με αποτέλεσμα, την περίοδο προ κρίσης, πολλές οικοδομές να καθυστερούν και κατ’ αντιστοιχία επενδύσεις να μην προχωρούν, λόγω της αρτηριοσκληρωτικής προσέγγισης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Στα χρόνια της κρίσης και με αφορμή το Ελληνικό, η… μάστιγα πήρε ευρύτερες διαστάσεις. Θυμηθείτε μονάχα πόσες φορές το ΚΑΣ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ανακάλυψε πρωτοφανείς αφορμές, για να καθυστερήσει την επένδυση, και μαζί με αυτή και άλλες που θα μπορούσαν να είχαν δρομολογηθεί στη χώρα, και να επιταχύνουν την έξοδο από την κρίση.
Ξαφνικά, με νέα κυβέρνηση και καινούριο… αέρα στην κοινωνία και την οικονομία, το ΚΑΣ ανακάλυψε τις επενδύσεις και άρχισε να γνωμοδοτεί θετικά. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση αργήσαμε υπερβολικά και ασυγχώρητα.

Written by

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής