Χρήστος Κώνστας: Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος

Γράφει ο Χρήστος Κώνστας

Πηγή: banks.com.gr

 

Η κυβέρνηση νομοθετεί, βάζει τους κανόνες. Οι Τράπεζες και οι επιχειρήσεις υπακούν στους κανόνες και υλοποιούν τα αναπτυξιακά τους σχέδια.

Σε λίγες μέρες, η κυβέρνηση θα καταθέσει τον εφαρμοστικό νόμο για το σχέδιο Ηρακλής που δεν είναι τίποτ’ άλλο από ένα σχέδιο τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων με χαμηλή στάθμιση κινδύνου Ενεργητικού.

Ο εφαρμοστικός νόμος θα καταγράφει αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες οι τράπεζες θα συμμετέχουν στο σύστημα Asset Protection Scheme αλλά -κυρίως- θα ρυθμίζει την αγορά των servicers, τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από τραπεζικά δάνεια, των φορέων δηλαδή που θα αναλάβουν το εξαιρετικά δύσκολο έργο του ξεκαθαρίσματος, της ανάκτησης και της αξιοποίησης των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών.

Οι πληροφορίες λένε ότι στο σχέδιο Ηρακλής δεν θέλει -προς το παρόν- να συμμετάσχει η Eurobank γιατί έχει δρομολογήσει τη δική της μέθοδο για την απαλλαγή του ισολογισμού της από το τοξικό χαρτοφυλάκιο. Εθνική, Alpha και Πειραιώς περιμένουν να διαβάσουν τις κρίσιμες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου αλλά δεν αναμένονται εκπλήξεις.

Έκπληξη -μεγάλη ίσως- θα νιώσουν όσοι διαβάσουν και τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή ο Υφυπουργός Γιώργος Ζαββός:

  • Θα αφορούν νέες διαδικασίες λειτουργίας του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στόχος είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αλλά είναι σίγουρο ότι οι νέες ρυθμίσεις θα «ξεβολέψουν» πολλά κατεστημένα συμφέροντα.

Ο αγώνας ωστόσο δεν τελειώνει εδώ.

Η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί με το υπόλοιπο μισό του προβλήματος. Δεν είναι μόνον τα 45 δις Ευρώ των «κόκκινων δανείων» που δεν θα περιληφθούν στον Ηρακλή.

  • Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα του Τραπεζικού μας συστήματος, το πρόβλημα που σήμερα είναι αθέατο αλλά είναι υπαρκτό και σοβαρό αφορά την περιβόητη «Αναβαλλόμενη Φορολογία».

Πρόκειται για ένα σημαντικό λογιστικό τρικ -απολύτως νόμιμο και εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- με το οποίο οι συστημικές τράπεζες της χώρας έχουν το δικαίωμα να θεωρούν ως «κεφάλαιο»  τις επιστροφές φόρων που θα λάβουν στο μέλλον από το Δημόσιο (αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις – Deferred Tax Credits – DTC).

H αναβαλλόμενη φορολογική πίστωση ήταν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην περίοδο της κρίσης και της ανυποληψίας της ελληνικής οικονομίας, σήμερα όμως που η χώρα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, λειτουργεί ως εμπόδιο στην προσέλκυση υγιών επενδυτικών κεφαλαίων.

Αυτό το «θεωρητικό» εποπτικό κεφάλαιο DTC, πρέπει κάποια στιγμή να πάρει τις πραγματικές του διαστάσεις και σταδιακά να αντικατασταθεί με πραγματικά κεφάλαια από πραγματικούς επενδυτές.

Ο Γιάννης Στουρνάρας -διακριτικά και με τεχνοκρατικούς όρους- προσπαθεί από καιρό να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να παρέμβει στο ζήτημα αυτό. Η κυβέρνηση οφείλει να προλάβει τις καταστάσεις τώρα που το χρήμα είναι φθηνό, η εμπιστοσύνη των αγορών στο απόγειο και οι προοπτικές της οικονομίας πραγματικά αισιόδοξες.

Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος του Κεντρικού Τραπεζίτη σε μια χώρα. Να μελετά τις συνθήκες, να προβλέπει καταστάσεις και να προειδοποιεί….

Best Of

Οι «πανελίστες» που φλερτάρουν με τις εκλογικές λίστες

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας και μια δικηγόρος...

Οι αποκαλύψεις Σταϊκούρα σε Σιωμόπουλο-Γκαντώνα για τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήταν καλεσμένος...

Χατζηδάκης: Να γίνει η Ελλάδα η θετική έκπληξη

Την ανάγκη να ενστερνιστούμε τις σύγχρονες εξελίξεις στην αγορά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον...

Η αποκάλυψη της “Real News” για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Του Μανώλη Κομνηνού   Ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η "Real...

«Δεύτερες σκέψεις» για την υποψηφιότητα Καμπουράκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Η μέχρι πρότινος βέβαιη υποψηφιότητα του Δημήτρη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς να συζητάς για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όταν δεν περιλαμβάνονται σε αυτές η Κίνα...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών για να προβλέψει ότι η Αλεξάντρια Οκάζιο-Ορτέζ θα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον πλανήτη, η ψυχολογία των πολιτών δεν συνιστά ευθεία γραμμή. Επηρεάζεται από τη συγκυρία. Το ίδιο...