Χωράει ένας… Βασιλικός στην (Κεντρο)Αριστερά;

 

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, είχαν πάντα έναν αδιαπραγμάτευτο μυστικισμό. Οι εκάστοτε αρχηγοί των πολιτικών παρατάξεων… βασάνιζαν το μυαλό τους για επιλογές με προστιθέμενο συμβολισμό, κυρίως αναφορικά με τον επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου Επικρατείας, στην κάλπη των εθνικών εκλογών.

Συνήθως… μεγάλη φασαρία για το τίποτα. Η διαχείριση των συμβόλων καταναλώνεται αποτελεσματικά ή όχι από το κοινωνικό ακροατήριο, ανάλογα με την εκλογική συγκυρία. Δεν προσθέτει, ούτε αφαιρεί. Απλώς, εναρμονίζεται.

Ένας… Βασιλικός στην Αριστερά, έστω στην Κεντροαριστερά που οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, ως πολιτική μετενσάρκωση του πρώην ΠΑΣΟΚ. Του μεγάλου και ευρύχωρου ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Με την επιλογή του εμβληματικού Βασίλη Βασιλικού για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός εστιάζει στην επόμενη μέρα των εκλογών, με τον ίδιο ηττημένο, στο αξίωμα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Εκεί, ο Βασίλης Βασιλικός θα έχει προστιθέμενη χρηστική αξία, στη στρατηγική Τσίπρα να εκφράσει την “όλη Κεντροαριστερά”. Ειδικά αν το εκλογικό ποσοστό του βρίσκεται πάνω από το 25%.

Written by Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής