Χατζηδάκης: Θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας τον λαϊκισμό και τον κρατισμό


 
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μίλησε χθες στο London School of Economics and Political Science (LSE) προσκεκλημένος του διευθυντή του Hellenic Observatory στο European Institute του LSE, καθηγητή Kevin Featherstote.
Η ομιλία του επικεντρώθηκε στα θέματα της ελληνικής οικονομίας και στην παρουσίαση των στρατηγικών κατευθύνσεων της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
«Υπάρχει ελπίδα με την Ελλάδα», ήταν το βασικό μήνυμα της ομιλίας του Κωστή Χατζηδάκη. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα προωθήσει με αποφασιστικότητα τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη της επενδυτών και να μπει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης».
Συνοψίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:
«Πού βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα; Βρίσκεται στο τέλος 4 χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 4 χρόνων που είχαν τεράστιο κόστος για τους πολίτες, τις τράπεζες και την οικονομία της χώρας μας. Κατά τη διάρκεια αυτών των 4 χρόνων, ακούστηκαν κάποια θετικά σχόλια από Ευρωπαίους αξιωματούχους, όμως η ουσία είναι πως οι επενδύσεις παραμένουν στο ένα τρίτο του επιπέδου στο οποίο βρίσκονταν το 2007 και η οικονομία μας χάνει ανταγωνιστικότητα κάθε χρόνο.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Και αυτό σχετίζεται άμεσα με το μίγμα πολιτικής που αυτή η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εφαρμόσει. Ένα μίγμα που βασίζεται στην αύξηση των φόρων με παράλληλη εναντίωση στις επενδύσεις».
 
Παρουσιάζοντας το μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει στην οικονομία, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε την «αλλαγή παραδείγματος» που χρειάζεται η ελληνική οικονομία  σημειώνοντας:
 
«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος ή πολιτικός επιστήμονας για να καταλάβει ότι η χώρα χρειάζεται μια αλλαγή παραδείγματος. Χρειαζόμαστε να περάσουμε από το μοντέλο της αναδιανομής φτώχιας στο μοντέλο της δημιουργίας πλούτου. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε για το πώς θα μοιράσουμε χωρίς να συζητάμε πρώτα για το πώς θα παράγουμε.
Σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται σε έναν απλό κανόνα: “Χαμηλότεροι φόροι – χαμηλότερες κρατικές δαπάνες – στήριξη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις”.  Για εμάς αυτός είναι ο τρόπος για να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και νέες ευκαιρίες για όλους, ειδικά τους πιο αδύναμους».
 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Κωστής Χατζηδάκης στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τόνισε:
 
«Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για την ανάκαμψη. Αλλά η πιο σημαντική προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη είναι η ύπαρξη μιας κυβέρνησης που είναι προσηλωμένη σε μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν την οικονομία μας σύμφωνα με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το σημερινό αποτυχημένο μοντέλο κρατισμού. Οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως αναγκαίο κακό. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα αναλάβει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Δεν αρκεί, όμως, να υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις. Είναι απαραίτητο να υπογραμμίζουμε τα οφέλη που θα δημιουργήσουν για τις ζωές των πολιτών. Οφέλη όπως νέες δουλειές, φθηνότερα προϊόντα και πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Όπως είδαμε πρόσφατα στη Γαλλία, καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει με την κοινωνία απέναντι. Για αυτό χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας, εξηγώντας σε κάθε βήμα της τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη των αλλαγών αυτών.
Για να αποκτήσουμε μια τέτοια κυβέρνηση είναι απαραίτητη η πολιτική αλλαγή. Ώστε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τον λαϊκισμό και τον κρατισμό. Άλλωστε, δοκιμάσαμε αυτές τις προσεγγίσεις, και είδαμε πού καταλήγουν. Έως πότε θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την ίδια συνταγή περιμένοντας να οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα;»
Ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του δεν απέφυγε να αναφερθεί και στα λάθη και τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας:
 
«Δεν θα ισχυριστώ ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κάνει λάθη. Φέρουμε ευθύνες για το γεγονός ότι δεν αντισταθήκαμε όσο έπρεπε στον κρατισμό και επιτρέψαμε στη χώρα να ζει πάνω από τις δυνάμεις της. Όμως έχουμε μάθει από τα λάθη μας, καθώς και από τα λάθη άλλων κυβερνήσεων».
 
Και ολοκλήρωσε την ομιλία του στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας:
 
«Σε μια εποχή που ο λαϊκισμός κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να στείλει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι γίνεται η πρώτη χώρα που αφήνει πίσω τα λαϊκιστικά πειράματα και προχωράει μπροστά. Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας».
 

Best Of

Τσίπρας: Εμείς κυβερνήσαμε όταν εθνικός στόχος ήταν η έξοδος από τα Μνημόνια

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα,...

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών...

Ρένα Δούρου: Οι ανισότητες βαθαίνουν

“Σήμερα ζούμε την επιστροφή των φαντασμάτων του χθες, του...

Μητσοτάκης: Εφαλτήριο προόδου για την Ελλάδα η ψηφιακή εξέλιξη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η ανακοίνωση-ασπίδα του ΣΚΑΪ για την πρωινή ζώνη, που προκάλεσε… ροντέο ειρωνικών σχολίων στα social media

Του Μανώλη Κομνηνού   Μια ανακοίνωση του ΣΚΑΪ, το μεσημέρι της...

Η Φαίη Μαυραγάνη έφερε τον ΑΝΤ1 στην κορυφή, στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου

Με πρωτιά σήκωσε αυλαία το «Στούντιο με Θέα», τερματίζοντας μπροστά από τον ανταγωνισμό στην κούρσα...

Ο Πούτιν έδωσε στις ΗΠΑ τον “πόλεμο χωρίς τέλος” που χρειάζονταν για να φτωχοποιήσουν την Ευρώπη

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Μια προδιαγεγραμμένη πορεία της Ιστορίας, με πολλαπλούς...

ΣΚΡΑΤΣ: Στα Χανιά ο νέος τυχερός που τίναξε την μπάνκα και κέρδισε 100.000 ευρώ

Τι λέει ο ιδιοκτήτης του τυχερού καταστήματος ΟΠΑΠ     Ακόμα έναν...

Τσίπρας: Εμείς κυβερνήσαμε όταν εθνικός στόχος ήταν η έξοδος από τα Μνημόνια

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η ανακοίνωση-ασπίδα του ΣΚΑΪ για την πρωινή ζώνη, που προκάλεσε… ροντέο ειρωνικών σχολίων στα social media

Του Μανώλη Κομνηνού   Μια ανακοίνωση του ΣΚΑΪ, το μεσημέρι της Παρασκευής, που προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη μεγάλη πτώση την οποία καταγράφει στο...

Η Φαίη Μαυραγάνη έφερε τον ΑΝΤ1 στην κορυφή, στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου

Με πρωτιά σήκωσε αυλαία το «Στούντιο με Θέα», τερματίζοντας μπροστά από τον ανταγωνισμό στην κούρσα της τηλεθέασης της πρωινής ενημερωτικής ζώνης του Σαββατοκύριακου. Τον Σεπτέμβριο, η εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη ήταν πρώτη στη ζώνη προβολής της,...

Ο Πούτιν έδωσε στις ΗΠΑ τον “πόλεμο χωρίς τέλος” που χρειάζονταν για να φτωχοποιήσουν την Ευρώπη

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Μια προδιαγεγραμμένη πορεία της Ιστορίας, με πολλαπλούς νικητές και θύματα, και έναν χρήσιμο... ηλίθιο. Την Ενωμένη Ευρώπη. Την Ευρώπη μας. Με την επισημοποίηση...