• 7 Αυγούστου, 2020

Φώφη Γεννηματά: Στήσαμε προοδευτικό ανάχωμα στο δόγμα «νόμος και τάξη» της Δεξιάς

 Φώφη Γεννηματά: Στήσαμε προοδευτικό ανάχωμα στο δόγμα «νόμος και τάξη» της Δεξιάς

 

 

 

 

 

 

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή


Η επιλογή να φέρετε σε αυτή τη συγκυρία κ. Μητσοτάκη στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις πορείες, τις διαδηλώσεις και τις συναθροίσεις, δεν είναι αθώα.

Έρχεται ως κερασάκι στην τούρτα, στη συντηρητική σας πολιτική.

Προσπαθήσατε να προλάβετε μέσα από απαγορεύσεις τις κλιμακούμενες αντιδράσεις για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, τη λογική μισός μισθός-μισή δουλειά, τα λουκέτα που πολλαπλασιάζονται, τις απλήρωτες συντάξεις, την ανεργία.

Θέλατε να απαγορεύσετε τις διαδηλώσεις, με το έκτρωμα που φέρατε.

Θέλατε ανοιχτό το κέντρο, αλλά οδοφράγματα στις πορείες.

Από πού να αρχίσω;

Διατάξεις της ντροπής, αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες. Διατάξεις από το χρονοντούλαπο της βαθιάς δεξιάς. Τυφώνας για τα δικαιώματα.

Σταθήκαμε εμπόδιο στα σχέδιά σας. Ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο.

Σώσαμε από μια νέα πληγή τη Δημοκρατία. Εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα με θεσμικές εγγυήσεις. Στήσαμε προοδευτικό ανάχωμα στο δόγμα «νόμος και τάξη» της δεξιάς.

Η εύκολη λύση θα ήταν να σηκωθούμε να φύγουμε από τη Βουλή. Να κάνουμε τους τζάμπα μάγκες.

Αλλά αποφασίσαμε να μην σας κάνουμε τη χάρη. Δεν πέσαμε στην παγίδα σας.

Δεν είπαμε ένα τυφλό όχι, όπως άλλοι, που θα οδηγούσε στην ψήφιση του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου όπως ήταν.

Στη δική μας ταυτότητα δεν χωρούν απαγορεύσεις. Τα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.

Εδώ και αρκετά χρόνια η παράταξη μας αναγνώριζε την ανάγκη να μπουν κανόνες στην οργάνωση των διαδηλώσεων.

Είχαν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες και το 2001 και το 2011 που για διάφορους λόγους δεν τελεσφόρησαν.

Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο που δεν θα καταστρατηγεί το δικαίωμα των πολιτών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κινημάτων στην διαμαρτυρία και την διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Ένα πλαίσιο δηλαδή που θα προστατεύει τα δικαιώματα , την κυκλοφορία και την περιουσία των πολιτών στο κέντρο των πόλεων από την ασυδοσία και το μπάχαλο χωρίς αυταρχισμό και αυθαιρεσία.

Το νομοσχέδιο που μας φέρατε μόνο τέτοιο πλαίσιο δεν δημιουργούσε. Αυταρχισμό προωθούσε.

Δεν περιείχε καμία θεσμική εγγύηση για να μπορεί κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να εκφράζει την διαμαρτυρία του ελεύθερα και δημοκρατικά.

Και μπροστά στον κίνδυνο να ψηφιστεί ως έχει και να εφαρμοστεί, κάναμε μια επιλογή.

Αντί με ένα εύκολο “ΌΧΙ” να σας δώσουμε ουσιαστικά λευκή επιταγή, όπως ο κ. Τσίπρας και άλλοι, αποφασίσαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Να θυμίσουμε ξανά σε όλους ότι αυτή εδώ η Παράταξη έχει ιστορία, έχει δημοκρατικό ήθος, έχει προτάσεις, αντλεί την δύναμή της από το πατριωτικό καθήκον, το Σύνταγμα και τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Πήραμε την πρωτοβουλία και διατυπώσαμε μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, ασκήσαμε πολιτική πίεση στη κυβέρνηση και στην επιτροπή της Βουλής και στη δημόσια συζήτηση.

Αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο σας.

Στην ουσία, το ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι.

Το φέραμε μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο.

Διασώσαμε το δικαίωμα στη συνάθροιση και στην διαδήλωση.

Αφαιρέσαμε από εσάς και τον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να πολώσετε ξανά το κλίμα, να διαιρέσετε την κοινωνία.

Είναι ξεκάθαρο ότι έχετε επιλέξει τη σύγκρουση.

Γι’ αυτό και τα γνωστά τρολ φρόντισαν να μας στολίσουν ξανά αυτές τις ημέρες. Επειδή τους αφαιρέσαμε τη χαρά της σύγκρουσης και του μονοπωλίου της κοινωνικής ευαισθησίας, που τόσο αυτάρεσκα εκδηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι καιροί άλλαξαν.

Και τέλος αντιπαρατέθηκαν δυο λογικές:

Από την μια η αντίληψη της ΝΔ ότι «δεν έχει ανάγκη κανέναν», και με την κυβερνητική πλειοψηφία θα περάσει την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση «ως έχει».

Από την άλλη η αντίληψη του Κινήματος Αλλαγής, που κατέστησε σαφές ότι αυτές οι διχαστικές αντιλήψεις είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία και δεν θα περάσουν.

Τελικά κέρδισαν οι πολίτες και η Δημοκρατία.

Εμείς στηρίξαμε τα βασικά σημεία της πρότασης της επιστημονικής επιτροπής που είχε διαμορφωθεί με πρωτοβουλία του Γ. Καμίνη ως δημάρχου Αθηναίων το 2012.

Μιας επιτροπής που είχε την σφραγίδα των κ. Αλιβιζάτου και Μανιτάκη, των οποίων το δημοκρατικό ήθος και την επιστημονική κατάρτιση δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς.

Στηρίξαμε ουσιαστικά την αρχή για τη ρύθμιση κανόνων σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

Βάλαμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές:

1.Αντί να απαγορεύεται η διαδήλωση μόνο με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής με μόνη την απλή γνώμη των δημάρχων, εμείς απαιτήσαμε ως αναγκαία προϋπόθεση και σύμφωνη απόφαση εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας. Αυτό δηλαδή που είχε κάνει και το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση του 1975 με την εμβληματική φυσιογνωμία του καθηγητή Γεώργιου Αλέξανδρου Μαγκάκη, φοβούμενο ένα αστυνομοκρατούμενο δεξιό κράτος. Σε όσους, έχουν διαφορετική άποψη ή θεωρούν ότι η σημερινή μας στάση δεν στηρίζεται στις αξίες και την ιστορία μας, θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποβάλει αντισχέδιο Συντάγματος τότε, προσπαθώντας να βελτιώσει τη ρύθμιση των συναθροίσεων. Και προέβλεψε τότε την παρέμβαση Εισαγγελέα στο θέμα της απαγόρευσης.

Μετά από δική μας πρόταση, προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών.

2.Αντί η διάλυση συνάθροισης να αποφασίζεται μονομερώς από τις αστυνομικές αρχές, ζητήσαμε οπωσδήποτε να είναι παρών και να απαιτείται και η έγκριση του εισαγγελέα. Όχι απλά να ενημερώνεται εκ των υστέρων από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, όπως προβλεπόταν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου.

Μετά από δική μας πρόταση, προστέθηκε και η «σύμφωνη γνώμη του παριστάμενου εισαγγελέα πρωτοδικών».

3.Ζητήσαμε την απόσυρση εδώ και τώρα του ιδιώνυμου αδικήματος που προέβλεπε ποινή φυλάκισης στον καθένα που συμμετέχει σε απαγορευμένη διαδήλωση ή δεν αποχωρεί όταν νομίμως διαλύεται μια συνάθροιση σε εξέλιξη.

Μετά από δική μας πρόταση, οι διατάξεις αυτές απαλείφονται.

4. Αυθόρμητη συνάθροιση: Στο αρχικό νομοσχέδιο οι αυθόρμητες συναθροίσεις κατά κανόνα απαγορεύονταν και για να επιτραπούν ήταν απαραίτητη ειδική απόφαση. Μετά από δική μας πρόταση, η αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να απαγορευθεί αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια και μετά από ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών.

Γιατί, σε μια πραγματικότητα όπου πολλά αιτήματα και διεκδικήσεις οργανώνονται πλέον μέσω Διαδικτύου και χιλιάδες πολίτες κινητοποιούνται αυθόρμητα , θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου η Πολιτεία να κρατά τον πέλεκυ της απαγόρευσης.

Στην τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Κυβέρνηση δέχτηκε σχεδόν το σύνολο των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής.

Το σημαντικό είναι ότι πλέον ο νόμος ρυθμίζει και προστατεύει το δικαίωμα στη διαδήλωση με τις θεσμικές εγγυήσεις που εμείς επιβάλαμε και αυτό στηρίζουμε.

Έρχομαι τώρα στο κρίσιμο θέμα της αστικής ευθύνης του διοργανωτή: Το Κίνημα Αλλαγής, ζητά να αποσυρθεί η διάταξη για την αστική ευθύνη των διοργανωτών της διαδήλωσης, που καλούνται να αποδείξουν οι ίδιοι ότι είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα περιφρούρησης. Προς τον σκοπό αυτό κατατέθηκε από το ΚΙΝΑΛ και τροπολογία που καταργεί την αδικαιολόγητη αυτή ρύθμιση.

Επιφανείς συνταγματολόγοι, πρώην δικαστικοί, αλλά και η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, επιχειρηματολογούν ότι η ατομική ευθύνη κάθε συμμετέχοντα σε μια διαδήλωση, συγκρούεται με την συλλογική ευθύνη που μπορεί να έχει ο οργανωτής.

Ότι δηλαδή δεν μπορεί πρακτικά ο υπεύθυνος της διαδήλωσης να ευθύνεται για την παραβατική συμπεριφορά κάποιου που συμμετέχει στην πορεία.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορείτε να αγνοήσετε, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που η χώρα μας αναλαμβάνει την Προεδρία.

Ρητά αναφέρει η Επιτροπή της Βενετίας του Συµβουλίου της Ευρώπης στις «Κατευθυντήριες Γραµµές για την ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης» ότι “οι οργανωτές δεν θα πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι για παράλειψη εκτέλεσης των καθηκόντων τους, σε περιπτώσεις όπου προκαλούνται ζημιές ή βίαια γεγονότα από συµµετέχοντες στη συνάθροιση ή θεατές που ενεργούν ανεξάρτητα.

Εμείς θα καταψηφίσουμε το άρθρο και θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους.

Μέχρι την τελευταία στιγμή επιδιώκουμε τη βελτίωση των διατάξεων του νομοσχέδιου με την τροπολογία που έχουμε καταθέσει.

Να αναφέρεται η ρητή εξαίρεση για τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις από την εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Σας επισημαίνω ότι πρόκειται για αυτούσια ρύθμιση που ισχύει από το 2013.

Τόσο τα κόμματα, από το ίδιο το Σύνταγμα, όσο και οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έχουν αναφαίρετο δικαίωμα και καθήκον να εκφράζουν ελεύθερα κι απρόσκοπτα τη δράση τους, χωρίς την ανάγκη γνωστοποιήσεων. Είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας.

Και τέλος ζητάμε να αποσύρετε άλλον έναν περιορισμό, αυτόν της 24ωρης προθεσμίας της δικαστικής αρχής να συμφωνήσει με την απαγόρευση.

Στην περίπτωση που ο δικαστής συμφωνεί με την απαγόρευση της πορείας, οφείλει να το κάνει αυτό γραπτά. Αν δεν το κάνει η διαδήλωση θα πρέπει να πραγματοποιείται κανονικά.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είναι σαφές ότι χωρίς το Κίνημα Αλλαγής, το νομοσχέδιο θα περνούσε με την αρχική, αυταρχική μορφή του εις βάρος των πολιτών και των ελευθεριών τους.

Οι ισχυρές θεσμικές εγγυήσεις ενάντια στην κρατική και αστυνομική καταστολή που πετύχαμε, αποτρέπουν και νέα σκηνικά βίας και τεχνητών συγκρούσεων στο κέντρο της Αθήνας. Δεν τους δίνουμε πολιτικό σωσίβιο, που κάποιοι αναζητούν.

Γι’ αυτό επιτίθενται.

Γι αυτό προσπαθούν να βάλουν στο μηδενιστικό τους κάδρο και την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ.

Έχω να τους πω ότι για άλλη μια φορά μετρήθηκαν και κρίθηκαν λίγοι.

Ήταν εξάλλου αυτοί που δεν έκαναν απολύτως τίποτε να αλλάξουν το νόμο όταν κυβέρνησαν.

Απεναντίας ήταν αυτοί που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διαλύσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, να αποδυναμώσουν το δικαίωμα στην απεργία, που ξυλοφόρτωσαν τους πρώην συντρόφους τους και έστειλαν τα ΜΑΤ στους συνταξιούχους.

Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως, δηλητηριάζεται ο δημόσιος βίος και η αξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει φτάσει στο ναδίρ.

Και αυτό εξυπηρετεί τον κ. Μητσοτάκη που νομίζει ότι θα μείνει ανενόχλητος.

Σήμερα ξαναγράψαμε ένα ξεγραμμένο νομοσχέδιο που θα προκαλούσε κοινωνική ένταση και συγκρούσεις.

Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε. Ασπίδα στη Δημοκρατία και στήριγμα στην Κοινωνία.

Απάντηση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής,

στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα στη Βουλή

Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με το να αποκαταστήσω την αλήθεια. Γιατί αυτό που ξέρει όλη η Ελλάδα, φαίνεται ότι κάποιοι εδώ μέσα θέλουν να το παραποιήσουν με ψέματα.

Είναι λοιπόν γνωστό ότι το Κοινωνικό Συμβόλαιο της μεταπολίτευσης που άλλαξε την Ελλάδα γράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη δημοκρατική παράταξη με την οποία ο κ. Τσίπρας όχι απλώς δεν είχε καμία σχέση αλλά την πολέμησε λυσσαλέα. Και όταν την πολεμούσε λυσσαλέα ήταν στην ίδια μεριά με τη Νέα Δημοκρατία. Μαζί το έπραξαν αυτό και αξιοποίησαν τότε μαζί το παρακράτος και το παραδικαστικό κύκλωμα που προερχόταν από την πιο βαθιά δεξιά.

Αν είναι λοιπόν κάτι ντροπή σήμερα, είναι ντροπή να προσπαθεί κάποιος να οικειοποιηθεί την ιστορία ενός άλλου χώρου όταν μάλιστα την πολέμησε λυσσαλέα όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα.

Και θα σας πω εγώ κ. Τσίπρα τι είναι ντροπή. Γιατί δεν έχετε το πολιτικό και το ηθικό ανάστημα να μου κουνάτε το δάχτυλο. Ντροπή λοιπόν είναι να συγκυβερνάς από επιλογή με την ακροδεξιά και στη συνέχεια να την ενσωματώνεις και να υιοθετείς και τις λογικές της και τις πρακτικές της . Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να μη χρεοκοπήσει η χώρα σου μετά από δύο απανωτές εκλογές. Γιατί η παράταξή μας έβαλε πλάτη για να μείνει όρθιος αυτός ο τόπος, για να μη ζήσει ο ελληνικός λαός την άτακτη χρεοκοπία και τις επιπτώσεις της. Και γι’ αυτό βάλαμε πλάτη και το καλοκαίρι του 2015 όταν τα θαλασσώσατε και κινδυνεύαμε να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης.

Θέλετε να συνεχίσω για το τι είναι ντροπή; Είναι ντροπή να περνάς τη θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού, να ισοπεδώνεις τη μεσαία τάξη και να το παίζεις δήθεν αριστερός.

Είναι ντροπή να δίνεις στους δανειστές ενέχυρο για 99 χρόνια αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, περιοχές Natura. Δεν τόλμησε κανένας πρωθυπουργός στα χρόνια της κρίσης να υποταχθεί με αυτόν τον τρόπο στους εταίρους και δανειστές, αυτό που εσείς κάνατε προσωπικά με τη δική σας υπογραφή.

Θέλετε να συνεχίσω τι είναι ντροπή;

Είναι ντροπή να υποτάσσεσαι, να παριστάνεις το καλό παιδί επειδή θα σου χτυπήσουν την πλάτη και να κάνεις υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα. Και βέβαια, είναι ντροπή κ. Τσίπρα, να καλύπτεις τα μαγαζιά, τα παραμάγαζα, το παραδικαστικό, τους κοριούς το παρακράτος, τις παρακολουθήσεις, την ξεφτίλα. Γιατί; Γιατί τα γνωρίζατε. Και ή τα καθοδηγούσατε ή δεν είχατε τη δύναμη και το σθένος να τα αντιμετωπίσετε, να τα σταματήσετε.

Και μόνο με αυτά, έχετε βάλει ένα μεγάλο στίγμα στην Αριστερά που θα κάνει πάρα πολλά χρόνια να φύγει πάνω από αυτό το χώρο.

Και θέλετε να συνεχίσω τι είναι ντροπή;

Είναι ντροπή επί δέκα χρόνια να δίνετε συγχωροχάρτι στις ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας. Και το θυμηθήκατε τώρα. Τώρα που αισθάνεστε ότι δεν τον έχετε πια ανάγκη. Αυτή είναι η κατάσταση.

Θέλετε να συνεχίσω τι είναι ντροπή;

Είναι ντροπή σήμερα που βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, αντί να κάνετε αυτοκριτική, αντί να προχωρήσετε σε κάθαρση, αντί να μιλήσετε για όλα αυτά, να έρχεστε εδώ και να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο, λέγοντας μέσα σας αλλά τελικά και στον ελληνικό λαό ότι «καλύτερα να μην ήταν εδώ μέσα αυτό το Κίνημα Αλλαγής να κάνει τις αλλαγές» στο νόμο του κ. Μητσοτάκη γιατί έτσι μπορεί να έχετε κι εσείς κάποιο λόγο ύπαρξης τελικά.

Γιατί δεν σας νοιάζει στην πραγματικότητα τι θα γίνουν τα δικαιώματα των πολιτών, γιατί εδώ μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που αφορά δικαιώματα, και οι επιπτώσεις αυτού του νόμου αν περνούσε όπως ήρθε θα ήταν ορατές από αύριο. Αλλά δεν σας ενδιαφέρει η ουσία της πολιτικής. Δεν σας ενδιαφέρει αν θα έχουν δικαιώματα οι Έλληνες πολίτες να βγουν έξω να διαδηλώσουν. Δεν σας ενδιαφέρει πού θα πάει αυτός ο τόπος. Αυτό αποδείξατε όλα αυτά τα χρόνια και όσο κυβερνήσατε και με τη στάση σας στην αντιπολίτευση και πριν και τώρα.

Και λυπάμαι πραγματικά γιατί μέσα σε αυτόν το χώρο υπάρχουν άνθρωποι που είναι πραγματικά οραματιστές της Αριστεράς. Και τους τσακίσατε, τους τσακίσατε το όνειρο και το όραμα, γιατί πίστευαν ότι θα έρθουν στην εξουσία για να εφαρμόσουν αυτά που πίστευαν κι αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν. Και τελικά έζησαν τα μαγαζιά και τα παραμάγαζα. Όλα για την εξουσία και για τα οφέλη της. Η μοναδική σας αγωνία σήμερα εδώ είναι να πείσετε ότι θα επιστρέψετε με κάποιο τρόπο στην εξουσία. Για να συνεχίσετε να έχετε δύναμη και να επωφελείστε από τα οφέλη της εξουσίας έτσι όπως την αντιλαμβάνεστε εσείς.

Αλλά ο ελληνικός λαός μας βλέπει και μας κρίνει όλους. Και το μέλλον είναι εδώ. Το μέλλον είναι εδώ και είναι στη δημοκρατική παράταξη κ. Τσίπρα. Γιατί εμάς χρειάζεται ο τόπος, ισχυρούς, με εναλλακτική πρόταση, ανάχωμα στη συντήρηση που ζούμε τον τελευταίο χρόνο, αλλά και στη συντήρηση που ζήσαμε επί ημερών σας, μαζί με το λαϊκισμό.

Ανταπάντηση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής,

στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα στη Βουλή

Ακούστε κ. Τσίπρα. Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ασχολούμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ασχολούμαι με τα έργα και τις ημέρες της συντηρητικής αυτής κυβέρνησης, γιατί χρειάζεται αποτελεσματική αντιπολίτευση στον τόπο μιας και η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση και είναι προφανές ότι αδυνατεί να διαδραματίσει το θεσμικό της ρόλο. Έχω όμως την υποχρέωση με τη δουλειά μου απέναντι στην κυβέρνηση να απαντώ όταν ακούγονται αυτά τα ψέματα και όταν επιχειρείτε να με προσβάλλετε προσωπικά διότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο πολιτικά.

Να σας πω λοιπόν για την απλή αναλογική, για το στήριγμα στον κ. Μητσοτάκη και όλα αυτά που αναφέρατε πριν. Εκτός από το ότι δεν έχω καμία όρεξη να στηρίξω αυτή την Κυβέρνηση, δεν έχει ανάγκη ο κ. Μητσοτάκης την στήριξή μου κ. Τσίπρα. Τον φέρατε καβάλα στο άλογο. Δημιουργήθηκε τέτοιο κλίμα να φύγετε εσείς από την κυβέρνηση αυτής της χώρας που απαλλάξατε τη Νέα Δημοκρατία από όλες της τις ευθύνες, για τη διακυβέρνηση του τόπου, την κρίση και τα μνημόνια και τους φέρατε ως λευκή περιστερά να φαντάζουν ότι είναι η σωτηρία της χώρας μετά τα όσα έζησε με το ΣΥΡΙΖΑ.

Και ακούω κόσμο να λέει ακόμα σκέψου τι θα συνέβαινε αν είχαμε την πανδημία και κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό σας μιλώ για το στίγμα που έχετε επιφέρει σε αυτή τη χώρα σε βάρος της αριστεράς. Θέλετε να σας πω για την απλή αναλογική. Ακούστε λοιπόν κ. Τσίπρα για την απλή αναλογική. Αφού κυβερνήσατε με το μπόνους γιατί αυτό θέλατε και μάλιστα με τον αγαπημένο σας συγκυβερνήτη, αδερφό όχι απλά συγκυβερνήτη, όταν θεωρήσατε ότι ωφελεί τα μικροκομματικά σας οφέλη φέρατε την απλή αναλογική, δηλώνοντας ταυτόχρονα με το γνωστό ύφος την αποφασιστικότητά σας ότι δεν σκοπεύετε να συνεργαστείτε με κανένα από τα κόμματα της ελληνικής Βουλής. Δηλαδή, φέρατε ένα νόμο για να οδηγήσετε τη χώρα σε ακυβερνησία.

Η χώρα μετά από τόσα χρόνια κρίσης δεν έχει ανάγκη από ακυβερνησία. Έχει ανάγκη από πραγματικές προοδευτικές κυβερνήσεις. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση με πραγματική εναλλακτική πρόταση. Θα κάνει τον κύκλο της η Νέα Δημοκρατία. Όλα κάνουν το κύκλο τους. Το μέλλον είναι μπροστά και είναι εδώ.

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς είμαστε ένα πατριωτικό κόμμα. Δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας όλα τα χαρακτηριστικά της δημοκρατικής παράταξης. Επιφανειακά ασχολείται και μας κάνει κριτική. Εμείς έχουμε παράδοση πατριωτική. Σε καμία περίπτωση δεν θα συναινούσαμε να παραδώσει ο Τσίπρας όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου για το θέμα αυτό με την πορεία του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πολύ απλά αυτό έκανε ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του να υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών. Γι’ αυτό και απέφυγε συστηματικά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να μην υπάρχουν δεσμεύσεις και με λυμένα τα χέρια να προχωρήσει σε υποχωρήσεις.

Το τονίζω αυτό διότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μας συμβεί και στο μέλλον. Γιατί καιρό τώρα χτυπώ το καμπανάκι του κινδύνου για το ότι πρέπει να διαμορφωθεί εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο και πάλι ο σημερινός Πρωθυπουργός αρνείται τη Σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών γιατί και αυτός θέλει να έχει τα χέρια του λυμένα. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι κανείς δεν έχει λευκή επιταγή από εμάς τουλάχιστον να διαχειρίζεται τα εθνικά μας ζητήματα.

Το τελευταίο διάστημα οι πολιτικές μεταγραφές με τον τρόπο που έγιναν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θέλετε να καθιερωθούν ως η πολιτική πραγματικότητα του τόπου μας. Επειδή την κανονικότητα την θεωρώ συντηρητική, στο Κίνημα Αλλαγής η επανάστασή μας είναι η επιστροφή της ηθικής στην πολιτική.

 

 

Υστερόγραφα Team

Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαβάστε Ακόμα...