Χωρίς την RBG, ο Τραμπ βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε για να κερδίσει τις εκλογές

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η σκηνή με τον Ντόναλντ Τραμπ να αιφνιδιάζεται από την είδηση της απώλειας της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, επιβεβαιώνει πόσο τεράστια προσωπικότητα ήταν η RBG. Ένας αυθεντικός performer της δημόσιας σφαίρας, κοντοστάθηκε και έδειξε τη θλίψη του, για τη γυναίκα που άλλαξε το μέλλον της αμερικανικής κοινωνίας.

Φυσικά, στις ώρες που ακολούθησαν τον αρχικό αιφνιδιασμό, ο Τραμπ… βρήκε τον εαυτό του. Και σε συνεργασία με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, δρομολογούν το αυτονόητο: Την ψηφοφορία για την αντικατάσταση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Δηλαδή, όσο ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, και οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Αν τα καταφέρουν, θα έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες για συντηρητική μετατόπιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και επομένως της αμερικανικής κοινωνίας, για τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν.

Οι Δημοκρατικοί και ο Τζο Μπάιντεν… ανέβηκαν στα κάγκελα. Ο Μπαράκ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον, ηθοποιοί και εκπρόσωποι του Χόλιγουντ επισημαίνουν ότι η σχετική ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί μετά τις εκλογές, και αφού θα έχει προκύψει νέος Πρόεδρος και νέα Γερουσία.

Ο Λευκός Οίκος, ο Τραμπ και ο ΜακΚόνελ, αδιαφορούν και χαμογελούν. Το 2016, είχαν απαιτήσει από τον Μπαράκ Ομπάμα να μην προχωρήσει στην επιλογή του αντικαταστάτη του δικαστή Σκαλία, και… τα κατάφεραν. Σήμερα, αδιαφορούν για το γεγονός ότι εμφανίζονται ασυνεπείς με τα επιχειρήματα που είχαν αρθρώσει τότε. Έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν έναν τρίτο συντηρητικό δικαστή, μέσα στην τετραετή θητείας του, αλλάζοντας τις ισορροπίες στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η πολιτική ευκαιρία που προσφέρεται στον Τραμπ είναι μοναδική. Μπορεί να συσπειρώσει τους Ρεπουμπλικανούς, να αλλάξει την ατζέντα και να κερδίσει τις εκλογές.

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος