Χρηστίδης: Να στηριχτούν όσοι δοκιμάζονται

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στον τηλεοπτικό σταθμό Start TV Κέρκυρας και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη δημοσιογράφο Ηρώ Λέλλα

Στην πανδημία καταλάβαμε πόσο αξιόλογοι Έλληνες υπάρχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Όλοι είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, έχει ακούσει τους ειδικούς και είμαστε σήμερα σε θέση να οραματιζόμαστε την επόμενη μέρα χωρίς να έχουμε θρηνήσει τόσα θύματα όσα έχουν θρηνήσει οι γειτονικές μας χώρες. Αυτό είναι κάτι το οποίο το πέτυχαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με την στάση τους και την συμπεριφορά τους και επομένως πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι το πέτυχαν αυτό γιατί αυτή ήταν η άμυνά μας και νομίζω ότι πέτυχε. Από εδώ και μπρος πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει το επόμενο στάδιο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι αναδείχθηκαν προσωπικότητες όπως είναι ο κ. Τσιόδρας, γιατροί μέσα από το ΕΣΥ, νοσηλευτές μέσα από το ΕΣΥ οι οποίοι συνεισέφεραν τα πάντα για να μείνουμε υγιείς και έχει αξία ,τώρα που περνά η κρίση η υγειονομική, να αναλογιστούμε όλα αυτά τα οποία έγιναν για να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις και να οραματιστούμε ένα αύριο πιο αισιόδοξο. Εκτός από το ΕΣΥ, πρέπει να σταθούμε και στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Είδαμε πόσοι γιατροί είναι σε άλλες χώρες και πρωταγωνιστούν στην εξέλιξη της ιατρικής, σε νοσοκομεία και στην Ιταλία και στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες και αυτό μας κάνει να είμαστε περήφανοι γι αυτό το οποίο έχουμε πετύχει τις προηγούμενες δεκαετίες, το πόσο αξιόλογοι Έλληνες υπάρχουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να κρατήσουμε γιατί είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να χτίσουμε την επόμενη μέρα. Είναι οι άνθρωποί μας αυτοί, που υπέμειναν και απέδειξαν ότι οι Έλληνες μπορούν να πετύχουν πολλά ενωμένοι.

Το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία έρχεται σε λάθος χρόνο με λάθος διαδικασία.

Είναι λογικό να προκαλεί αντιδράσεις το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. Αυτό δεν το έχουμε ξαναζήσει. Εν μέσω πανδημίας και Πάσχα και με τη Βουλή να λειτουργεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μιας και ούτε οι βουλευτές δεν μπορούν καλά καλά να πάνε, φέρνει η κυβέρνηση συζήτηση πολυνομοσχεδίου για την παιδεία, το οποίο πέραν των διατάξεων που περιλαμβάνει και για τις οποίες έχουμε διατυπώσει στη δημόσια σφαίρα πάρα πολλές διαφωνίες, έρχεται και με έναν τρόπο που είναι εντελώς λάθος. Χωρίς να έχει υπάρξει κανένας διάλογος με τους αρμόδιους φορείς, με τους δασκάλους, με τους καθηγητές, για το τί θα γίνει με τα σχολεία και προφανώς δεν έχει γίνει και η κατάλληλη επεξεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα συνολικά. Επομένως η ΝΔ πρέπει να το πάρει πίσω, δεν είναι τώρα η ώρα για να συζητηθεί αυτό το πολυνομοσχέδιο, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για την παιδεία μας με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί άλλο πια κάθε υπουργός Παιδείας να έχει τη φαντασίωση ότι μπορεί να βάλει το όνομα του δίπλα σε ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει πληγώσει τους γονείς και τους μαθητές. Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο της παιδείας, δεν ήξεραν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου πότε θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι δυνατόν, τη στιγμή που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τί θα κάνουμε εν μέσω πανδημίας με τους μαθητές, να είμαστε σε θέση να κουβεντιάσουμε ζητήματα που αφορούν το πολυνομοσχέδιο με όλη την κοινότητα που αποτελούν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να είναι σε καραντίνα; Δε χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο. Είναι εντελώς λάθος το timing, με λάθος διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο, ότι πέραν των αντιδράσεων που έχουν ξεσηκωθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, μέχρι και η παράταξη της ΝΔ στους καθηγητές έχει διαφωνήσει. Αυτό τα λέει όλα. Πρέπει να το πάρει πίσω. Δεν είναι η ώρα να το κουβεντιάσουμε αυτό. Όταν ανοίξει η κουβέντα να δούμε ποιος είναι και ο ρόλος του κράτους στην εξέλιξη της Παιδείας και πώς τα παιδιά μας αλλάζουν επίπεδο και προσαρμόζονται στις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας.

Η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, με μεταβιβάσεις και όχι με νέους δανεισμούς.

Και η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ευθύνες τις οποίες πρέπει να αναλάβει. Η Ευρώπη δεν είναι κάτι απρόσωπο. Η ΕΕ δημιουργήθηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να αντιμετωπίσει αυτά τα οποία δημιούργησαν οι παγκόσμιοι πόλεμοι στη ήπειρό μας και στον πλανήτη ολόκληρο. Και αυτό το έκαναν με γενναίες επιλογές, τολμηρές αποφάσεις οι οποίες έδιναν τη δυνατότητα, έδιναν ευκαιρίες σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς να αναπτυχθούν. Και γι αυτό το όνειρο όλων των κρατών της Ευρώπης για πολλά χρόνια, ήταν να ενταχθούν στην ΕΕ. Το 2010 είδαμε την Ευρώπη να στέκεται κατώτερη των περιστάσεων όσον αφορά τα προβλήματα που είχαμε και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. Σήμερα δεν μπορεί να ξαναγίνει το ίδιο. Δεν υπάρχει ένα μαύρο πρόβατο το οποίο φταίει για όλα όπως κάποιοι είπαν για την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια. Είναι μια κρίση η οποία διαπερνά οριζόντια την ΕΕ και τους ευρωπαϊκούς λαούς. Άρα χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις, δεν επαιτεί κανένας από εμάς, απαιτούμε να αλλάξουμε σελίδα όλοι ευρωπαϊκοί λαοί. Το κάνει η Ιταλία, το κάνει ο Μακρόν στη Γαλλία, το κάνουν δέκα πρωθυπουργοί και πρόεδροι ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι και σοσιαλιστές πρωθυπουργοί και εμείς θέλουμε η ελληνική κυβέρνηση να επιμείνει σε αυτήν την κατεύθυνση. Γι αυτό και είναι λάθος η γραμμή της ΝΔ όσον αφορά τα λεφτόδεντρα. Θα πρέπει να απαιτήσουμε από την ΕΕ να μην προχωρήσει στη λογική των δανεισμών όπως συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια από τα μνημόνια, αλλά με τη λογική των μεταβιβάσεων, έτσι ώστε πραγματικά κεφάλαια να έρθουν.

Γενναίες αποφάσεις για επιδότηση εργασίας.

Περιοχές που ακμάζουν από τον τουρισμό, σήμερα αντιμετωπίζουν έναν τεράστιο κίνδυνο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τις επιχειρήσεις να μπαίνουν σε έναν ατέρμονο δανεισμό όταν 7 στις 10 δεν έχουν δυνατότητες ρευστότητας. Αυτό χρειάζεται γενναίες αποφάσεις. Για τον τουρισμό, έχουμε συνομιλήσει με τον κ. Ρέτσο, η απόφασή μας είναι να στηρίξουμε επιλογές οι οποίες μειώνουν το ΦΠΑ, όπως και στην εστίαση πρέπει να λάβουμε μέτρα αντίστοιχα. Προφανώς πρέπει να δούμε πώς οι επιχειρηματίες στηρίζονται για να στηρίξουν και τους εργαζόμενούς τους. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά 1.000.000 συμπολίτες μας οι οποίοι πλήττονται από την κρίση και είναι σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις και λέμε ότι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε από ευρωπαϊκά κονδύλια τις θέσεις εργασίας τους τώρα, πριν φτάσουν, απευκταία στο ταμείο ανεργίας. Να επιδοτήσουμε τις θέσεις εργασίας.

Στήριξη στον πολιτισμό σε όσους φαίνονται αλλά και σε όσους σηκώνουν το βάρος πίσω από τα φώτα.

Μπορούμε τα πολιτικά κόμματα να συμβάλουμε όλοι μαζί όπως και με τον πολιτισμό. Πρέπει να δούμε τι κάνουμε και με τους καλλιτέχνες, με όλους αυτούς που έχουν δώσει τιμές δόξας στην Ελλάδα και δεν είναι πάντα μόνο όσοι φαίνονται, αλλά είναι και αυτοί που είναι λίγο πιο πίσω, είναι στα παρασκήνια, σκηνοθετούν ή παίζουν με τους γνωστούς μας καλλιτέχνες και πρέπει σήμερα να στηριχθούν γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού.

Best Of

Ανθ΄ ημών οι … Γουλιμίνες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Ανθ΄ ημών οι …Γουλιμίνες! Κάπως...

Κικίλιας: Δουλεύουμε για να στηρίξουμε τη μέση ελληνική οικογένεια

Κατά 17% αυξήθηκαν οι αφίξεις στα νησιά του Νοτιοανατολικού...

Ο μεθοδικός σχεδιασμός Κικίλια για επέκταση της τουριστικής περιόδου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τουρισμός σώζει και φέτος την ελληνική...

Ο Σταϊκούρας παίρνει πάνω του κοινωνικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παίρνει πάνω...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Όταν επιλέγεις να γίνεις… προτεκτοράτο, προσέχεις και τη… σκιά σου

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Αν μέναμε στο πρώτο βίντεο, εκείνο στο...

Μ. Κοττάκης: Στις μέρες μας, το Κέντρο είναι… επάγγελμα. Και πούλησε τον Μητσοτάκη, λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Το σκάνδαλο των υποκλοπών αφαιρεί...

Απόψε η σέντρα στο πρωτάθλημα της Super League 1 με δυνατές αναμετρήσεις

Σημαντικοί αγώνες στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, πολλές στοιχηματικές επιλογές...

Kώστας Σλούκας στον ΟΠΑΠ: «Θέλω να πιστεύω ότι εφέτος θα ζήσουμε όλοι μαζί κάτι μεγάλο»

Αποκλειστικές δηλώσεις του διεθνούς γκαρντ στην κάμερα του ΟΠΑΠ     Ο...

Η “απομόνωση” Ερντογάν… μεγαλώνει

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τι ντροπή για τη Δύση. Τι ντροπή...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Όταν επιλέγεις να γίνεις… προτεκτοράτο, προσέχεις και τη… σκιά σου

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Αν μέναμε στο πρώτο βίντεο, εκείνο στο οποίο χορεύει και διασκεδάζει ως... κανονικός άνθρωπος, ως μια νέα γυναίκα που χαίρεται τη ζωή,...

Μ. Κοττάκης: Στις μέρες μας, το Κέντρο είναι… επάγγελμα. Και πούλησε τον Μητσοτάκη, λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Το σκάνδαλο των υποκλοπών αφαιρεί από τον Μητσοτάκη την πρωτοβουλία των κινήσεων μετεκλογικώς, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών Το ερώτημα που κυριαρχεί...

Απόψε η σέντρα στο πρωτάθλημα της Super League 1 με δυνατές αναμετρήσεις

Σημαντικοί αγώνες στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, πολλές στοιχηματικές επιλογές στα καταστήματα ΟΠΑΠ για όλους τους αγώνες των εγχώριων πρωταθλημάτων     Νέα σεζόν, νέες ομάδες, νέοι παίκτες...